![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 07.09.2003
![]() |
Audio na DVD - jakość, waszym zdaniem?
1.Jak (na jaki format) przekonwertować muzykę z CD-Audio by mieć jak najlepszą jakość dźwięku (stereo!) na płycie DVD-Video ? Nie DVD-Audio!
Jaki format waszym zdaniem będzie najlepszy, AC3, PCM a może jakiś inny z racji musu wynikającego ze standardu DVD-Video ? Jeśli jakiś polecicie to z jakimi paramtetrami ? (bitrate, etc.) 2. Mając płyty tylko w MP3 to czy jest sens rekonwertować je do polecanego przez was formatu by zmieścić kilka takich płytek na DVD-Video ? Czy lepiej odpuścić i nagrać DVD-Data/DVD-ISO czy jak to się tam zwie z danymi (właśnie w MP3) i nie kombinować ? W obu przypadkach planowałem nagrać płytkę właśnie DVD-Video z muzyką + jakieś menu, okładni itp. żeby to wszystko razem ładnie wyglądało i dobrze grało ![]() Muzyka ta to zwykłe stereo i tak kombinuję by zmieścić jej trochę na płycie DVD ale z jak najlepszą jakością bo mój stacjonarny DVD niestety nie czyta DVD-Audio. Za wszelką pomoc i wskazówki z góry dziękuję. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
Data rejestracji: 01.10.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witam
Ad.1 Jeśli mówimy o nagraniu utworów z płyty CD-Audio na DVD Video to naturalnie najlepszym jakościowo rozwiązaniem będzie pozostawienie dźwięku w postaci nieskompresowaniej czyli PCM. Dostosowanie do standardu DVD Video będzie jednak wymagało konwersji częstotliwości próbkowania z 44,1 kHz (CD Audio) do 48 kHz. Wiąże się to z pewną (zazwyczaj niezmiernie małą) utratą jakości - pisałem kiedyś o tym tutaj, post 10. Jeśli jednak proces wykonany jest prawidłowo to można przyjąc, że konwersja jest niemal bezstratna, polecam do tego celu użyć jakiegoś dobrego edytora audio np.: Adobe Audition. Do stworzenia kompilacji DVD-Video możesz wykorzystać powiedzmy Audio DVD Creatora. Ad.2 Nagraj jako zwykłe dane. pozdrawiam
![]() |
![]() |
#3 |
Bywalec
![]() |
Dzięki Arepo za odpowiedź
![]() Oczywiście czytałem topic który podałeś (post 10) i wiele innych na tym forum. W sumie po zadaniu zapytania w szukajce: "Audio na DVD" przejrzałem wszystkie 70 stron po 25 topiców każda! Oczywiście nie czytałem wszystkich tylko te które mogłyby mi cokolwiek powiedzieć i nie powiem. Na każdej troszkę się dowiedziałem ale też i zacząłem się w tym gubić ![]() ![]() Najwięcej dowiedziałem się właściwie teraz od Ciebie (za co jeszcze raz wielkie dzięki) oraz stąd Szukając w sieci znalezłem też ciekawą informację tu Co o tym myślisz ? Czy w tabelce na tej stronie jest błędnie podane że można na płycie DVD zapisać dźwięk jako PCM 2 kanały 44.1 kHz 16 bit ? Bo gdyby okazało się to prawdą to oznaczałoby to ni mniej ni więcej jak tylko to że na kompilacji DVD-Video można zamieścić dźwięk jakości CD. Albo ja coś pokręciłem, źle rozumuję? Ponieważ słabo czuję temat (jak już pisałem) to mam jeszcze kilka pytań z nim związanych 1. Konwersję o której piszesz powinienem dać radę zrobić w zasadzie chyba dowolnym edytorem audio który potrafi konwertować do 48kHZ 16 bit stereo (np. WaveLab, CoolEdit itp.) tak ? 2. W jakich jeszcze formatach mogę dostarczyć (dołączyć do kompilacji DVD-Video) muzykę ? Pytam bo znalazłem jeszcze coś takiego 2a. Wiem że mp4 i AAC są formatami stratnymi a jak się ma ich jakość w porównaniu z mp3 ? 2b. Czy AAC i AC3 to to samo ? 3. Czy można programowi Audio DVD Creator (bądź innemu) dostarczyć dźwięk w postaci plików mp3? 4. Może dostaczany format nie ma znaczenia i program (np. Audio DVD Creator bądź inny) sam ustawia - czytaj konwertuje - na końcowy właściwy format jaki np. wybierzemy, oczywiście akceptowalny dla audio na DVD-Video? Pytam bo ciekawi mnie efekt końcowy no i lubię wiedzieć co i jak ![]() W sumie przydałoby się gdyby ktoś z obeznanych w temacie (może min. właśnie Arepo) zamieścił jakiś mini ranking z formatami plików dźwiękowych odczytywanych w DVD od najlepszego jakościowo do najsłabszego - np. w formacie tabelki z podstawowymi informacjami (parametry pliku - bitrate itd.) Jeszcze raz wielkie dzięki. Pozdrawiam i zabieram się niebawem do zabawy Audio DVD Creatorem. P.S. Mam wrażenie, że potrafię sobie znaleźć w sieci to czego szukam.. tylko nie do końca wszystko rozumiem ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |||||||||
Guru
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
- LPCM - DTS - ac3 - mpeg-2 pozdrawiam
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Bywalec
![]() |
Naprawdę jeszcze raz wielkie dzięki Arepo, zasłużyłeś chłopie na naprawdę wielkiego browca!
![]() ![]() Wiem już prawie wszystko, ale chciałem zapytać jeszcze o coś (wiem, wiem.. jestem pewnie męcząco upierdliwy ![]() 1. Czy jakość AC3 zależy od encodera (np. tak jak w przypadku MP3 - wiadomo, LAME!) a jeśli tak to jakiego użyć ? Oczywiście cały czas mowa o zwykłym stereo. Nie interesuje mnie narazie 5.1 z resztą bezsensem byłoby porównywanie dobrze zrobionego (np. jakiś oryginalny DD 5.1) AC3-5.1 z MP3 stereo 2. Co da lepszą jakość: konwersja Audio CD na AC3 czy może na MP3 LAME'm z najlepszą jakością (parametry: -k -m s -q 0 - pomijam bitrate) ? Wiem że przy tworzeniu AC3 też wybieramy bitrate ale nurtuje mnie co wygra: najlepsze możliwe AC3 czy najlepsze możliwe MP3 i czy różnica będzie wielka, słyszalna dla nieaudiofila ? Słuch mam wprawdzie lepszy od przeciętnej ale jak tu ktoś kiedyś na forum napisał - jak trawa rośnie to ja nie słyszę.. ![]() P.S. Przyznałem Arepo oczywiście reputkę ale nie wiem czy przeszła ![]() Ostatnio zmieniany przez musti : 31.12.2006 o godz. 16:12 |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |||
Guru
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() pozdrawiam
![]() |