![]() |
Zmierzyłem pobór mocy tego ustrojstwa w aktualnej konfiguracji
- procek @1.4Ghz (można ustawić od 533 do nie wiem ilu. Standardowo jest 1Ghz). - dwie kości DDR 256MB 266Mhz - dysk microdrive Seagate ST1.2 8GB W idle jest to ok 20W, w stresie 35W. Przy czym nie bardzo jest czym go obciążyć (chyba tylko mielenie JPEGami w PHP to potrafi, cała reszta nie umie nawet 10% zająć). Więc 99,9% czasu jest w idle. Dysk 500GB doda do tego ok 0-2W (będzie sie wyłączał po dłuższej bezczynności, bo wiadomo nie zawsze sie z NASa korzysta). Na razie jestem bardzo zadowolony, bo pobór będzie praktycznie taki sam jak starego Geode, a możliwości znacznie większe. Choć na pewno nie jest to NAS porównywalny z Waszymi sprzętami, to do domowych zadań wystarcza i na pewno jest lepszy od najbardziej rozbudowanych routerów :) |
Nie będę zakładał nowego tematu i podepnę się tutaj. Jakiego transferu mogę się spodziewać przy FreeNAS przez FTP? Sieć wewnętrzna gigaethernet, router w gniazdami gigowymi DGT.
|
@mjq666 przy 1Gb/s to możesz maksymalnie wyciągnąć ~128MB/s. Wszystko jednak zależy od urządzeń, kart sieciowych, kontrolerów itp itd.
U siebie na XP mam serwer FTP i jeśli ktoś coś ciągnie po LAN(100Mb/s) to ma prędkość ~1.5MB/s. |
Hmm to coś słabo u mnie FTP wyciąga ok 10MB/s przez Fast Ethernet. Ciut szybciej niż udostępnianie plików w windows.
NAS ma zintegrowaną VIA Rhine II, pecet ma Realteka Gigabit PCI-E, oba sprzęty ciutkę już leciwe (2005 i 2007 rok). Korzystam z darmowego (naturalnie ;) ) serwera Filezilla Server oraz darmowego (naturalnie) klienta Filezilla Client ;) 2MB/s było na poprzednim serwerze (Geode 300Mhz). |
Teraz mam terminal Wyse na Windows XP Embedded, postawiony serwer FTP na GuildFTPd i prędkość kopiowania to jakieś 3,5 MB/s. Ale przy nowym łączu nie opłaca mi się ściągać rzeczy na Wyse a dopiero później na PC. W netu teraz ściąga mi maksymalnie z prędkością 5MB/s. Dlatego chce wymienić Wyse na sprzęt oparty o płytę Intel Desktop Board D525MW. Tutaj link: http://www.intel.com/Products/Deskto...W-overview.htm
|
Przy takim łączu to rzeczywiście ściąganie dedykowanym komputerem mija sie z celem.
Choć wciąż dobry z niego serwer. Atom na pewno będzie szybki (liczyłbym na 50-70MB/s), o ile oczywiście zaopatrzysz sie w Gigabitowego switcha. W przeciwnym wypadku wyciągnie tyle co u mnie. |
Teraz mam modem VDLS2 firmy DGT typ RGW VDSL2 G. Dwa porty gigabitowe i dwa fastethernet. Do tego podpięty switch 8 portów fastethernet. Problem w tym, że w tygodniu jak pracuję stacjonarka nie ściągnie wszystkiego na czym mi zależy. Myślałem komputer i serwer spiąć właśnie na tych dwóch portach gigowych a switch do fastethernet. Ewentualnie za jakiś miesiąc lub dwa kupić switch gigabitowy.
|
Postawiłem wszystko na windowsie xp i nawet działa. Ale z racji urlopu z ciekawości ściągnąłem FreeNAS i doszedłem do wniosku, że ma wszystko czego potrzebuję. Skonfigurowałem sobie ftp, upnp, itunes i bittorrent. I właśnie z tą ostatnią usługą mam problem. W konfiguracji ustawiłem "Watch directory" i przez ftp wrzucam do katalogu torrenty. Jednak nic się nie dzieje. Doszedłem do tego, że muszę zmienić atrybut plików torrent na 777 i zresetować serwer, wtedy dopiero widzi pliki i zaczyna je pobierać. Jakieś pomysły co jest nie tak?
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:07. |