![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 05.03.2003
![]() |
Przygotowanie prezentacji zdjęć w SVCD
Witam!!!
Do tej pory tylko aktywnie czytałem to forum często korzystając z fachowego wsparcia bywalców. Teraz jakoś nijak nie mogę się dokopać interesującego mnie zagadnienia... Mianowicie: Chcę wykonać prezentację zdjęć zrobionych cyfrówką którą będzie można odtwarzać na stacjonarnym DVD. Zakładam iż lepszą jakość otrzymam konwertując do SVCD. Ale do rzeczy: DVD PHILIPS 723 Wykonywałem próby : Takie proste na zasadzie wypalania jpeg w nero jako svcd. Potem różne programy typu Unlead DVD Picture Show i inne które znalazłem w dowloadzie tej witryny... Efekt niestety zawsze ten sam : -kicha Podłączając aparat bezpośrednio do TV ( PHILIPS 29PT5660 ) oglądam zdjęcia ostre i stabilne. Po przekonwertowaniu dowolnym programem i wypaleniu - obraz z odtwarzacza DVD jest zdecydowanie mniej ostry i co gorsza dostaje drgawek Te drgania są miejscowe i nie obejmują całego obrazu.Tak jakby tylko pewne części obrazu były niestabilne. Nie jest to zjawisko przy 100 % zdjęć ale przy większości. Dodatkowo przy użyciu jakichkolwiek przejść typu przewijanie kolejnych zdjęć lub nakładanie na ich na siebie w TV wygląda jakby zdjęcia były odtwarzane na starym procesorze rzędu 133 Obraz slajduje i wykonuje te mnin animacje poprostu dramatycznie.Dodam iż na kompie wsio hula aż miło. Czy ktoś w WAS wie o co chodzi ![]() Proszę o pomoc - z góry dzięki za wskazanie właściwej drogi
|
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Czepek - od czepiania sie
Data rejestracji: 04.03.2004
![]() |
a probowales zgrac te zdjecia po prostu jako jpegi na plytke i odtworzyc w dvdplayerze? wiekszosc nienajstarszych odtwarzaczy lyka jpegi. z moich doswiadczen na philipsie 729 to wlasnie najlepsza droga
pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Nowy na forum
![]() |
Niestepy - wypluwa płytkę.
Raczej nie czyta jpegów |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Caliente
Data rejestracji: 30.09.2002
![]() ![]() ![]() |
a co ja zawsze doradzam ?
uzywanie roxio emc7 (teraz z obsluga DD)
Ostatnio zmieniany przez zorg : 04.03.2010 o godz. 12:54 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Caliente
![]() ![]() ![]() |
nastepnie
tworzysz menu jakie chcesz i heya
i nie ma bata zawsze dziala na DVD player jak film
|
|
|
|
|
#6 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 19.03.2004
![]() |
Zdecydowanie najlepszym moim zdaniem programem do takich zastosowań jak piszesz jest MemoriesOnTV. Możesz zapisać wynik w postaci płytki VCD, SVCD i DVD. Jakość naprawdę dobra, w tym efekty jakich nie ma żaden z ww. programów, nie tylko fajnie przejścia pomiędzy zdjęciami, ale także np. efekty "jakby" przejeżdzania kamerą po zdjęciu (np po twarzach kilku osób, albo z jednego miejsca zdjęcia w inne, najeżdżanie z "szerokiego kąta widzenia" na dany szczegół czy odwrotnie itp). Ja jestem tym programem zachwycony. Z kolei kłopoty z wyświetlaniem u ciebie płytki DVD ze zdjęciami mogą niezależnie od tego czym płytka była przygotowana, zależeć od sprzętu (nieodpowiednia współpraca pomiędzy DVD a TV itp). W taim przypadku będzie rzeczywiście różnica pomiędz zdjęciem wyświetlonym na TV z cyfrówki a DVD. Kolejna sprawa, to faktyczne różnice w jakości materiału (choć u mnie niezauważalna). W każdym razie nawet zdjęcia z DVD będą miały rzeczywistą rozdzielczość typową dla standardu DVD, zaś jeśli wyświetlasz zdjęcie z cyfrówki, które miało np. 6 lub 12 mln pixeli, to jego jakość źródłowa na 100% jest lepsza niż zdjęcia z DVD. Tylko czy TV z 512 liniamii w przeplocie i twoje oko są w stanie wychwycić tę "subtelną" różnicę
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Toshiba... :>
Data rejestracji: 27.02.2004
![]() |
memoriesontv njalpesyz robilem nim prezetacje poportu WYPAS !!!
tylko trza miec wtyczke MPEG ale i to sie da zalatwic
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Guru
Data rejestracji: 11.08.2003
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
#9 |
|
Caliente
![]() ![]() ![]() |
emc7
a te przejscia wam sie nie podobaja ? jest kilka do wyboru
i po co kilkanascie roznych programow jak roxio oferuje all in one
|
|
|
|
|
#10 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 13.04.2004
![]() |
Musze powiedzieć,że nie znam programów tutaj polecanych, ja używam jednak od niedawna prog. PHOTO2DVD :ok: jest dosyć ciekawy z dużą ilością przejść, można także do pokazu dołączyć muzykę, jakość SVCD b. zadowalająca, a VCD cienka.
Ale przy okazji mam pytanko bo miałem problem ze stworzeniem svcd poprzez NERO komunikat był o braku wtyczki i nie wiem o co chodzi
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Nowy na forum
![]() |
Faktycznie MemoriesOnTv robi świetną prezentację iwszystko działa bez zarzutu!!!
Jest tylko jedno małe ale - wtyczka mpeg... Średnio wyglądają zdjęcia ze ślicznym napisem na środku ekranu :-( |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Czepek - od czepiania sie
Data rejestracji: 04.03.2004
![]() |
moze to dziwne wyjscie z sytuacji, ale sproboj otworzyc plik bezposrednio zwiazany z engine wtycznki w jakims edytorze hexowym, i tam przeedytuj tekst ktory Ci sie pojawia na prezentacji na tekst zlozony ze spacji, wtedy nie bedzie nic widac (widac bedzie jedynie spacje czyli nic
)dzialac moze wtedy tylko, jezeli napis nie jest kodowany w pliku w.w. wtyczki, a dobrze byloby zrobic sobie jeszcze kopie pliku, ktory edytujesz w hexie |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 19.03.2004
![]() |
Nie wiem w jaki sposob Namor korzystał z MemoriesOnTV, skoro narzeka na jakość zdjęć, ale naprawdę porównywałem efekty działania różnych programów do albumów na CD/DVD i pomijając wszystkie wspomniane wyżej zalety tego programu, nie zauważyłem jednocześnie wad w jakości zdjęć, nawet w formacie VCD, nie wspominając już o SVCD czy DVD. Naprawdę jakość była bardzo dobra, często lepsza od konkurencji, [chyba, że używałem zbyt dobrych plików źródłowych
]Jeśli zaś chodzi o potrzebne pluginy do formatu SVCD i DVD, to są również do odszukania w sieci, choć trochę to wymaga zachodu. Jednocześnie sam testowałem te wtyczki w różnych wersjach programu MemoriesOnTV i czasem nie wiadomo z jakiego powodu nie chciały współpracować z niektórymi wersjami programu. Zawsze natomiast udawało mi się je odpalić pod wersją 2.03, a ponieważ nie jest ona zbyt "uboga" w stosunku do kolejnych (następne wydania zawierają tylko niezbyt istotne poprawki), to właśnie tę wesję polecam. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Caliente
![]() ![]() ![]() |
emc7
mozna format dvd zapisac na CD ! tylko nie kazdy odtwarzacz stacjonarny to lyka :o na Apex AD-700 po zmianie firmware dziala ladnie
|
|
|
|
|
#15 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 05.04.2004
![]() |
Witaj,
Dla vc lub svcd nigdy nie osiagniesz super jakosci - jesli masz wypalrke dvd to polecam program ProShow Gold - tak robisz piekna prezentacje z doskonala (jak na tv) jakoscia i np. podkladem muzycznym. O przejsciach i efektach nie wspomne. Tylko jak bedziesz tworzyl show to polecam najpierw do obrazu, a potem go nagrac. Pozdrawiam Macias |
|
|
|
![]() |
|
|