Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Gry na konsole (https://forum.cdrinfo.pl/f120/)
-   -   Gran Turismo 6 (https://forum.cdrinfo.pl/f120/gran-turismo-6-a-93114/)

Bartek^ 05.10.2016 14:58

To chyba bardziej update niż patche.

loki7777 05.10.2016 15:08

Jak zwal tak zwal, ale jak ktos pobiera to po raz pierwszy to idzie zasnac i dostac k...cy.

SMBA 05.10.2016 15:37

Pobieranie można przerwać zawsze w połowie i dokończyć później - po prostu skończysz z wersją między tą na płycie, a najnowszą (i raczej nie będziesz mógł pograć online ;) ). ;)

Berion 06.10.2016 12:11

Nie rozumiesz Loki jak to działa i dlaczego tak to działa. :)

Patch to jest paczka PKG z danymi gry, czyli coś jak np. RAR. Jedyne co system robi to ją rozpakowuje pod wskazane miejsce. Więc jeśli deweloper gry spakował jej zasoby do np. jednego 5GB pliku to patch też będzie mieć 5GB. Na PC patcher jest plikiem wykonywalnym, który może zrobić co zechce co najmniej z dowolnymi danymi gry. Na PS3 nie ma żadnego patchera, jest tylko archiwum, z którego nie można niczego uruchamiać. Winą Sony jest, że nie wprowadziło np. żadnego systemu łat delta, a winą dewelopera w takim układzie że pakuje zasoby w wielkie wolumeny (ale to też jest dylemat, bo jak zrobi pierdylion plików to ma mniejszy czas dostępu do plików na płycie/HDD).

Na Twoim miejscu pobrałbym wszystkie patche na PC, rozpakował, zmieszał zgodnie z kolejnością i tym tyglem zastąpił dane na PS3 HDD via FTP. Oszczędzasz tak 2 godziny.

- - -

@SMBA
Pobierania patchy nie można przerwać. Odpalasz grę, ta odpytuje serwer o XML, pobiera PKG, instaluje a Ty się patrzysz na czarny ekran z paskiem postępu. Przerywać można tylko materiały ze sklepu bo realizuje to inna funkcja systemu. ;) Niemożna przerywać dlatego, że wówczas nadpisywane są pliki i/lub dodawane nowe. Gdyby było tak jak twierdzisz to gry by się zawieszały lub bugowały w trakcie działania. Rozwiązaniem byłoby gdyby pobierane łaty były najpierw rozpakowywane gdzieś na dysk, a dopiero przy następnym uruchomieniu gry przenoszone w miejsce docelowe.

Ale to Sony, tam wszystko zawsze jest na głowie.

Iskander 09.10.2016 19:23

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1369241)
@SMBA
Pobierania patchy nie można przerwać. Odpalasz grę, ta odpytuje serwer o XML, pobiera PKG, instaluje a Ty się patrzysz na czarny ekran z paskiem postępu. Przerywać można tylko materiały ze sklepu bo realizuje to inna funkcja systemu. ;) Niemożna przerywać dlatego, że wówczas nadpisywane są pliki i/lub dodawane nowe. Gdyby było tak jak twierdzisz to gry by się zawieszały lub bugowały w trakcie działania. Rozwiązaniem byłoby gdyby pobierane łaty były najpierw rozpakowywane gdzieś na dysk, a dopiero przy następnym uruchomieniu gry przenoszone w miejsce docelowe.

I tak to chyba działa w tej grze. Piszę chyba, bo mam już OFW i nie mam jak tego sprawdzić. W GT6 można przerwać pobieranie i instalowanie, ponieważ pobierane jest oddzielnie 21 aktualizacji, czyli kolejnych wersji gry od najstarszej do najnowszej. Po uruchomieniu GT, gra wypakowuje chyba te pliki aktualizacji. Tak mi się wydaję, bo jak aktualizowałem 20 paczek naraz, to po długim czasie GT wyrzuciło błąd z brakiem pamięci bodajże. Dopiero pobierając po 4,5 aktualizacji, uruchamiając grę, żeby je przemieliła, udało mi się zaktualizować gierę do najnowszej wersji.

To tłumaczy dlaczego nie ma jednej, ogromnej aktualizacji do GT6, tylko 21 mniejszych.

Berion 10.10.2016 01:17

CellOS nie ma takich mechanizmów. Może gra sama pobiera łaty i nimi zarządza, ale wtedy łatwo to można odróżnić od systemu. Chociaż z drugiej strony to ja już niczego nie pobierałem konsolą tak gdzieś od fw 4.21, może coś się zmieniło...

Berion 01.12.2016 00:21

I w końcu sprawdziłem osobiście ten MEGA ABSURD. Nie wierzyłem w to co wypisujecie, bo ani wcześniej się z tym nie spotkałem, ani nie widziałem w tym żadnego sensu dlaczego gra miałaby coś takiego robić (i nadal nie widzę).

Pobieranie gry: ~14GB (akurat wersja SEN)
Pobieranie patchy: ~12GB
Instalowanie patchy przez (!) grę: WTF? Jakie instalowanie? Po co? Skoro paczka wypakowuje do folderu z grą? I na dodatek jeszcze wymaga tych 12GB wolnego miejsca. Trwa to już prawie godzinę i nadal coś tam gra robi...

Co za fuszerka i brak szacunku dla mojego czasu... Zmarnowane 5 godzin i końca nie widać.

Diabolique 01.12.2016 01:27

czyli norma zachowana :szczerb:

Berion 01.12.2016 19:28

Ilość załączników: 1
Odpuściłem... bite 5 godzin. Niech sobie wsadzą tę grę tam gdzie światło nie dochodzi.

Patrix 01.12.2016 20:34

wtf? ale jeszcze tylko 5 minut! :)

loki7777 01.12.2016 21:38

Mi tez sie nie uruchamia - ale wszystko sie zainstalowalo ladnie:) Dalem sobie spokoj - wole GOW3:)

Berion 01.12.2016 21:44

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1372705)
wtf? ale jeszcze tylko 5 minut! :)

Czas jest względny, o to kolejny dowód. Ten licznik skakał pomiędzy 5, 8, a 1324. Później przestałem śledzić.

Diabolique 01.12.2016 22:33

To możesz to teraz dodać do swoich minusów, tego wybitnego exclusiva :szczerb:

Berion 01.12.2016 23:03

A kiedy ja twierdziłem, że wybitny? To jest dobra gra, tak jak piątka i tylko tyle.

Diabolique 01.12.2016 23:18

Dodałem od siebie w formie kpiny dla tej gry :P

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:10.