![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Network Attached Storage (NAS) Forum poświęcone urządzeniom typu NAS, służącym do przechowywania danych i umożliwiającym na dostęp do nich poprzez sieć komputerową (poprzez protokoły CIFS, NFS, FTP, etc). |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
WD MyBook World Edition 500 GB LAN
http://allegro.pl/wd-mybook-world-ed...289279462.html
Warto? Cena nieduza, renomowany producent (sadze ze pomimo braku gwarancji sprzedawcy gwarancja producenta bedzie obowiazywac), pojemnosc dla mnie odpowiednia. Jakie jest Wasze zdanie? // Dyskusja wydzielona stąd: Budowa własnego NAS'a . Nie bójcie się zakładać nowych tematów. To nie gryzie ![]()
Ostatnio zmieniany przez Bartez : 26.10.2010 o godz. 10:28 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Zdezorientowany
Zlotowicz
Data rejestracji: 08.05.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
M@X, to nie time capsule
![]() A co do wd to teoretyzował nie będę, ale imo wszystko zależy od oczekiwań jakie masz od urządzenia. Przeczytaj sobie co to może, czego nie może i się zastanów. Za taką cenę porządnego NASa+dysk nie kupisz. No i nie spodziewaj się prędkości światła po nim przez lana. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Get a Mac!
Oczekiwania - bedzie robil za TC wlasnie, czyli poczatkowo 10 GB musi sobie zapisac, a potem od kilkuset KB do kilkunastu MB co 15 minut. Bezprzewodowo, NAS wpiety w router "n". Slowem - nie bede tam przewalal danych. Bedzie robil za typowy backup i nawet nie bede musial tego ogladac...
...a TC za drogi :-P. Poza tym zawiera w sobie router, ktory juz mam (zadowolony jestem ze swojego Linksysa - szybki i ladnie swieci ^_^!). |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Guru
Data rejestracji: 05.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Tylko ze ten z aukcji bez gwary, a wiadomo jak to jest z dyskami.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A nie lepiej kupić sobie zewnętrzny dysk USB/eSATA do backupów?
Podzielam zdanie, że bez gwarancji to nie bardzo... |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Get a Mac!
Nie lepiej, bo trzeba go podpinac. TimeMachine dziala tak, ze jezeli mamy NAS (lub NAS specjalnego dedykowanego typu czyli Time Capsule), to co ustalony czas bezprzewodowo oblicza zmiany na dysku od ostatniego backupu i archiwizuje bezprzewodowo tylko owe zmiany. Mozemy wiec dzieki "machinie czasu" wrocic do dowolnego momentu naszej pracy, a ilosc backupow ograniczona jest jedynie pojemnoscia dysku w NAS. Nie trzeba nic potwierdzac, nietrzeba nic klikac, jecyne co informuje nas ze kopia jest wykonywana to idacy do tylu zegarek na pasku. A ja lubie, gdy cos jest "simple" ;-)...
Aukcja bez gwary, lezy mi 500ka SATA w razie czego, a musi sie jakos dac te puche rozebrac w najgorszym razie :-P! |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
@Max podobną opcję ma Acronis True Image i tam można stosować byle jaki dysk, nośnik dla kopii. Wszystko MOŻE być wykonywane z automatu tak aby użytkownik nie musiał nic klikać.
![]() |
#8 |
Guru
Data rejestracji: 05.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cos koles duzo tych lezakow ma bo juz 2 piec wystawil
![]() Ale acronis nie jest darmowy ![]() Ostatnio zmieniany przez loki7777 : 26.10.2010 o godz. 13:45 |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Get a Mac!
Platny i tylko dla Windows...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Jukebox Hero
Fajne ... to może sobie takie time capsule zrobie na domowym serwerku...
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zdezorientowany
Zlotowicz
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Get a Mac!
Kazdy dysk moze byc "kapsula czasu", nawet pendrive USB (choc oczywiscie z racji pojemnosci nie ma to sensu). Upewniasz sie ze dysk (czy to z lokalizacji lokalnej czy sieciowej) zostal poprawnie zamontowany w OS X, wchodzszw preferencje Time Machine, oznaczasz wybrany dysk jako TM i program rozpoczyna pierwsza archiwizacje.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zdezorientowany
Zlotowicz
Heh, a widzisz, jestem prawie pewien, że w którymś sofcie widziałem opcję do włączenia tego. Oprócz AFP, to była osobna opcja, więc założyłem, że po coś to jest, a nie tylko pstryczek bez sensu.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Jukebox Hero
Właśnie zauważyłem że fajna firma Comodo (nie używam jej produktów co prawda, ale ja lubie bo mają wszystko free) ma programik
Comodo PC Backup. Lista możliwości jest dość imponująca jak na free, "Time Capsule" na dysk sieciowy, online czy FTP jest. Backupy całych partycji itd. Właśnie zasysam zobacze co to warte ![]() Wymagania sprzętowe małe, działa z x64. Zobaczyłem też urządzenie Apple TC. Chyba oszaleli z tą ceną ![]() Ostatnio zmieniany przez sobrus : 06.11.2010 o godz. 10:21 |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Jukebox Hero
Nie moge juz edytować, ale program rewelacja. Potrafi ... wszystko.
Szybko i bez wychodzenia z windowsa dowolne backupy, zaplanowane lub nie, partycji lub katalogów, systemu, pełne lub przyrostowe, tworzenie skrótów do zdefiniowanych backupów oraz mountowanie obrazów backupów jako nowe dyski. Przy backupie wykorzystuje wiele procesorów, kilka poziomów kompresji do wyboru. Typowy backup systemu to 5-10 minut (może być całkowicie w tle). Priorytety CPU i I/O też można ustawiać. Backup na swój komputer, inny komputer w sieci lub dysk sieciowy, FTP lub specjalne konto online jak ktoś ma super łącze. To wszystko za free... wersja x64 tylko 25MB na dysku. Polecam przynajmniej sprawdzić! edit: mam tylko nadzieje że restore działa równie skutecznie jak backup ![]() edit2: jest jedna ważna rzecz której jednak nie umie: nie ma rescue diska. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 06.11.2010 o godz. 17:20 |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Wybór dysku 500 GB - prosze o porade. | Wojtek1990 | Dyski HDD, SSD - Opinie, testy i recenzje | 10 | 10.01.2011 21:35 |
mam 200 GB zamiast 500 GB zniknęła partycja | eXtrem2 | Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software | 5 | 01.06.2010 11:36 |
NOSNIKI DVD-R/+R | Jabba the Hutt | Nośniki optyczne | 4458 | 05.08.2005 14:16 |