Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 29.12.2006, 12:08   #1
musti
Bywalec

Data rejestracji: 07.09.2003
musti zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Audio na DVD - jakość, waszym zdaniem?

1.Jak (na jaki format) przekonwertować muzykę z CD-Audio by mieć jak najlepszą jakość dźwięku (stereo!) na płycie DVD-Video ? Nie DVD-Audio!
Jaki format waszym zdaniem będzie najlepszy, AC3, PCM a może jakiś inny z racji musu wynikającego ze standardu DVD-Video ?
Jeśli jakiś polecicie to z jakimi paramtetrami ? (bitrate, etc.)

2. Mając płyty tylko w MP3 to czy jest sens rekonwertować je do polecanego przez was formatu by zmieścić kilka takich płytek na DVD-Video ? Czy lepiej odpuścić i nagrać DVD-Data/DVD-ISO czy jak to się tam zwie z danymi (właśnie w MP3) i nie kombinować ?

W obu przypadkach planowałem nagrać płytkę właśnie DVD-Video z muzyką + jakieś menu, okładni itp. żeby to wszystko razem ładnie wyglądało i dobrze grało
Muzyka ta to zwykłe stereo i tak kombinuję by zmieścić jej trochę na płycie DVD ale z jak najlepszą jakością bo mój stacjonarny DVD niestety nie czyta DVD-Audio.
Za wszelką pomoc i wskazówki z góry dziękuję.
musti jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 30.12.2006, 17:10   #2
Arepo
Guru

Data rejestracji: 01.10.2004
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Witam

Ad.1
Jeśli mówimy o nagraniu utworów z płyty CD-Audio na DVD Video to naturalnie najlepszym jakościowo rozwiązaniem będzie pozostawienie dźwięku w postaci nieskompresowaniej czyli PCM. Dostosowanie do standardu DVD Video będzie jednak wymagało konwersji częstotliwości próbkowania z 44,1 kHz (CD Audio) do 48 kHz. Wiąże się to z pewną (zazwyczaj niezmiernie małą) utratą jakości - pisałem kiedyś o tym tutaj, post 10. Jeśli jednak proces wykonany jest prawidłowo to można przyjąc, że konwersja jest niemal bezstratna, polecam do tego celu użyć jakiegoś dobrego edytora audio np.: Adobe Audition. Do stworzenia kompilacji DVD-Video możesz wykorzystać powiedzmy Audio DVD Creatora.

Ad.2
Nagraj jako zwykłe dane.

pozdrawiam
Stary 30.12.2006, 19:41   #3
musti
Bywalec

Dzięki Arepo za odpowiedź
Oczywiście czytałem topic który podałeś (post 10) i wiele innych na tym forum. W sumie po zadaniu zapytania w szukajce: "Audio na DVD" przejrzałem wszystkie 70 stron po 25 topiców każda! Oczywiście nie czytałem wszystkich tylko te które mogłyby mi cokolwiek powiedzieć i nie powiem. Na każdej troszkę się dowiedziałem ale też i zacząłem się w tym gubić Ponieważ słabo "czuję" temat dlatego założyłem ten wątek a ponieważ muzyki do "obrobienia" mam sporo chciałem się dowiedzieć jak najlepiej się do tego zabrać by nie robić niepotrzebnie po kilka razy
Najwięcej dowiedziałem się właściwie teraz od Ciebie (za co jeszcze raz wielkie dzięki) oraz stąd
Szukając w sieci znalezłem też ciekawą informację tu
Co o tym myślisz ? Czy w tabelce na tej stronie jest błędnie podane że można na płycie DVD zapisać dźwięk jako PCM 2 kanały 44.1 kHz 16 bit ? Bo gdyby okazało się to prawdą to oznaczałoby to ni mniej ni więcej jak tylko to że na kompilacji DVD-Video można zamieścić dźwięk jakości CD. Albo ja coś pokręciłem, źle rozumuję?
Ponieważ słabo czuję temat (jak już pisałem) to mam jeszcze kilka pytań z nim związanych
1. Konwersję o której piszesz powinienem dać radę zrobić w zasadzie chyba dowolnym edytorem audio który potrafi konwertować do 48kHZ 16 bit stereo (np. WaveLab, CoolEdit itp.) tak ?

2. W jakich jeszcze formatach mogę dostarczyć (dołączyć do kompilacji DVD-Video) muzykę ?
Pytam bo znalazłem jeszcze coś takiego

2a. Wiem że mp4 i AAC są formatami stratnymi a jak się ma ich jakość w porównaniu z mp3 ?
2b. Czy AAC i AC3 to to samo ?

3. Czy można programowi Audio DVD Creator (bądź innemu) dostarczyć dźwięk w postaci plików mp3?

4. Może dostaczany format nie ma znaczenia i program (np. Audio DVD Creator bądź inny) sam ustawia - czytaj konwertuje - na końcowy właściwy format jaki np. wybierzemy, oczywiście akceptowalny dla audio na DVD-Video?
Pytam bo ciekawi mnie efekt końcowy no i lubię wiedzieć co i jak

W sumie przydałoby się gdyby ktoś z obeznanych w temacie (może min. właśnie Arepo) zamieścił jakiś mini ranking z formatami plików dźwiękowych odczytywanych w DVD od najlepszego jakościowo do najsłabszego - np. w formacie tabelki z podstawowymi informacjami (parametry pliku - bitrate itd.)

Jeszcze raz wielkie dzięki. Pozdrawiam i zabieram się niebawem do zabawy Audio DVD Creatorem.

P.S.
Mam wrażenie, że potrafię sobie znaleźć w sieci to czego szukam.. tylko nie do końca wszystko rozumiem
Stary 30.12.2006, 20:49   #4
Reetou
Data rejestracji: 18.05.2004
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Kilka podstawowych informacji znajdziesz TU.
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.12.2006, 00:21   #5
Arepo
Guru

Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez musti
Dzięki Arepo za odpowiedź
proszę bardzo
Cytat:
Napisany przez musti
Szukając w sieci znalezłem też ciekawą informację tu
Co o tym myślisz ?
W tabelce jest błąd, częstotliwość próbkowania 44,1 kHz jest niezgodna ze standardem DVD-Video.
Cytat:
Napisany przez musti
1. Konwersję o której piszesz powinienem dać radę zrobić w zasadzie chyba dowolnym edytorem audio który potrafi konwertować do 48kHZ 16 bit stereo (np. WaveLab, CoolEdit itp.) tak ?
Tak, polecam Cool Edit 96 (do pobrania tu), jest to bardzo poręczne Demo, z którego można korzystać bez ograniczeń tylko nie ze wszystkich funkcji jednocześnie. Przy starcie wystarczy, że zaznaczysz "Save, External Clipboard Functionality and Sample Converting", po otwarciu wav-a z menu "Edit" wybierasz "Convert Sample Rate ***8230;", ustawienia to : 48000 Hz, ptaszek przy Pre/Post Filter i suwak Low/High Quality na 300. Program wykonuje naprawdę świetną robotę.
Cytat:
Napisany przez musti
2. W jakich jeszcze formatach mogę dostarczyć (dołączyć do kompilacji DVD-Video) muzykę ?
Pytam bo znalazłem jeszcze coś takiego
LPCM (wav) , Dolby Digital (ac3), mpeg-2 (mp2), DTS (dts). Za to mp4 i aac, o których jest mowa w podanym linku nie są zgodne ze standardem DVD-Video.
Cytat:
Napisany przez musti
2a. Wiem że mp4 i AAC są formatami stratnymi a jak się ma ich jakość w porównaniu z mp3 ?
Z tego co wiem to dźwięk mp4 opiera się na standardzie AAC więc to to samo. Z AAC nie miałem za wiele do czynienia, czytałem, że oferuje przy tej samej wielkości pliku lepszą jakość dźwięku niż mp3, ale nigdy tego nie porównywałem.
Cytat:
Napisany przez musti
2b. Czy AAC i AC3 to to samo ?
Nie, to nie to samo.
Cytat:
Napisany przez musti
3. Czy można programowi Audio DVD Creator (bądź innemu) dostarczyć dźwięk w postaci plików mp3?
Jeśli chodzi o Audio DVD Creatora to można, ale oczywiście mp3 zostanie skonwertowany do formatu zgodnego z DVD-Video, który wcześniej się wybiera. Z innymi programami bywa różnie, przeważnie trzeba dostarczyć już odpowiedni plik.
Cytat:
Napisany przez musti
4. Może dostaczany format nie ma znaczenia i program (np. Audio DVD Creator bądź inny) sam ustawia - czytaj konwertuje - na końcowy właściwy format jaki np. wybierzemy, oczywiście akceptowalny dla audio na DVD-Video?
Niektóre programy same konwertują z innych formatów do tych zgodnych z DVD-Video, większość jednak tego nie robi i to użytkownik musi sam postarać się o plik w odpowiednim formacie.
Cytat:
Napisany przez musti
W sumie przydałoby się gdyby ktoś z obeznanych w temacie (może min. właśnie Arepo) zamieścił jakiś mini ranking z formatami plików dźwiękowych odczytywanych w DVD od najlepszego jakościowo do najsłabszego - np. w formacie tabelki z podstawowymi informacjami (parametry pliku - bitrate itd.)
Zakładając najlepszą możliwą do uzyskania jakość to sprawa wygląda tak :

- LPCM
- DTS
- ac3
- mpeg-2

pozdrawiam
Stary 31.12.2006, 16:05   #6
musti
Bywalec

Naprawdę jeszcze raz wielkie dzięki Arepo, zasłużyłeś chłopie na naprawdę wielkiego browca! (tylko kiedy ja będę w Gdyni .. )
Wiem już prawie wszystko, ale chciałem zapytać jeszcze o coś (wiem, wiem.. jestem pewnie męcząco upierdliwy )

1. Czy jakość AC3 zależy od encodera (np. tak jak w przypadku MP3 - wiadomo, LAME!) a jeśli tak to jakiego użyć ?
Oczywiście cały czas mowa o zwykłym stereo. Nie interesuje mnie narazie 5.1 z resztą bezsensem byłoby porównywanie dobrze zrobionego (np. jakiś oryginalny DD 5.1) AC3-5.1 z MP3 stereo

2. Co da lepszą jakość: konwersja Audio CD na AC3 czy może na MP3 LAME'm z najlepszą jakością (parametry: -k -m s -q 0 - pomijam bitrate) ?

Wiem że przy tworzeniu AC3 też wybieramy bitrate ale nurtuje mnie co wygra: najlepsze możliwe AC3 czy najlepsze możliwe MP3 i czy różnica będzie wielka, słyszalna dla nieaudiofila ? Słuch mam wprawdzie lepszy od przeciętnej ale jak tu ktoś kiedyś na forum napisał - jak trawa rośnie to ja nie słyszę..

P.S.
Przyznałem Arepo oczywiście reputkę ale nie wiem czy przeszła

Ostatnio zmieniany przez musti : 31.12.2006 o godz. 16:12
Stary 01.01.2007, 20:02   #7
Arepo
Guru

Cytat:
Napisany przez musti
1. Czy jakość AC3 zależy od encodera (np. tak jak w przypadku MP3 - wiadomo, LAME!) a jeśli tak to jakiego użyć ?
Nie zależy, każdy koder ac3 musi kompresować dokładnie tak samo, gdyż inaczej nie otrzyma certyfikatu zgodności z formatem wzorcowym stworzonym przez Dolby i nikt nie będzie go używał (przynajmniej taka jest moja wiedza w tym temacie). Możesz więc spokojnie korzystać z tego w Audio DVD Creatorze lub np.: tego.
Cytat:
Napisany przez musti
2. Co da lepszą jakość: konwersja Audio CD na AC3 czy może na MP3 LAME'm z najlepszą jakością (parametry: -k -m s -q 0 - pomijam bitrate) ?

Wiem że przy tworzeniu AC3 też wybieramy bitrate ale nurtuje mnie co wygra: najlepsze możliwe AC3 czy najlepsze możliwe MP3 i czy różnica będzie wielka, słyszalna dla nieaudiofila ? Słuch mam wprawdzie lepszy od przeciętnej ale jak tu ktoś kiedyś na forum napisał - jak trawa rośnie to ja nie słyszę..
Przy tej samej przepływności bitów np.: 192 kbps, mp3 kompresowane w Lame ma lepszą jakość (dynamika wyższa o jakieś 6 dB jeśli dobrze pamiętam), jednak 2 kanałową ścieżkę ac3 można zakodować nawet z 640 kbps, wtedy szala powinna przechylić się już korzyść ac3. Powinna, ponieważ o efekcie końcowym decydują również techniki psychoakustyczne użyte przy kompresji. Format mp3 ma za sobą długą drogę i wiele znaczących poprawek, więc wcale bym się nie zdziwił jeśli mimo wszystko wypadnie lepiej. Trzeba również pamiętać, że ac3 pozostało przede wszystkim formatem dźwięku przestrzennego do celów video i telewizji, a w tych dziedzinach nie ma potrzeby, aż takiej dbałości o dźwięk. Dlatego nie polecam Ci tworzenia płyt audio do odsłuchu w tym formacie. Zresztą sam się pewnie przekonasz/przekonałeś, że kompresja do ac3 wprowadza niechciane efekty w postaci np.: ściszenia materiału źródłowego ...
Cytat:
Napisany przez musti
P.S.
Przyznałem Arepo oczywiście reputkę ale nie wiem czy przeszła
przeszła, dzięki

pozdrawiam

Twoje uprawnienia: