Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 25.12.2004, 21:53   #1
Calibra is the best!!!
 
Avatar użytkownika Jerry from hell
 
Data rejestracji: 06.07.2004
Lokalizacja: Trzebinia
Posty: 314
Jerry from hell zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Avi +napisy do DVD. Krok po kroku. ŁATWE!!!

W związku z tym że dużo osób pyta mnie o prostą przeróbke z avi na dvd podaje prosty przykład krok po kroku.

PRZEDEWSZYSTKIM PAMIETAJ ZE FILM I PLIK TEXTOWY MUSZA MIEC IDENTYCZNA NAZWE!!!!. Niekiedy mimo ze wyglądają identycznie program moze ich nie odczytac bo róznią się na przykład spacją. Ja za każdym razem nadaje nazwy od nowa.

po1. Sciągnij z netu i zainstaluj 2 programy. Pierwszy to winavi video converter i drugi ffdshow (a skąd to sie domyśl) Pamiętaj że winavi musi być "pełna wersją"
po 2. Jak zainstalujesz to dawaj START--->Programy-->ffdshow-->configuration (start to ten przycisk po lewej na dole na Twoim monitorku) :-)
po 3. w konfiguracji ffdshow po lewej bedzie menu (takie ze suwakiem) i znajdz tam i zaznacz SUBTITLES (ptaszkiem czy jak to sie tam nazywa )
po 4. Możesz pobawić się funkcja VERTICAL POSITIONS (służy do ustawiania na jakiej wysokosci maja sie pojawiać napisy) U mnie to jest od 86 do 90.
po 5. poniżej "subtitles" masz funkcje font i w ustawieniach SIZE. To jest wielkośc liter. 22 do 30 to max. U mnie najlepiej jest na 28. CHARSET musi być na EASTEUROPE
po 6. Z tym programem to już bedzie na tyle.
po 7 odpal Winavi video converter
po 8. wciśnij przycisk DVD (po prawej na dole)
po 9. wskaż jaki film chcesz przerobić na DVD
po 10. Otworzy Ci się następne okienko. W SELECT OUTPUT DIRECTORY pokazujesz katalog gdzie ma bys zrzucony plik z przerobionym filmem.
po 11. Potem naciśnij ADVENCED
po 12. w zakładce DVD (u góry) znajdz OUTPUT SETTING zaznacz CONSTANT VIDEO SIZE i wybierz ilość dysków (Number of disc- przeważnie 1) i DISC CAPACITY czyli wielkość płytki (no jak na dvd to ja daje 4300) w zupełności wystarcza. Jeszcze w tym okienku znajdz PREFERENCE i daj na BY QUALITY. Reszte pozostaw bez zmian. Target format i Aspect ratio na AUTO. Naciśnij OK
po 13. Naciśnij Ok. Dziękuje.
po 14. Czekaj jakieś 20 do XX minut (zależy od procka i pamięci)
po 15. w głównym oknie programu podczas kompresji możesz zaznaczyć opcje OPEN THE PREVIEW WINDOW i oglądać przerabiany materiał. Będziesz widział jak wyświetlają się napisy itp.
po 16. Kup i prześlij na mojego maila lub GG 8 )
po 17. Jak by co to dopiszcie sie jeszcze bo moglem o czymś zapomnieć. (chociaż bardzo się starałem)

Aha był bym zapomniał: Potem musisz to nagrać. Odpal NERO daj na DVD i zaznacz DVD-Video. Przenieś katalog VIDEO_TS w którym jest Twoj film (przekonwertowany) do katalogu nagrywania nero. Walnij w taką płytke z zapałką (u góry) i czekaj az się wypali. Nie zapomnij włożyć czystej płyty do nagrywajki. Ja już wypalisz to włóż do stacjonarki lub pchnij komuś na osiedlu.

Jerry

POPRAWKA!!! TARGET FORMAT daj na PAL bo jak film jest w NTSC to wychodzą problemy na stacjonarkach a tak to odrazu zmieni na PAL i bedzie wszystko okej.
__________________
Calibra..... i wszystko jasne :-)



Ostatnio zmieniany przez Jerry from hell : 06.01.2005 o godz. 12:23
Jerry from hell jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 26.12.2004, 09:58   #2
Yoda
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Robs
 
Data rejestracji: 01.06.2003
Lokalizacja: Dagobah
Posty: 2,040
Robs zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Jerry from hell
po 17. Jak by co to dopiszcie sie jeszcze bo moglem o czymś zapomnieć.
Tylko to, że oczywiście otrzymujemy film z napisami "wklejonymi" na stałe, nie da sie ich wyłączyć, ani usunąć w razie potrzeby
__________________
pozdrawiam Robs
Robs jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.12.2004, 10:28   #3
Calibra is the best!!!
 
Avatar użytkownika Jerry from hell
 
Data rejestracji: 06.07.2004
Lokalizacja: Trzebinia
Posty: 314
Jerry from hell zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Robs
Tylko to, że oczywiście otrzymujemy film z napisami "wklejonymi" na stałe, nie da sie ich wyłączyć, ani usunąć w razie potrzeby
Jak ktos potrzebuje wyłączyć sobie napisy to niech nie nagrywa z napisami albo niech kupi sobie oryginał. W końcu to nie idzie do tłoczni i nie bedzie powielane w tysiacach kopii tylko bedzie ogladane w domu. A jeżeli juz komuś naprawde bedzie to przeszkadzało to niech przylepi na monitorze czarny pasek w miejscu gdzie pojawiają się napisy 8 ) . Bo i tak przy odpowiednim ustawieniu w ffdshow napisy pojawiaja się poza obrazem filmu (na czarnym tle pod obrazem) a jak ktoś ma panorame to już jego problem, Albo niech kupuje oryginały albo zmieni telewizor.
__________________
Calibra..... i wszystko jasne :-)


Jerry from hell jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.12.2004, 10:32   #4
Yoda
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Robs
 
Data rejestracji: 01.06.2003
Lokalizacja: Dagobah
Posty: 2,040
Robs zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Jerry from hell
a jak ktoś ma panorame to już jego problem, Albo niech kupuje oryginały albo zmieni telewizor.
Albo zmieni soft
__________________
pozdrawiam Robs
Robs jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.12.2004, 11:19   #5
Calibra is the best!!!
 
Avatar użytkownika Jerry from hell
 
Data rejestracji: 06.07.2004
Lokalizacja: Trzebinia
Posty: 314
Jerry from hell zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Aha jak ktos lubi Nero vision expres to też można tym programem. Opcje ustawienia w ffdshow takie same a reszta zamiast winavi to nero vision expres. I mozna nagrać do 5godzin (jakieś 3 filmy) na jednej płytce dvd i nawet menu mozna sobie zrobić w bardzo łatwy sposób. Jak cos to GG.
__________________
Calibra..... i wszystko jasne :-)


Jerry from hell jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.12.2004, 00:11   #6
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 28.12.2004
Posty: 21
dajenda w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
a jaka jest kopia koncowa przerobionego w ten sposob filmu ,zapewne gorsza niz niz ta z z uzywaniem CCE ?
dajenda jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.12.2004, 13:52   #7
Yoda
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Robs
 
Data rejestracji: 01.06.2003
Lokalizacja: Dagobah
Posty: 2,040
Robs zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
"Gorsza" to delikatnie powiedziane
__________________
pozdrawiam Robs
Robs jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.12.2004, 15:11   #8
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 28.12.2004
Posty: 21
dajenda w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
No przerobilem se wlasnie wczoraj film ,,Reich,, avi -679 MB .Musze powiedziec ze kopia duzo gorsza nie wyszla praktycznie nie ma zmian tylko podczas napisow koncowych jakos tak sie wszstko zlewa .Caly material po przerobieniu ma wielkosc
2,55 GB jest wiec jeszcze sporo miejsca jak by sie chcialo to nagrac na plycie DVD ,moze cos by tam w parametrach poprzestawiac co by zajelo wiecej miejsca i oczywiscie tym samym polepszylo jeszcze efekt koncowy.Musze przyznac ze wielkich wymagan nie mam te wszystkie aviki ktore ogladam na monitorze w rzeczywistosci mi wystarczaja pod wzgledem kopi.Nie wiem tylko jak to bedzie wygladalo na telewizorze sony 25 cali (zwykly juz 10-letni ) .Na jakims swietnym brzmieniu tez mi nie zalezy bo nie mam kina domowego tylko odtwarzacz Samsung SV-DVD50 (VHS i DVD w jednym)wiec glosniki tylko z telewizora.
Poradzta cos.
Pozdro.
dajenda jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.12.2004, 15:23   #9
Yoda
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Robs
 
Data rejestracji: 01.06.2003
Lokalizacja: Dagobah
Posty: 2,040
Robs zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A nie chcesz wypróbować TheFilmMachine?
__________________
pozdrawiam Robs
Robs jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.12.2004, 18:59   #10
Yoda
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Robs
 
Data rejestracji: 01.06.2003
Lokalizacja: Dagobah
Posty: 2,040
Robs zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Nie znam tego softu, ale pewnie nie współpracuje z ffdshow.
__________________
pozdrawiam Robs
Robs jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.12.2004, 20:21   #11
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 31.12.2004
Posty: 1
MAJSTERPAS w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Hej Jerry Wszystko OK do momentu nagrania płytki dvd(+-) Mój Nero nie ma możliwości nagrania DVD Video Co mam zrobić żeby zgrany materiał na dysku zapisać na płytkę DVD (Jaki soft?)
MAJSTERPAS jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.01.2005, 13:57   #12
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 29.12.2004
Posty: 8
devil003 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
sciagnij sobie nowsze nero (np: nero express)
devil003 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.01.2005, 14:01   #13
Bywalec
 
Avatar użytkownika benedykt
 
Data rejestracji: 29.12.2004
Posty: 35
benedykt w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
ile wolnego miejsca na dysku trzeba przeznaczyc na konwertowanie w tym programie, bo gdzies przeczytałem że od 6GB do 15GB , dajenda napisał że jego cały material po przerobieniu miał 2,55 GB
benedykt jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.01.2005, 14:12   #14
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 29.12.2004
Posty: 8
devil003 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Question

mam pytanie jak sie dorzuca napisy do filmu przekonfertowanego ? Bo wypalilem film i wszystko bylo dobrze tylko napisy nie dzialaja czemu? (wersja WinAvi Video Conventer 5.6 czy jest to zla wersja czy trzeba miec inna?)

Ostatnio zmieniany przez devil003 : 01.01.2005 o godz. 14:40
devil003 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.01.2005, 14:53   #15
Calibra is the best!!!
 
Avatar użytkownika Jerry from hell
 
Data rejestracji: 06.07.2004
Lokalizacja: Trzebinia
Posty: 314
Jerry from hell zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez dajenda
a jaka jest kopia koncowa przerobionego w ten sposob filmu ,zapewne gorsza niz niz ta z z uzywaniem CCE ?

Może i gorsza, nie wiem ale wątpie. Używałem The film machine i dałem se spokuj po 3 godzinach jak wyszedł mi napis ze coś tam zaczyna znowu! A w Winavi to 40 minut i możesz wypalać film DVD.
__________________
Calibra..... i wszystko jasne :-)


Jerry from hell jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone



Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:22.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO