![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Network Attached Storage (NAS) Forum poświęcone urządzeniom typu NAS, służącym do przechowywania danych i umożliwiającym na dostęp do nich poprzez sieć komputerową (poprzez protokoły CIFS, NFS, FTP, etc). |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
![]() |
NAS z macierzą (mdadm) i szyfrowaniem dysku(luks)
Witam
Czy możecie polecić jakąś obudowę NAS na 2 dyski, w której linux umożliwia budowę RAID1 (mdadm) oraz szyfrowania dysku/partycji poprzez cryptsetup(LUKS) ? Chodzi o to aby w razie problemów można było taki dysk wyjąć z NASa i podłączyć do linuxa. Hasło (de)szyfrujące powinno być wpisywane po każdym reboocie NASa np: poprzez https W ogóle temat szyfrowanych dysków dla NAS wydaje się być zupełnie pomijany, dlaczego ? Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Podejrzewam że większość NASów jest po prostu za słaba na LUKS czy dm-crypt.
Myśle, że jedynie procesory VIA albo Intel (ale nie Atom) potrafiłyby to obsłużyć bez spowolnienia, czyli najlepiej taki NAS zbudować samodzielnie. Tak mi sie wydaje, ale oczywiście moze jest jakaś obudowa która to potrafi. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 01.02.2012 o godz. 08:15 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
![]() |
Zgadzam się, choć mnie akurat nie zależy na wydajności - chcę raid1.
Na tomshardware jest fajny artykuł reviews/nas-encryption-aes-ni,2873.html Z tego co rozumiem większość NASów bazuje na linuxie więc powinny być to standartowe mechanizmy szyfrujące (pod warunkiem, że w ogóle jest możliwość szyfrowania dysków). Zastanawiam się jeszcze nad rozwiązaniem "USB over Ethernet" w którym poprzez ethernet miałbym dostarczone raw urządzenie USB, które montowałbym na kliencie a potem nakładał wartwy macierzy(mdadm) oraz szyfrowania(dm-crypt). Czy ktoś słyszał o podobnych rozwiązaniach ? Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Jukebox Hero
Tanie obudowy NAS nie mają szyfrowania dysku miedzy innymi również dlatego że wiekszość zagrożeń pochodzi z sieci, a przed tym szyfrowanie dysku nie chroni.
Darmowy FreeNAS również od wersji 8 nie obsługuje szyfrowania (wersja 7 obsługiwała) - widac więc że nie jest to bardzo wazna opcja dla producentów. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||
![]() |
Powiem więcej: nawet jeśli jakiś NAS supportuje szyfrowanie dysku - to ja zaufam tylko takiemu, który używa standardów. No i pozostaje opcja niekompatybilności - jak padnie NAS z ich własnym systemem szyfrowania to dyski do kosza mogę wyrzucić.
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Jukebox Hero
Takie rozwiązania to już chyba zbytnie kombinowanie.
Przede wszystkim zastanów sie czy szyfrowanie dysku w NAS jest Ci potrzebne, bo nakład pracy i skomplikowania systemu może być niewspółmierny do korzyści. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() |
jest mi potrzebny, ale rzeczywiście nie ma na rynku NAS który by to szyfrowanie robił dobrze. Dlatego kupię Sharkoon SATA QuickPort Duo USB3.0 - czyli adapter SATA->USB3.0 dla 2 dysków i zrobię to sam.
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
[ARTYKUŁ]Netgear Stora - recenzja serwera NAS | Bartez | Network Attached Storage (NAS) | 1 | 29.01.2013 13:59 |
NAS w domu - problemy techniczne | floran | Network Attached Storage (NAS) | 0 | 18.01.2012 14:33 |
Pomoc w przygotowaniu dużego artykułu o NAS | saqul | Network Attached Storage (NAS) | 3 | 25.04.2010 23:00 |
[ARTYKUŁ]Recenzja NAS Thecus N4100PRO | Bartez | Network Attached Storage (NAS) | 0 | 10.03.2009 01:52 |
Prawo pracy za granicą a u nas | woitas | Off topic | 39 | 10.05.2006 21:19 |