Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 13.09.2005, 18:26   #1
krzynek1
Bywalec

Data rejestracji: 19.07.2005
krzynek1 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
AVI2DVD, konwersja

Witam. Chciałbym tym programem przygotować film do odtwarzania na stacjonarnym odtwarzaczu. Kilka divx-ów z dzwiękiem AC3 udało mi się poprawnie zrobić.

Problem pojawił się z filmem którego ścieżka dzwiękowa jest zapisana w formacie DTS. Poprostu ten program nie potrafi jej przekonwertować do formatu ac3.

Chciałbym się zapytać specjalistów czy możliwe jest wyodrębnienie strumienia audio z filmu, jego konwersja ( w tym przypadku DTS > AC3 ) i z powrotem połączenie ścieżki dzwiękowej z filmem ?

Jeśli tak, to czym ? Narka
krzynek1 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 13.09.2005, 23:44   #2
Reetou
Data rejestracji: 18.05.2004
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Możliwe. Poszukaj na forum - temat był ostatnio poruszany.

Możesz też zerknąc na Hypercube Transcoder http://hypercube.is.dreaming.org/ oraz zapoznać się z artykułem http://www.cdrinfo.pl/artykuly/20to51/strona6.php
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.09.2005, 14:50   #3
krzynek1
Bywalec

Dałem spokój z tym filmem, ale mam teraz inny problem. Mianowicie większość filmów nie daje się przerobić tym AVI2DVD ( raz problem z dzwiękiem, raz z obrazem i tak na zmianę ) , więc chciałbym się dowiedzieć jaką wersję polecacie, obecnie używam 0.3.1 Beta.
Stary 19.09.2005, 00:17   #4
PIOTR34
..: DVD-VIDEO :..

Data rejestracji: 20.08.2003
PIOTR34 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez krzynek1
Dałem spokój z tym filmem, ale mam teraz inny problem. Mianowicie większość filmów nie daje się przerobić tym AVI2DVD ( raz problem z dzwiękiem, raz z obrazem i tak na zmianę ) , więc chciałbym się dowiedzieć jaką wersję polecacie, obecnie używam 0.3.1 Beta.
Nie używam AVI2DVD, ale mogę Ci polecić Tmpgenc Plus

PIOTR34 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.09.2005, 12:43   #5
krzynek1
Bywalec

A czy w nim dodajesz również napisy ? Bardzo mi na nich zależy. Kiedyś używałem wersji 2.57, ale ona tylko encoduje do mpeg ale nie tworzy struktury plików DVD
Stary 20.09.2005, 14:31   #6
PIOTR34

Cytat:
Napisany przez krzynek1
A czy w nim dodajesz również napisy ? Bardzo mi na nich zależy. Kiedyś używałem wersji 2.57, ale ona tylko encoduje do mpeg ale nie tworzy struktury plików DVD
Napisy można jedynie wkleić na film na stałe, ale można też zrobić tak: przerobić filmik do formatu zgodnego z DVD (za pomocą kreatora sobie wybierzesz) następnie w tym samym programie odseparujesz ścieżkę Video i Audio (MPEG Tools --> Simple De-multiplex). Następny krok to ściągnięcie darmowego programu DVDAuthorGui i za jego pomocą złożyć wszystko do kupy łącznie z napisami, wtedy będziesz miał napisy włączane i wyłączane. Napisy mogą być w formacie txt, srt, ssa. W programie można jeszcze przy okazji dodać proste menu, oraz dodatkowe ścieżki audio i napisy np: w innych językach

Stary 20.09.2005, 16:52   #7
krzynek1
Bywalec

A czy film zrobiony tym sposobem ( bez menu ) będzie w formie katalogu VIDEO_TS czy jako obraz płyty ?
Stary 20.09.2005, 17:26   #8
PIOTR34

Cytat:
Napisany przez krzynek1
A czy film zrobiony tym sposobem ( bez menu ) będzie w formie katalogu VIDEO_TS czy jako obraz płyty ?
W formie katalogu.

Stary 21.09.2005, 09:45   #9
krzynek1
Bywalec

Zrobiłem tak jak pisałeś, czyli przekodowałem film, wrzuciłem go do DVDAuthorGUI
ale nie mogłem zmienić frameratu. Był ustawiony na sztywno na 29.97. No i płytka chodzi w komputerze bez żadnych problemów, ale w odtwarzaczu stacjonarnym DVD obraz przycina. Poza tym napisy są za wysoko. Jak sobie z tym poradzić ?

EDIT:
Z pierwszym to się chyba pośpieszyłem, wystarczyło przed dodaniem obrazu zmienić na PAL

Ale z napisami nadal jest problem, jakiej czcionki używasz ? CZy możesz podac mi swoje ustawienia które masz w zakładce extras>add subtitles ?

Ostatnio zmieniany przez krzynek1 : 21.09.2005 o godz. 09:53
Stary 21.09.2005, 18:31   #10
PIOTR34

Cytat:
Napisany przez krzynek1
CZy możesz podac mi swoje ustawienia które masz w zakładce extras>add subtitles ?
To są moje ustawienia
Dołączone obrazki
AVI2DVD, konwersja-ustawienia.jpg 

Stary 23.09.2005, 21:11   #11
krzynek1
Bywalec

A czy napisy przerabiasz Grzegżółką czy bezpośrednio ten typ kodowania wystarczy ?

Aha, będe próbował rozbijać film na obraz i dzwięk, a następnie oddzielnie je przygotowywać i mam pytanie odnośnie dźwięku. W jakim formacie oprócz *ac3 mogę dodać je w DVDAuthorGUI ?
Stary 23.09.2005, 21:35   #12
ryba120
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 11.02.2005
ryba120 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Panowie widzę, że macie dużo czasu i cierpliwści skoro bawicie się tymi programami. Ja jeśli chcę przerobić DivX-a na DVD(mpeg2) używam WinAvi. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że jakość nie będzie idealna, ale mi zależy na czasie. Jak chcę nagrać kilka filmów na jedną płytkę DVD używam DVDLAB PRO. Według mnie jest rewelacyjny. Trochę skomplikowany ale jak się go pozna to naprawdę spoko. Robi naprawdę extra authoring. Trzeba podejść do tematu spokojnie. Przecież i tak z DivX-a nie uzyskamy jakości oryginału DVD.
Stary 23.09.2005, 23:14   #13
PIOTR34

Cytat:
Napisany przez krzynek1
A czy napisy przerabiasz Grzegżółką czy bezpośrednio ten typ kodowania wystarczy ?
Nogdy nie używałem tego programu, aczkolwiek gdzieś na forum o nim czytałem. W DVDAuthorGui masz kodowanie cp1250, co oznacza że rozpoznaje polskie ogonki

Cytat:
Napisany przez krzynek1
Aha, będe próbował rozbijać film na obraz i dzwięk, a następnie oddzielnie je przygotowywać i mam pytanie odnośnie dźwięku. W jakim formacie oprócz *ac3 mogę dodać je w DVDAuthorGUI ?
Mp2, mpa być może że w nowszych wersjach coś dołożyli.

Cytat:
Napisany przez ryba120
Jak chcę nagrać kilka filmów na jedną płytkę DVD używam DVDLAB PRO. Według mnie jest rewelacyjny. Trochę skomplikowany ale jak się go pozna to naprawdę spoko. Robi naprawdę extra authoring. Trzeba podejść do tematu spokojnie. Przecież i tak z DivX-a nie uzyskamy jakości oryginału DVD.
Nie używam DVDLab'a, raz z niego korzystałem w celach edukacyjnych i jakoś nie przypadł mi do gustu. Jeszcze jedna rzecz, nie znam odpowiedzi na twój problem z tego topicu http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...220#post533220 ale zacytuję odpowiedź innego użytkownika tego forum "DVDLab Pro(blemy)... to kolejne rozwinięcie skrótu PRO " Bez urazy lecz @krzynek1 jest chyba zainteresowany darmowym softem DVDAuthorGui, poniważ można w nim dodać napisy bez PROblemu.

Pewnie mi się teraz dostanie od wszystkich maniaków DVDLab'a

Stary 24.09.2005, 07:10   #14
krzynek1
Bywalec

Zależy mi na jakości. Zdaję sobie sprawę,że z divx-a nie będzie jakości DVD, ale staram się, aby taka konwersja wypadała jak najlepiej.

Dobrze, że AuthorGUI obsługuje polskie ogonki bo np. do AVI2DVD trzeba było kombinować z Grzegżółką.

Ale jeszcze chciałem się dowiedzieć o tym dźwięku. Chodziło mi o konkretny format w jakim mogę tworzyć dźwięk do DVD, czyli czy może np. być to WAV stereo czy może zawsze musi to być ac3 ?
Stary 24.09.2005, 12:18   #15
PIOTR34

Cytat:
Napisany przez krzynek1
Ale jeszcze chciałem się dowiedzieć o tym dźwięku. Chodziło mi o konkretny format w jakim mogę tworzyć dźwięk do DVD, czyli czy może np. być to WAV stereo czy może zawsze musi to być ac3 ?
Wcześniej Ci już podałem że obsługiwany dźwięk jest w formacie *.Mp2, *.Mpa *.ac3

Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: