Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 17.05.2004, 22:53   #1
kapago
Nowy na forum

Data rejestracji: 02.12.2001
kapago w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Audio Dvd Creator

Program mi zrobił plik o nazwie VTS_01_1.vob, co dalej z tym zrobić ?? na podglądzie w power dvd muzyczka idzie i widać tylko statyczne tło , myslałem że w pliku wynikowym na podglądzie można przełaczać poszczególne utwory ale nic z tego ..z dwóch albumów[ kilkanaście piosenek ] zrobił jeden plik ....bez sensu...Czy mozna cos z tym zrobić? w sensie dodać jakies menu aby wybierać sobie utwory? sczególnie chodzi mi o dvd audio mzoe ktoś ma jakiegoś tutoriala jak sie robi menu do audio dvd

pozdrawiam
kapago jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 18.05.2004, 12:23   #2
dingi
Bywalec

Data rejestracji: 12.05.2004
dingi w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Poczytaj Help programu ....

Looknij na stronke producenta - Supports

Nie wierze ze program nie generuje menu...sam tez spjrze - ale wieczorkiem
Stary 28.06.2004, 20:32   #3
KC42
Wymiatacz

Data rejestracji: 14.12.2003
KC42 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez kapago
Program mi zrobił plik o nazwie VTS_01_1.vob, co dalej z tym zrobić ?? na podglądzie w power dvd muzyczka idzie i widać tylko statyczne tło , myslałem że w pliku wynikowym na podglądzie można przełaczać poszczególne utwory ale nic z tego ..z dwóch albumów[ kilkanaście piosenek ] zrobił jeden plik ....bez sensu...Czy mozna cos z tym zrobić? w sensie dodać jakies menu aby wybierać sobie utwory? sczególnie chodzi mi o dvd audio mzoe ktoś ma jakiegoś tutoriala jak sie robi menu do audio dvd

pozdrawiam
Audio Dvd Creator nie generuje żadnego menu napewno, może w przyszłości w nowszych wersjach, a teraz to tylko jak by zwykłe CD na DVD ale polecam lepszy program o wiele DVD+Audio Creator można tam wyeliminować problem 99 chapterów, bo każdy album można władować w oddzielny titles.

Pozdrawiam
KC42 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.06.2004, 21:52   #4
Enterprise
Nowy na forum

Data rejestracji: 10.03.2004
Enterprise w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ja osobiście, jak słucham muzyki to nie lubie mieć włączonego telewizora. Jeżeli chodzi o Audio Dvd Creator to bardzo przypadł mi do gustu - choć nie robi menu. Można zrobić utwory tak aby po nacisnięciu NEXT (czyli kolejny rozdział) zagrał kolejny utwór. Ale trzeba w programie wybrać wczytywanie plików (np. mp3) a nie katalogu.
I tu faktycznie jest problem bo tylko 99 utworów.
Ale ja to robie tak tworząc dyskografię jakiegoś zespołu. Wczytuje jeden album przetwarzam go na vob. Później kolejny album i znowu na vob w innym katalogu. Następnie uruchamiam DVDShrink i w opcji Re-Authoring łącze poszczególne części. I w ten sposób na płycie DVD mogę umieścić ponad 1000 utworów !!! I na dodatek stacjonarny odtwarzacz ładnie to pokazuje np. 3 - 4 - 10:20 co oznacza: trzecia płyta, czwarty utwór i czas.

Jeżeli chodzi o podobny program, ale żeby było menu to polecam DVD Architect

Pozdrawiam i miłej zabawy tym bardziej, że można na płyte DVD zgrać kilka płyt CD bez strat jakości w ten sam sposób.

Ostatnio zmieniany przez Enterprise : 30.06.2004 o godz. 22:02
Enterprise jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.07.2004, 13:14   #5
KC42
Wymiatacz

Cytat:
Napisany przez Enterprise
Ja osobiście, jak słucham muzyki to nie lubie mieć włączonego telewizora. Jeżeli chodzi o Audio Dvd Creator to bardzo przypadł mi do gustu - choć nie robi menu. Można zrobić utwory tak aby po nacisnięciu NEXT (czyli kolejny rozdział) zagrał kolejny utwór. Ale trzeba w programie wybrać wczytywanie plików (np. mp3) a nie katalogu.
I tu faktycznie jest problem bo tylko 99 utworów.
Ale ja to robie tak tworząc dyskografię jakiegoś zespołu. Wczytuje jeden album przetwarzam go na vob. Później kolejny album i znowu na vob w innym katalogu. Następnie uruchamiam DVDShrink i w opcji Re-Authoring łącze poszczególne części. I w ten sposób na płycie DVD mogę umieścić ponad 1000 utworów !!! I na dodatek stacjonarny odtwarzacz ładnie to pokazuje np. 3 - 4 - 10:20 co oznacza: trzecia płyta, czwarty utwór i czas.

Jeżeli chodzi o podobny program, ale żeby było menu to polecam DVD Architect

Pozdrawiam i miłej zabawy tym bardziej, że można na płyte DVD zgrać kilka płyt CD bez strat jakości w ten sam sposób.
To co piszesz to właśnie robi program DVD+Audio creator czyli każdy album w odzielnym titlesie i wtedy wchodzi do 1000 utworów

Dzięki za podpowiedź zaraz poprubuje DVD Architect, ja wczoraj robiłem menu TMPGEnc DVD Author ale program łączy wszystkie Titles w jedno i znowu się pojawia problem 99 chapterów a jak więcej to wywala błąd
Stary 01.07.2004, 16:57   #6
Enterprise
Nowy na forum

No tak, tylko albo ja Ciebie nie zrozumiałem, albo ty mnie. Sam mówisz, że masz jeden album w jednym titlessie, ale czy możesz "przechodzić" miedzy poszczególnym utworami ? Bo moja metoda na to zezwala !!!

Ostatnio zmieniany przez Enterprise : 01.07.2004 o godz. 17:00
Stary 02.07.2004, 17:40   #7
KC42
Wymiatacz

Cytat:
No tak, tylko albo ja Ciebie nie zrozumiałem, albo ty mnie. Sam mówisz, że masz jeden album w jednym titlessie, ale czy możesz "przechodzić" miedzy poszczególnym utworami ? Bo moja metoda na to zezwala !!!
Tam mogę przechodzić ten program tak nagrywa, w Audio Dvd Creator tak się nie da, ale DVD+Audio creator ma do wyboru kilka opcji, podaj swój e-mail to prześlę ci ten program.
Stary 03.07.2004, 16:44   #8
KC42
Wymiatacz

Cytat:
Właśnie próbuje najnowszą wersję programu Audio DVD Creator 1.50 i zrobili opcje robienia menu ale znowu coś skrzanili teraz nie darady zrobić chapterów tylko same Titlese, tak że twoja metoda łączenia tego potem Shrinkiem chyba odpada no albo każdy album w jedno bez możliwości przechodzenia między utworami, teraz nie darady nagrywać płyt mixowanych bez przerw typu Blank and Jones czy J.M Jarre bo jak DVD przechodzi między titlesami robi przerwy między trackami i się urywają na moment.
no chyba że samemu się porobi innym programem chaptery.
Jak by nie mogli zostawić 2 opcji do wyboru czyli wpakować album do tilesa z podziałem na chaptery
Stary 03.07.2004, 16:57   #9
KC42
Wymiatacz

Cytat:
Napisany przez KC42
Właśnie próbuje najnowszą wersję programu Audio DVD Creator 1.50 i zrobili opcje robienia menu ale znowu coś skrzanili teraz nie darady zrobić chapterów tylko same Titlese, tak że twoja metoda łączenia tego potem Shrinkiem chyba odpada no albo każdy album w jedno bez możliwości przechodzenia między utworami, teraz nie darady nagrywać płyt mixowanych bez przerw typu Blank and Jones czy J.M Jarre bo jak DVD przechodzi między titlesami robi przerwy między trackami i się urywają na moment.
no chyba że samemu się porobi innym programem chaptery.
Jak by nie mogli zostawić 2 opcji do wyboru czyli wpakować album do tilesa z podziałem na chaptery
Sprostowanie jest opcja do ustawienia chapterów, tylko dopiero po zmonotowaniu tego w całość na DVD widać podział na chaptery ale wtedy menu pokazuje tylko jeden tytuł całego titlesa
Stary 04.07.2004, 22:38   #10
Enterprise
Nowy na forum

Moja porada dotyczyła programu Audio Dvd Creator. Jeżeli chodzi o twoją propozycję tzn. DVD+Audio creator, to nie miałem przyjemności - muszę przetestować. Skoro nie robi przerw między utworami i dodatkowo można przechodzić między poszczególnymi utworami oraz nie trzeba zatrudniać kolejnego programu jakim jest DVD Shrink.... no to warto się zainteresować. Emaila podałem - Pozdrawiam !
Stary 05.07.2004, 13:45   #11
Enterprise
Nowy na forum

Choć przyznam, że DVD+Audio creator może i lepszy jest pod względem dźwięku. Ale moje pierwsze spostrzeżenie jest takie (10 min - ćwicze dalej), że i tak przyda się Shrink. No chyba, że za każdym razem jak coś chcesz dograć do płyty wszystko musisz kompresować na nowo i mieć te wszystkie *.wav'y. A tak dzięki Shrinkowi dodajesz to co masz na DVD do nowego materiału. I już masz. Nie doszedłem jeszcze jak robisz menu w tym programie.
Stary 05.07.2004, 14:51   #12
Enterprise
Nowy na forum

Moje kolejne doświadczenie to takie, że coś strzela pomiedzy poszczególnymi utworami. Jak to wyeliminować?! A po drugie jakoś nie wpadła mi w "oko" funkcja dokładania menu - proszę o podpowiedź !

I jeszcze raz powróce do dźwięku. Jaką metodę stosujesz i jaką uważasz za najlepszą.

Ostatnio zmieniany przez Enterprise : 05.07.2004 o godz. 15:23
Stary 05.07.2004, 15:56   #13
KC42
Wymiatacz

Cytat:
Choć przyznam, że DVD+Audio creator może i lepszy jest pod względem dźwięku. Ale moje pierwsze spostrzeżenie jest takie (10 min - ćwicze dalej), że i tak przyda się Shrink. No chyba, że za każdym razem jak coś chcesz dograć do płyty wszystko musisz kompresować na nowo i mieć te wszystkie *.wav'y. A tak dzięki Shrinkowi dodajesz to co masz na DVD do nowego materiału. I już masz. Nie doszedłem jeszcze jak robisz menu w tym programie.
No jak chcesz coś dodawać póżniej no to faktycznie trzeba od nowa kompresować, no to rób po jednym albumie i składaj Shrinkiem to nie problem
Stary 05.07.2004, 16:00   #14
KC42
Wymiatacz

Cytat:
Moje kolejne doświadczenie to takie, że coś strzela pomiedzy poszczególnymi utworami. Jak to wyeliminować?! A po drugie jakoś nie wpadła mi w "oko" funkcja dokładania menu - proszę o podpowiedź !

I jeszcze raz powróce do dźwięku. Jaką metodę stosujesz i jaką uważasz za najlepszą.
U mnie nic nie strzela przechodzi idealnie jak na oryginalniej płycie, DVD+Audio creator nie ma opcji dodawania menu, chociaż są opcje dodawania nazwy albumów i utworów, może to widać w DVD z opcją CDText
Stary 05.07.2004, 16:11   #15
KC42
Wymiatacz

Cytat:

Przy kompresji tak ustawiam:

Próbowałem opcji MP1 pisze że niby ma lepszą jakość ale mój stacjonarny nie czyta tego
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
Audio Dvd Creator-zmiana-rozmiarucom.jpg  
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: