Powrót   Forum CDRinfo.pl > Archiwizacja - Dyski twarde, SSD, pendrive, karty pamięci > Network Attached Storage (NAS)

Network Attached Storage (NAS) Forum poświęcone urządzeniom typu NAS, służącym do przechowywania danych i umożliwiającym na dostęp do nich poprzez sieć komputerową (poprzez protokoły CIFS, NFS, FTP, etc).

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 28.01.2010, 23:24   #1
pops
Zdezorientowany
Zlotowicz

Data rejestracji: 08.05.2005
pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Dominik Podgląd Wiadomości
...po zaniku napięcia nadal będę musiał ganiać do piwnicy żeby włączyć to ustrojstwo.
Większość tego typu sprzętów ma funkcję automatycznego restartu po utracie zasilania. Nie wiem jak zyxel bo widziałem go tylko na zdjęciach...

edit.

Cytat:
Napisany przez Deba Podgląd Wiadomości

"Automatyczne włączanie systemu po awarii zasilania" - ze strony ZyXELa... nie wiem teraz jak to interpretować... , skoro ty piszesz o ręcznym włączaniu?
no właśnie, teoretycznie to powinno działać tak, że po nieoczekiwanym zerwaniu zasilania serwer sam się włącza.

cena 300 ? hmm... potrzebny jest większy ruch na rynku, bo w tym momencie Synology i QNAP robią co im się podoba i ceny sobie z rękawa wysypują.

Cytat:
Napisany przez Deba Podgląd Wiadomości
Ten transfer to bezpośrednio z i do NSA czy to jest napisane że to przez router? bo nie wiem czy to jest jakaś różnica w transferze.
Czy te same prędkości uzyskam jeśli router jest tylko "Fast Ethernet"?
Fast ethernet czyli rozumiem, że masz 100 Mbit/s ? teoretyczna prędkość maksymalna w takim przypadku to 12,5 MB/s. Router musi obsługiwać gigabit jeśli prędkości mają być wyższe. Można też kupić gigabitowego switcha i ominąć router.

Ostatnio zmieniany przez pops : 28.01.2010 o godz. 23:43
pops jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 29.01.2010, 08:11   #2
Dominik
Nowy na forum

Data rejestracji: 15.05.2003
Dominik w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Kod:
Akurat max ilość użytkowników jest wystarczająca, nie wiem po co większe do domu?...
Akurat ja w sieci mam 45 użytkowników, więc myślę, że 32 jest OK.
Dominik jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.01.2010, 18:15   #3
Deba
Nowy na forum

Data rejestracji: 27.01.2010
Deba w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Bartez Podgląd Wiadomości
Jeżeli masz zewnętrzny IP lub usługę dyndns to możesz wykorzystać urządzenie jako serwer www.
Czy mając Neostradę i router Linksys wag200g będę mógł z tej usługi skorzystać?

Cytat:
Napisany przez pops Podgląd Wiadomości
cena 300 ? hmm... potrzebny jest większy ruch na rynku, bo w tym momencie Synology i QNAP robią co im się podoba i ceny sobie z rękawa wysypują.

Fast ethernet czyli rozumiem, że masz 100 Mbit/s ? teoretyczna prędkość maksymalna w takim przypadku to 12,5 MB/s. Router musi obsługiwać gigabit jeśli prędkości mają być wyższe. Można też kupić gigabitowego switcha i ominąć router.
A czy przy prędkości max 12,5 mb/s z nsa do pc będzie można "spokojnie" słuchać muzyki i oglądać filmy (nie w HD)?

Najtańszy Synology to DS110j (różnica w cenie - ~270zł) -> czym on się różni od ZyXELa?
Z tego co wiem to ma procesor 800mHz a ZyXEL tylko 370mHz. Czy to jest wystarczający powód żeby kupić Synology? Szukam sprzętu głównie do ściągania plików z wyłączonym komputerem i jako biblioteka multimediów.

I ostatnie pytanie: czy mając takie urządzenie i folder ze zdjęciami (załóżmy 100mb) będę mógł udostępnić go znajomemu, który nie jest podłączony fizycznie (mieszka na drugim końcu Polski) do ZyXELa? Z jaką prędkością on go pobierze?
Deba jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
nas, nsa-210, zyxel

Twoje uprawnienia: