Powrót   Forum CDRinfo.pl > Archiwizacja - Dyski twarde, SSD, pendrive, karty pamięci > Network Attached Storage (NAS)

Network Attached Storage (NAS) Forum poświęcone urządzeniom typu NAS, służącym do przechowywania danych i umożliwiającym na dostęp do nich poprzez sieć komputerową (poprzez protokoły CIFS, NFS, FTP, etc).



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 04.05.2018, 14:26   #1
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika scalak77
 
Data rejestracji: 15.01.2004
Lokalizacja: Tarnów
Posty: 205
scalak77 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jaki NAS do domu synology czy budowa własnego

Witam
Poszukuję serwera NAS do stworzenia kopi zdjęć i filmików.
Wymagania:
Pojemność minimum 2TB (4TB?)
Fajnie jak by był phpmyadmin (potrzebuję bazę danych)
Serwer www prostej strony w html (stacja pogodowa)
Nie musi być szyfrowania danych.
Prosty backup (komputer czy tel. komórkowego -zdjęcia filmiki) przez aplikację(nie wymagane aż tak bardzo).
Możliwość zrobienia kopi na zewnętrzny dysk USB (zdjęcia i filmiki).

Zastanawiam się nad dwoma rozwiązaniami

1. Gotowy - Synology DiskStation DS218j + 2x4TB (ewentualnie 1x4TB na start).

2. Składak - Asrock j4205-itx +8GB RAM + SSD 30GB sata (ew. SSD 120GB) na system (W10?) + Dyski 2x2TB.

Dla składaka posiadam już podzespoły razem z windows 10, zasilacz to picopsu 180W.
Do składaka potrzebowałbym aplikacje serwera msql i www oraz aplikacje do kopi zapasowej na komputer i laptopa (najlepiej W10).

W przypadku składaka i Windowsa 10 obawiam się o aktualizacje która będzie powodowała restarty komputera
Zaletą będzie dołożenie ekranu i wyświetlanie wartości z stacji pogodowej, rozbudowa o dyski twarde (ale tylko 2.5cala ze względu na zasilacz). Na start poszedłby 1TB ( z komputera) + 2TB (nowy) +SSD 120GB na system.

Zastanawiam się czy nie lepszym rozwiązaniem byłby system Windows 7 i wyłączone aktualizacje.
__________________
..siła życia tkwi w nas....
scalak77 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 04.05.2018, 17:05   #2
Guru
 
Avatar użytkownika mgit
 
Data rejestracji: 22.08.2004
Lokalizacja: Chojnów
Posty: 8,448
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Super opcja - wyłączyć aktualizacje - i się dziwić... że coś nie działa... albo że dane znikły... w dzisiejszych czasach instalować 7 na serwer... przy cenie 150 zł za 10 w edycji Pro mija się z celem...

Jak budowa własnego serwera NAS, to olej Windows i uderzaj w system Linux np. freeNAS... (dedykowany dla właśnie takich składaków). Postawisz sobie na nim apache i co tam będziesz chciał. Windows na serwer NAS to nieporozumienie... Windows to system dla przeciętnego konsumenta (do pracy, grania i multimediów), a nie do rozwiązań serwerowych... jak serwer plików czy serwer baz danych (licencje na porządną bazę np. postgresql jest dosyć droga)...

Minusem konieczność ślęczenia nad ustawieniami... w twoim przypadku dochodzą ograniczenia sprzętowe. Jak coś nie zatrybi - to dochodzi szukanie rozwiązania na własną rękę po forach dyskusyjnych...

Dedykowany NAS od synology / QNAP... aktualizacjami zajmuje się producent. Dostajesz wygodną nakładkę systemową. Konfiguracja banalna... jak się uprzesz masz basha / ssh jak chcesz opcji więcej niż daje producent. Baze SQL czy phpAdmin masz w standardzie... aktualizacje do leciwego DS214se wychodzą po dziś dzień...
__________________
Internet osiedlowy - nie taki zły

Ostatnio zmieniany przez mgit : 04.05.2018 o godz. 17:08
mgit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.05.2018, 17:18   #3
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 4,421
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Bral bym gotowca synology/qnap
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.05.2018, 09:38   #4
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika scalak77
 
Data rejestracji: 15.01.2004
Lokalizacja: Tarnów
Posty: 205
scalak77 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Pisałem o windows 10 ze względu że nie mam praktycznie wpływu na aktualizacje i restarty w nieodpowiednim momencie, serwer www tylko na potrzeby w domu, baza danych tylko do zapisu danych ze stacji pogodowej i potem na lokalna stronę www.

Opcja gotowca za mną przemawia prędzej ze względu na soft i brak kombinacji. Dodatkowo to przy picopsu nie mogę włożyć dysków 3.5cala co da mi max 2TB dla 2.5cala i ograniczenie do max 2dysków (4xsata. 1xSSD na system, 2xHDD (2x2TB), 1xnapęd optyczny).

Obecnie minimum to 4TB bo mam 2TB w WD my book i już brakuje miejsca, na dodatek planuję zrobić obrazy iso kolekcji blu-ray i dvd zakupić program do pc typu DVDfab player.

Potrzebuje kopie na fotki i filmiki bo to jest priorytet z kopią na dysku usb 2TB(posiadam takowy), RAID mi nie jest potrzebny

Jaki sprzęt polecacie mowy/używany na 2dyski minimum 2x2TB. ma być serwer www i baza danych, strona prawdopodobnie czysty html z wyglądem jak na wyświetlaczach stacji pogodowej typu ws1080.

Drugie pytanie kupować 2 dyski czy jeden a potem dokupić drugi i jakie to dyski mają być (producent). Bo na początku dużo zapisu potem rzadko używane tylko co kilka minut zapis do bazy danych.
__________________
..siła życia tkwi w nas....

Ostatnio zmieniany przez scalak77 : 05.05.2018 o godz. 10:00
scalak77 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.05.2018, 16:31   #5
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 4,421
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Bierz z 4rema zatokami
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.05.2018, 17:20   #6
Guru
 
Avatar użytkownika mgit
 
Data rejestracji: 22.08.2004
Lokalizacja: Chojnów
Posty: 8,448
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Bierz dyski z serii WD RED - cztery zatoki - tylko jak naprawdę potrzeba ci ogrom miejsca
__________________
Internet osiedlowy - nie taki zły
mgit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.05.2018, 17:43   #7
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 4,421
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
czy ja wiem czy 4 czy 8tb to taki ogrom ?
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.05.2018, 18:19   #8
Guru
 
Avatar użytkownika mgit
 
Data rejestracji: 22.08.2004
Lokalizacja: Chojnów
Posty: 8,448
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Hm NAS dwu dyskowy przy dwóch dyskach po 10 TB ma 10 TB w raid 0... to mało? Zawsze może dokupić potem rozszerzenie... potem

Owszem 4 dyskowy wygodniejszy... i więcej opcji... ale to już wydatek 2400 zł bez dysków w edycji rack station... zresztą sam się pomału przymierzam do kupna edycji 4 dyskowej (dwa dyski na dane a dwa dyski w edycji pure dla kamer) fajna opcja

Jeden dysk dysk 10 Tb to tak na oko - 1400 zł - w PL pewnie drożej...
__________________
Internet osiedlowy - nie taki zły

Ostatnio zmieniany przez mgit : 05.05.2018 o godz. 18:21
mgit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.05.2018, 18:45   #9
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 4,421
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
No nie poapdajmy w paranoje , zawsze lepiej miec 4 zatolki dla raid , a wystaczy ze bedzie miec 4x2tb lub 4x4tb
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.05.2018, 19:19   #10
Guru
 
Avatar użytkownika mgit
 
Data rejestracji: 22.08.2004
Lokalizacja: Chojnów
Posty: 8,448
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez misiozol Podgląd Wiadomości
No nie poapdajmy w paranoje , zawsze lepiej miec 4 zatolki dla raid , a wystaczy ze bedzie miec 4x2tb lub 4x4tb
Lepsze 4 x 10 TB - to już konkret miejsca
__________________
Internet osiedlowy - nie taki zły
mgit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.05.2018, 21:36   #11
Honda Fan
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika czechoj
 
Data rejestracji: 24.06.2002
Lokalizacja: dolnośląskie
Posty: 5,834
czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Cytat:
Napisany przez mgit Podgląd Wiadomości
Bierz dyski z serii WD RED - cztery zatoki - tylko jak naprawdę potrzeba ci ogrom miejsca
a ja nie polecam WD RED. Mam trzy HDD w wersji 2TB z czego tylko jeden działa OK i to ten, który zainstalowano w komputerze stacjonarnym i ma niewielki przebieg. Oba REDY z NASa (QNAP TS-251 PRO) maja problemy o czym pisałem tu. Obecnie używam w NAS dwa HDD od HGST ULTRASTAR 7K2000 2TB i jestem zadowolony (aktualny przebieg ok. 6300 godzin)
__________________
czechoj
APLIKATOR _ REKULTYWATOR
czechoj jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.05.2018, 21:44   #12
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika scalak77
 
Data rejestracji: 15.01.2004
Lokalizacja: Tarnów
Posty: 205
scalak77 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Na obecną chwilę to 4TB wystarczą, raid może i jest dobry tylko czy potrzebny? wolę kopię na dysku który podczas burzy będzie nie podłączony, zawsze to lepiej niż jak padnie serwer i dyski. 2x4TB da mi 8TB i to mi wystarczy,
4 zatokowy Synology DS418j w granicach 1300zł idzie kupić bez dysków do tego na start mogę włożyć 1TB z kompa i dokupić na początek 4TB a potem systematycznie dołożyć drugie 4TB w RAID, tylko zastanawiam się kiedy zapełnię owe 8TB. Dysk sieciowy który posiadam jest zapełniony z racji przechowywania fotek z pracy i swojej kolekcji filmików nagrywanych czy to telefonem czy aparatem foto.

Zastanawiam się nad używką, i dołożeniem pamięci RAM do minimum 1-2GB.
A dyski HGST NAS 4TB mogą być?
__________________
..siła życia tkwi w nas....
scalak77 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.05.2018, 22:06   #13
Honda Fan
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika czechoj
 
Data rejestracji: 24.06.2002
Lokalizacja: dolnośląskie
Posty: 5,834
czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
to chyba seria Dekstar, tyle że dedykowana do NAS. Generalnie HGST ma "legendarną" trwałość może pochodzą. Szkoda, że WD uśmiercił HGST...
__________________
czechoj
APLIKATOR _ REKULTYWATOR
czechoj jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.05.2018, 22:19   #14
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika scalak77
 
Data rejestracji: 15.01.2004
Lokalizacja: Tarnów
Posty: 205
scalak77 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
HGST NAS 4TB V2 idzie jeszcze kupić, co do WD to mam taki w WD my book 2TB od prawie 5 lat i nie raportuje błędów.
Zawsze to mogę zrobić to w taki sposób że drugi dysk w NAS będzie posiadał kopie newralgiczne z pierwszego dysku a dzięki temu zaoszczędzę miejsce na dyskach które pracowały by w RAID.
__________________
..siła życia tkwi w nas....
scalak77 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.05.2018, 23:03   #15
Guru
 
Avatar użytkownika mgit
 
Data rejestracji: 22.08.2004
Lokalizacja: Chojnów
Posty: 8,448
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez czechoj Podgląd Wiadomości
a ja nie polecam WD RED. Mam trzy HDD w wersji 2TB z czego tylko jeden działa OK i to ten, który zainstalowano w komputerze stacjonarnym i ma niewielki przebieg. Oba REDY z NASa (QNAP TS-251 PRO) maja problemy o czym pisałem tu. Obecnie używam w NAS dwa HDD od HGST ULTRASTAR 7K2000 2TB i jestem zadowolony (aktualny przebieg ok. 6300 godzin)
Może miałeś pecha co do tych dysków...

Ja miałem 1 TB dwie sztuki - przepracowały bagatela 16213 godzin... i nadal działały... wymiana na większe 2 TB i nadal działają... a lekko nie mają...

Zważywszy, że ciągle coś serwer pobiera a do tego VPN i chmura prywatna...

Cytat:
Napisany przez scalak77 Podgląd Wiadomości
HGST NAS 4TB V2 idzie jeszcze kupić, co do WD to mam taki w WD my book 2TB od prawie 5 lat i nie raportuje błędów.
Zawsze to mogę zrobić to w taki sposób że drugi dysk w NAS będzie posiadał kopie newralgiczne z pierwszego dysku a dzięki temu zaoszczędzę miejsce na dyskach które pracowały by w RAID.
Nie wiem jak w QNAP, ale w synology dwu dyskowym, jak włożysz dwa dyski to masz RAID 0 i tego nie zmienisz... nawet nie będzie cie pytał czy chcesz raid 0 tylko od razu go utworzy
__________________
Internet osiedlowy - nie taki zły
mgit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone


Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
NAS w domu - problemy techniczne floran Network Attached Storage (NAS) 0 18.01.2012 13:33
Budowa własnego NAS'a Jarson Network Attached Storage (NAS) 52 28.01.2011 15:22
[ARTYKUŁ]Recenzja NAS Synology DS-108j Bartez Network Attached Storage (NAS) 0 03.03.2009 01:41
Budowa domu inst. elektr.? ahara Off topic 4 09.02.2009 21:34
Jaki LiteOn S czy W Strefadivx Napędy optyczne CD 5 03.08.2002 21:44


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:42.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO