Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 08.04.2005, 12:36   #1
Ellahtiel
Nowy na forum

Data rejestracji: 08.04.2005
Ellahtiel w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Brak dźwięku (nie AC3) w TMPgENC po konwersji

Witam!

Bardzo prosze fachowców o pomoc. Używam programu TMPGenc w wersji 2.52, wszystko wydaje mi sie robie zgodnie z instrukcją użytkowników i klapa. Po konwersji na vcd czy svcd i przy odtwarzaniu poźniej nie ma dźwięku. Gspot pokazuje że jest , kodeki sa zainstalowane, a leci sam obraz. Dźwięk w różnych kodowanych filmach jest w mpeg layer III więc nie trzeba przerabiać z ac3- ale i tak próbowałem- załadowałem z osobnego pliku wav'a ściagnietego virtualdubem i dalej lipa! Inne komercyjne pliki vcd odtwarza mi z dźwiękiem, a tego przerobionego nie! Stream type jest ustawione na vid+audio więc już nie wiem co mam robić! Pomoże mi ktoś?
Ellahtiel jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 08.04.2005, 16:25   #2
peterka
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 01.09.2004
peterka zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Ellahtiel
Witam!

Bardzo prosze fachowców o pomoc. Używam programu TMPGenc w wersji 2.52, wszystko wydaje mi sie robie zgodnie z instrukcją użytkowników i klapa. Po konwersji na vcd czy svcd i przy odtwarzaniu poźniej nie ma dźwięku. Gspot pokazuje że jest , kodeki sa zainstalowane, a leci sam obraz. Dźwięk w różnych kodowanych filmach jest w mpeg layer III więc nie trzeba przerabiać z ac3- ale i tak próbowałem- załadowałem z osobnego pliku wav'a ściagnietego virtualdubem i dalej lipa! Inne komercyjne pliki vcd odtwarza mi z dźwiękiem, a tego przerobionego nie! Stream type jest ustawione na vid+audio więc już nie wiem co mam robić! Pomoże mi ktoś?

zobacz tu: http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=48353
peterka jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.04.2005, 16:35   #3
Weron
All Eyez On Me

Data rejestracji: 29.09.2001
Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Ellahtiel
Witam!

ale i tak próbowałem- załadowałem z osobnego pliku wav'a ściagnietego virtualdubem i dalej lipa!
Powinienes wyciagnac go virtualdubmodem tam jest taka opcja demux (menu stream - streams list)za jej pomoca wyciagasz dzwiek po czym go przerabiasz na wave za pomoca besweeta i dopiero wtedy ladujesz to tmpgenc.
W taki sposb nie powinno byc zadnych problemow.
Stary 08.04.2005, 18:35   #4
Ellahtiel
Nowy na forum

Niestety jak już pisałem dźwięk jest normalny, nie w formacie AC3, więc teoretycznie nie powinienem wyciągać dodatkowo go z filmu. Ale próbowałem dodatkowo wyciągnąć virtualdubem 1.6.2 opcja save wave - i dalej dolaczyc go do filmu osobno- i dalej lipa. DVD2svcd robi tak samo - obraz płynnie, gspot pokazuje że plik posiada ścieżke dźwiękową, a w głośnikach cisza...Jakieś jeszcze inne sugestie??
Stary 08.04.2005, 18:51   #5
Weron
All Eyez On Me

Data rejestracji: 29.09.2001
Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Ellahtiel
Niestety jak już pisałem dźwięk jest normalny, nie w formacie AC3, więc teoretycznie nie powinienem wyciągać dodatkowo go z filmu. Ale próbowałem dodatkowo wyciągnąć virtualdubem 1.6.2 opcja save wave - i dalej dolaczyc go do filmu osobno- i dalej lipa. DVD2svcd robi tak samo - obraz płynnie, gspot pokazuje że plik posiada ścieżke dźwiękową, a w głośnikach cisza...Jakieś jeszcze inne sugestie??
Teoretycznie, teoretycznie, teoretycznie...
A co ja napisalem?
Przeczytaj.Zastosuj sie do tego.A pozniej dalej pisz jak beda problemy.
Ten wyciagniety plik to nie jest wave tylko z tego co pamietam mp3 z naglowkiem wave.A to jest duza roznica.
Stary 11.04.2005, 12:01   #6
Ellahtiel
Nowy na forum

Weron = faktycznie sam Vrtual (nie dubmode) wyciągnął mp3 zapisany jako wav. Później zrobiłem to już dubmodem i poszło normalnie, dźwięk się w końcu pojawił. Dręczy mnie teraz inna kwestia - jak ustawić proporcje ekranu by "nie wydłużały się twarze" Kombinuje z różnymi proporcjami w tmpgenc ale ciąglke jest to samo... I czy można jakoś ustawić format konwerscji z divx na svcd by dało sie oglądać obraz bez widocznych zniekształceń NA zwykłym TV?
Stary 11.04.2005, 16:13   #7
sc0rpi0
Kibic żużla :)

Data rejestracji: 07.12.2004
sc0rpi0 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
W zakładce "clip frame" wybierz opcję "full screen - keep aspect ratio". Wtedy proporcje obrazu zostaną zachowane i ewentualnie dodane zostaną paski na dole i u góry ekranu jeżeli film jest w panoramie.

Twoje uprawnienia: