![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 12.04.2005
![]() |
Tak jak napisałem, tak zrobiłem ...
Zgrałem materiał (około 2 godzinny) do mpeg2 softwarowego i wszystko było ok z plikiem wynikowym. Materiał zostawiłem bez montażu. Idąc twoim tokiem rozumowania, 1stwasp założyłem, że najprostsze nawet cięcie w Ulead pogorszy sprawę. Po authoringu marność. Authoring powtórzyłem w DVD-Lab,Ulead Video Studio (moduł do tworzenia DVD) oraz Ulead Movie Factory, zarówno stosując materiał "scalony" i "rozbity" na audio i video. W DVD-Lab sprawdziłem GOP (był bez błędów). Ponadto raz używałem audio jako mpa, a drugi jako wav (parametry jak w poprzednim poście). Wszystkie te operacje nic nie dały. Jakieś nowe pomysły ( ![]() Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Bywalec
Data rejestracji: 26.02.2004
![]() |
Mam tę samą kartę tv i ten sam problem, szukałem wszędzie ale nie otrzymałem odpowiedzi. Dźwięk się rozjeżdża i tyle. Zostało mi nagrywanie z vhs-u przez kabel antenowy, innego wyjścia chyba nie ma. Podejrzewam, że przyczyną rozjeżdżania się dźwięku jest różnica w pracy karty tv i karty muzycznej. Tam powstaje opóźnienie. Co ciekawe sprawdzałem długości plików w minutach i video oraz audio -mają taką samą a dźwięk się rozjeżdża. Ja już zgłupiałem i sobie odpuszczam zgrywanie tym sposobem. Pozdrowienia w niedoli.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
Witam Agaitom ...
Jak już wcześniej napisałem, próbowałem prawie wszystkiego, ale ja nie poddaję się. W ostatnich dniach również doszedłem do podobnego wniosku (sprawdzałem również podobne posty na forum Ulead). I tu pojawia się światełko w tunelu !!! Jeżeli jest to opóźnienie sprzętowe, to trzeba spróbować przyciąć ścieżkę audio o kilka, kilkanaście milisekund na jej początku (lub więcej, ale mniej niż 200 ms). Nie wpłynie to wyczuwalnie na przyspieszenie dźwięku na początku filmu, a poprawi synchronizację. Dlaczego tak się dzieje to nie wiem, ale gdy kiedyś przerabiałem nagrany materiał na divx to skutkowało. Przypuszczam, iż trzeba znaleźć metodą prób i błędów to przesunięcie i stosować do pozostałych nagrań. W chwili, kiedy piszę tego posta nie mam jeszcze 100% pewności, ale zacząłem pierwsze próby z programem Cuttermaran, który pozwala zczytać dokładną długość ścieżek (audio i video) co do ms. Można również w nim załączyć preview mixujące w czasie rzeczywistym te dwie ścieżki. Pierwsze próby są dość obiecujące, jednak nie miałem czasu wykonać authoryzacji materiału do DVD. Jak tylko coś osiągnę (dobrego lub złego) powiadomię w kolejnym poście. Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 13.01.2004
![]() |
-
nigdy sie nie koduje w locie lepiej zgrac czysty format np avi i pózniej sie pobawic ja tak robie i jest wszystko ok
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Redakcja
Data rejestracji: 27.12.2003
![]() |
Jeszcze jedno... spróbuj te pliki wczytać do Scenarista i tam zobaczyć po pierwsze - czy się wczytują, po drugie czy nie raportują błędów, po trzecie czy się multipleksują.
Dziwi mnie w tym jedna rzecz - jak zgrasz MPEG2 i jego odłuchasz przed authoringiem to jest OK - tak, czy nie?? Jeżeli jest OK i rozjeżdża się podczas authoringu to coś jest nie tak. Inną sprawą jest, że ramki audio i video nie mają tej samej długości. Ramki MPEG audio mają 32ms, video 40ms. Synchronizację ramek audio uzyskujemy co 8 ramek video (wtedy opóźnienie audio - video co 8 ramkę wynosi 0ms). Jeżeli z jakiś powodów (sprzętowych??) gubi się to synchro, dźwięk może się teoretycznie stopniowo rozjeżdżać, ale kurcza, dziwi mnie to conieco... Proponuję jeszcze potraktować to Scenaristem - uznajmy go za wyrocznię. Jak się nie uda to oznacza, że coś się źle przechwytuje i dalej nie ma już co szukać, bo się tego dobrze zrobić nie da... Pozdrawiam!
Always Quality over Speed - both in a real life and in DVD backup! Polecam: Kopia Samego Filmu - Jakość ponad wszystko! Z DV do DVD Pierwsze kroki w Adobe Premiere Pro - część 1, część 2 Sonic Scenarist - podstawy authoringu (+DVD text, +JACKET_P) Konwersja dźwięku 2.0 -> 5.1 surround + kodowanie do DTS/AC3 Jak dodać polskie napisy do filmu DVD: Sonic Scenarist, Free Tools Z DVB na DVD-R |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
Witam również 1stwasp ... spróbuję z tymi plikami w Scenarist i odezwę się co otrzymałem ... Pozdrawiam |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
Witam ...
![]() Myślę, iż ten post będzie dobrym podsumowaniem mojej walki z problemem authoryzacji i synchronizacji video i audio. UDAŁO SIĘ !!! Jak dotąd żaden z programów nie potrafił na moim sprzęcie (patrz post pierwszy) dobrze zgrać do DVD nagranego materiału (karta TV Leadtek PVR2000). Ale nie poddawałem się i z pomocą innych (wielkie dzięki) rozwiązałem ten problem. Droga eliminacji okazała sie najlepszą. Ale do rzeczy: 1) W odruchu rozpaczy zaglądnąłem na stronę http://www.leadtek.com.tw/eng/suppor...Fast%20PVR2000 i okazało się, że są na niej najnowsze drivery pod kartę tv (Leadtek PVR2000) - ściągnąłem i zainstalowałem. 2) Odinstalowałem sterowniki oraz oprogramowanie karty dźwiękowej (SB Live! Digital). Ponownie zainstalowałem same sterowniki tej karty, ale bez dodatków (mixer, piano itp). W "Panelu Sterowania >>> Dźwięk i Multimedia" w zakładce "Audio" ustawiłem pod odtwarzaniem i nagrywaniem dźwięku, zaawansowane, pełne wspomaganie sprzętowe oraz najlepszą jakość (zakładka "Wydajność"). 3) Zainstalowałem "Mpeg2-VCR" (wersja trail - 14 dni) i tym programem srawdziłem GOP nagranych plików i ewentualnie poprawiłem. 4) W programie DVD Author (trial) zgrałem wszystko do DVD I zadziałało ... Nie wiem dokładnie, który z tych trzech kroków okazał się "strzałem w dziesiątkę", ale zadziałało i to się liczy. Nie sprawdzałem jeszcze oprogramowania Ulead dołączonego do karty TV, ale wydaje mi się, że też będzie działać. Jeszcze raz dziękuję wszystkim, którzy zabrali głos w dyskusji - w szczególności 1stwasp - dzięki niemu zacząłem szukać z latarką, a nie pod latarnią ... Pozdrawiam ... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|