Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 17.07.2005, 00:01   #1
raftu
Nowy na forum

Data rejestracji: 11.07.2005
raftu w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Codek BIG PROBLEM

Po wielu godzianach i kombinowaniu z programem Tmpgenc doszedłem do tego jak zrobić aby mieć i obraz i audio jednocześnie a to wszystko na zaledwie 1 CD .
Ale tu pojawił się nowy problem , mianowicie gdy chciałem otorzyć plik przygotowany na SVCD obraz po kilku sekundach staje , ale za to avi działa bez zarzutu.
Po zaqinstalowaniu ffdshow z zaznaczoną opcją mpeg2 obraz staje się strasznie wydłużony w pionie i avi przestają chodzić . Z koleji po zaistalowaniu mpeg z k-litle codek pack obraz jest właściwy ale avi nie chodzą .
Nie mogę znaleźć właściwej kombinacji kodeków , aby chodziły mi zarówno pliki avi jak i mpeg.
Proszę o pomoc , zależy mi na tym aby była bardzo wysoka jakość plików avi jak i mpeg.
Pozdrawiam.
raftu jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 17.07.2005, 22:55   #2
raftu
Nowy na forum

Dzięki , ale sam już znalazłem rozwiązanie.
Stary 17.07.2005, 22:57   #3
wolfen3
Madafaker

Data rejestracji: 08.08.2004
wolfen3 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
to napisz co zrobiles komus sie moze przydac
Stary 17.07.2005, 23:24   #4
olpiter
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 17.01.2005
olpiter zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Własnie ja tez mam problem z kodekami mam zainstalowany k-litle codek pack
ale nie wszystkie filmy mi działaja wyskauje błąd(to uniwersalne okienko z windy -PROGRAM ZOSTANIE ZAMKNIETY.....WYSLIJ RAPORT ) po odinstalowaniu k-litle codek pack filmy mi działaja te co wczesniej nie działaly ale nie działają inne .
Może macie jakieś lepsze kodek packi
olpiter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.07.2005, 00:04   #5
joujoujou
Ͼ Ͽ
Zlotowicz

Data rejestracji: 15.05.2004
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez olpiter
[...]
Może macie jakieś lepsze kodek packi
Akurat żadnego packa nie mam, a oglądam wszystko bez kłopotu.
Sprawę u mnie załatwia ffdshow i dodatkowo kodek xvid.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.07.2005, 10:22   #6
sc0rpi0
Kibic żużla :)

Data rejestracji: 07.12.2004
sc0rpi0 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A u mnie już od ponad 1,5 roku bezbłędnie spisuje się para FFdshow + Klite codek pack
Stary 18.07.2005, 23:20   #7
raftu
Nowy na forum

U mnie miałem problem dość skomplikowany.
Mianowicie aby działały mi filmy musiałem mieć zainstalowane kodeki w następującej kolejności:
1. AC3 , 2 Codecs all in one , 3 divx pack 502006 , 4 ffdshow-20020617
5 ffdshow-20021113 6 XviD-12072002-1 .
Na końcu instalowałem codek Codecs6003_allin1 najpier z opcją na orginalnego divx a potem na ffdshow z zaznaczoną funkcją subsite filter Divx G 400.
I przy odtwarzaniu było wszytko OK.
Przy przeróbce filmu w Canopurs Procoder również było wszystko dobrze , ale przy próbie zamiany filmu w programie TMPGenc plus na SVCD , tak aby plik mieścił się na jednej płytce miałem do wyboru czekać 10 godzin i potem nie mieć dźwięku w filmie lub czekać ok 2 godzin i nie móc obejżeć filmu , gdyrz po kilku pierwszych sekundach obraz stawał.
Pościągałem codeki ze strony divx i zaczołem kombinować 9 troche to potrwało).
Mianowicie teraz odtwarzam wszystko perfekt i koduje filmy SVCD .
Zainstalowałem codeki w następującej kolejności:
1 AC3 2 2 Codecs all in one 3 divx pack 4 xvid , pominołem ffdshow gdyż przy odtwarzaniu avi wszystko gra ale mpeg się zacinał po kilku sekudach i stał .
Następnie k litle codek pack z zaznaczoną opcją : real alternatiwe , opcjami do dźwięku ( wszystkie ) mpeg 2 main concept oraz quick time .
Ale po tych zabiegach odtwarzane są oczywiście wszystkie pliki lecz avi klatkują należy więc zainstalować Codecs6027_allin1 z zaznaczoną opcją ffdshow bez filtrów do nakładania napisów ( divx g 400 wiesza mi tmpgenc)
Jednak avi po tym nadal nie chodzą odpowiednio tak więc należy zainstalować
xvid mpeg 4 video ze strony divx .
Po tych zabiegach wszystko u mnie działa w porządku .
Na koniec chciał bym jeszcze dodać że po zainstalowaniu ffdshow z opcją
mpeg 2 ( SVCD) działają mi mpegi ale nie działają mi avi , a po zainstalowaniu k litle codek pack z opcją mpeg ale w innej konfiguracji obraz w svcd jest rozciągnięty w pionie a jego jakość pozostawia wiele do życzenia.
Moja k graf to g force MSI fx 5200 a reszta sprzętu to intel .
Mam nadzieję że to komuś pomorze i zaoszczędzie czasu na nieskończonej ilości kombinacji kodeków .
Jeżeli będziecie mieli jakieś pytanie chętnie na nie odpowiem o ile będę w stanie.
POZDRAWIAM
Stary 19.07.2005, 01:18   #8
Reetou
Data rejestracji: 18.05.2004
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Przytłoczyłeś mnie tymi kombinacjami Przyznaję się bez bicia - nigdy nie kodowałem SVCD/VCD. Ale...

Z kodeków instaluję Divx, Xvid, AC3 Filter, Real Alternative i QuickTime - w dowolnej kolejności. I jakoś dotąd wszystko mi się odtwarza i koduje. Więc zostanę póki co przy mojej metodzie
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.07.2005, 00:44   #9
raftu
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez Reetou
Przytłoczyłeś mnie tymi kombinacjami Przyznaję się bez bicia - nigdy nie kodowałem SVCD/VCD. Ale...

Z kodeków instaluję Divx, Xvid, AC3 Filter, Real Alternative i QuickTime - w dowolnej kolejności. I jakoś dotąd wszystko mi się odtwarza i koduje. Więc zostanę póki co przy mojej metodzie
Dobra spoko może ci działać przy takiej kombinacji ale mi niestety nie chce działać jeżeli chodzi o TMPGenc ( kodowanie) jak wcześniej opisałem do odtwarzania miałem dużo prościej , ale przy kodowaniu ww programem sytuacja driametralnie się mi zmieniła . Ostatni post dotyczył kodeków przy użyciu TMpGenc , natomiast do procoder wystarczą zainstalowane do standardowego odtwarzania filmów .
PS. Nikt cie nie zmusza do kombinowania jeżeli po staremu jest wszystko dobrze ( nie naprawiaj tego co jest dobre )
Pozdrawiam raftu.

Ostatnio zmieniany przez raftu : 20.07.2005 o godz. 00:46
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: