Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB Dyskusje poświęcone nośnikom danych wykorzystujących pamięć flash (karty pamięci, pendrive), podłączanych poprzez zewnętrzne porty USB/SATA/etc



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ranking: Ranking dyskusji: głosów 2, średnio 5.00. Tryby wyświetlania
Stary 04.10.2012, 08:13   #91
Eragras
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 01.10.2012
Posty: 55
Eragras zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Trochę chęci, a przede wszystkim czasu... którego też w nadmiarze nie posiadam.
Wczoraj trochę kombinowałem. I doszedłem do tego samego co w Twoim kodzie Misiek4. Kernel widzi, ale znowu jest błąd Filed to find MFT Identifier

Czytałem sporo na ten temat. Często ludzie bardzo narzekają na nowego susła. Często też przewija się ten sam błąd. Możliwe, że będzie trzeba poczekać na nowe wydanie tej dystrybucji.

Ostatnio zmieniany przez Eragras : 04.10.2012 o godz. 08:16
Eragras jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 04.10.2012, 09:54   #92
badboy23
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 07.10.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 118
badboy23 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witam ponownie,

mam problem z puppy nie chce startować posiadam pliki:
initrd.gz
logo.16
lupu_528.sfs
vmlinuz

a menu wygląda tak:
label puppy
kernel vmlinuz
append initrd=initrd.gz pmedia=cd

Co trzeba poprawić aby zadziałało?
Dodam - z płyty działa poprawnie, a z usb nie startuje.
badboy23 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.10.2012, 15:15   #93
Eragras
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 01.10.2012
Posty: 55
Eragras zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez badboy23
Co trzeba poprawić aby zadziałało?
Kod:
label Puppy
menu label Pupp^y
kernel /pup/vmlinuz
append initrd=/pup/initrd.gz pmedia=cd
Jedynie wrzuciłem ów pliki w folder pup żeby sobie nie śmiecić. Działa bez zarzutu.
Jeśli jest bezpośrednio na pendraku:

Kod:
label Puppy
menu label Pupp^y
kernel /vmlinuz
append initrd=/initrd.gz pmedia=cd

I troszkę lepiej działający(szybciej) wpis:

Kod:
label Uruchom Puppy
menu label U^ruchom Puppy
kernel /pup/vmlinuz
append cdrom-detect/try-usb=true noprompt live-media-path=/pup/ initrd=/pup/initrd.gz splash --
Po za tym mam chyba delikatnie inną wersję puppy niż Twoja, ale zasada powinna być chyba taka sama ?


Mam nadzieję, że ruszy.
Eragras jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.10.2012, 18:48   #94
badboy23
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 07.10.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 118
badboy23 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Eragras Podgląd Wiadomości
Kod:
label Puppy
menu label Pupp^y
kernel /pup/vmlinuz
append initrd=/pup/initrd.gz pmedia=cd
Jedynie wrzuciłem ów pliki w folder pup żeby sobie nie śmiecić. Działa bez zarzutu.
Jeśli jest bezpośrednio na pendraku:

Kod:
label Puppy
menu label Pupp^y
kernel /vmlinuz
append initrd=/initrd.gz pmedia=cd

I troszkę lepiej działający(szybciej) wpis:

Kod:
label Uruchom Puppy
menu label U^ruchom Puppy
kernel /pup/vmlinuz
append cdrom-detect/try-usb=true noprompt live-media-path=/pup/ initrd=/pup/initrd.gz splash --
Po za tym mam chyba delikatnie inną wersję puppy niż Twoja, ale zasada powinna być chyba taka sama ?


Mam nadzieję, że ruszy.
1 i 2 działa, przy 3 mówi że nie ma głównego pliku puppy 5.3.3.
badboy23 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.10.2012, 07:44   #95
Eragras
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 01.10.2012
Posty: 55
Eragras zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
U mnie działa każdy ze sposobów. Wszystkie korzystają z plików umieszczonych w folderze pup na penie. Ostatni, do tego, znajduje pliki który wymieniłeś, w dużo krótszym czasie.

Kod:
puppylinux.org/wikka/Puppy526
Z takiej wersji korzystam.

Ostatnio zmieniany przez Eragras : 05.10.2012 o godz. 07:53
Eragras jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.10.2012, 19:39   #96
Misiek4
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,738
Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Wersja 1.7 online. Dodano obsługę instalacji Windows XP z ISO na podstawie wpisu badboya.
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.10.2012, 01:26   #97
szczuru
eŁDeZet Ma(j)ster
 
Avatar użytkownika szczuru
 
Data rejestracji: 05.04.2005
Lokalizacja: Uć
Posty: 2,480
szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Dopiero teraz "wpadł mi w oczy" ten tutorial - świetna robota. Ale gdyby ktoś nie chciał się męczyć z samodzielnym tworzeniem to polecam świetny program YUMI. Za jego pomocą uzyska się podobny (jak nie tan sam - też oparty o syslinux) efekt.

//Edit

W sumie można by rozszerzyć tutorial o tworzenie "czegoś podobnego" na hdd. Mówiąc prościej - ostatnio stworzyłem sobie partycję recovery i teraz w menu wyboru systemów mam Win7 i Hiren's-a (który bootuje się przez MS-owy BCD z osobnej partycji, na której jej syslinux).

//Edit2

Nadal macie problemy z SUSE? Może pomoże:

Kod:
label live
menu label ^Run OpenSUSE from this USB
  kernel /opensuse/boot/syslinux/linux
  append initrd=/opensuse/boot/syslinux/initrd ramdisk_size=512000 ramdisk_blocksize=4096 splash=silent livecd_config=cdrom/opensuse/config.isoclient quiet preloadlog=/dev/null showopts 

label Install
menu label ^Install OpenSUSE from this USB 
  kernel /opensuse/boot/syslinux/linux
  append initrd=/opensuse/boot/syslinux/initrd ramdisk_size=512000 ramdisk_blocksize=4096 splash=silent livecd_config=cdrom/opensuse/config.isoclient quiet preloadlog=/dev/null liveinstall showopts
Zedytujcie tylko ścieżki względem folderu cdrinfo.
__________________

Ostatnio zmieniany przez szczuru : 11.10.2012 o godz. 01:47
szczuru jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.10.2012, 12:59   #98
Eragras
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 01.10.2012
Posty: 55
Eragras zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
@szczuru

Wrzuciłem rozpakowanego opensusa do /cdrinfo.pl/iso/suse/
zmodyfikowałem tools.cfg wstawiając Twoje menu i podając ścieżki:

/cdrinfo.pl/iso/suse/boot/i386/loader/linux

initrd=/cdrinfo.pl/iso/suse/boot/i386/loader/initrd


Nadal sypie błąd z MBR Identifier
Eragras jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.10.2012, 20:05   #99
szczuru
eŁDeZet Ma(j)ster
 
Avatar użytkownika szczuru
 
Data rejestracji: 05.04.2005
Lokalizacja: Uć
Posty: 2,480
szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
A livecd_config= też zedytowałeś?
__________________
szczuru jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.10.2012, 08:14   #100
Eragras
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 01.10.2012
Posty: 55
Eragras zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Tak to również.

Dziś jeszcze będę kombinował na spokojnie ze zmianą lokalizacji plików, oraz dokładnie przypatrzę się wpisowi w menu.

Gdzieś znalazłem stronkę z opisanym problemem MBR Identifier. Może tam coś znajdę na ten temat
Eragras jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.10.2012, 15:46   #101
Dajmenus
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 14.10.2012
Lokalizacja: Włocławek
Posty: 4
Dajmenus w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam mam nadzieję, że w odpowiednim miejscu piszę, bo jestem nowy na forum ale korzystam z niego od dłuższego czasu. Problem mój polega na nie pojawianiu się menu Gruba i menu instalek windowsa. Po wybraniu jednych z powyższych opcji pojawia się okno jak w załączniku
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-prtsc2-grub.jpg  
Dajmenus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.10.2012, 17:28   #102
Dajmenus
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 14.10.2012
Lokalizacja: Włocławek
Posty: 4
Dajmenus w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Dajmenus Podgląd Wiadomości
Witam mam nadzieję, że w odpowiednim miejscu piszę, bo jestem nowy na forum ale korzystam z niego od dłuższego czasu. Problem mój polega na nie pojawianiu się menu Gruba i menu instalek windowsa. Po wybraniu jednych z powyższych opcji pojawia się okno jak w załączniku
Zaraz po tym ekranie pojawia się taki:

Wszystkie potrzebne pliki zaciągnąłem z CDr
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-prtsc-grub.jpg  
Dajmenus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.10.2012, 07:09   #103
Tahion
Bywalec
 
Data rejestracji: 24.08.2008
Posty: 50
Tahion w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Sprawdź to na normalnym botowaniu u mnie były ze wszystkim problemy a jak użyłem laptopa to działa wszystko z tego samego pendriva. Okazało się, że Mobiola kompletnie nie radzi sobie z takim rozwiązaniem. U mnie jest bezużyteczna praktycznie.
Tahion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.10.2012, 09:53   #104
badboy23
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 07.10.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 118
badboy23 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Dajmenus Podgląd Wiadomości
Zaraz po tym ekranie pojawia się taki:

Wszystkie potrzebne pliki zaciągnąłem z CDr
Mam tak samo, musze włączyć jako administrator dopiero wtedy chodzi jak trzeba.
badboy23 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.10.2012, 09:56   #105
Misiek4
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,738
Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
W artykule jest opisane, że MobaLive należy uruchamiać z prawami administratora.
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
bootowalny pendrive, instalacja, instalacja windows z iso, iso, menu, menu na pendrive, menu na usb, pendrive, samouruchamialne usb, usb, windows 10, windows 8, windows 8 na usb, windows xp z usb, windows7

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Windows USB/DVD Tool - co zrobić kiedy drań odmawia rozpakowania obrazu na USB Berion Komputery 2 03.06.2012 22:52
Windows i Linux na jednym pendrive Berion Komputery 9 09.05.2012 20:43
Nagrywanie pliku iso na DVD w Nero salo5 Dane 2 06.12.2006 18:00
Autorun na pendrive danielski12 Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB 19 20.10.2006 07:14
Tematy maturalne na Polski.. (przeciek z IRCa ;) Martin_TP Off topic 7 14.05.2003 23:20


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:38.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.