Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 29.12.2005, 03:19   #1
rocher
joanna
 
Avatar użytkownika rocher
 
Data rejestracji: 22.08.2005
Lokalizacja: Toruń
Posty: 385
rocher zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
amatorka zgrywa film z cyfrówki :/

Witam

Szukam sobie tak po necie informacji, ale wszędzie jakieś skrawki, więc nie ukrywam, że postanowiłam iść na łatwiznę i zapytać na forum.

Otóż po sporych męczarniach udało mi się zrzucić film z cyfrówki do formatu dvd na kompa, ale przeżyłam rozczarowanie, bo o ile na lcd kamery film był piękny, jasny i wyraźny, tak oglądając go na normalnej wielkości TV załamka, kolory do kitu, ciemny obraz z "kaszą"... To ma być jakość cyfrowa bleee

Teraz chciałabym się dowiedzieć, czy można jakoś podrasować, rozjaśnić czy coś w tym stylu? Zanim zbiorę to w całość i nagram na dvd

Mam nadzieję, że tak, a jeśli tak to jaki program polecacie, najlepiej jakiś w miarę mało skomplikowany

pozdrawiam


asia
rocher jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 29.12.2005, 14:20   #2
1stwasp
Redakcja
 
Avatar użytkownika 1stwasp
 
Data rejestracji: 27.12.2003
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 719
1stwasp zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Na wyświetlaczu zawsze będzie wyglądać ładniej bo ma 2,5 - 3,5 cala a nie 32 cale

Jak zrzuciłaś obraz na kompa w formacie DVD?? To jest kamera nagrywająca od razu w MPEG2 czy zrzuciłaś najpierw AVI a potem konwersja do MPEG2

W zależności od tego różne są metody aby coś z tym zrobić. Cudów nie należy się spodziewać - wszystko zależy od kamery - no właśnie jaka to kamera... itd...

Więcej szczegółów proszę...

Pozdrawiam!
1stwasp jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.12.2005, 03:04   #3
rocher
joanna
 
Avatar użytkownika rocher
 
Data rejestracji: 22.08.2005
Lokalizacja: Toruń
Posty: 385
rocher zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
No to po kolei
Kamera Sony DCR-HC17E
Film zgrywałam do formatu dvd, nie konwertowałam narazie na żaden inny format, bo chce mieć to w koncowej fazie jako dvd, choc jakas konwersja bedzie nieunikniona, bo strasznie duże to jest, przykładowo fragment 40-minutowy zajmuje 8 gb.
Próbowałam to dziś rozjaśnić w virtual dubie i nawet ładnie to wyszło, ale po rozjaśnieniu nie wiem czemu dźwięk się zrąbał, jakieś przerwania są i do tego dziwne echo, a opcji audio w ogóle nie ruszałam (tak przy okazji, to może wiesz dlaczego tak się dzieje?)

No i chyba to wszystko, mam nadzieje, ze nic nie pominełam.

A jeśli ktoś z Was byłby tak miły i pomógł mi to zrobić to prosiłabym o pomoc przez gg, bo zapewne bede miała sporo broblemów z tym i tym samym sporo pytań

pozdrawiam

asia
rocher jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.12.2005, 08:12   #4
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
 
Data rejestracji: 30.11.2004
Posty: 39,007
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Pinnacle Studio - prosto, łatwo i przyjemnie, jakość super.

jednego nie łapię... Zgrywałaś od razu do DVD....to znaczy przez kartę video a nie przez FireWire

najpierw trzeba zgrać ogromną pojemność w avi DV a potem, mając to już na twardzielu przerabiać do mpeg2 (DVD)
ed hunter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.12.2005, 14:06   #5
rocher
joanna
 
Avatar użytkownika rocher
 
Data rejestracji: 22.08.2005
Lokalizacja: Toruń
Posty: 385
rocher zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Zgrywałam właśnie przez fire wire, przecież przez usb nie da sie tego zrobić (ponoć)

Zgrywałam Ulead VideoStudio 8 i wybrałam format dvd z kilku tam dostępnych. Jeśli więc wybrałam zły format, to jaki powinnam była wybrać??

Sprawa kolejna, próbowałam Pinnacle Studio, ale nie chce mi otworzyć tego mojego zgranego filmu

Szlag mnie chyba trafi, nie sądziłam, ze będę miała z tym takie problemy, czemu to nie może działać na takiej zasadzie jak zdjęcia w aparacie cyfrowym.... ehhh
rocher jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.12.2005, 14:10   #6
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
 
Data rejestracji: 30.11.2004
Posty: 39,007
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
z e zdjęciami też bywają problemy

Pinnacle Studio otwiera to co sam zgrał w formacie DV

Windows Movie Makerem zgrane nie jest przyjmowane przez PS

to samo może być z plikami zgranymi Unlead.
ed hunter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.12.2005, 00:26   #7
M@X
Get a Mac!
 
Avatar użytkownika M@X
 
Data rejestracji: 18.04.2003
Posty: 10,530
M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
TO ja taki malutki OT - przyciagla mnie nazwa tematu, zgadnijcie dlaczego ;-)...
__________________
"Android to syfiasty, zabugowany, irytujący, zaprojektowany przez idiotów,
lagujący, udający otwarty i wolny system." - sobrus

Hosting na świetnych warunkach z rewelacyjnym wsparciem:
M@X jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.12.2005, 15:02   #8
coil
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 01.06.2005
Lokalizacja: wawka
Posty: 80
coil zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez rocher
Szlag mnie chyba trafi, nie sądziłam, ze będę miała z tym takie problemy, czemu to nie może działać na takiej zasadzie jak zdjęcia w aparacie cyfrowym.... ehhh

dziwię się troszkę bo też mam Sonego, zgrywam Pinnaclem przez firewire i po przeróbce na DVD jest miodek - obraz brzytwa. Zgrywam zawartość kasetki na HDD (kupa giga) i potem przerabiam też Pinnaclem na format DVD z opcją nagrania płyty no i finał. Oczywiście po drodze robię różne przejścia, wycinam to i tamto....
coil jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.12.2005, 17:50   #9
rocher
joanna
 
Avatar użytkownika rocher
 
Data rejestracji: 22.08.2005
Lokalizacja: Toruń
Posty: 385
rocher zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez coil
dziwię się troszkę bo też mam Sonego, zgrywam Pinnaclem przez firewire i po przeróbce na DVD jest miodek - obraz brzytwa. Zgrywam zawartość kasetki na HDD (kupa giga) i potem przerabiam też Pinnaclem na format DVD z opcją nagrania płyty no i finał. Oczywiście po drodze robię różne przejścia, wycinam to i tamto....

To może udzielisz mi drobnych wskazówek co do konfiguracji pinnacla?
Bo pinnaclem jeszcze nie próbowałam zgrywać. Jaki format ustawić przy zgrywaniu? DV?
Będe wdzięczna za pomoc

pozdrawiam
rocher jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.12.2005, 17:58   #10
coil
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 01.06.2005
Lokalizacja: wawka
Posty: 80
coil zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez rocher
To może udzielisz mi drobnych wskazówek co do konfiguracji pinnacla?
Bo pinnaclem jeszcze nie próbowałam zgrywać. Jaki format ustawić przy zgrywaniu? DV?
Będe wdzięczna za pomoc

pozdrawiam

w pinaclu praktycznie nic nie konfigurowałem - program jest utworzony w postaci zakładek i kazda zakładka to kolejny krok jaki musisz wykonać czyli zgrywanie, obróbka i przeróbka z wypaleniem na wybrany format. Programisko jest po polsku i wszystko robi sie intuicyjnie. Jedyne co ustawiam to jakość z jaką ma być tworzone DVD - zawsze wybieram najlepszą i tyle.

Cytat:
Napisany przez rocher
Jaki format ustawić przy zgrywaniu? DV?
tak - zgrywam do DV

Ostatnio zmieniany przez Reetou : 31.12.2005 o godz. 18:02 Powód: @coil - edytuj swoje posty, a nie rozmnażaj ;)
coil jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.12.2005, 18:03   #11
Reetou
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.05.2004
Posty: 9,590
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez M@X
TO ja taki malutki OT - przyciagla mnie nazwa tematu, zgadnijcie dlaczego ;-)...
Ja nie wiem
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.12.2005, 20:28   #12
rocher
joanna
 
Avatar użytkownika rocher
 
Data rejestracji: 22.08.2005
Lokalizacja: Toruń
Posty: 385
rocher zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez M@X
TO ja taki malutki OT - przyciagla mnie nazwa tematu, zgadnijcie dlaczego ;-)...

Tak swoją drogą to ja tym bardziej nie wiem o co chodzi.

A wracając do mojego problemu, to mam pinnacle ino to trial, czy w trialowej wersji sa jakies ograniczenia, które uniemożliwią mi przebycie bez nerwów całego procesu począwszy od zgrania filmu na hdd do nagrania na dvd?
Niestety nie udało mi się znaleźć odpowiedniego lekarstwa do posiadanej wersji :/
rocher jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.01.2006, 12:25   #13
coil
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 01.06.2005
Lokalizacja: wawka
Posty: 80
coil zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
może popróbuj włożyć firewire w inny slot. Ja na przykład miałem tak ,że gubił mi klatki przy zgrywaniu i to ogromne ilości - nie dało sie oglądać. Po przełozeniu w inny slot poszło jak burza.
coil jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.01.2006, 12:26   #14
coil
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 01.06.2005
Lokalizacja: wawka
Posty: 80
coil zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez rocher
Tak swoją drogą to ja tym bardziej nie wiem o co chodzi.

pewnie szanownemu koledze "rozkosznie" skojarzyło się słowo "amatorka" :-)))
coil jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.01.2006, 19:54   #15
rocher
joanna
 
Avatar użytkownika rocher
 
Data rejestracji: 22.08.2005
Lokalizacja: Toruń
Posty: 385
rocher zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez coil
może popróbuj włożyć firewire w inny slot. Ja na przykład miałem tak ,że gubił mi klatki przy zgrywaniu i to ogromne ilości - nie dało sie oglądać. Po przełozeniu w inny slot poszło jak burza.
Już wcześniej przełozyłam, bo w slocie, pod którego na początku podpięłam firewire komp mi w ogóle nie widział kamery. Teraz mam podpietego pod slot 3 i zgodnie z instrukcjami, których sie na forum doszukałam, slot 6 mam pusty.
rocher jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:23.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.