Powrót   Forum CDRinfo.pl > Archiwizacja - Dyski twarde, SSD, pendrive, karty pamięci > Network Attached Storage (NAS)

Network Attached Storage (NAS) Forum poświęcone urządzeniom typu NAS, służącym do przechowywania danych i umożliwiającym na dostęp do nich poprzez sieć komputerową (poprzez protokoły CIFS, NFS, FTP, etc).



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 01.06.2013, 11:48   #1
darekurban
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 01.06.2013
Posty: 1
darekurban w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
GNS 1001 LEVELONE + TOSHIBA 1TB

Witam.
Mam problem z dyskkiem NAS.
Zestaw jak w tytule działał przez około 2 tygpdnie potem padł.
Jak podłaczę to śweci na czerwono a potem gaśnie (nie ma żadnych światełek o podłączeniu do sieci czy zasilania) i sieć go nie widzi.
Talerze w dysku obracają się.
Wymontowałem dysk i sprawdziłem cały -> jest OK.
Jak podłaczę samą obudowę to świeci jak trzeba (pokazuje na niebiesko i zasilanie i sieć).
Czy spotkał się ktoś z takim problemem i wie jakie jest wyjaśnienie takiego stanu rzeczy.
Wdzięczny będę za każdą wskazówkę.
DU

Ostatnio zmieniany przez darekurban : 01.06.2013 o godz. 11:51
darekurban jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 19.06.2013, 14:10   #2
obin
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 19.06.2013
Posty: 1
obin w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
witam, mam identyczny problem i to na 2-ch różnych GNS 1001.

1. przypadek: pomogło tylko usunięcie partycji na komputerze i ponownie zamontowałem w urządzeniu. NAS po chwili był gotowy do pracy, lecz straciłem wszystkie dane... dysk sprawdzony - sprawny!!

2. przypadek: indentyczny tylko chcę inne rozwiązanie wypróbować: sprawdzę to jutro i opiszę:

wyciągnęte z instrukcji /brak polskiego helpdeska/

7 System Recovery
7.1 System Recovery Mode
1. Turn off the power.
2. Hold down the reset button and keep it.
3. Then turn on the power and also keep it, until the power led become to red, can release these button.
4. Wait for the system led become to blue, that is the rescue mode.
5. Current, the system's IP is 192.168.1.254, so set your pc's IP changed to the same network class, such as 192.168.1.12.
6. Then in the browser, enter the 192.168.1.254.
7. And you can enter the rescue mode of the web page.
8. Then follow below steps to restore the system
obin jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.06.2013, 15:05   #3
Bartez
Team Member
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Bartez
 
Data rejestracji: 18.10.2002
Lokalizacja: malopolska
Posty: 4,175
Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Pozwoliłem sobie poprawić adresy IP, bo były niepoprawne i ktoś mógłby się zastanawiać, co jest źle
__________________
Pozdrawiam
Bartez

Ranking dysków twardych
Bartez jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.06.2017, 02:26   #4
6914248
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 07.06.2017
Posty: 1
6914248 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Podobny problem

Dzień dobry,

mam problem z tym serwerem NAS. Mam zamontowany dysk Hitachi 2TB. Mam też drugi ten sam dysk na kopię zapasową. Zgrywałem sobie przez kilka dni foldery z kopii na NAS (normalnie przez sieć). Wszystko działało prawidłowo. Kiedy jednak skopiowałem wszystkie swoje dane, które chciałem (około 350GB), NAS przestał się uruchamiać. Jest to samo, co w opisie - świeci czerwona lampka, dysk się uruchamia, gaśnie coś "mieli" na dysku, po czym ustaje i nie świeci na niebiesko ani Power ani LAN. Wyciągnąłem dysk, zaczął działać, włożyłem pusty dysk SSD 128GB - działał, stworzyłem nową tablicę w dysku Linuxem w stacji do eSATA - zaczął działać normalnie. Miałem dziań wolny i skopiowałem raz jeszcze (po konfiguracji) wszystkie dane i jest to samo. Czy mam wyrzucić ten NAS i kupić coś lepszego (droższego) czy jest to do naprawienia? Zaczyna mnie to ostro wkurzać. Mam dobre stanowisko i potrzebuje stabilnego sprzętu.

Ktoś jest w stanie mi pomóc? Może sformatuje dysk w stacji na NTFS (obecnie mam domyślne xfs) i jak będę miał czas (proces około 11-godzinny) spróbuje jeszcze raz. Ma to sens?

Dodam, że NAS działał przed wrzuceniem folderu z plikami po kilkaset MB i kilka GB w podfolderach + jeden podfolder z większą ilością mniejszych plików i folderów, choć nie wiem jakie ma to znaczenie.
6914248 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
bgs 1001, problem, toshiba

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Toshiba, dysk może? dariuszkalwaj Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software 20 31.12.2009 08:49
Toshiba SD-R2102 - nieudane flashowanie rafal. Napędy optyczne CD 7 27.02.2007 14:35
Laptop Toshiba i naped DVD Toshiba - padł po flashu biosu? dread_darecki Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych 1 04.01.2007 07:13
BenQ 1620 czy Toshiba R5372B coxis Napędy optyczne DVD 40 02.03.2005 18:55


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:05.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.