Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 10.04.2005, 00:33   #1
kloncd1
Bywalec

Data rejestracji: 27.12.2003
kloncd1 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Animowane Menu z dźwiękiem ==> DVD

Potrzebuje wsparcia jak zrobić animowane Menu z dźwiekiemdo filmu na płycie DVD. Dysponuje takim prog. jak :
DVD ARCITECT 2.0
PHOTO 2DVD
Sony Vegas v5.0b
Sony Vegas Movie Studio 4.0
TMPGEnc DVD Author v1.5.20.62

Chciałbym wiedzieć którym programem zrobic to najlepiej i jak to zrobić (dokładny opis.Wielkie dzięki z góry
kloncd1 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 10.04.2005, 14:36   #2
kloncd1
Bywalec

czekam na wasze podpowiedzi
Stary 10.04.2005, 14:43   #3
wolfen3
Madafaker

Data rejestracji: 08.08.2004
wolfen3 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
http://www.doom9.org/index.html?/mpg/tmpg-dvdauthor.htm
Stary 10.04.2005, 15:24   #4
giero
Bywalec

Data rejestracji: 15.09.2004
giero w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
nie wiem może się mylę ale w tmpgenc dvd author raczej nie da się dodać muzyki do menu ani zrobić go animowanego.Najlepszym programem do złożenia dobrego menu jest sonic scenarist: http://www.doom9.org/mpg/scenarist.htm ,ewentualnie dvdlab.Wszystkie dodatki czyli tła ,dźwięki czy ewentualne animacje musisz przygotować w innych programach!Pozdro Zagłębie!

Ostatnio zmieniany przez giero : 10.04.2005 o godz. 15:37
giero jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.04.2005, 23:28   #5
kloncd1
Bywalec

a czy ktoś wymiata w tym programie bo czytałem że jest niezły DVD Architect 2.0 od firmy SONY aha było by super jakby instrukcje były po POLSKU bo moja znajomość języka obcego jest znikoma

Ostatnio zmieniany przez kloncd1 : 10.04.2005 o godz. 23:50
Stary 12.04.2005, 10:38   #6
kloncd1
Bywalec

czy ktoś na tym forum umie zrobić takie rzeczy?? prosze o kontakt
Stary 16.04.2005, 18:43   #7
sanders
Bywalec

Data rejestracji: 16.04.2005
sanders w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ciekawym programem jest Ulead DVD MovieFactory 2. Przyjazny i intuicyjny interface prowadzący krok po kroku do celu. Obrabia DVD, SVCD i VCD, zawiera tła i przykładowe podkłady dźwiękowe (można oczywiście wykorzystać własne). Niestety nie wiem, czy tworzy menu animowane, ale statyczne wychodzą całkiem ładnie.
sanders jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.04.2005, 16:33   #8
dk75
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 10.05.2003
dk75 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Animowane menu z podkładem muzycznym można zrobić również w TMPGEnc DVD Author.
Jednak wszelką animację, (oprócz animowanych miniaturek chapterów) i podkład dźwiekowy trzeba sobie przygotować wczesniej innym programem.
Nigdy nie robiłem nic oprócz animowanych miniaturek chapterów w menu wyboru chapteru bo to program robi automatycznie a mi się nie chciało za dużo bawić ;PPPp
Ogólnie program nie daje wielkiej dowolności w układaniu menu ale można w nim podłożyć animację z dźwiekiem jako background do tych menu które pozwala tworzyć.
Teraz tego nie sprawdzę gdyż już nie używam.

Hardware:
nagrywarka DVD - ASUS DRW-1608P3S@Pioneer DVR-111L 8.29
Software:
AviSynth, VobSub, SSA, CCE, DVD-Lab Pro, PGC Edit, ImgToolClassic, DVDDecrypter, Nero 6
dk75 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.04.2005, 09:16   #9
mckalyka
AQQ 3148978

Data rejestracji: 05.01.2005
mckalyka w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Czemu piszecie o TMPGEnc Author i Ulead DVD Movie Factory. Według mnie są to programy z małą liczbą opcji i nie da sie w nich zrobić ani animowanego menu ani nie da sie podłożyc ścieżki dzwiękowej pod menu. Ja polecam DVD Lab pro, moim zdaniem najlepszy program do Authoringu http://www.divx.howto.pl/modules.php...owpage&pid=144
mckalyka jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.04.2005, 16:41   #10
dk75
Wyjadacz ;)

TMPGEnc - bo kloncd1 się o niego pytał.
Ulead - bo łatwy i nie będzie potem za dużo pytań "a jak to zrobić" ;PPPp

1. Nikt nie pisał, że są to programy z ogromną liczbą opcji i można na nich zrobić co tylko dusza zapragnie.

2. Skoro nie potrafisz w TMPGEnc w background template'a podłożyć animacji czy dźwieku to twoja ułomność.

3. Najlepszym programem do authoringu jest Adobe DVD Encore (czy jakoś tak), potem jest Sonic Scenarist, DVD Maestro, potem jakieś inne i potem DVD-Lab Pro, a za nim reszta peletonu by jeszcze niżej zobaczyć TMPGEnc, a poniżej takie prościzny co to nawet żadnego menu nie robią.

Hardware:
Software:
AviSynth, VobSub, SSA, CCE, DVD-Lab Pro, PGC Edit, ImgToolClassic, DVDDecrypter, Nero 6
Stary 03.05.2005, 19:48   #11
Mazer Rackham
Nowy na forum

Avatar użytkownika Mazer Rackham

Data rejestracji: 03.05.2005
Mazer Rackham w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
polskie manuale

witam, a gdzie mozna znalezc polskie manuale do tych wszystkich wymienianych programow?

Ja mam do "oprawienia" film i mam zaprojektowane menu, jest to film nakrecony przeze mnie z kumplem o dzieciach niedowidzacych, a dokladniej o szkole dla nich. Ale to nie jest wazne.

Oni chca ten film na DVD z menu i z takimi dodatkami jak galeria zdjec (24 fotki), kilka stron z samym tekstem, mapke, gdzie znajduje sie szkola w 3 skalach powiekszenia, dzwiek w tle menu i przy uruchamianiu klawiszy - to wszystko jakby mam przygotowane w pojedynczych plikach (dowolnie czy .jpg .bmp .wav .mp3 czy innych formatach - to nie jest problem).

CHodzi o to, zeby z pilota do stacjonarnego odtwarzacza DVD mozna bylo bez problemu przegladac wszystko wlaczajac 6 chapterow filmu.

Jaki w koncu uzyc program? Gdzie znajde opisy jak szybko zmontowac taka plyte? nietety nie mam czasu, zeby samemu rozpracowywac po kolei 10 programow i uczyc sie na probach i bledach.

Prosze, dajcie znac. Dzieki z gory.
Mazer Rackham jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.05.2005, 11:10   #12
PIOTR34
..: DVD-VIDEO :..

Data rejestracji: 20.08.2003
PIOTR34 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez dk75
2. Skoro nie potrafisz w TMPGEnc w background template'a podłożyć animacji czy dźwieku to twoja ułomność.
To może nas oświecisz jak w menu w Tmpgenc DVD Author można podłożyć dźwięk? bo z poziomu programu nie ma opcji podkładania dźwięku. Bardzo ciekawy jestem.

PIOTR34 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.05.2005, 16:46   #13
dk75
Wyjadacz ;)

Proszę bardzo.
Zakładka "Create Menu", na samym dole jest przycisk "Edit", z wyskakującego menu wybierasz "Specify background image". Pojawia się okienko wyboru w którym możesz wybrać następujące typy plików:
- image/video file: wszystko w kupie się pokazuje;
- Bitmap (BMP): widać tylko pliki BMP;
- JPEG file: widać tylko "jotpegi";
- PSD file: zapomniałem jaki to format... PhotoShop?
- MPEG file: to jest to co cię interesuje. Można wybrać m2v (strumień video mpeg2), m1v (strumień video mpeg1), m2p (strumień mpeg2 ale nie dokładnie wiem czym się rózni od m2v - literka "p" oznacza chyba "program" czyli to byłby równocześnie video mpeg2 i audio mpeg2 chyba, ale głowy nie dam), oraz mpg (komplementarny strumień video+audio, najczęściej mpeg1 ale nie koniecznie, również mpeg2)

Dla testu podłożyłem sobie pod 8s klip DVD 60s animowane menu z jakiegoś trailerka w mpeg (nawet nie wiem czy to mpeg1 czy 2 - nie chciało mi się sprawdzać). Co ciekawe plik mpeg pod menu nie był zgodny z formatem DVD jak chciałem go podłożyć jako klip DVD ale w menu poszedł - ale na komputerze, nie wiem czy odtworzyłby się bez problemu na DVD, chyba, że TMPGEnc DVD Author przekompresował go do mpeg2, tak jak robi to z plikami JPEG czy innymi.

Acha, ważne. Na górze w zakładce "Create Menu" jest przycisk "Menu display setings". Musisz włączyć w nim "Motion menu", zacznaczyć wszystkie "checkboxy" oraz ustawić czas trwania animowanego menu w sekundach. Jeśli twój animowany klip pod menu będzie mniejszy niż ten czas to... po jego skończeniu zobaczysz czarny ekran do końca trwania ustawionego czasu motion menu. Jeśli klip jest dłuższy to podczas podkładania możesz wybrać w którym miejscu klipa ma się zaczynać ta część podkładana pod menu, ale to w "Specify backround image".

Hardware:
Software:
Stary 13.05.2005, 19:21   #14
PIOTR34
..: DVD-VIDEO :..

Data rejestracji: 20.08.2003
PIOTR34 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez dk75
Proszę bardzo.
Zakładka "Create Menu", na samym dole jest przycisk "Edit", z wyskakującego menu wybierasz "Specify background image". Pojawia się okienko wyboru w którym możesz wybrać następujące typy plików:
- image/video file: wszystko w kupie się pokazuje;
- Bitmap (BMP): widać tylko pliki BMP;
- JPEG file: widać tylko "jotpegi";
- PSD file: zapomniałem jaki to format... PhotoShop?
- MPEG file: to jest to co cię interesuje. Można wybrać m2v (strumień video mpeg2), m1v (strumień video mpeg1), m2p (strumień mpeg2 ale nie dokładnie wiem czym się rózni od m2v - literka "p" oznacza chyba "program" czyli to byłby równocześnie video mpeg2 i audio mpeg2 chyba, ale głowy nie dam), oraz mpg (komplementarny strumień video+audio, najczęściej mpeg1 ale nie koniecznie, również mpeg2)

Dla testu podłożyłem sobie pod 8s klip DVD 60s animowane menu z jakiegoś trailerka w mpeg (nawet nie wiem czy to mpeg1 czy 2 - nie chciało mi się sprawdzać). Co ciekawe plik mpeg pod menu nie był zgodny z formatem DVD jak chciałem go podłożyć jako klip DVD ale w menu poszedł - ale na komputerze, nie wiem czy odtworzyłby się bez problemu na DVD, chyba, że TMPGEnc DVD Author przekompresował go do mpeg2, tak jak robi to z plikami JPEG czy innymi.

Acha, ważne. Na górze w zakładce "Create Menu" jest przycisk "Menu display setings". Musisz włączyć w nim "Motion menu", zacznaczyć wszystkie "checkboxy" oraz ustawić czas trwania animowanego menu w sekundach. Jeśli twój animowany klip pod menu będzie mniejszy niż ten czas to... po jego skończeniu zobaczysz czarny ekran do końca trwania ustawionego czasu motion menu. Jeśli klip jest dłuższy to podczas podkładania możesz wybrać w którym miejscu klipa ma się zaczynać ta część podkładana pod menu, ale to w "Specify backround image".
Dzięki za odpowiedź, sztuczka z mpeg jest mi znana od jakiegoś czasu, myślałem o dodawaniu samego dźwięku.

PIOTR34 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.05.2005, 20:42   #15
dk75
Wyjadacz ;)

Bierzesz jakiegoś JPEG którego chcesz mieć za tło, bierzesz jakąś muzyczkę, łączysz to w programie do edycji wideo i robisz z tego plik MPEG.
A potem już wiesz.

Jak chcesz to normalniej zrobić to użyj DVD-Lab Pro ;>
A jak nie chcesz skakać po różnych programach aby w nich kodować każdy stream oddzielnie to użyj Adobe Premiere ;>

Hardware:
Software:
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: