![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
![]() |
#1 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 01.11.2005
![]() |
Internet z telefonu do kompa WIN XP
Posiadam w pracy komputer stacjonarny z systemem WINDOWS XP bez dostępu do internetu. Chciałem wykorzystać pakiet jaki posiadam w telefonie ( Samsung Ace 4 w sieci PLUS GSM ) i dokupiłem do kompa kartę sieciową wifi pod USB. Po zainstalowaniu karty wifi, telefon ustawiłem w trybie "router" lecz nie mam połączenia - na pasku w kompie widoczny komunikat: "wyszukiwanie adresu sieciowego". Komputer widzi mój telefon jako router i wszystko wygląda OK. Wcześniej próbowałem uzyskać dostęp do neta przez kabel ale sytuacja była identyczna. Proszę o pomoc.
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
![]() Data rejestracji: 26.10.2008
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A ma zainstalowana siec i podsystemy sieci ? a jak ustawienia karty sieciowej i adresy jak masz poustawiane ?
![]() |
#3 |
Wyjadacz ;)
![]() |
Komputer ma połączenie lokalne, które pracuje prawidłowo - przynajmniej na takie wygląda. Podczas włączania routera w telefonie widzi sygnał ale nie może odnaleźć adresu sieciowego. Co do adresów, to domyślnie ustawione jest na auto ale wszędzie są zera.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Guru
Data rejestracji: 22.08.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A nikt nie wpadł na pewien pomysł:
Komputer służbowy może celowo nie ma neta... i może mieć włączoną dodatkowo blokadę od administratora...
![]() |
#5 |
Moderator
Zapewne i tak jest dlatego moje pytanie o zainstalowane systemy sieci
![]()
![]() |
#6 |
Wyjadacz ;)
![]() |
To jest mój prywatny komp, na którego mam pozwolenie w pracy, służy jako maszyna do pisania - nikt przy nim nie grzebał.
Ostatnio zmieniany przez monmar1 : 17.09.2017 o godz. 13:57 |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Moderator
To musi dzialac, cos moze masz zgrzebane w ustawieniach sieciowych, lub braki sterwnikow ?
![]() |
#8 |
Forumator
Data rejestracji: 11.09.2006
![]() ![]() |
Jak włączasz udostępnianie neta w telefonie to jaki masz typ szyfrowania? WPA2? XP bez odpowiedniej poprawki nie obsługuje tego typu zabezpieczeń. Daj na telefonie bez szyfrowania lub WEP (jeżeli jest taka możliwość) i spróbuj się jeszcze raz połączyć.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wyjadacz ;)
![]() |
Używam szyfrowania WPA2 - nie mam szyfrowania WEP. Nie próbowałem bez szyfrowania ale wolałbym mieć jakieś zabezpieczenie.
Ponadto jeżeli problemem było szyfrowanie WPA2, to dlaczego nie mam neta przez kabel USB ? Ostatnio zmieniany przez monmar1 : 18.09.2017 o godz. 17:25 |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Forumator
Data rejestracji: 11.09.2006
![]() ![]() |
Co do kabla to sorki, nie doczytałem, że i tutaj był problem. Po prostu typ szyfrowania (jeżeli jest to XP) przychodzi mi jako pierwsze na myśl jeżeli są problemy z połączeniem, dużo razy to przerabiałem, jak ktoś się do mnie z tym zwracał
![]() Pomijając kwestię kabla, spróbuj w takim razie wyłączyć to szyfrowanie, nie mówię, że na stałe, po prostu wykluczymy to jeżeli nie w tym tkwi problem. Ostatnio zmieniany przez jesi : 18.09.2017 o godz. 20:34 |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wyjadacz ;)
![]() |
OK - jutro próbuję.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wyjadacz ;)
![]() |
No niestety bez zmian - bez szyfrowania też nie ma połączenia - komp nadal wyszukuje adresu sieciowego.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Guru
Data rejestracji: 01.10.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Próbowałeś ustawić w komputerze na sztywno adres IP, maskę podsieci, domyślną bramę i adresy DNS? DHCP nie zawsze działa jak należy, a problem z pobieraniem adresu sieciowego może na to wskazywać.
![]() |
![]() |
#14 |
Wyjadacz ;)
![]() |
Nie mam pojęcia jak to ustawić - jakie wartości wpisać.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Moderator
np. 192.168.1.2 ip, maska 255.255.255.0
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Jak skopiować win XP?? | stypkalukasz | Napędy optyczne CD | 12 | 03.02.2005 10:12 |
Jak Podzielic Nowy Dysk ... partycj tylko na Win XP??? | shuma02 | Off topic | 24 | 16.01.2005 15:56 |
Instal Win XP | Mily_ | Off topic | 4 | 16.01.2005 14:33 |
doinstalowanie win 98 do win xp czy da sie ??? | Zelea | Off topic | 7 | 08.05.2003 15:34 |
WINDOWS XP I WIN ON CD | kuba | Napędy optyczne CD | 1 | 23.10.2001 13:32 |