Powrót   Forum CDRinfo.pl > Urządzenia przenośne > Systemy operacyjne i aplikacje

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ranking: Ranking dyskusji: głosów 4, średnio 3.00. Tryby wyświetlania
Stary 26.09.2014, 10:10   #1
Bartez
Team Member
Zlotowicz

Data rejestracji: 18.10.2002
Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Na ochłonięcie polecam post na blogu Michała Góreckiego: http://michal-gorecki.pl/2014/09/miesiac-z-androidem/

Gość kilka lat używał iPhone'ów, teraz przez miesiąc używał telefonu z Androidem. Zgadzam się z większością tego, co napisał.

Cytat:
Otóż iPhone jest, jak już nie raz pisałem, jak większość dzisiejszych nowych samochodów. Wsiadasz i jedziesz. Każdy jego element jest dokładnie przetestowany, tak aby był wygodny i intuicyjny. Ale nie otworzysz w nim maski, nie zrobisz nic z silnikiem. Nie dostaniesz się do systemu. Upgrade GPS kosztuje majątek, a sam samochód jest dość drogi. To taki nowy Citroen, Audi, czy cokolwiek innego ***8211; poniżej 150 tysi nie masz o czym marzyć.

Android natomiast to taki samochód z silnikiem Wankla. ma duże możliwości, ale niewłaściwie obsługiwany może być łatwo zalany. Albo jeszcze inaczej ***8211; na Androidzie czuję się jakbym wsiadł do kokpitu samolotu. Milion przełączników i wskaźników. Na początku trochę za dużo. W dodatku każdy komponent może być wymieniony na inny. Wyobraź sobie, że w samochodzie masz do wyboru 50 różnych gałek skrzyni biegów, 20 desek rozdzielczych, 15 rodzajów foteli, 7 kierownic i tak dalej. To z jednej strony świetne, z drugiej nie wiem czy miałbym czas, by to wszystko wybierać i jeszcze dopasowywać do siebie. Spora część z nas chce po prostu zapłacić i nie wybierać. Mieć to już wybrane i przetestowane. Bo nie ma czasu, bo po prostu chce w tym czasie porobić co innego.

Ranking dysków twardych
Bartez jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 26.09.2014, 19:17   #2
Zetoxa
liniejący leming
Zlotowicz

Data rejestracji: 20.12.2001
Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
jest polski cennik z podkreśleniem na słowo CENNIK
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-ajfon.jpg  
Stary 26.09.2014, 19:48   #3
jesi
Forumator

Data rejestracji: 11.09.2006
jesi jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>jesi jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Też go widziałem

Napiszę tak, nawet gdybym zarabiał 10000 zł to musiałbym upaść chyba głową na beton, aby wybulić pół wypłaty na telefon.

Nie piszę tego oczywiście jako zagorzały przeciwnik Apple, ale ta firma jest po prostu coraz bardziej bezczelna, przyjmując nawet, że to są ceny czysto "zachodnie".

Tak w ogóle, to taniej wychodzi wyskoczyć do Berlina albo Londynu i tam kupić.
jesi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.10.2014, 09:47   #4
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez Zetoxa Podgląd Wiadomości
jest polski cennik z podkreśleniem na słowo CENNIK
Te 5 tys. to za sprzęt, którego komponenty kosztują dokładnie 199$?

Dobrze, że jesteśmy tak bogatym społeczeństwem, bo inaczej można by to uznać za przesadę..

Cytat:
Napisany przez grzeniu Podgląd Wiadomości
O ja pier....
W końcu po kilku latach chyba straciłem tytuł autora najdłuższego posta

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.09.2014, 19:56   #5
mgit
Guru

Data rejestracji: 22.08.2004
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Bartez Podgląd Wiadomości
Na ochłonięcie polecam post na blogu Michała Góreckiego: http://michal-gorecki.pl/2014/09/miesiac-z-androidem/

Gość kilka lat używał iPhone'ów, teraz przez miesiąc używał telefonu z Androidem. Zgadzam się z większością tego, co napisał.
Przeczytałem, trudno się z tym blogiem nie zgodzić, ale z tymi kontaktami to u mnie problem nie występował nigdy nawet za czasów HTC Magic
mgit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.09.2014, 20:11   #6
Reetou
Data rejestracji: 18.05.2004
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez Bartez Podgląd Wiadomości
A ja się nie zgodzę. Nie jestem jakimś zagorzałym zwolennikiem androida, parę miesięcy temu kupiłem sobie Nexusa 7 z czystym androidem. Tak, popieram Góreckiego, że urządzenie jest po to, żeby go używać, a nie dłubać w jego ustawieniach. I ja nie dłubię. Bo nie mam potrzeby. Nie mam żadnego root'a, sprzęt spełnia moje wymagania co do tego typu urządzeń. Potrzebuję coś zrobić to po prostu to robię. Fakt, czysty android jest skromnie wyposażony, więc musiałem poświęcić parę minut na wybór apek do moich zastosowań. Tak samo jak w windzie. Ale nigdy nie czytałem jakiś instrukcji, manuali, a był to mój pierwszy kontakt z andkiem. I jakoś bez zacięć urządzenie stało się moim niezbędnikiem.

To fakt, nie miałem na dłużej w posiadaniu współczesnego sprzętu od nadgryzionego japka, choć na studiach pracowałem na ich kompach i wówczas wysoko sobie je ceniłem. Ale jeśli ktoś mi opowiada, że sprzęt japka bierze się do ręki i używa, a z andkiem sama zabawa i w ogóle to jakaś beta, to opowiada głupoty... Już kiedyś pisałem o moich perypetiach z przerzuceniem kilku mp3 z PC-ta na iphona... po prostu ściana...

Kolejną miłą "przejażdżkę" miałem raptem 2 dni temu z niejakim iphone 4. Niby drobnostka, ale dokładnie dotycząca tego o czym rozmawiamy. Kumpel (właściciel japka) chciał udostępnić neta do laptopa. Mówię mu, że powinien mieć możliwość włączenia hot-spota (strzelałem ), niech poszuka w menu. Mówi, że jest ale nieaktywne. Powiedziałem mu żeby włączył po prostu, a ten że się nie da i koniec. No ale on to noga technologiczna jest... Dlatego jak się spotkaliśmy, ja kurcze, wielki spec, wziąłem to cudo do ręki i macam... Faktycznie nieaktywne, wyszarzone i nic z tym się nie da zrobić, żadnego komunikatu, macanie ekranu i tyle... Dopiero waląc na ślepo po dłuższej chwili uaktywniłem tę funkcję włączając transmisję komórkową...

A w Nexusie? Stawiam ptaszka przy opcji Tethering i punkt dostępu i wszystko... samo się załącza wifi i hot spot działa, nic bardziej intuicyjnego. Przypuszczam, że takich smaczków w iCośtam znalazłbym jeszcze sporo, więc przekonywanie mnie, że to sprzęt "dopracowany w detalach i prostszy" to kolejne zaklinanie rzeczywistości userów, którzy przyzwyczaili się do używania swojego sprzętu, a coś innego odbierają jako straszliwy mess...
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.09.2014, 20:30   #7
Bartez
Team Member
Zlotowicz

Data rejestracji: 18.10.2002
Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Dlatego napisałem, że zgadzam się z większością, ale na pewno nie ze wszystkim Mam już 3 androida i za każdym razem, jak importuję kontakty robi się straszny bałagan. Importuje mi wszystkie osoby, do których kiedykolwiek wysłałem maila albo od których otrzymałem. Dopiero po jakimś czasie doczytałem, że da się ustawić, żeby wyświetlało tylko kontakty z nr telefonów. Ale znalezienie tej opcji wcale nie jest łatwe. Tak z pamięci nie jestem w stanie napisać, gdzie to trzeba wyklikać. Niby pierdoła, ale strasznie irytująca.

Druga sprawa: lista ostatnich połączeń. Niezależnie od wersji andka, po jakimś czasie nieużywania czyści się jakiś cache, czy coś i odpalenie ostatnich połączeń potrafi trwać kilka sekund. To jest podstawowa funkcjonalność tel. i dla mnie to jest po prostu nieakceptowalne! Niestety zarządzenie pamięcią i działającymi aplikacjami w androidzie jest skopane, o czym też pisał sobrus kilka razy.

Miałem iPhone'a przez pół roku i tam to po prostu działało...

Nie do końca zgadzam się z intuicyjnością. Tutaj to jest kwestia chyba tego, którego urządzenia się dłużej używa i do czego jesteśmy bardziej przyzwyczajeni. Moja żona na początku podchodziła do androida jak pies do jeża i broniła się rękami i nogami. Teraz sama sobie ściąga apki, customizuje pulpity i ogólnie wszystko śmiga Tak więc to jest kwestia przyzwyczajenia.

To, co mnie wnerwia w androidzie, to brak kompatybilności między różnymi aplikacjami. Przykład: mam launchera Nova i jest problem, żeby powiadomienia wyświetlały się na lock screenie. Do tego trzeba zainstalować jakieś 2 inne apki, które obsługują powiadomienia większości popularnych aplikacji. Jeżeli dostanę smsa, to żeby potwierdzić jego przeczytanie z lock screenu, muszę raz kilknąć w stockowym programie do smsów, drugi raz w Go SMS. I tak można mnożyć i mnożyć.

Fajnie, że jest dużo możliwości, ale żeby to wszystko poprawnie skonfigurować, to trzeba mieć chyba doktorat z androida, a nie każdemu się chce i ma na to czas. Tak więc z ogólnym podsumowaniem tego posta na blogu się w 100% zgadzam. W iOS wielu rzeczy się nie da zrobić, ale też nie ma tylu problemów.

Ranking dysków twardych
Bartez jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
świadkowie jabłkowy, apple, apple fanboy, apple religion, fanatyzm, i-diot, ipad, pc-fanboys, sekta steve'a jobs'a

Twoje uprawnienia: