![]() |
Moze :-). Ja swietnie wspominam Metal Slug.
|
Jedną z najpiękniejszych bijatyk 2D jest Guilty Gear X z Dreamcasta.
(jeżeli okładanie się po mordach może być piękne ;) ) |
Co do Raymana to się w pełni zgodzę - wygląda świetnie. Co do samych gier to jeśli chodzi o styl graficzny to miło wspominam...Kajko i Kokosza oraz Książę i Tchórz :szczerb: (serio), a z takich "nowszych" pozycji to World of Goo i wspomniane Child of Light :P
|
Ano, inaczej byśmy wpisali ponad 1000 gier. Po za tym mnie bardziej chodzi o ręcznie malowane, czego w pikselozie oddać nie sposób.
BTW: W Rayman Legends są wstawki 3D (bossowie), ale cała reszta jest dwuwymiarowa. Trochę szkoda, kontrastują. Bossowie z Origins byli super, tutaj już jest trochę słabiej. |
Hmm pierwsze co mi do głowy przychodzi to Chrono Trigger...
//Aaaa miało być od 32bit... |
Najpiękniejsze gry 2D
Dawno, dawno temu, kiedy królowały 8 bitowce marzyły mi się gry z "grafiką jak w bajkach", czyli ręcznie malowane, wielowarstwowe, animowane tła itd. Byłem przekonany, że tak właśnie potoczy się ewolucja grafiki w grach, całkowicie ignorując istnienie 3D, które wówczas dopiero raczkowało i opierało się na wektorach. Jak się okazuje, dziś 2D jest na wymarciu, pomimo że dzisiejsze technologie pozwalają na efekty, które daleko przekraczają moje najśmielsze wtedy wyobrażenia.
A więc co takiego pięknego wysmażono do tej pory, zaczynając od 32bit? :) Proponuję wklejać w temacie tytuły gier wraz z ewentualnymi screen shotami. Tytuły, których grafika wyróżnia się jakościowo na tle innych.
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:49. |