Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 25.12.2004, 22:53   #1
Jerry from hell
Calibra is the best!!!

Avatar użytkownika Jerry from hell

Data rejestracji: 06.07.2004
Jerry from hell zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Avi +napisy do DVD. Krok po kroku. ŁATWE!!!

W związku z tym że dużo osób pyta mnie o prostą przeróbke z avi na dvd podaje prosty przykład krok po kroku.

PRZEDEWSZYSTKIM PAMIETAJ ZE FILM I PLIK TEXTOWY MUSZA MIEC IDENTYCZNA NAZWE!!!!. Niekiedy mimo ze wyglądają identycznie program moze ich nie odczytac bo róznią się na przykład spacją. Ja za każdym razem nadaje nazwy od nowa.

po1. Sciągnij z netu i zainstaluj 2 programy. Pierwszy to winavi video converter i drugi ffdshow (a skąd to sie domyśl) Pamiętaj że winavi musi być "pełna wersją"
po 2. Jak zainstalujesz to dawaj START--->Programy-->ffdshow-->configuration (start to ten przycisk po lewej na dole na Twoim monitorku) :-)
po 3. w konfiguracji ffdshow po lewej bedzie menu (takie ze suwakiem) i znajdz tam i zaznacz SUBTITLES (ptaszkiem czy jak to sie tam nazywa )
po 4. Możesz pobawić się funkcja VERTICAL POSITIONS (służy do ustawiania na jakiej wysokosci maja sie pojawiać napisy) U mnie to jest od 86 do 90.
po 5. poniżej "subtitles" masz funkcje font i w ustawieniach SIZE. To jest wielkośc liter. 22 do 30 to max. U mnie najlepiej jest na 28. CHARSET musi być na EASTEUROPE
po 6. Z tym programem to już bedzie na tyle.
po 7 odpal Winavi video converter
po 8. wciśnij przycisk DVD (po prawej na dole)
po 9. wskaż jaki film chcesz przerobić na DVD
po 10. Otworzy Ci się następne okienko. W SELECT OUTPUT DIRECTORY pokazujesz katalog gdzie ma bys zrzucony plik z przerobionym filmem.
po 11. Potem naciśnij ADVENCED
po 12. w zakładce DVD (u góry) znajdz OUTPUT SETTING zaznacz CONSTANT VIDEO SIZE i wybierz ilość dysków (Number of disc- przeważnie 1) i DISC CAPACITY czyli wielkość płytki (no jak na dvd to ja daje 4300) w zupełności wystarcza. Jeszcze w tym okienku znajdz PREFERENCE i daj na BY QUALITY. Reszte pozostaw bez zmian. Target format i Aspect ratio na AUTO. Naciśnij OK
po 13. Naciśnij Ok. Dziękuje.
po 14. Czekaj jakieś 20 do XX minut (zależy od procka i pamięci)
po 15. w głównym oknie programu podczas kompresji możesz zaznaczyć opcje OPEN THE PREVIEW WINDOW i oglądać przerabiany materiał. Będziesz widział jak wyświetlają się napisy itp.
po 16. Kup i prześlij na mojego maila lub GG 8 )
po 17. Jak by co to dopiszcie sie jeszcze bo moglem o czymś zapomnieć. (chociaż bardzo się starałem)

Aha był bym zapomniał: Potem musisz to nagrać. Odpal NERO daj na DVD i zaznacz DVD-Video. Przenieś katalog VIDEO_TS w którym jest Twoj film (przekonwertowany) do katalogu nagrywania nero. Walnij w taką płytke z zapałką (u góry) i czekaj az się wypali. Nie zapomnij włożyć czystej płyty do nagrywajki. Ja już wypalisz to włóż do stacjonarki lub pchnij komuś na osiedlu.

Jerry

POPRAWKA!!! TARGET FORMAT daj na PAL bo jak film jest w NTSC to wychodzą problemy na stacjonarkach a tak to odrazu zmieni na PAL i bedzie wszystko okej.

Ostatnio zmieniany przez Jerry from hell : 06.01.2005 o godz. 13:23
Jerry from hell jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  

Twoje uprawnienia: