![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
![]() |
#1 |
Stary wyjadacz ;)
Data rejestracji: 23.08.2018
![]() |
Linux i szyfrowanie dysku twardego
Chciałbym się przenieść na Linux'a (dokładnie dystrybucja Kali) i jako iż nigdy nie szyfrowałem dysku, jestem w tym zielony. Jakie polecacie programy do szyfrowania dysków twardych/ssd, pendrive'ów czy kart pamięci? A może Linux ma wbudowany FDE? Chodzi Mi o pełne zaszyfrowanie dysku. Jak sytuacja wygląda z tworzeniem nowych plików i ich przenoszeniem, zostają one też zaszyfrowane?
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
Data rejestracji: 02.09.2016
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Najpierw wypal na płycie\utwórz boot-owalny dysk USB:
https://www.kali.org/downloads/. Przetestuj czy ci pasuje, itd. Zazwyczaj każdy Linux oprócz instalatora ma opcje live CD, która umożliwia jego sprawdzenie\zapoznanie się z nim. Szyfrowanie powinno być do wyboru podczas instalacji.
![]() |
#3 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
praktycznie kazda dystrybucja linuxa oferuje szyfrowanie - jedno klik w instalatorze
mozna chronic calosc lub katalog domowy - druga opcja wystarczy (linux to nie windows! samo odpalenie systemu jeszcze nic nie daje!) pliki tworzone sa zaszyfrowane na danym kompie przy kopiowaniu np na pena juz zaszyforwane nie beda jak chcesz, by nadal byly, zainteresuj sie TrueCryptem lub VeraCryptem i kontenerami na nosnkach wyminennych - imho najbezpieczeniejsze sposoby na przenoszenie danych wrazliwych |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Guru
Data rejestracji: 22.08.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
TrueCrypt nie jest od lat rozwijany
![]() |
#5 |
Kumotr
Data rejestracji: 28.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() |
Veracrypt ma wsparcie. Używam. Mam zaszyfrowany cały dysk przenośny. Zero problemów. Nie nie wiem tylko na ile faktycznie to bezpieczne.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
[ARTYKUŁ][PS3] Kopiowanie danych z dysku twardego na PC | Bartez | Homebrew | 1 | 18.09.2013 21:26 |
Obraz dysku twardego - Nietypowe | Red3miasto | Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software | 6 | 07.01.2009 00:53 |
Problem z eksploracją dysku twardego | radzikus | Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software | 3 | 23.12.2008 12:10 |
Jak zgrać z dysku twardego wyjętego ze stacjonarnej nagrywarki? | superrrmario | Domowy sprzęt Audio/Video (nagrywarki, odtwarzacze DVD, Blu-ray, odtwarzacze sieciowe, TV) | 4 | 02.12.2008 20:20 |
Cena usługi - odzyskiwanie danych z uszkodzonego dysku twardego. | jasut | Odzyskiwanie danych | 5 | 09.02.2004 16:50 |