Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB (https://forum.cdrinfo.pl/f115/)
-   -   USB 3.0 a USB 2.0 (https://forum.cdrinfo.pl/f115/usb-3-0-usb-2-0-a-91441/)

esem 12.11.2012 10:52

A jak z popularnością USB 3 ??? Umrze śmiercią naturalną jak e-sata, ieee-1394 itp. ???

M@X 12.11.2012 11:14

FireWire (IEEE-1394) nie umarlo - nadal jest to dominujacy standard dla kamer. Powoli bedzie kanibalizowany przez Thunderbolta (wyzsza wydajnosc, materialy wyzszej rozdzielczosci niz kilka lat temu), ale nadal ma znaczacy udzial w rynku, zwlaszcza konsumenckim (kamery amatorskie - prawie wszystko ponizej 10 000 PLN).

A co do E-SATA sie zgadzam - raz to gdzies widzialem, nigdy nie widzialem zeby ktos z tego korzystal...

Nawet moja stacja dokujaca do dyskow HDD (archiwizuje na nich surowke) jest na USB dla wygody jej przenoszenia...

sobrus 12.11.2012 12:31

e-sata nie jest w zasadzie standardem - to po prostu inny format wtyczki do sata.
I jest to interface jedynie dla napędów, podczas gdy reszta jest bardziej uniwersalna.

Kupno urządzeń w tym standardzie nie stanowi większego problemu, jak również pod e-sata można podłączyć dowolny dysk twardy sata.

Kwestia posiadania kabelka za 7zł.

andy 12.11.2012 18:31

Cytat:

Napisany przez esem
A jak z popularnością USB 3 ??? Umrze śmiercią naturalną jak e-sata, ieee-1394 itp. ???

Kilka miesięcy temu zakupiłem kieszeń Wellanda za ok 130zł(z wysyłką).
Tutaj brałem - http://www.saturion.pl/product/99465...d_ME_752S.html - rewelacyjna oferta jak i obsługa sklepu.

Kieszeń jest na USB3.0 i działa bardzooooo szybko :) Obecnie z braku funduszy na NASa robi jako jego namiastek z dyskiem 500GB - jest niestety podłączona do routera pod interfejs USB2.0 wiec nie wyciągam z niej tego co ona umożliwia.
Jednak gdy zostaje podłączona do portu USB3 to pokazuje na co ją stać :)

@esem u siebie w lapku mam takie 4 porty :) Oczywiście każdy jest kompatybilny wstecz.

Jak na razie sprzętu pod USB3 jest pewnie 100/1000x więcej niż pod tunderbolta. Dodatkowo urządzenia są znacznie tańsze.

Samo USB ma przewagę w ten sposób, że urządzenie podłączone przez ten port nie ma dostępu do twojego komputera, co w przypadku Fajer Łajer i Tunderbolt jest jak najbardziej możliwe :D
Podłączasz kompa do chińskiego rzutnika a on kopiuje tajne dane z twojego kompa ;)

esem 13.11.2012 07:04

No i mamy sedno sprawy: router ma USB2, obudowa e-sata i USB2, PC e-sata i USB2, laptop fireWire, USB2 i e-esata, kolejne obudowy USB2. Czyli i tak USB2 "the best" a za chwilę minie moda na USB3 ??? Do dupy z taką robotą...

joujoujou 13.11.2012 13:40

Nie minie. :nieee:

Głównie ze względu na wsteczną kompatybilność. :>

rcobex 21.11.2012 10:09

Problem tylko w tym, iż zapis dużego pliku (np. 5GB) na pendrive USB 2.0 trwa wieki.
Mając już płytę z USB 3.0, grzechem jest nie skorzystać z tego dobrodziejstwa. Niestety, nie wszystkie pamięci przenośne USB 3.0 potrafią szybko zapisywać. Trzeba kupić odpowiedniego, a to kosztuje troszkę więcej. Jak tak właśnie zrobiłem, i jestem bardzo zadowolony.

andy 21.11.2012 20:08

Cytat:

Napisany przez esem
No i mamy sedno sprawy: router ma USB2, obudowa e-sata i USB2, PC e-sata i USB2, laptop fireWire, USB2 i e-esata, kolejne obudowy USB2. Czyli i tak USB2 "the best" a za chwilę minie moda na USB3 ??? Do dupy z taką robotą...

Nie do końca rozumiem. Większość moich urządzeń jest z okresu gdzie USB3 jeszcze nie było stąd był montowany port wcześniejszy.

Obecnie powinno się kupować urządzenia tylko z USB3, nawet jeżeli podepniesz do gniazdka z USB2 to wszystko zadziała.

USB2 jest po prostu rozpowszechnione bardzo. Jednak w niczym to nie przeszkadza posiadać urządzenia z nowszym bratem USB3.

U siebie mam laptopa z 4 portami USB3. Jeżeli będę miał kupować dyski zewnętrzne to tylko z tym portem.

loki7777 21.11.2012 22:42

Tylko szkoda ze te "nowe" urzadzenia jakoscia nie dorastaja do piet tym sprzed np 2-3 lat. Kupilem Corsair voyager usb 3.0 32gb http://www.nix.ru/autocatalog/usb_fl...Gb_140662.html a wczesniej mialem wersje 2.0 16gb http://neuerdings.com/2008/06/23/tes...ger-gt-setjpg/ i powiem wam szczerze ze takiego gowniatego wykonania jak 3.0 to juz dawno nie widzialem. "oryginalna" wersja byla cala zatopiona w gumie a tu mamy "modul" usb w plastiku a potem calosc w gumie - efekt tego jest taki ze wtyczka usb sie porusza.
Juz tydzien wczesniej wyslalem na gwarancje nowego OCZ rally2 i pewnie tego tez za jakis czas wysle.

Co do predkosci usb to nie mam zastrzezen - ok 2,5 raza szybciej(2.0 - 20-25mb/s 3.0 ok 60mb/s) niz na 2.0 przy kopiowaniu na laptopie, moze na stacjonarnym PC bylo by i szybciej,

Wiem ze to troche nie na temat ale wkurzylo mnie to ze tak drogi penek a takie nic - pomijam brak akcesoriow - kiedys ten model byl klasa sama w sobie a dzis jeden sposrod wielu.

esem 22.11.2012 07:32

Czy poza penami coś jeszcze obsługuje USB3 ???
Drukarek, skanerów, obudów HDD nie widziałem k***a
Czyli jest szansa na gadżet który zdechnie śmiercią naturalną - vide mój wcześniejszy post. :>
Zaraz producenci stwierdzą, że USB2 to i tak za dużo :P

pali 22.11.2012 07:49

Zewnętrzne dyski twarde. Nowe modele mają już 3.0.
Laptopy.

Przyjmie się, powoli wchodzi.

Nic nie ma w tym dziwnego. W ogóle USB przyjmowało się bardzo powoli. W latach 90 były artykuły w prasie na ten temat. Właśnie bardzo długo nie było drukarek i skanerów. Microsoft robił jakieś cyrki w Win, w linuksie też nie było różowo. Potem nastąpił wręcz boom, np. pojawiły się płyty główne bez PS/2, COM i LPT. I wyrównało się wszystko....

andy 22.11.2012 20:20

Cytat:

Napisany przez esem
Czy poza penami coś jeszcze obsługuje USB3 ???
Drukarek, skanerów, obudów HDD nie widziałem

Wrzuciłem wyżej obudową, którą kupiłem z interfejsem USB3 za o ile się nie mylę 130zł.

Cytat:

Czyli jest szansa na gadżet który zdechnie śmiercią naturalną - vide mój wcześniejszy post. :>
Zaraz producenci stwierdzą, że USB2 to i tak za dużo :P
Jak to umrze? Jak to gadżet? USB3 to następca USB2. USB3 na papierze ma 5Gb/s, natomiast USB2 480Mb/s (udało mi się na jednym dysku z USB2 wyciągnąć stabilne ~47MB/s :)).

USB3 jest jak BD do DVD - następcą. Tylko od nas zależy jak szybko wyprze z rynku interfejs w wersji 2. Dla mnie przepaść jest straszna.

Tak czy siak jeżeli kupujesz coś na USB to warto myśleć przyszłościowo i kupić już na nowym interfejsie - szczególnie komputery.

Cytat:

Napisany przez loki7777
Co do predkosci usb to nie mam zastrzezen - ok 2,5 raza szybciej(2.0 - 20-25mb/s 3.0 ok 60mb/s) niz na 2.0 przy kopiowaniu na laptopie, moze na stacjonarnym PC bylo by i szybciej,

Miałeś na myśli MB/s? :) Bo jeżeli nie to prędkości są tragiczne ;)

rcobex 22.11.2012 21:32

Cytat:

Napisany przez loki7777 (Post 1231290)
Co do predkosci usb to nie mam zastrzezen - ok 2,5 raza szybciej(2.0 - 20-25mb/s 3.0 ok 60mb/s) niz na 2.0 przy kopiowaniu na laptopie, moze na stacjonarnym PC bylo by i szybciej.

Ważne, aby sam pendrive był dobry. Z tym 2,5 raza szybciej nie zawsze tak bywa, przeważnie jest zupełnie inaczej.
Może się przydać małe porównanie:

Kingston DataTraveler G2 USB 2.0:
http://img23.imageshack.us/img23/7529/test02l.jpg

Kingston DT Ultimate G2 USB 3.0:
http://img17.imageshack.us/img17/906/test01ow.jpg

loki7777 22.11.2012 23:34

Oczywiscie magebajtow a nie bitow:)
Ja mowilem o rzeczywistym kopiowaniu a nie w benchmarkach i o "dobrych" penkach a nie jakis usb 3.0 za 30zl.

rcobex 22.11.2012 23:40

Cytat:

Napisany przez loki7777 (Post 1231448)
Oczywiscie magebajtow a nie bitow:)
Ja mowilem o rzeczywistym kopiowaniu a nie w benchmarkach i o "dobrych" penkach a nie jakis usb 3.0 za 30zl.

Znajdź mi szybszego USB 3.0 od tego. W zapisie przede wszystkim. Wszyscy ekscytują się odczytem, dla mnie zapis to podstawa. Nie mam czasu na czekanie. :rotfl:
Edit: Ten Kingston USB 3.0 to paradoksalnie najszybszy pendrive na rynku jeżeli chodzi o zapis. :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:53.