![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Newbee
Data rejestracji: 07.09.2004
![]() |
Backup starych kaset VHS
Tak, tak, wiem, było już wiele razy. Niestety, z całym szacunkiem dla Koleżanek i Kolegów, jak się wczytałem to nic nie wyczytałem, a jeżeli już coś było to niedokładnie to, czego szukam.
Pytania: 1. jaka jest rzeczywista rozdzielczość standardu VHS - czytaj: w jakiej rozdzielczości jest jeszcze sens zgrywać przez kartę TV do kompa materiał. 2. czy deinterlace lepiej próbować zrobić w locie czy najpierw zgrać i potem się bawić ? Jeżeli tak, to czym zrobić deinterlace. (nie jakim narzędziem, ale jakim algorytmem). 3. chcę docelowo zrobić auth. i nagrać do na DVD - może jakieś uwagi od osób doświadczonych ? Pozdrawiam, Witek |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Czepek - od czepiania sie
Data rejestracji: 04.03.2004
![]() |
1. sugerowalbym zgrac to w palu, czyli w 704x576 bo i tak docelowo to ma byc na dvd, chociaz najlepiej byloby to zgrac podpinajac do kamery cyfrowej, wtedy jest prosto i bezbolesnie w standardzie DV (720x576)
2. interlace NIE USUWAJ - jak ma byc ogladane na TV to usuniecie przeplotu spowoduje tylko albo zeby, albo 'duchy' i rozmazanie obrazu. 3. authoring chyba najprosciej i ciekawie mozna zrobic w dvdLABie, wczesniej trzeba jednak obrobic material w jakims edytorze video i skompresowac porzadnym kodekiem (np. CCE albo canopus procoder'em 1.5 albo 2.0) -edit- troche informacji zebranych "do kupy" razem
UWAGA: nie mylic z MODeratorem! . Ostatnio zmieniany przez pykson : 10.11.2004 o godz. 00:11 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Newbee
Data rejestracji: 07.09.2004
![]() |
Dzięki za konstruktywną odpowiedź.
Witek |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
I'd like to be a
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 10.07.2003
![]() |
Rzeczywista rozdzielczość VHS nie istnieje bo to jest sygnał analogowy
![]() Wydaje mi się, że rozsądną rodzielczością byłoby half-D1 czyli 352x576 (z przeplotem!)
![]() |
![]() |
#5 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 20.08.2003
![]() |
Wbrew pozorom VHS i SVHS mają swoją rozdzielczość
Magnetowid VHS zapisuje 260 linii poziomych (z 625 dla PAL/SECAM) a SVHS 400. Dla NTSC wygląda to trochę inaczej.
![]() |
#6 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 20.08.2003
![]() |
Post scriptum
Zapomniałem dodać, że max. rozdzielczość optyczna telewizora (nowego - PAL) wynosi 380 linii poziomych. Da się to wyliczyć oglądając specjalne plansze kontrolne.
![]() |
#7 |
KONKWISTADOR
Data rejestracji: 26.03.2002
![]() |
rozdzielczość VHS to 352x288 dla PAL i 352x240 dla NTSC...
najlepsze efekty daje użycie do capturingu karty video np. Pinnacle/Miro DC10/30 ze sprzętowym kodekiem MJPEG - wtedy można zgrać materiał w rozdzielczości 720x576/480 i będzie dobrze wyglądał o ile jakość filmu źródłowego nie jest zbyt niska. druga sprawa to kolory - jak użyjesz połączenia Composite to będą kiepsko wyglądać i dlatego lepiej użyć S-video o ile twój magetowid/kamera na to pozwala. jeżeli nie dysponujesz kartą video to od biedy wystarczy karta TV lub grafiki z Vivo ale efekt y mogą być nie zadawalające przy pełnej rodzielczości - wtedy warto pomyśleć o konwersji VHS->VCD albo zapisie DVD w rodzielczości Half D1 czyli 352x576(480). co do zdjęcia przeplotu to jeżeli już chcesz spróbować to najlepiej to zrobić podczas kodowania do Mpeg1/2 za pomocą skryptu AVS i pluginu Decomb. więcej znajdziesz na Doom9.org i na tamtejszym forum...
![]() |
|
|