![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Network Attached Storage (NAS) Forum poświęcone urządzeniom typu NAS, służącym do przechowywania danych i umożliwiającym na dostęp do nich poprzez sieć komputerową (poprzez protokoły CIFS, NFS, FTP, etc). |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Forumator
Data rejestracji: 12.07.2002
![]() |
Domowy NAS - oprogramowanie + galeria zdjęć
Ave
Posiadam w domu sporo sprzętu, z którego mogę poskładać pewnie kilka maszyn, które spełniać będą doskonale rolę NAS. Ze sprzętem nie ma żadnego problemu, tutaj mam pełną wiedzę. Chciałbym w tym wątku skupić się wyłącznie na oprogramowaniu takiego własnego mini-serwera, bo z tym mam spory problem. To co chciałbym uzyskać to typowy NAS i dodatkowo możliwość postawienia na nim galerii zdjęć z dostępem z internetu (mam stałe, zewnętrzne IP i mocne symetryczne łącze). Zajmuję się fotografią i dostęp do własnych zbiorów z dowolnego komputera jest dla mnie bardzo istotny. Sam FTP nie wystarczy. Chodzi mi o galerie foto, tak, aby po zalogowaniu sie z internetu można było przegladać miniatury na dowolnym kompie, a następnie pobrać wybrane fotografie jeśli będzie taka potrzeba. I tutaj leży mój problem - za diabła nie wiem jak to zrobić. Generalnie FreeNAS byłby całkiem niezły (próbowałem), ale nie mam pojęcia jak uruchomić na nim taką galerie. Z tego co słyszałem, to NAS'y firmy Synology mają dość ciekawy soft z takimi funkacjami (Disk Station Manager) ale nie chce wydawac kilkuset złotych na hardware skoro sprzętu u mnie dostatek ![]() Wątek pewnie zainteresuje większą ilość osób bo taka galeria to także dobry sposób na prezentację własnych zdjęć rodzinie i znajomym bez potrzeby przenoszenia ich na dysku czy płytach. I jedna wielka prośbą - proszę o konkretne, rzeczowe odpowiedzi, a nie ogólniki typu "postaw Ubuntu, zainstaluj Sambe, zrób galerie". Może ktoś ma o tym większe pojęcie i może zrobić jakieś FAQ ? Z góry wielkie dzięki Ostatnio zmieniany przez Sebastian997 : 14.01.2012 o godz. 16:23 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
[Prośba o pomoc] Który NAS? Jakie oprogramowanie? (Mała firma) | katastrofa | Network Attached Storage (NAS) | 10 | 21.01.2011 01:13 |
Pomoc w przygotowaniu dużego artykułu o NAS | saqul | Network Attached Storage (NAS) | 3 | 25.04.2010 23:00 |
Dziwny problem z edycją zdjęć z dysku | andrzejj9 | Komputery - oprogramowanie i sprzęt | 14 | 25.09.2007 14:33 |
Prawo pracy za granicą a u nas | woitas | Off topic | 39 | 10.05.2006 21:19 |
Galeria zdjęć | smyrko1 | Off topic | 3 | 15.10.2004 13:20 |