Powrót   Forum CDRinfo.pl > Urządzenia przenośne > Telefony (Smartfony)

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ranking: Ranking dyskusji: głosów 3, średnio 4.33. Tryby wyświetlania
Stary 13.12.2006, 13:53   #556
icemac
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.02.2003
icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
@ciapek

jak dzia***322;a to super i oby tak dalej

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 13.12.2006, 14:14   #557
AleX69
.::MaNNErS:SuCk::.

Data rejestracji: 25.02.2004
AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Cytat:
Napisany przez CIAPEK Podgląd Wiadomości
Alex mnie mocno pocieszy***322; za co dzi***281;kuj***281;
bardziej mi zalezalo na zdrowym rozsadku niz na madrosciach ludowych

Cytat:
Napisany przez CIAPEK Podgląd Wiadomości
3GP Movie Studio... poszukam, spr***243;buje. To freekowy program? Czy...
pzdr
poszukaj ... w dobrych sklepach juz jest dostepny
Stary 13.12.2006, 15:12   #558
Smartek
HDmaniak
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.10.2002
Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Cytat:
Napisany przez AleX69 Podgląd Wiadomości
(..)przypominaja mi sie dyskusje o formatowaniu(formowaniu) bakterii lit-jon/lit-poly ...
Takie zalecenia sa tez czesto w instrukcjach od komorek/odtwarzaczy mp3.
Smartek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.12.2006, 16:05   #559
icemac
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz

icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez Smartek Podgląd Wiadomości
to s***261; instrukcje

shit, zn***243;w co***347; przeoczy***322;em wyci***261;gaj***261;c wszystko z pude***322;ka
Stary 13.12.2006, 16:58   #560
REi
ClassicGOD

Data rejestracji: 24.02.2004
REi niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Smartek Podgląd Wiadomości
Niet! ^^ ja zajzysz do instrukcji nowszego telefonu zauwazysz ze pisze tam tylko i wylacznie ze pierwsze ladowanie winno trwac 4h nie ma tam ani slowa o rozladowywaniu do zeraz i ladowaniu 3 razy a to wlasnie taki kit wciskaja zawsze w salonach gsm

God's Final Message to His Creation: "We apologise for the inconvenience"
REi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.12.2006, 10:56   #561
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.02.2003
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez icemac Podgląd Wiadomości
zobacz po jakim czasie Ci si***281; bateria roz***322;aduje - innego testu nie znam

na www.centrumse.pl/forum pisz***261; ***380;e te podr***243;by szybciej roz***322;adowuj***261; baterie
dobra to jak Wam trzymaj***261; baterie?
Mi po pierwszym dniu znika 50%. Nieca***322;***261; godzine s***322;ucham mp3, troche radia, czasem zrobie jakie***347; zdj***281;cie, po***347;wiece latark***261;, pogram w jak***261;***347; gre. Z 10 minut rozm***243;w, z 6 sms***243;w. Poogl***261;dam zdj***281;cia, przes***322;ucham dzwoneczki.
I oczywi***347;cie to K750i.
Baterie pierwsze 3 ***322;adowania ***322;adowa***322;em z 8 godz. na wy***322;***261;czonym. Cho***263; po pierwszym ***322;adowaniu nie mog***322;em si***281; powstrzyma***263; alby na chwile telefon pod***322;***261;czy***263; do komputera aby co***347; wgra***263;, a co widzia***322;em telefon si***281; te***380; chyba ***322;aduje i mam nadzieje, ***380;e to nie zaburzy***322;o dok***322;adno***347;ci tych wymaganych w sumie trzech ***322;adowa***324; od pocz***261;tku do ko***324;ca.

A!
Poprosz***281; o podanie stron z darmowymi aplikacjami Java.
Po***347;ci***261;ga***322;em z edk jakie***347; paczki, ale co z tego jak tam tyle tego nawalone, nazwy mi nic nie m***243;wi***261; i ani jednego programu po polsku a testowa***263; ka***380;dej aplikacji to mi si***281; nie u***347;miecha. Widzia***322;em na stronach jakie***347; mapy miast polski-fajne rzeczy.

nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!

Ostatnio zmieniany przez CIAPEK : 16.12.2006 o godz. 11:00
CIAPEK jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.12.2006, 11:14   #562
Smartek
HDmaniak
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.10.2002
Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Hehe.
Pisalismy o tym "formowaniu" baterii".., ale z tego co wiem to z li-pol w ogole nie trzeba kombinowac.

Ja nie slucham mp3, radia, nie gram, a robie 1/2 zdjecia na dzien, pisze kilka smsow i gadam raz na 2 dni.
Bateria wtedy trzyma mi okolo 8 dni.
Smartek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.12.2006, 13:55   #563
AleX69
.::MaNNErS:SuCk::.

Data rejestracji: 25.02.2004
AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Cytat:
"Bateria, to nieodłączna część telefonu komórkowego. Powoduje, że nie trzeba być stale podłączonym do gniazdka w ścianie, a więc pozwala korzystać z telefonu wszędzie tam, gdzie się znajdzie posiadacz komórki. Bez źródła energii telefon jest bezużyteczny. Widać teraz jak ważnym elementem jest bateria. Trzeba więc o nią dbać, by służyła jak najdłużej.

O czym pamiętać ?

1. Żywotność baterii - każdy akumulator ma swoją żywotność czyli ilość ładowań aż do utraty sprawności działania.
2. Ładowarka - należy stosować tylko ładowarki przeznaczone do określonego typu baterii. Stosowanie niewłaściwych ładowarek może doprowadzić do zniszczenia baterii, a w skrajnych przypadkach do eksplozji ogniw.
3. Ochrona środowiska - zużyte akumulatory powinny być zwrócone do utylizacji, a nie wyrzucone na śmietnik. Najlepiej zużyte baterie oddawać do serwisów w salonach firmowych operatorów.
4. Temperatura - Baterie przetrzymywane w zbyt niskich lub zbyt wysokich temperaturach szybko tracą na swojej wydajności. Nie należy zatem zostawiać telefonu w zamkniętym samochodzie na słońcu lub zimą na balkonie. Optymalne temperatury pracy zawierają się w przedziale 15 - 30 stopni Celcjusza. Nie należy także ładować zbyt rozgrzanych lub wyziębionych baterii.

Rodzaje akumulatorów

Baterie niklowo-kadmowe (NiCd)
Ten typ baterii nie jest już produkowany. Baterie te charakteryzowały się sporymi rozmiarami, małą pojemnością i dużą podatnością na efekt pamięciowy. Efekt ten jest przyczyną zmniejszającej się wydajności baterii, spowodowanej przez gromadzenie się osadu na elektrodach baterii. Grupowanie to spowodowane jest doładowywaniem akumulatora przed jego pełnym rozładowaniem. Niestety bez stosowania specjalistycznych urządzeń lub ładowarek nie można w pełni efektywnie rozładować baterii. Użytkowanie tych baterii do pełnego rozładowania przedłuża jednak jej żywotność. Pełne rozładowanie i późniejsze pełne naładowanie baterii zapobiega także efektowi leniwej baterii, który również skraca czas rozładowania akumulatora.

Baterie niklowo-wodorkowe (NiMH)
Akumulatory tego typu są obecnie najtańsze i najpopularniejsze na rynku. Charakteryzują się dosyć dużą pojemnością i wydajnością. Niestety są one również podatne na efekt pamięciowy. Dlatego baterie te należy przed pierwszym użyciem telefonu uformować. Jest to prosta czynność polegająca na trzykrotnym ładowaniu baterii przez 12 do 15 godzin. Cykle ładowania przedzielone są oczywiście normalnym użytkowaniem telefonu, tylko należy zwrócić uwagę, by przed kolejnym dwunastogodzinnym ładowaniem baterię możliwie jak najbardziej rozładować. Można do tego użyć inteligentnych ładowarek lub poczekać aż telefon samoczynnie się wyłączy.
Producenci tych baterii zalecają by co trzy miesiące dokonywać podobnych operacji jak przy wstępnym formowaniu baterii. Warto jednak każdorazowo doładowywać baterię dopiero wtedy gdy jest ona rozładowana. W ten sposób używana bateria może służyć aż do całkowitego zużycia telefonu.

Baterie litowo-jonowe (Li-Ion)
Są to baterie, które pomału wypierają akumulatory niklowo-wodorkowe. Są one lżejsze, mniejsze a przy tym zachowują podobną pojemność. Te akumulatory można już doładowywać w dowolnej chwili, gdyż nie występuje w nich efekt pamięciowy. Nie ma potrzeby formowania także tych baterii, choć spotkać się można czasami z takimi zaleceniami - spróbować można, nie zaszkodzi.

Baterie litowo-polimerowe
Najnowsze baterie, które przy najmniejszych wymiarach zachowują dużą pojemność. Są jednak jeszcze dosyć drogie przez co mało popularne

Baterie słoneczne
Niektórzy producenci stosowali w swoich telefonach baterie słoneczne. Nie są one jednak dość popularne i są drogie.

Baterie paluszki
Niektóre typy telefonów umożliwiają używanie baterii paluszków. Mogą one być stosowane zastępczo, np. wtedy gdy rozładuje się akumulator główny, a nie ma możliwości naładowania go. Niestety tego typu zasilanie nie wystarcza na długo i jest przez to dosyć kosztowne.

Pomimo tylu typów baterii, naukowcy na całym świecie w dalszym ciągu poszukują nowych rozwiązań. Przykładem może tutaj być Toshiba, która opracowała baterie nazwane Advanced Lithium Batteries (ALB) - znacznie lżejsze od standardowych akumulatorów litowo-jonowych, a nawet litowo-polimerowych. Grubość baterii litowo-jonowych wynosi 5 mm, natomiast ALB tylko 1 mm.
Innym ciekawym rozwiązaniem są opracowane tzw. baterie cynkowe, które do działania potrzebują tlenu. Jedna z firm, Electric Fuel Corporation już oferuje tego typu baterie do większości popularnych modelów telefonów komórkowych. Baterie te mają orientacyjną pojemność około 3300 mAh, czyli od 3 do 5 razy więcej, niż standardowe akumulatory komórek! Jednak po wyczerpaniu bateria jest bezużyteczna, żadne ładowanie nic nie da.

Podsumowanie

Każdy typ baterii ma swoje ściśle określone parametry. Obok standardowych modeli istnieją baterie o zwiększonej pojemności, z alarmem wibracyjnym. Wszystkie te elementy mają wpływ na wielkość i wagę telefonu, czas rozmów i czuwania. Można zatem w miarę dobrze dopasować akumulator do swoich potrzeb. Stosując się do kilku podstawowych reguł użytkowania baterii można wydatnie przedłużyć czas jej pracy i sobie zaoszczędzić zbędnych wydatków."
http://www.forum.club-se.pl/topics58...wanie&start=15

Cytat:
Zatytułowałem tak tenże post ponieważ czytam to forum i w każdym poście odnośnie baterii litowo-polimerowej każdy solidarnie pisze poradę drugiemu że ten typ baterii nie należy rozładowywać do końca a doładowywać ponieważ jest to nowy typ baterii i psuje się jeżeli będziemy stosowali takową praktykę. Od samego początku uznałem to za idiotyzm ale aby nie zostać wyśmianym na forum poprosiłem o opis zaistniałej sytuacji Sony Ericsson Call Center. Uzyskaną odpowiedź wraz z moim pytaniem zamieszczam w załączniku.
W skrócie ładujcie kiedy chcecie, jak chcecie i nie bójcie się rozładowywać baterii na maksa to jej na pewno nie zaszkodzi. Sposób ładowania baterii i czas zamieściłem w którymś z wcześniejszych postów. Tamtą informację uzyskałem telefonicznie z firmy Sony Ericsson.
....
Pierwsze moje ładowanie odbyło się przez 16 godzin, bo nie zauważyłem, że po dwóch godzinach się na chwilę wyłącza a następnie rozpoczyna cykl od nowa. Więc ładował się całą noc a na drugi dzień poszedłem do roboty a stamtąd zadzwoniłem do SE dowiedzieć się o pierwsze i o każde ładowanie. Dowiedziałem się, że nie ma sensu ładowania telefonu powyżej dwóch godzin. Po tym czasie on przerywa ładowanie. Ładował się po raz pierwszy tyle, może i dobrze, ale nie jest to szczególnie wymagane przez serwis. Bateria jest zwykle w pełni naładowana po około dwóch godzinach. Przestaje migać wskaźnik ładowania oraz przestaje świecić dżojstik. Ładowanie przy włączonym czy wyłączonym bez różnicy. Jeżeli zostawimy go włączonego do ładowarki po zakończonym ładowaniu to po spadku 1,5% akumulatora rozpocznie się cykl od nowa, ponieważ jest to bateria litowo-polimerowa.
Te informacje dostałem telefonicznie dzwoniąc na numer podany w spisie telefonów zawarty w oryginalnym opakowaniu nowego telefonu.
Ja ładuje przy wyłączonym telefonie, bo tak wolę, a jak ktoś w międzyczasie będzie chciał zadzwonić to ma pocztę, a jak nie chce się nagrywać lub nie lubi poczty to ma pecha, jak ma ważną sprawę to się nagra lub zadzwoni potem.
http://www.forum.club-se.pl/tematy26...scy-vt1186.htm
Stary 16.12.2006, 14:41   #564
Patrix
Pingwin specjalista.

Data rejestracji: 22.06.2002
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
moja Nokia 6021 trzyma minimum 6 dni, czasem zdarza si***281;, ***380;e mniej j***261; u***380;ytkuje wtedy potafi trzyma***263; 9-10 dni...
nie gram w gry i nie bawie sie dzwonkami

wy***322;***261;czy***322;em wibre podczas dzwonienia (sam dzwiek wystarczy)

Zasi***281;g mam zawsze 5-6 kresek.

Baterii nie formatowa***322;em, ***322;aduje wtedy gdy padnie albo gdy daje zna***263;, ***380;e zaraz padnie
czas ***322;adowania do 3 godzin.
Stary 16.12.2006, 15:46   #565
CIAPEK
CDRinfo VIP

CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Alex tak myslalem i wiedzialem to ale profilaktycznie rozladowalem do konca i poladowalem kilkia dluzszych godzin.
Z opisu wynika, ***380;e nie ma potrzeby robienia tego formowania i d***322;u***380;sze ***322;adowanie nie pomo***380;e ani nie zaszkodzi i wystarczy ***322;adowanie z 2 godziny.
Czyli wniosek z tego taki, ***380;e normalnie trzyma mi bateria i tak powinno by***263; zwa***380;ywszy na to, ***380;e ostatnio "bawie si***281; tym telefonem" bo mam go kr***243;tko.
Ale... mam nadziej, ***380;e nie "uszkodzi***322;em" w jaki***347; spos***243;b ju***380; tej baterii, albo ta karta Sony nie z***380;era tak pr***261;du. W p***243;***380;niejszym czasie zrobie test i w***322;o***380;e t***261; standardow***261; kart***281; i zobaczymy jak b***281;dzie.

P.S.
A aplikacje?

Stary 16.12.2006, 20:14   #566
icemac
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz

u mnie wytrzyma***322;a bateria w 810i prawie 6 dni

s***322;ucha***322;em radia po 1,5h dziennie plus 15-20 minut rozm***243;w plus troch***281; zdj***281;***263; i zrobi***322;em update firmware
przy s***322;uchaniu mp3 to trzyma mi 4 dni
Stary 16.12.2006, 21:12   #567
CIAPEK
CDRinfo VIP

chyba inna bateria jest u Ciebie....

Ostatnio zmieniany przez CIAPEK : 16.12.2006 o godz. 21:15
Stary 17.12.2006, 09:00   #568
icemac
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz

900mAh
Stary 17.12.2006, 11:30   #569
woitas
αρχή

Data rejestracji: 16.06.2001
woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Cytat:
u mnie wytrzymała bateria w 810i prawie 6 dni

słuchałem radia po 1,5h dziennie plus 15-20 minut rozmów plus trochę zdjęć i zrobiłem update firmware
przy słuchaniu mp3 to trzyma mi 4 dni
Cytat:
900mAh
jasnie

woitas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.12.2006, 13:51   #570
icemac
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz

Cytat:
Napisany przez woitas Podgląd Wiadomości
jasnie
jak nie wierzysz to nie

mogę tylko poświadczyć, że bateria to 900mAh
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-bateria.jpg  

Tagi
mobile

Twoje uprawnienia: