Powrót   Forum CDRinfo.pl > Archiwizacja - Dyski twarde, SSD, pendrive, karty pamięci > Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB

Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB Dyskusje poświęcone nośnikom danych wykorzystujących pamięć flash (karty pamięci, pendrive), podłączanych poprzez zewnętrzne porty USB/SATA/etc



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 14.10.2006, 14:54   #1
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 14.10.2006
Posty: 8
danielski12 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Autorun na pendrive

Mam problem,szukalem na wielu forach i stronach internetowych na temat Jak zrobic autostart na pendrive. Chodzi mi o to ze tak jak na plycie,wsadzamy pena do usb i od razu wlacza sie jakis program napisany w pliku .inf
Sam plik na pendrive pozwala tlyko na zmiane ikony.

Czy trzeba jakas inna komende niz "open" inny plik czy calkiem co innego ?
Na jednym forum powiedzieli mi tlyko zebym poszukal o tym w "systemach botowalnych" i "linuxopodobnych"

Prosze o pomoc !!

Pozdrawiam.
danielski12 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 14.10.2006, 16:47   #2
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 14,934
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
ee no nie wiem, słyszałem o boot'owaniu z pendraka
ale o pendrakowym autorun'ie nie...

PS
w WinXP, możesz ustawić 'akcje' ale to bedzie działać wtedy tylko na jednym PC...
__________________
amiga500site
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.10.2006, 19:11   #3
.::MaNNErS:SuCk::.
 
Avatar użytkownika AleX69
 
Data rejestracji: 25.02.2004
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 4,678
AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
http://msdn.microsoft.com/library/de...oplay_cmds.asp
__________________
AleX69 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.10.2006, 22:08   #4
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika joujoujou
 
Data rejestracji: 15.05.2004
Lokalizacja: W domu.
Posty: 32,209
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
A tu
http://msdn.microsoft.com/library/en...ue#autorun.inf
piszą, że nie pójdzie.
Cytat:
Autorun.inf files are not supported under Microsoft Windows XP for drives that return DRIVE_REMOVABLE from GetDriveType.
Chyba że czegoś nie jarzę...
__________________
Pozdrawiam i zapraszam na www.joujoujou.com - całkiem nową galerię zdjęć z Irlandii.
Moje filmy są tutaj.
Forum ZielonaIrlandia.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.

Ostatnio zmieniany przez joujoujou : 14.10.2006 o godz. 22:10
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.10.2006, 22:20   #5
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 14,934
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez joujoujou
A tu
http://msdn.microsoft.com/library/en...ue#autorun.inf
piszą, że nie pójdzie.
Chyba że czegoś nie jarzę...
no mi się coś tak skromnie zdaje, że żarówa Ci się pali jasno
__________________
amiga500site
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.10.2006, 23:04   #6
.::MaNNErS:SuCk::.
 
Avatar użytkownika AleX69
 
Data rejestracji: 25.02.2004
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 4,678
AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Kod:
[AUTORUN]
label=moj PenDrive
icon=icono.ico
open=c:\windows\notepad.exe
nie mam pendrive'a ... ale wystarczy sprawdzic
__________________
AleX69 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.10.2006, 23:25   #7
Głupi Yasio
 
Avatar użytkownika yahol
 
Data rejestracji: 27.05.2003
Lokalizacja: **.#
Posty: 4,451
yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Pewnikiem myslisz o platformie U3 i wynalazku SanDiska
kingston
wymyslil sobie taka wlasnie personalizacje penow, tak aby po wlozeniu odpalaly sie programy, np. outlook, albo co innego bez montowaniu na kompie. Komp mial byc tylko ogniwem pomocniczym i nic na nim nie bylo zapisywane.

jezeli o to chodzi, to zapomnij - usiluje od pewnego czasu pozbyc sie z pena koszmarnie zle napisanego autostartu U3, zapisanego jako partycja zabezpieczona.
Te peny oznaczone sa dodatkowo symbolem U3, jak latwo zagdnac, albo mozna sciagnac progsa do zapisu i zamontowania, bodaj ze strony SanDiska (zreszta wpisz w gugla U3 - to znajdziesz)
__________________
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
******************************************
Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji!
yahol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.10.2006, 23:27   #8
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika joujoujou
 
Data rejestracji: 15.05.2004
Lokalizacja: W domu.
Posty: 32,209
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Sprawdziłem.

Zmodyfikowałem nieco 3 i 4 linię, zresztą bez modyfikacji też nie idzie.
__________________
Pozdrawiam i zapraszam na www.joujoujou.com - całkiem nową galerię zdjęć z Irlandii.
Moje filmy są tutaj.
Forum ZielonaIrlandia.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.10.2006, 13:49   #9
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 14.10.2006
Posty: 8
danielski12 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez AleX69
Kod:
[AUTORUN]
label=moj PenDrive
icon=icono.ico
open=c:\windows\notepad.exe
nie mam pendrive'a ... ale wystarczy sprawdzic

eee...co mam wpisac przy "label" ??
i co mam wpisac w open jesli chce zeby odpalil sie plik ktory jest na pendrive a nie na dysku ?

EDIT: ok juz wiem,to jest nazwa

Zrobilem tak jak powyzej i w label wpisalem nazwe pendriva,przy wkaladniu wyskoczylo okieko ze wykryto plik exe i pytanei co zrobic,nic albo otowrzyc folder z zawartoscia. W tym wypatku nic mi to nie daje.

U mnie na kompie pen ma nazwe K ale na innych komapach mzoe meic inna nazwe,co mam zrobic zeby plik otwieral sie zawsze a nie tylko jesl pen ma nazwe K ? moze cos w rodzaju open=local\wiesław.exe ?
ehh wiem ze sie da zobic autorun ale nik sie nei chcial to tej proty podzielic ta informacja


Cytat:
Napisany przez yahol
Pewnikiem myslisz o platformie U3 i wynalazku SanDiska
kingston
wymyslil sobie taka wlasnie personalizacje penow, tak aby po wlozeniu odpalaly sie programy, np. outlook, albo co innego bez montowaniu na kompie. Komp mial byc tylko ogniwem pomocniczym i nic na nim nie bylo zapisywane.

jezeli o to chodzi, to zapomnij - usiluje od pewnego czasu pozbyc sie z pena koszmarnie zle napisanego autostartu U3, zapisanego jako partycja zabezpieczona.
Te peny oznaczone sa dodatkowo symbolem U3, jak latwo zagdnac, albo mozna sciagnac progsa do zapisu i zamontowania, bodaj ze strony SanDiska (zreszta wpisz w gugla U3 - to znajdziesz)
w zasadzie to o tym nigdy nie słyszałem,ale chodzi mi dokaldnie o to ze mam na penie jednoplikowy program w pliku *.exe powiedzmy jakas mala gierka,
i przy wlozeniu odpalala sie,rzecz w tym ze polecenia z autoruna na CD nie dzialaja,dziala tlyko "icon"

Słyszałem ze mozna zrobic cos takeigo ze botuje sie tak pena zeby odpalal sie z niego Linux,usuwamy plik ktory rozpoczyna instalacje albo po prosotu ten plik ktory go odpala czy Bóg wie co jeszcze i zamaist tego glownego pliku wstawaimy nasz,tylko ze z nazwa tego ktory powinien byc. Slyszalem to szybko i nic nie pamietam z tego ale chodzilo o cos w tm rodzaju.

Ostatnio zmieniany przez danielski12 : 15.10.2006 o godz. 14:12
danielski12 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.10.2006, 14:53   #10
Bywalec
 
Avatar użytkownika WARDEN
 
Data rejestracji: 16.03.2004
Lokalizacja: Kraków
Posty: 60
WARDEN zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
http://portableapps.com/apps/utilities/pstart
__________________
-=> SERDECZNIE POZDRAWIAM - WARDEN <=-
WARDEN jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.10.2006, 15:01   #11
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 14.10.2006
Posty: 8
danielski12 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Czy mozesz powiedziec cos wiecej o tym programie ? I czy na kompie musi byc zainstalowany ten program zeby autroun dzialal czy program ma byc na pendrive ?
Zalezy mi tylko na tym zeby mozna bbylo odpalac plik na innych kompach,tak zeby to trwalo okolo 10 sekund,na przykald "cos" sie moze zainstalowacw tle
danielski12 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.10.2006, 15:07   #12
Bywalec
 
Avatar użytkownika WARDEN
 
Data rejestracji: 16.03.2004
Lokalizacja: Kraków
Posty: 60
WARDEN zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
na penie , wskazujesz mu programy ktore masz na penie lub na dysku i juz...
__________________
-=> SERDECZNIE POZDRAWIAM - WARDEN <=-
WARDEN jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.10.2006, 17:18   #13
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 14,934
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez danielski12
Zalezy mi tylko na tym zeby mozna bbylo odpalac plik na innych kompach,tak zeby to trwalo okolo 10 sekund,na przykald "cos" sie moze zainstalowacw tle
chmm te 10 sekund i to 'coś' w połączeniu z rogata emotka sugeruje mi jakiś niecny zamiar
__________________
amiga500site
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.10.2006, 19:19   #14
.::MaNNErS:SuCk::.
 
Avatar użytkownika AleX69
 
Data rejestracji: 25.02.2004
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 4,678
AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Cytat:
Napisany przez danielski12
Zrobilem tak jak powyzej i w label wpisalem nazwe pendriva,przy wkaladniu wyskoczylo okieko ze wykryto plik exe i pytanei co zrobic,nic albo otowrzyc folder z zawartoscia. W tym wypatku nic mi to nie daje....
nie mam pendrive'a - po kombinuj z poleceniem shell
a google ci dziala?
__________________
AleX69 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.10.2006, 19:22   #15
Cichy mod
 
Avatar użytkownika Piterniel
 
Data rejestracji: 16.03.2003
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 4,485
Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
[Autorun]
Open=PStart.exe
Action=Open PStart
Icon=PStart.exe,0
Takie cos tam bylo, moze pomoze
Piterniel jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone



Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:06.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO