![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 20.03.2005
![]() |
Zwęrzony obraz
Przerabiam film z avi na dvd, wszystko ok fajnie, ale jak juz mam plik video to obraz jest zwerzony
![]() ps film przerabiam wg poradnika cobryverde Ostatnio zmieniany przez kredka : 15.05.2005 o godz. 13:49 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
..: DVD-VIDEO :..
Data rejestracji: 20.08.2003
![]() |
Może spróbuj DVD2SVCD lub TFM
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Forumator
Data rejestracji: 04.04.2004
![]() |
a czym tworzysz skrypt AVS
![]() ja do tego używam FitCD v1.1.3 i po wczytaniu filmu (rysunek 1) zaznaczam opcje tak jak na rysunku 2 (anamorphic) i film zostaje powiekszony z zachowaniem proporcji
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
Skrypt robie fitcd 1.2.3, zaraz sprubuje tak jak piszesz. Jakim programem nagrywasz puzniej (ja dvdmaestro) i jak transkodujesz (czym i jakie ustawienia)? ja uzywam cce 1.5. Musze nagrac napisy i sciezke dziwiękową!
Co do dvd2vcd to jest tam mozliwosc przerabiania avi do dvd z dziekiem 5:1?widze ze jest ale slyszalem ze tam to nie dziala, prubowac nie chce bo to czasu duzo bierze! |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Forumator
![]() |
Tak przygotowany skrypt AVS wrzucam do CCE (ustawiam w nim ratio 16/9) potem wrzucam wszystko do DVDMaestro (tam tez ustawiam ratio na 16/9 Letterbox)
u mnie wszystko super chodzi ![]()
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
chyba doszedlem, chodzi o sposob nagrywania! jakim programem najlepiej nagrac zebym mogl dodac tyle napisow ile chce i sciezek dziekowych?!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Forumator
![]() |
no ja uzywam do tego DVDMAestro, sa tez inne np. DVDlab
![]() |
#8 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
Prosze o wyprowadzenie mnie z błędu jezeli w nim jestem. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Forumator
![]() |
1. wczytuje do firCD divx'a
2. sprawdzam wartość Real Aspect wczytanego divxa (99% filmow jest 16/9) 3. zaznaczam anamorphic i zapisuje skrypt 4. wczytuje do cce i w nim ustawiam 16/9 5. wczytuje do DVDMaestro i ustawiam 16/9 letterbox postepuje zawsze według tych punktow i zawsze wszystko fajnie wychodzi z tym mieszniem aspect ratio 16/9 i 4/3 radze uwazac poniewaz moga powychodzić rozjechane twarze ![]() Cytat:
zreszta nie ma co gdybac musisz sam pokabinowac i opracawoac jakas wlasna technike wyznaczania aspect ratio (ale stego co mi sie wydaje to nie ma co za duzo mieszac)
![]() |
![]() |
#10 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Forumator
![]() |
Cytat:
no chyba ze celowo przerabiasz film WideScreen na FullScreen
![]() |
![]() |
#12 |
Nowy na forum
![]() |
Wlączajac film w media playerze jest on w normalnej rozdzielczosci, tylko media player dodaje czarne pasy zeby moznabylo ogladac go w normalych proporcjach! Przerabiając skryptem film, otrzymujemy wlasnie taki obraz i wlączajc go w mediaplayer nie musi on juz dodawac czarnych pasów - inaczej po co jest ten skrypt??
Sprawdzilem to w fitcd, zrobilem skrypt do filmu 16:9 zapisalem, a puzniej wczytalem ten skrypt zamiast filmu i fitcd pokazuje ze obraz jest juz w 4:3. Mozna tez w tmpgenc, wczytuje film ustawiam full screen kolor maski wybieram bialy i widze biale pasy dodane przez tmpgenc zeby obraz byl w 4:3, nastepnie wczytuje skrypt utworzony przez fitcd i są czarne pasy a nie biale, poniewaz skrypt je dodal a nie tmpg, pozatym wczytujac skrypt w tmpgenc pokazuje on ze obraz jest w 4:3. Po przetranskodowaniu mamy juz film 4:3 a nie 16:9, wiec nagrywamy w dvdmaestro jako 4:3 i nie ma problemu ze zwerzonym obrazem. Tak to wszystko widze ja! Prosze kogos o ocene! Jaki jest sens robienia skryptu do filmu 16:9, transkodowanie go takze jako 16:9 i puzniej jeszcze nagranie go jako 16:9?? W takim razie po co jest ten skrypt? Ostatnio zmieniany przez kredka : 17.05.2005 o godz. 07:38 |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Forumator
![]() |
Cytat:
jak robie film w Tmpegnc Plus to nie uzywam skryptu ![]()
![]() |
![]() |
|
|