Powrót   Forum CDRinfo.pl > Archiwizacja - Dyski twarde, SSD, pendrive, karty pamięci > Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB

Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB Dyskusje poświęcone nośnikom danych wykorzystujących pamięć flash (karty pamięci, pendrive), podłączanych poprzez zewnętrzne porty USB/SATA/etc



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 10.02.2010, 12:27   #31
D3lta
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 09.02.2010
Posty: 10
D3lta w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
gdzie to mam wpisać? w tej konsolce? nie idzie
w menu.lst? nie idzie
D3lta jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 10.02.2010, 12:53   #32
Misiek4
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,738
Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Wpisujesz to tam gdzie poprzednio (mozemy to nazwac konsolka). Co to znaczy nie idzie? A co wypisuje? Podaj prosze co wyswietli sie na ekranie po wpisaniu "root (hd0)" a potem "ls". BTW rozumiem, ze struktura katalogow jest taka jak w archiwum (czyli menu.lst lezy w /boot/grub/)?
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.02.2010, 13:39   #33
D3lta
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 09.02.2010
Posty: 10
D3lta w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
oczywiście, że struktura jest taka sama, działa przecież wszystko po zbootowaniu pc z pendrive, nie działa to w tym programie jak należy

D3lta jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.02.2010, 21:28   #34
D3lta
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 09.02.2010
Posty: 10
D3lta w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
problemem jest syslinux.cfg
po zmianie na
Cytat:
default grub
prompt 1
display boot.msg
LABEL grub
KERNEL grub.exe
display boot.msg
śmiga ok pod mobalivecd ;]

coś nie tak z tym APPEND

edit:
Cytat:
default grub
prompt 1
display boot.msg

label grub
KERNEL grub.exe
APPEND config-file="timeout 0;default 0;root (hd0);configfile /boot/grub/menu.lst"
label fd0
KERNEL grub.exe
APPEND config-file="timeout 0;default 0;root (fd0);configfile /boot/grub/menu.lst"
usunąłem "--" sprzed "config", działa to dalej jak powinno?

Ostatnio zmieniany przez D3lta : 10.02.2010 o godz. 22:10
D3lta jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.02.2010, 02:03   #35
D3lta
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 09.02.2010
Posty: 10
D3lta w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
sorry, za post pod postem, ale mam problem odnosnie bootowania:
Mandriva ONE 2010.0
Fedora 12 Live KDE

pomysly?
podac mam jakies szczegoly, cos mogacego pomoc?
bazuje na wpisach ubuntu i tak kombinuje i mi 62 blad wyskakuje
D3lta jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.02.2010, 12:02   #36
Misiek4
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,738
Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Kod:
title Mandriva
map /iso/mandriva.iso (0XFF)
map --hook
root (0xff)
kernel /boot/vmlinuz
append initrd=/boot/cdrom/initrd.gz splash=silent vga=788  
boot
Niestety u mnie się wiesza przy ladowaniu.
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.02.2010, 12:36   #37
Bartez
Team Member
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Bartez
 
Data rejestracji: 18.10.2002
Lokalizacja: malopolska
Posty: 4,173
Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Niestety wygląda na to, że nie można uruchomić w ten sposób Mandrivy: http://www.boot-land.net/forums/inde...showtopic=8288
__________________
Pozdrawiam
Bartez

Ranking dysków twardych
Bartez jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.02.2010, 13:09   #38
Misiek4
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,738
Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Przegranie obrazu z systemem iso bezposrednio na pendrive'a i proba odpalenia bez mapowania zatrzymuje sie w tym samym miejscu (w MobaLiveCD).
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.02.2010, 15:39   #39
D3lta
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 09.02.2010
Posty: 10
D3lta w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
z tego co wyczytałem można uruchomić w ten sposób Mandrivę Free, ale nie One, a ona z kolei zajmuje ponad 4GB co może mieć paradoksalnie problem przy wgraniu na pendrive sformatowanego przecież w FAT dla celów bootowania ;]

a co z Fedorą? Simply Mepis?[też nie działa]
Cytat:
title Simply Mepis 8.4.96 32 bit - nie dziala
map /iso/SimplyMEPIS-8.4.96.iso (0xff)
map --hook
root (0xff)
kernel /boot/vmlinuz file=/cdrom/mepis/mepis vga=791 persistent iso-scan/filename=/iso/SimplyMEPIS-8.4.96.iso splash
initrd /boot/initrd.gz
boot
Cytat:
title Fedora 12 Live KDE - nie dziala
map /iso/Fedora-12-i686-Live-KDE.iso (0xff)
map --hook
map --heads=0
root (0xff)
kernel /isolinux/vmlinuz0 root=/cdrom/ ro boot=casper persistent iso-scan/filename=/iso/Fedora-12-i686-Live-KDE.iso splash
initrd /isolinux/initrd0.img
boot
w ogóle to ja nie wiem co wpisywać w "boot=" ;/
D3lta jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.02.2010, 05:31   #40
dawciobiel
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 12.02.2010
Posty: 11
dawciobiel w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez D3lta Podgląd Wiadomości
problemem jest syslinux.cfg
(...)
usunąłem "--" sprzed "config", działa to dalej jak powinno?
Potwierdzam - przy uruchamianiu pendrive'a za pomocą MobaLiveCD u mnie również usunięcie "--" pomogło. Za to wynalazłem również inne rozwiązanie. W linijce:
"
APPEND --config-file="timeout 0;default 0;root (hd0);configfile /boot/grub/menu.lst"
"

zmiana "root (hd0)" również pomaga "root (hd0,0)".
dawciobiel jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.02.2010, 08:15   #41
dawciobiel
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 12.02.2010
Posty: 11
dawciobiel w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez dawciobiel Podgląd Wiadomości
zmiana "root (hd0)" również pomaga "root (hd0,0)".
chciałem napisać:
zmiana "root (hd0)" na "root (hd0,0)" również pomaga.

Próbował ktoś z was podpinać linuxa Knoppix (np. 6.0.1)? Chodzi mi o parametry niezbędne w pliku menu.lst dla tego systemu.

Ew. poszukuję linuxa liveCD który ma w sobie już zainstalowaną javę (o ile takowy istnieje).

Ostatnio zmieniany przez Bartez : 12.02.2010 o godz. 09:51
dawciobiel jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.02.2010, 18:19   #42
Berion
Hibernant
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Posty: 17,116
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Z tego co kojarzę to Ubuntu 9.10 (ale ten polski remix). Tak przynajmniej mi się kojarzy bo nie pamiętam, abym ją ściągał po instalacji.
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

FF000000000003010101010003010000000003010000030000 00000003010000000003010100000003010101010003010000 00000300010101010300000000000301010000000300000001 01030101010100030101000000030000000000030100000000 03000001010103000000000003010100000003000000000103 01000000000301010000000301010000000300000000000301 01010100030000000000030101000000030000000001030003 01000000000301000000030100000000030000000101030100 00000003010000030100000000030100010003010100000003 00000000000300000000000300010301000000000301000003 00000001010301010100000301010000000300000000000301 00000000030000000101030000000001030101000000030101 000000030101000000FF
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.02.2010, 20:06   #43
D3lta
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 09.02.2010
Posty: 10
D3lta w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
co mam począć z konbootem? nie czyta mi wersji na fd, bo nod ją wywala [wirus]
a iso nie mogę uruchomić
D3lta jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.02.2010, 22:45   #44
D3lta
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 09.02.2010
Posty: 10
D3lta w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
jak przesunąć lokalizację napisów na ekranie?
+
Cytat:
title Winternals ERD Commander 2007 [LiveCD Windows] - bluescreen
map /iso/Winternals_ERD_Commander_2007.iso (0xff)
map --hook
chainloader (0xff)
boot
Cytat:
title KONBOOT v1.1-2in1 (iso) --- nie dziala
map /iso/CD-konboot-v1.1-2in1.iso (0xff) map --mem /iso/CD-konboot-v1.1-2in1.iso (0xff)
map --hook
map --hook
root (0xff)
chainloader (0xff)
boot
D3lta jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.02.2010, 03:22   #45
dawciobiel
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 12.02.2010
Posty: 11
dawciobiel w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Berion Podgląd Wiadomości
Z tego co kojarzę to Ubuntu 9.10 (ale ten polski remix). Tak przynajmniej mi się kojarzy bo nie pamiętam, abym ją ściągał po instalacji.
Ubuntu 9.10 oraz wersja PL-remix nie posiada "zainstalowanej" - sprawdzałem. Za to znalazłem dystrybucję SLAX a do niej moduły od javy (jdk and jre). Testowałem i udało się. Wystarczy pobrać iso oraz odpowiednie moduły, następnie rozpakować zawartość iso, wrzucić dodawane moduły do odpowiedniego folderu, ponownie stworzyć iso i gotowe.

Znalazłem również informacje, że inne dystrybucje również posiadają zainstalowaną jave. Podaje nazwy/linki ale zaznaczam, że owych dystrybucji nie testowałem:
dawciobiel jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
autoboot, bootable pendrive, instalacja z iso, linux z pendrive, menu na pendrive, multiiso, samouruchamialne usb, windows iso, windows usb, windows z pendrive

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
[TEST] Pendrive EXTREmeMORY SNIPPY 4GB USB 2.0 do samochodu skyrider Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB 4 31.12.2009 00:37
LG GSA-H55L PROBLEM Z DVDRW luki198 Napędy optyczne DVD 13 13.11.2009 20:42
LG GSA-H20L jako napęd SCSI bursztyn Napędy optyczne DVD 10 26.05.2009 13:37
Edycja oryginalnego menu DVD by macnow macnow DVD-Video 57 14.02.2008 01:55
Problem z XP i Lite On DVDRW SOHW-1213S cartman11 Napędy optyczne DVD 2 02.12.2007 12:52


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:29.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.