Powrót   Forum CDRinfo.pl > >



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 16.09.2017, 19:14   #1
monmar1
Wyjadacz ;)
 
Data rejestracji: 01.11.2005
Posty: 261
monmar1 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Internet z telefonu do kompa WIN XP

Posiadam w pracy komputer stacjonarny z systemem WINDOWS XP bez dostępu do internetu. Chciałem wykorzystać pakiet jaki posiadam w telefonie ( Samsung Ace 4 w sieci PLUS GSM ) i dokupiłem do kompa kartę sieciową wifi pod USB. Po zainstalowaniu karty wifi, telefon ustawiłem w trybie "router" lecz nie mam połączenia - na pasku w kompie widoczny komunikat: "wyszukiwanie adresu sieciowego". Komputer widzi mój telefon jako router i wszystko wygląda OK. Wcześniej próbowałem uzyskać dostęp do neta przez kabel ale sytuacja była identyczna. Proszę o pomoc.
monmar1 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 16.09.2017, 20:57   #2
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Posty: 5,727
misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
A ma zainstalowana siec i podsystemy sieci ? a jak ustawienia karty sieciowej i adresy jak masz poustawiane ?
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.09.2017, 22:26   #3
monmar1
Wyjadacz ;)
 
Data rejestracji: 01.11.2005
Posty: 261
monmar1 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Komputer ma połączenie lokalne, które pracuje prawidłowo - przynajmniej na takie wygląda. Podczas włączania routera w telefonie widzi sygnał ale nie może odnaleźć adresu sieciowego. Co do adresów, to domyślnie ustawione jest na auto ale wszędzie są zera.
monmar1 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.09.2017, 08:17   #4
mgit
Guru
 
Avatar użytkownika mgit
 
Data rejestracji: 22.08.2004
Lokalizacja: Chojnów
Posty: 8,739
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
A nikt nie wpadł na pewien pomysł:
Komputer służbowy może celowo nie ma neta... i może mieć włączoną dodatkowo blokadę od administratora...
__________________
Internet osiedlowy - nie taki zły
mgit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.09.2017, 09:00   #5
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Posty: 5,727
misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Zapewne i tak jest dlatego moje pytanie o zainstalowane systemy sieci
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.09.2017, 12:53   #6
monmar1
Wyjadacz ;)
 
Data rejestracji: 01.11.2005
Posty: 261
monmar1 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
To jest mój prywatny komp, na którego mam pozwolenie w pracy, służy jako maszyna do pisania - nikt przy nim nie grzebał.

Ostatnio zmieniany przez monmar1 : 17.09.2017 o godz. 12:57
monmar1 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.09.2017, 19:55   #7
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Posty: 5,727
misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
To musi dzialac, cos moze masz zgrzebane w ustawieniach sieciowych, lub braki sterwnikow ?
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.09.2017, 11:00   #8
jesi
Forumator
 
Avatar użytkownika jesi
 
Data rejestracji: 11.09.2006
Lokalizacja: łódzkie/śląskie
Posty: 884
jesi jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>jesi jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Jak włączasz udostępnianie neta w telefonie to jaki masz typ szyfrowania? WPA2? XP bez odpowiedniej poprawki nie obsługuje tego typu zabezpieczeń. Daj na telefonie bez szyfrowania lub WEP (jeżeli jest taka możliwość) i spróbuj się jeszcze raz połączyć.
jesi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.09.2017, 15:50   #9
monmar1
Wyjadacz ;)
 
Data rejestracji: 01.11.2005
Posty: 261
monmar1 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Używam szyfrowania WPA2 - nie mam szyfrowania WEP. Nie próbowałem bez szyfrowania ale wolałbym mieć jakieś zabezpieczenie.
Ponadto jeżeli problemem było szyfrowanie WPA2, to dlaczego nie mam neta przez kabel USB ?

Ostatnio zmieniany przez monmar1 : 18.09.2017 o godz. 16:25
monmar1 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.09.2017, 19:12   #10
jesi
Forumator
 
Avatar użytkownika jesi
 
Data rejestracji: 11.09.2006
Lokalizacja: łódzkie/śląskie
Posty: 884
jesi jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>jesi jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Co do kabla to sorki, nie doczytałem, że i tutaj był problem. Po prostu typ szyfrowania (jeżeli jest to XP) przychodzi mi jako pierwsze na myśl jeżeli są problemy z połączeniem, dużo razy to przerabiałem, jak ktoś się do mnie z tym zwracał

Pomijając kwestię kabla, spróbuj w takim razie wyłączyć to szyfrowanie, nie mówię, że na stałe, po prostu wykluczymy to jeżeli nie w tym tkwi problem.

Ostatnio zmieniany przez jesi : 18.09.2017 o godz. 19:34
jesi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.09.2017, 20:51   #11
monmar1
Wyjadacz ;)
 
Data rejestracji: 01.11.2005
Posty: 261
monmar1 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
OK - jutro próbuję.
monmar1 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.09.2017, 16:48   #12
monmar1
Wyjadacz ;)
 
Data rejestracji: 01.11.2005
Posty: 261
monmar1 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
No niestety bez zmian - bez szyfrowania też nie ma połączenia - komp nadal wyszukuje adresu sieciowego.
monmar1 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.09.2017, 20:27   #13
Arepo
Guru
 
Avatar użytkownika Arepo
 
Data rejestracji: 30.09.2004
Posty: 3,303
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Próbowałeś ustawić w komputerze na sztywno adres IP, maskę podsieci, domyślną bramę i adresy DNS? DHCP nie zawsze działa jak należy, a problem z pobieraniem adresu sieciowego może na to wskazywać.
__________________
Lite-On iHBS 212, Pioneer BDR-209EBK
Arepo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.09.2017, 22:37   #14
monmar1
Wyjadacz ;)
 
Data rejestracji: 01.11.2005
Posty: 261
monmar1 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Nie mam pojęcia jak to ustawić - jakie wartości wpisać.
monmar1 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.09.2017, 08:31   #15
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Posty: 5,727
misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
np. 192.168.1.2 ip, maska 255.255.255.0
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Jak skopiować win XP?? stypkalukasz Napędy optyczne CD 12 03.02.2005 10:12
Jak Podzielic Nowy Dysk ... partycj tylko na Win XP??? shuma02 Off topic 24 16.01.2005 15:56
Instal Win XP Mily_ Off topic 4 16.01.2005 14:33
doinstalowanie win 98 do win xp czy da sie ??? Zelea Off topic 7 08.05.2003 14:34
WINDOWS XP I WIN ON CD kuba Napędy optyczne CD 1 23.10.2001 12:32


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:56.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.