Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Gry na konsole (https://forum.cdrinfo.pl/f120/)
-   -   Crash Bandicoot N.Sane Trilogy (https://forum.cdrinfo.pl/f120/crash-bandicoot-n-sane-trilogy-96529/)

mgit 20.11.2018 21:14

Cytat:

Napisany przez MajsterPopsuj (Post 1413597)
Polecam czytanie ze zrozumieniem...

Legitne są CB, CB2:CSB, CB3:W, ich remake'i i CTR. WSZYSTKIE pozostałe to dziadostwo.

A niby dla czego? Poziom trudności zachowali, odpicowali grafikę - troszkę skopali sterowanie, ale można się przyzwyczaić.

Co do Spyro to nie wiem - nie grałem w tego nowego remake

Więc, może mi wytłumacz, co jest nie tak z nowym Crashem, a co konkretnie było lepszego w wersji PSX

MajsterPopsuj 20.11.2018 21:21

Dżizas Mgit! Przecież napisałem że RIMEJKI razem z trylogią na PSX (+ CTR, nie mylić z CTTR) to są REWELACYJNE gry. Jolek wymienił gówna na PS2, które zostały przejęte przez gówno-studia, więc i ich gry nie mogły być inne niż wiesz co.

I tak samo jest ze Spyro. Trzy części na PSX i remake'i to najwyższa półka w platformerach. Nawet nie musiałem grać w wersje odrestaurowane by to wiedzieć (widać po materiałach wideo grafikę, fizykę itd). W CB3:W mam platynę, w pozostałych dwóch brakuje mi za czasówki, których nie zrobię bo nienawidzę grać na czas - i pomimo szeregu bolączek w kolizjach (które dają o sobie znać dopiero kiedy "wyliczasz się" co do trójkąta ;]) czy dosłownie kilku tekstur, które mi się nie podobają, uważam że to porządny kawałek kodu. Mało tego, w PSX'owe wersje już raczej nigdy nie zagram mimo że mam dwójkę na płycie, a trylogię z PSS. Podejrzewam, że tak samo będzie ze Spyro. Jedną bolączkę nawet naprawili czyli świecące kryształy (teraz wyglądają jak na PSX + lekki HDR i bloom czyli idealnie).

Jolek 20.11.2018 23:47

Cytat:

Napisany przez MajsterPopsuj (Post 1413584)
Tak, i wszystkie to jest gówno. Nawet nie próbuj włączać. ;) To samo ze Spyro (no ok, Hero's Tail był średni).

Szkoda, że tak późno zapytałem, bo ostatnio kupiłem Crash of the Titans i przymierzałem się do Crash: Mind Over Mutant, Crash Tag Team Racing.

Odpalę przynajmniej z ciekawości. :ysz:

Szkoda, że popsuli nawet tę "ścigałkę" na PS2.

Cytat:

Napisany przez MajsterPopsuj (Post 1413584)
Crash i Spyro zostały sprzedane i to czuć. Dlatego ogranicz się do rewelacyjnych części na PSX (z wyjątkiem Crash Bash bo ten też był już lewy). Oczywiście remake'i są wierne i też wyszły świetnie.

Ciężko jest mi się już cofnąć do ery PS1, z grami na PS2 łapie mnie już lekkie "obrzydzenie".

Może jak kupie OSSC (Open Source Scan Converter) to się chociaż spróbuje.

Meanthord 21.11.2018 08:31

Oczywiście Berion dobrze prawi, wszystkie Crashe powyżej PSX-a, to gówno. Przy czym Wrath of Cortex jeszcze od biedy jako tako ujdzie, przynajmniej jest to "klasyczny" Crash w sensie sterowania i ogólnie designu. Powiedzmy, że to najmniejsze gówno z największych ;).
A już te wyścigi, to w ogóle szambo. W CTR grywam po dziś dzień i nadal jest to absolutnie przekozacka gierka, nic nie straciła po latach na atrakcyjności :).

Jolek 21.11.2018 10:31

@MajsterPopsuj, @Meanthord dzięki, już dzisiaj nie mogę dać wam więcej do reputy, więc stawiam :piwo:

MajsterPopsuj 21.11.2018 17:52

Cytat:

Napisany przez Jolek (Post 1413603)
Szkoda, że popsuli nawet tę "ścigałkę" na PS2.

"Jak X: Combat Racing" też nie wypadł za dobrze Naughty Dog (czyli twórcom trylogii Crasha i CTR), także owy CTR to był chyba cudowny wypadek przy pracy. Jest jeszcze Mario Kart, podobno świetny.

Cytat:

Ciężko jest mi się już cofnąć do ery PS1, z grami na PS2 łapie mnie już lekkie "obrzydzenie".

Może jak kupie OSSC (Open Source Scan Converter) to się chociaż spróbuje.
I w czym miałby Ci pomóc? Wystarczy emulator i wybór skalowania nearest neighbour, a jak ktoś lubi psuć obraz to z filtrem scanlines. ;p

Moim zdaniem takie sklery jak ten wyżej to strata pieniędzy. Grafiki przecież nie poprawi, a taki PCSX2 na ten przykład może nałożyć patche na 16:9 czy dodać porządny AA. W emulatorach PSX możesz sobie np. włączyć rozmazywanie tekstur z prawdziwego zdarzenia, a nie wydmuszkę jak w ps1drv w PS2.

misiozol 22.11.2018 20:17

Niestety ale nie ma sie co oszukiwac piloty do tv w tych czasach maja wiecej mocy obliczniowej niz takie psx, a jakos grafika w nim nie urzekala , majac gtx980 i gry na PC ktore zamiataja graficznie ps4 nie widze sensu pchac sie nawet w ps2 a mam tego sporo i mam jakis wstret do tych gier im dalej w przyszlosc chociazby ze wzgledu na sterowanie :/ a nowy tombrider stwerdzam ze to film w jakosci HD/UHD z kazdym detalem szczeke zbieralem z podlogi nie wspomne tu o nowej RTX2080 ktora ma nowa technologie ray tracing ktora zamiata konkurencje i wszystko co na rynku :D

mgit 22.11.2018 20:43

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1413690)
Niestety ale nie ma sie co oszukiwac piloty do tv w tych czasach maja wiecej mocy obliczniowej niz takie psx, a jakos grafika w nim nie urzekala , majac gtx980 i gry na PC ktore zamiataja graficznie ps4 nie widze sensu pchac sie nawet w ps2 a mam tego sporo i mam jakis wstret do tych gier im dalej w przyszlosc chociazby ze wzgledu na sterowanie :/ a nowy tombrider stwerdzam ze to film w jakosci HD/UHD z kazdym detalem szczeke zbieralem z podlogi nie wspomne tu o nowej RTX2080 ktora ma nowa technologie ray tracing ktora zamiata konkurencje i wszystko co na rynku :D

Chwalisz RTX - a zapominasz, że cierpią na przypadłość wieku dziecięcego, w szczególności wersja RTX 2080 TI - która to ma wadliwe pamięci :sciana:
Zresztą, nie grafika się liczy, a klimat gry. Weźmy prosty przykład PC vs PS4, na PC piękna grafika, marne tytuły. PS4 grafika często na poziomie 30 FPS, a gry wymiatają np. Horizon Zero Dawn, GOW3 :)

loki7777 22.11.2018 21:20

Horizon zero dawn* - chyba ze to kolejna gra o amerykanskiej wojnie z helikopterem w roli glownej:)

Co do tematu - nigdy w zyciu nie wydal bym >5k zl na karte graficzna:)

Ostatnio pykalem w crasha i wiecej z corka w crash team racing z ps1 na ps3:)

mgit 22.11.2018 21:46

Cytat:

Napisany przez loki7777 (Post 1413694)
Horizon zero dawn* - chyba ze to kolejna gra o amerykanskiej wojnie z helikopterem w roli glownej:)

Co do tematu - nigdy w zyciu nie wydal bym >5k zl na karte graficzna:)

Ostatnio pykalem w crasha i wiecej z corka w crash team racing z ps1 na ps3:)

Fakt - błąd w nazwie gry, ale wiadomo o którą chodzi :taktak:

M@X 23.11.2018 07:44

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1413692)
Chwalisz RTX - a zapominasz, że cierpią na przypadłość wieku dziecięcego, w szczególności wersja RTX 2080 TI - która to ma wadliwe pamięci :sciana:

Owszem, RTXy 2080 Ti jest wadliwy, ale same efekty ray tracingu ZAMIATAJĄ. A krytykują jak zwykle głównie ci, których boli cena kart.

Jolek 23.11.2018 19:49

Te karty (RTX2080) zaczynają się od 3K zł.

Jak popatrzę na aktualną cenę PS4 "PRO" za ~1400 zł.
To chyba nie miał bym wątpliwości na co wydać hajs.
I do tego miałbym masę niesamowitych (nawet ekskluzywnych) tytułów.

misiozol 23.11.2018 20:06

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1413722)
Owszem, RTXy 2080 Ti jest wadliwy, ale same efekty ray tracingu ZAMIATAJĄ. A krytykują jak zwykle głównie ci, których boli cena kart.

Ooo wlasnie cena ich boli , ale nie oszukujmy sie tyle samo kosztowalo 1080 na starcie .

mgit 23.11.2018 20:09

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1413722)

Nie sądzisz chyba, że ja miałbym jakiekolwiek opory w zakupie karty za 5 koła. Nie nadszarpnęła by mojego miesięcznego budżetu :P

Ale jeśli coś jest wadliwe - nie zamierzam świadomie pchać się na minę - pieniądz należy szanować, a nie wydawać na buble produkcyjne - czytaj RTX 2080 TI :taktak:

Sama technologia RTX jest naprawdę ciekawa - ale jeszcze nie teraz - trzeba czekać na następną generację, aż to dopracują :taktak:

MajsterPopsuj 24.11.2018 01:37

Wcale nie zamiatają. Oczywiście, że to przyszłość, ale na chwilę obecną za mało promieni i za duża cena. Ja też wolę poczekać, dobre kilka lat.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:25.