Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 28.01.2004, 13:45   #1
leff
Bywalec
 
Data rejestracji: 04.10.2002
Posty: 47
leff w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Autoodtwarzanie VCD na PC

Panowie (i Panie)
Chce nagrać parę filmów na płytkach CD w formacie VCD ale chce je odtwarzać zarówno na stacjonarnym DVD jak i na komputerze. W związku z czym

Poszukuje jakiegoś programu do odtwarzania filmów na płytach VCD na kompie.

Nie chodzi mi tu o odtwarzacz zainstalowany na kompie tylko o odtwarzacz którego można wgrać na CD z filmem i uruchamiać bezpośrednio z cd
jeśli by jeszcze widział (i obsługiwał ) menu płyty byłoby super.

Dodam że vplayer6 owszem jeżeli się zrobi wg niego menu (czyli F3) to samo menu działa i można później uruchomić filmek ale jeżeli film jest w formacie VCD to vplayer wydłuża go pozostawiając po centymetrze wolnego ekranu po bokach.

Potrzebuje czegoś co ładnie odtworzy film (na pełnym ekranie) i żeby obsługiwało menu

Zna ktoś taki programek Podobno coś "micromedia"ów to potrafi ale co i jak i gdzie to ściągnąć poza strona producenta bo tam nie można uruchomić żadnego dowlandera a ja niestety łącze się przez modem.
__________________
Pozdrówka lew/2f
leff jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 28.01.2004, 13:57   #2
marynarz
Guru
 
Data rejestracji: 01.05.2002
Lokalizacja: Katowice
Posty: 1,634
marynarz niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
To moze PowerDVD albo WinDVD
__________________
...El Marinar...
marynarz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.01.2004, 15:10   #3
leff
Bywalec
 
Data rejestracji: 04.10.2002
Posty: 47
leff w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez marynarz
To moze PowerDVD albo WinDVD
Nie wiem czy mnie źle zrozumiałeś czy to zamierzone

Nie chodzi mi o odtwarzacz który musi być zainstalowany na kompie tylko o taki który uruchamia sie bezpośrednio z płyty i od razu odtwarza film lub menu płyty
jak np vplayer

Niestety vplayer źle odczytuje filmy w VCD choć ma obsługę własnego menu (stworzonego pod vplayerem)

Ps no chyba że PowerDVD lub WinDVD ma taka opcję że można go uruchamiać bezpośrednio z płyty (jak )
Zaznaczam że niechce żeby dany player sie instalował w systemie.
__________________
Pozdrówka lew/2f
leff jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.01.2004, 17:18   #4
Mirat
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 25.06.2002
Posty: 22
Mirat w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
O ile pamiętam to z WINONCD jest vcd player automatycznie szukajacy płyty VCD w napędzie i go odtwarza. Nie pamiętam czy odtwarza na całym ekranie od razu czy trzeba podać jakiś parametr jak i czy obsługuje menu.
Mirat jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.01.2004, 13:25   #5
leff
Bywalec
 
Data rejestracji: 04.10.2002
Posty: 47
leff w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Mirat
O ile pamiętam to z WINONCD jest vcd player automatycznie szukajacy płyty VCD w napędzie i go odtwarza. Nie pamiętam czy odtwarza na całym ekranie od razu czy trzeba podać jakiś parametr jak i czy obsługuje menu.
Ale czy działa z płyty?

Niemniej dzięki za informacje

Ps PowerDVD i WinDVD też maja opcje automatycznego włączania (się) kiedy zauważą płyte w napędzie. Ale mi chodzi o oddtwarzacz który zadziała poprzez autorun płyty (autorun.ini) i będzie umieszczony na płycie cd na której tez jest film
__________________
Pozdrówka lew/2f
leff jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.01.2004, 13:33   #6
KaPi
Zaprenumerowany
 
Avatar użytkownika KaPi
 
Data rejestracji: 16.09.2003
Lokalizacja: 49° 41' 43,2" N 22° 01' 10,7" E
Posty: 410
KaPi zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ale po cholerę coś takiego? Nie możesz PO LUDZKU zainstalować PowerDVD w komputerze i oglądać filmy? Musisz jakoś wymyślać? Ważne, że film będzie działał. A jeśli ci zależy na odtwarzaczu na płycie to nagraj sobie PowerDVD na płytkę i wkładaj go za każdym razem do komputera i instaluj. Nie wiesz jak to człowieka drażni jak ktoś się dopytuje o takie niepotrzebne rzeczy? Przecież jak oglądasz film u siebie, to chyba masz zainstalowanego jakiegoś odtwarzacza, co? A jak nie to sobie zainstaluj raz na zawsze i nie kombinuj!

Powiedzieć ci czemu się nie da BO SIĘ NIE DA!!!!!!!
To tak jakbyś chciał, żeby film zapisany w divx działał z kodekiem zapisanym na płytce. NIE DA SIĘ!!! MUSISZ zainstalować kodeki z płytki, żeby film ci działał na komputerze. Tak samo jest z filmami vcd! Nie możesz oglądać filmu bez odtwarzacza, a odtwarzacz sam nie może być nagrany na płytkę, chyba, że nagrasz sobie na płytkę z VCD instalkę z PowerDVD.

Ostatnio zmieniany przez KaPi : 29.01.2004 o godz. 13:37
KaPi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.01.2004, 14:03   #7
Edwardo
..::Blue Machine::..
 
Avatar użytkownika Edwardo
 
Data rejestracji: 12.11.2003
Lokalizacja: Krakow
Posty: 1,575
Edwardo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez KaPi
Nie możesz oglądać filmu bez odtwarzacza, a odtwarzacz sam nie może być nagrany na płytkę, chyba, że nagrasz sobie na płytkę z VCD instalkę z PowerDVD.
i tu sie mylisz... da sie...

polecam stronke www.divx.pl
tam moze znajdziesz cos dla siebie, do tego odtarzacza co sie ma uruchamiac z plyty...
ale ja nie widze sensu takiego kombinowania... przeciez filmy zajmuja 699MB czasem nawet 702. wiec bedziesz musial kombinowac zeby uzyskac miejsce na nagranie playera...

PS polecam takze projekt Movix oraz cinema czy jakos tak.
obydwa projektywykorzystuja linuxa, plytki dzialja nawet jak nie masz zainstalowanego systemu na kompie.
Edwardo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.01.2004, 15:01   #8
Edwardo
..::Blue Machine::..
 
Avatar użytkownika Edwardo
 
Data rejestracji: 12.11.2003
Lokalizacja: Krakow
Posty: 1,575
Edwardo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
znalazlem co chyba ci sie przyda.
programik startuje z plytki i otwiera od razu film. sprawdzalem na mpegach i avikach. dziala dobrze.
jednak nie wiem jak poradzi sobie z vcd. niestety nie mam zadnego vcd - nie moglem sprawdzic.
w zalczniku masz wszytkie potrzebne pliki. (pliki FILE_ID.txt, LICENSE.txt oraz README.txt przed nagraniem mozesz skasoawac)
wgrywasz je razem z filmem na plytke (bez folderow zadnych)

potem nagrana plytke wkladasz do cdr-rom, kilikasz play i to byloby na tyle

PS przeczytaj sobie readme.txt
mozna pobaiwc sie z napisami, koniguracja odtwarzania itp... wszytko pisze.

powodzenia.

PS. zapomnialem, musisz jeszcze dorzucic do tych pliczkow (atorun.exe, autorun.inf) plik Vplayer.exe, czyli poprostu vplayera
Dołączone pliki
File Type: rar autorun.rar (271.1 KB, 103 oglądane)

Ostatnio zmieniany przez Edwardo : 29.01.2004 o godz. 15:04
Edwardo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.01.2004, 22:05   #9
M@X
Get a Mac!
 
Avatar użytkownika M@X
 
Data rejestracji: 18.04.2003
Lokalizacja: Jaworzno
Posty: 10,520
M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Ja wiem o co mu chodzi... Taki player jest na oryginalnych VCD zrobiony rpzy pomocy czegos z Macromedii... Po prostu elegancko wczytuje VCD zaczynajac od menu i potem juz leci. Wypas, ale kto zrobi cos takiego jest mastah...
__________________
"Android to syfiasty, zabugowany, irytujący, zaprojektowany przez idiotów,
lagujący, udający otwarty i wolny system." - sobrus

Hosting na świetnych warunkach z rewelacyjnym wsparciem:
M@X jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.01.2004, 23:54   #10
Edwardo
..::Blue Machine::..
 
Avatar użytkownika Edwardo
 
Data rejestracji: 12.11.2003
Lokalizacja: Krakow
Posty: 1,575
Edwardo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
daj mi wszytkie pliki z jakiegos vcd oprocz tych z filmem oczywiscie
to moze rozgryze... bo zadnego vcd nie mam...
Edwardo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.01.2004, 02:53   #11
Edwardo
..::Blue Machine::..
 
Avatar użytkownika Edwardo
 
Data rejestracji: 12.11.2003
Lokalizacja: Krakow
Posty: 1,575
Edwardo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
no to tak:
w zalczniku masz kolejny plik autorun.
robisz kompilacje vcd np w nero, potem dodajesz ten pliczek oraz media player classic czyli mplayerc.exe do sciagniecia z www.divx.pl, nagrywasz wszytko na plytke i gotowe.
tylko ze chyba menu vcd nie dzila, od razu zostaej odtworzony film, nawet od razu w fullscreen
mozesz tez dodac nap[isy do filmu i tak zrobic ze od razu po wlozeniu do cdroomu uruchoomi sie mplayerc.exe w trybie fullscreen i wczyta napisy. w razie jakich kolwiek problemow pytac
mplayerc.exe zajmuje 0,98MB
Dołączone pliki
File Type: rar Autorun.rar (109 Bajtów, 74 oglądane)
Edwardo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.01.2004, 13:46   #12
leff
Bywalec
 
Data rejestracji: 04.10.2002
Posty: 47
leff w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Widzę że w końcu niektórzy zrozumieli o co mi chodzi.

Za wszystkie odpowiedzi dziękuje

Właśnie!!! najbardziej by mi chodziło (ktoś juz wspomniał) o coś takiego jak jest na oryginalnych VCD a to między innymi jest np. macromedii

A nawiązując do zadania KaPi "że nie nie da bo się nie da" to widzę że kolega jest jakiś strasznie nerwowy i mimo wszystko mało poinformowany

A chodzi mi właśnie o to żeby jak najmniej kombinować. żeby dziecko mogło włączyć i ogladać film a nie martwić się jakąś instalacją, klikaniem w jakies programy ustawieniami ich itp.

Edwardo
co do vplayera to juz wspominałem że źle odczytuje VCD choć potrafi obsługiwać własne menu (jak się je w nim zrobi f3)
Ale dzięki za rady sprubuje z tym mplayerem

Dodam na koniec że nie zależy mi na tym czy film bedzie na 2 czy na 1 krążku waźne żeby miał dobrą jakość i sam sie włączał zarówno na PC jak i stacjonarnym DVD
__________________
Pozdrówka lew/2f
leff jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.01.2004, 21:14   #13
Edwardo
..::Blue Machine::..
 
Avatar użytkownika Edwardo
 
Data rejestracji: 12.11.2003
Lokalizacja: Krakow
Posty: 1,575
Edwardo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
"Dodam na koniec że nie zależy mi na tym czy film bedzie na 2 czy na 1 krążku waźne żeby miał dobrą jakość i sam sie włączał zarówno na PC jak i stacjonarnym DVD "
no ale przeciez jak zainstalujesz na systemie windvd albo power dvd to automatycznie, po wlozeniu krazka do napedu, programik sie zapusci z dysku i odworzy plytke... no i tyle.
no ale jak chcesz to sproboj z tym mplayerc.
jak juz wspomnialem, wkladasz plytke z tym moim autorunem i od razu zostaje uruchomiony film w full screen. no tylko ze bez menu filmowego. ale po co menu?skoro dziecko ma ogladac... raczej nie bedzie skakalo do chapterow
napisz jak sie sprawuje z VCD. bo nie moge sprawdzic.
pamietaj ze sa jeszcze dostepne opcje pan scan i costam jeszcze...
wiec jakby co to popruboj z ustawieniami i napisz mi jak sie ma uruchamiac mplayerc.exe (jakie opcje) a postaram sie pomoc...
Edwardo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.02.2004, 10:07   #14
leff
Bywalec
 
Data rejestracji: 04.10.2002
Posty: 47
leff w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Więc Vplayer z plikami w formacie VCD (z płyty - nie pamiętam teraz rozszerzenia) Wydłuża pionowo obraz pozostawiajac po prawej i lewej stronie minimum centymetrowy margines (podobnie do pan scan ale nie da się tego ustawić inaczej - przynajmniej ja nie mogłem).

Jeszcze nie próbowałem z mplayercem jkaby co to dam znać

Już wiem jakiego programu używa (posiadany przeze mnie) oryginalny VCD. mianowicie Director 8.5 Shockwave Studio firmy Macromedia. Niestety ze stron macromedii nie można tego ściągnąć (brak jakielkolwiek wersji demo i trialu pomimo niby-odnośnioków). Może ktoś ma to w domu

Jeszzce raz dzięki za zainteresowanie i chyba na razie wstrzymuje dyskusje na ten temat dopuki sie coś więcej nie wyjaśni
__________________
Pozdrówka lew/2f
leff jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.02.2004, 10:38   #15
Edwardo
..::Blue Machine::..
 
Avatar użytkownika Edwardo
 
Data rejestracji: 12.11.2003
Lokalizacja: Krakow
Posty: 1,575
Edwardo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
heh... ten Director 8.5 Shockwave Studio to przeciez caly pakiet do produkcji narzedzi multimedialnych... no i zakup orginalengo pakietu to tylko 1391$...
Edwardo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:48.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.