![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 24.10.2004
![]() |
![]()
Kilka dni temu porzyczyłem od brata film w formacie SVCD. Nic w tym takiego dziwnego gdyby nie to, że film trwał około dwóch godzin i był na jednej płycie! Odtwarzacz DVD normalnie go odtwarza wraz z napisami i jakość też nie jest najgorsza.
Czy jest taka możliwość aby takie coś samemu stworzyć?, Czy to jest mocno skompresowany plik mpeg? Proszę Was o odpowiedź i ewentualnie o instrukcje. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Yoda
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 01.06.2003
![]() |
Zakładając, że standard svcd posiada bitrate ok. 2500kbps, sredni bitrate dla długości filmu 2 godz. wynosiłby około 675kbps - bez jaj, ale mówienie w tym wypadku o nienajgorszej jakości to nieporozumienie.
![]() |
#3 |
Czepek - od czepiania sie
Data rejestracji: 04.03.2004
![]() |
a moze film byl w standardzie SVCD ale nagrany na DVD, wtedy moglby miec duuuze bitrate i 2h na 1 plytce
czy jestes pewien ze to bylo CD? bo 2h na 1CD przemielone nie wiem jak cudownym i wydajnym kodekiem, nawet klasy mpeg4 (divx/xvid) nie moze dac 'nienajgorszej' jakosci.
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
Gdyby to było na DVD napewno bym to zauważył bo zgrywałem filmik na dysk. Żałuje że już go nie mam bo opublikowałbym kawałek na internecie i byście się sami przekonali. Ale jak poprosze brata to może mi jeszcze przyniesie. A z tą jakością to naprawde sam się zdziwiłem, że wszystko jest w porządku i jeszcze pisało na DVD przy odczytywaniu płyty, że to jest SVCD. Hmm słyszałem o jakiś pirackich kodekach czy jakoś tak, że są one lepsze i szybsze. Może to ich sprawka? Nie mam pojęcia, proszę o pomoc
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
I'd like to be a
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 10.07.2003
![]() |
To może być K(S)VCD. Naginając nieco parametry (długość GOPów, matryce itp itd) strumienia video można coś takiego zrobić (za cenę częściowej utraty zgodności ze sprzętowymi odtwarzaczami -- nie wszystkie mogą chcieć to odtworzyć)
![]() |
![]() |
#6 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Yoda
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 01.06.2003
![]() |
Cały bajer polega na wczytaniu odpowiedniego profilu kvcd ( http://www.kvcd.net) wczytujesz do np. TMPG i czekasz na wynik, albo Cie zadawala albo nie.
profile - tutaj: http://kvcd.net/dvd-models.html
pozdrawiam Robs Ostatnio zmieniany przez Robs : 26.10.2004 o godz. 20:46 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Bywalec
Data rejestracji: 17.10.2004
![]() |
Na www.vmesquita.com jest darmowy pakiet programów do takiej przeróbki. Robiłem tym kilka filmów i muszę powiedzieć, że czasem efekt jest naprawdę super. Ten program (DIKO) współpracuje też z CCE.
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|