Powrót   Forum CDRinfo.pl > Archiwizacja - Dyski twarde, SSD, pendrive, karty pamięci > Network Attached Storage (NAS)

Network Attached Storage (NAS) Forum poświęcone urządzeniom typu NAS, służącym do przechowywania danych i umożliwiającym na dostęp do nich poprzez sieć komputerową (poprzez protokoły CIFS, NFS, FTP, etc).

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 25.04.2010, 14:19   #1
saqul
Bywalec

Data rejestracji: 13.04.2010
saqul zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Zastanawiam się mocno systemem backupu do mojej macierzy, przyszedł mi na myśl pomysł by zastosować zewnętrzną stację dokującą e-sata.
Dlaczego e-sata a nie usb? wiadomo usb znacznie ogranicza transfery, a przy dość znacznej powierzchni macierzy backup mógł by trwać zbyt długo.

Pojemność macierzy po zastosowaniu RAID 5 będzie wynosić 2,5TB - więc dysk 3,5cala 2TB powinien wystarczyć (kompresja danych), kupił bym dwa takie dyski by naprzemiennie robić na nich kopie, do tego jakąś stację dokującą z interfejsem e-sata by łatwo można wymieniać dyski. Jest jednak kilka problemów:
1. nie mogę znaleźć odpowiedniej stacji dokującej z interfejsem e-sata, znalazłem kilka fajnych opcji,
- MediaTech Mt-5078 http://www.media-tech.pl/page.php?do=details***9001;=pl&pid=1794&kid=17
- AXP 2.5/3.5 SATA - eSATA/USB 2.0 http://sklep.madtech.pl/go/_info/?id=32775
- DELOCK SATA 2,5+3,5HDD, E-SATA, USB http://www.delock.de/produkte/gruppe...ATA_61678.html

lecz nie mogę znaleźć żadnych testów, a interesuje mnie kilka kwestii:
- czy wymagane są sterowniki by te stacje dokujące działały, dla mnie najlepszym rozwiązaniem było by brak sterowników.
- czy obsługują dyski o pojemności 2TB bo w niektórych opisach było info że max 1TB - nie wiem skąd to ograniczenie miało by wynikać.
- czy obsługują hot swap, dziwne by było gdyby nie obsługiwały.. no ale pewności nie mam.

Istnieje jeszcze jeden problem, nie mam na płycie głównej złącza e-sata, więc wypadało by kupić z powodu braku wolnych pci, zostaje mi opcja pci-e 1x, znalazłem kilka takich kontrolerów, ale jak to zwykle bywa wsparcie tylko dla Winxp>win7, a ja potrzebuję taki kontroler który zadziała na win2008 i linuxie
saqul jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Odpowiedz na post

Tagi
budowa, budowa nas, nas

Twoje uprawnienia: