Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Systemy operacyjne i aplikacje (https://forum.cdrinfo.pl/f124/)
-   -   Apple flame war (było: Apple iPad) (https://forum.cdrinfo.pl/f124/apple-flame-war-bylo-apple-ipad-84942/)

M@X 25.09.2011 11:36

Kris ma racje - tablet nie spelni oczekiwan. Ma byc mobilnie i w pelni funkcjonalnie? MacBook Air + Lightroom/Aperture.

demek 25.09.2011 10:47

ja czekam na zapis w umowie, ze co wrzucasz przez itunes staje sie w pelni wlasnoscia appla :D

Berion 25.09.2011 10:44

Cytat:

Napisany przez yossi (Post 1182865)
i jeszcze jedno - po co mi iTunes? Przecież wystarczy że sobie podłączę iPada do komputera i pozgrywam sobie muzykę, zdjęcia, ebooki i co tam jeszcze będę chciał.

To Ty nie wiesz, że iUrzadzenia nie dają Ci dostępu do swoich zasobów w inny sposób niż przez iTunes po którym synchronizujesz dane? Ukochane M@Xowe biblioteki, a nie jakiś tam cytuję "śmietnik DOSowy" :haha:.

Cytat:

Na którym tablecie można to zrobić
Na żadnym, przynajmniej bez zewnętrznych, dodatkowo zakupionych programów o których nie wiem. ;]

demek 25.09.2011 10:36

no fakt, mozna jeszcze zastosowac karte sd z wifi i polaczyc bezprzewodowo :D

Kris 25.09.2011 10:32

Cytat:

Napisany przez yossi (Post 1182877)
no tak, ale jaki jest sens targania ze sobą laptopa pod namiot? To właśnie tablet miałby w tym celu zastąpić laptopa bo jest mniejszy, lżejszy i prostszy (intuicyjny) w obsłudze.

OK, ale to do takich zastosowań tablet? Nie wiem sam... jak dla mnie za słaby to sprzęt, jako wyświetlacz OK, ale do RAWów z aparatów > 12 MPx... może niech Twoja znajoma poszuka na forum zw. z danym aparatem fotograficznym, może tam używają tabletów i jej coś podpowiedzą. Może nemka coś napisze, ona się interesuje grafiką. Problemem może być oprogramowanie i połączenie z aparatem. W przypadku laptopa podłącza się aparat kablem po USB i po sprawie. Lightroom ma opcję przechwytywania i ACR z LTR sobie z RAWami radzi. iPad nie ma USB, pozostaje połączenie bezprzewodowe. Inne tablety mają USB, ale czy mają oprogramowanie, które obsłuży import zdjęć z aparatu i ich dekodowanie?

andy 25.09.2011 10:30

Cytat:

Napisany przez yossi
Ale z tym USB to żart prawda? Przecież chyba wszystkie urządzenia tego typu mają USB?

Wcale to nie żart. Apple uważa, że porty USB są niepotrzebne..

Cytat:

A o co chodzi z tym ekranem? Nie da się oglądać filmów z Youtube i z konomaniaka?
Do YT jest program ale inne strony oparte na technologii flash będą niedostępne - chyba, że zrobisz JB.

Cytat:

EDIT
i jeszcze jedno - po co mi iTunes? Przecież wystarczy że sobie podłączę iPada do komputera i pozgrywam sobie muzykę, zdjęcia, ebooki i co tam jeszcze będę chciał.
Znowu się mylisz. Po podłączeniu do komputera nie pokaże Ci się jako dysk wymienny. Wszystko musisz robić za pomocą iTunes...

Cytat:

Z jednej strony słyszę, że iPad może wszystko czego od niego oczekuję - i to natychmiast po wyjęciu z pudełka, a z drugiej - że nie ma nawet USB (niewiarygodne), i że w ogóle nie można go w żaden sposób połączyć z żadnych urządzeniem, które nie jest Apple, a także nie można bez wiedzy i zgody Apple wrzucić na niego żadnych plików z PC.
Każdy inny produkt po wyjęciu z pudełka jest gotowy do użycia. Dodatkowo Android pozwala na niesamowitą konfigurację. Możesz mieć praktycznie co chcesz, i w jaki sposób chcesz.

Cytat:

Przyszła użytkowniczka tabletu jest fotografem. Będzie go zabierać w plener, żeby właśnie zrobione zdjęcia móc oglądać (nie obrabiać, a tylko segregować i kasować niepotrzebne). Krótko mówiąc - wyciąga 4GB zdjęć z aparatu (metoda obojętna), wrzuca na tablet i ogląda oraz segreguje na doskonałej jakości ekranie.
Na którym tablecie można to zrobić - UWAGA - od razu po wyjęciu z opudełka? Zaznaczam, że pliki są przeważnie w formacie RAW, czyli ważą po kilkadziesiąt mega każdy.
Nie zrobi tego na iPadzie.

demek 25.09.2011 09:56

yossi

to musisz poczekac na ipada20 wtedy sie bedzie dalo! :)

yossi 25.09.2011 09:56

no tak, ale jaki jest sens targania ze sobą laptopa pod namiot? To właśnie tablet miałby w tym celu zastąpić laptopa bo jest mniejszy, lżejszy i prostszy (intuicyjny) w obsłudze.

Kris 25.09.2011 09:44

To ja radzę zaopatrzyć się w laptopa, który byłby podłączony do aparatu, automatyczny import/podgląd. Działa np. w Lightroomie, szukaj "Tethered Capture". Moim zdaniem będzie to o wiele wygodniejsze. Weź pod uwagę, że jednak proces demozaikowania trochę czasu procesora zajmuje (chyba, że system korzysta tylko z jpg zaszytego w RAWie), nie wiem czy tablet jest do tego wystarczająco wydajny. Sam podgląd zaszytego jpga to jednak nie to samo, co RAW.

Jeśli chodzi o RAWy to nie wiem czy jakikolwiek tablet da tę możliwość. Musi być kodek RAWów w systemie.

yossi 25.09.2011 09:36

I dalej nic nie wiem.
Z jednej strony słyszę, że iPad może wszystko czego od niego oczekuję - i to natychmiast po wyjęciu z pudełka, a z drugiej - że nie ma nawet USB (niewiarygodne), i że w ogóle nie można go w żaden sposób połączyć z żadnych urządzeniem, które nie jest Apple, a także nie można bez wiedzy i zgody Apple wrzucić na niego żadnych plików z PC.

Żeby ułatwić zrozumienie potrzeb użytkownika - sytuacja hipotetyczna.
Przyszła użytkowniczka tabletu jest fotografem. Będzie go zabierać w plener, żeby właśnie zrobione zdjęcia móc oglądać (nie obrabiać, a tylko segregować i kasować niepotrzebne). Krótko mówiąc - wyciąga 4GB zdjęć z aparatu (metoda obojętna), wrzuca na tablet i ogląda oraz segreguje na doskonałej jakości ekranie.
Na którym tablecie można to zrobić - UWAGA - od razu po wyjęciu z opudełka? Zaznaczam, że pliki są przeważnie w formacie RAW, czyli ważą po kilkadziesiąt mega każdy.

ed hunter 25.09.2011 09:27

Cytat:

Napisany przez Kris (Post 1182870)
k***a

To polskojęzyczne forum? ||

Tak, ale zaklęcia wymawia się w wersji oryginalnej. :szczerb:

Kris 25.09.2011 08:31

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1182861)
@ yossi - uzywam w wymienionych przez Ciebe celach. Tylko iPad 2 ;-). A co do tego co napisala nemka - zycie chloszcze, jest wrecz przeciwnie - wstyd wyciagnac jakikolwiek inny szajs, ktory jest "iPad Wannabe".

Co do zqadanego wczesniej pytania - macalem iPada (wlasnego) i Galaxy Taba (na szkoleniu u Samsunga). W user experience iPad miazdzy Samsunga. Ale nie wypowiadam sie, bo zaraz mnie zasypia nakazem uzasadnienia i tabelkami z cyframi ;-)!

k***a

To polskojęzyczne forum? ||

yossi 25.09.2011 06:54

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1182861)
W user experience iPad miazdzy Samsunga. Ale nie wypowiadam sie, bo zaraz mnie zasypia nakazem uzasadnienia i tabelkami z cyframi ;-)!

No tak, ale ja właśnie o to pytam. Chciałem uzyskać dlaczego miażdży. Ponieważ nie znam żadnego z nich więc poprosiłem userów o opinie. Opina typu "tylko iPod - bo tak!" niewiele mi daje. Nie chcę żadnych tabelek, tylko funkcjonalność.

Cytat:

Napisany przez nemka (Post 1182826)
- Łeeee, ajpad. Zrób nam fote hehehehe.
- Wyśle Ci coś przez blutucz, jak to się nie da?
- Mam świetne zdjęcia na penie, aaa nie masz USB hehehe
- Zaraz, czytnika kart też nie masz??
- Daj obejrzymy film... Eeee sprzedali Ci z zepsutym wyświetlaczem - hehe
- Kto Ci doradził to "coś"? Yossi?
:rotfl:

No to jestem zdezorientowany. M@X napisał, że do tego wszystkiego co wymieniłem to mogę używać iPoda.
Że nie ma Bluetooth to mnie nie dziwi bo iPhony też nie mają, więc to już wiem. Podobno BT powoduje piractwo - ale tego to ja zupełnie nie rozumiem.
Ale z tym USB to żart prawda? Przecież chyba wszystkie urządzenia tego typu mają USB? No, a jeśli ma USB to można podłączyć czytnik kart. Chyba, że naprawdę nie ma USB, ale trudno mi w to uwierzyć, idę przeczytać specyfikację.
A o co chodzi z tym ekranem? Nie da się oglądać filmów z Youtube i z konomaniaka?

EDIT

M@X 25.09.2011 05:30

@ yossi - uzywam w wymienionych przez Ciebe celach. Tylko iPad 2 ;-). A co do tego co napisala nemka - zycie chloszcze, jest wrecz przeciwnie - wstyd wyciagnac jakikolwiek inny szajs, ktory jest "iPad Wannabe".

Co do zqadanego wczesniej pytania - macalem iPada (wlasnego) i Galaxy Taba (na szkoleniu u Samsunga). W user experience iPad miazdzy Samsunga. Ale nie wypowiadam sie, bo zaraz mnie zasypia nakazem uzasadnienia i tabelkami z cyframi ;-)!

nemka 24.09.2011 23:03

@Yossi - teraz tak. Ajpad2 jest przełomowy, ma taki ficzer, że już nie musisz go podłączać do kompa, żeby go aktywować, Apple pojechało po bandzie, tak iść na rękę userom... Ale nadal trzeba używać iTunes aplikacji która pada tak często, że w zasadzie mogłaby być synonimem deszczu.
Zamiast pytać fanów, obejrzyj sobie parę filmików na YT. Posłuchaj jacy fani Apple są rzetelni, jacy wykształceni i zorientowani w nowoczesnych technologiach, każden jeden! :D
Co Ci powie fanboy? Ajpad jest the best !!!!!!111jedenjeden

http://i1-news.softpedia-static.com/...-Program-2.jpg

A to odmiana iPada - uPad :D

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:44.