Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 07.07.2005, 16:49   #1
Ventyl
Ventyl®™

Data rejestracji: 04.09.2004
Ventyl w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Zaawansowane porgramy do authoringu

Witam! Od pewnego czasu zajmuję się przegrywaniem i tworzeniem płyt DVD-video. Zależy mi na jakości i czas składania takiej jednej płytki trwa od 2 do 10 dni. Poza jakością filmów i ścieżek dźwiękowych zależy mi również na dobrej jakości animowanym menu z dźwiękiem. Dotychczas robiłem to DVDlabPRO(nie zadowalająca w 100% jakość) ale dowiedziałem się co nieco o Sonic Scenarist. Niestety ni w ząb nie potrafie wykrzesać z niego nawet najprostszego menu. Szukając opisów po stronach znajdowałem jedynie niekompletne lub dziwnie zredagowane...
Bardzo proszę o pomoc!
Potrzebuję objaśnienia do tworzenia animowanych menu w Scenarist raczej po polskiemu
Z góry dziekuję i pozdrawiam!
fazi_razi@interia.pl
gg: 1830506
Ventyl jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 07.07.2005, 17:48   #2
1stwasp
Redakcja

Data rejestracji: 27.12.2003
1stwasp zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Tworzenie animowanych menu w Scenariście jest dziecinnie proste...
Jest tylko jeden problem - trzeba je całkowicie przygotować w zewnętrznej aplikacji.
Jest to genialne, gdy robimy menu do swoich produkcji DVD (np. z własnych taśm DV).
Ja w całość animacji przygotowuję w Premiere.
Dalej koduję animacje (też to trzeba odpowiednio zrobić, szczególnie ważne jest wymuszanie klatek I) w zewnętrznym koderze (TMPGEnc 2.5). W Scenariście podkładam tylko odpowiednio przyciski, powiązania, itp...
Całość trwa cchwilę i jest dosłowną drogą przez mękę.
Efekt końcowy jest jednak najlepszy z możliwych, szczególnie gdy ktoś TWORZY menu od zera.
Dla osób kopiujących, zmieniających, itp. na pewno nie ma to sensu.
Twórcze zastosowania są nieograniczone...
A - i najważniejsze - jednym słowem nie da się opisac jak to zrobić, ja zamierzam(łem) to zrobić, ale niestety od jakiegoś czasu nie mam na nic czasu i moja aktywność na CDRinfo ogranicza się tylko do tego forum...

Pozdrawiam!
1stwasp jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.07.2005, 11:12   #3
Ventyl
Ventyl&reg;™

1STWASP Właśnie chodzi o to że robię menu od podstaw Widzę że czeka mnie jeszcze dłuuuuga droga do biegłej obsługi scenarista ale (chyba) warto W scenariście ma jeszcze jeden problem....Chodzi o napisy.
Po wygenerowaniu przez MaestroSBT bitmap i edycji pliku *.sst powinny być akceptowalne przez scenarista..a tu lipa..cały czas pluje się o jakieś miarginesy i w ogólnym efekcie jest error:/
Tak czy inaczej dziękuję za szybką i konkretną odpowiedź
Pozdrawiam!
Stary 08.07.2005, 12:44   #4
1stwasp
Redakcja

Cytat:
Napisany przez Ventyl
1STWASP Właśnie chodzi o to że robię menu od podstaw Widzę że czeka mnie jeszcze dłuuuuga droga do biegłej obsługi scenarista ale (chyba) warto W scenariście ma jeszcze jeden problem....Chodzi o napisy.
Po wygenerowaniu przez MaestroSBT bitmap i edycji pliku *.sst powinny być akceptowalne przez scenarista..a tu lipa..cały czas pluje się o jakieś miarginesy i w ogólnym efekcie jest error:/
Tak czy inaczej dziękuję za szybką i konkretną odpowiedź
Pozdrawiam!
O napisach i Scenariście znajdziesz wszystko tutaj:
http://www.cdrinfo.pl/artykuly/subtitles/
Działa wysmienicie - trzeba tylko przestawić te marginesy - masz tam gotowca...

Co do biegłej obsługi... zapewne masz rację... ja pracuję ze Scenaristem gdzieś od ponad roku, i wciąż się uczę, zwłaszcza, że staram się, żeby każde menu było inne, żeby film każdorazowo zachowywał się inaczej, itp...
W zasadzie mozna powiedzieć, że w ogólnych zarysach mam w głowie zawsze szablon, który każdorazowo modyfikuję, ale i tak moja praca z menu to w głównej części kawałek dużej kartki + ołówek, gdzie mam wszystko rozrysowane i opisane GPRMy.
Inaczej nie da się nad tym zapanować...

Gdybyś miał jakieś szczegółowe pytania to pisz, moze jakoś razem znajdziemy na nie odpowiedź

Pozdrawiam!
Stary 08.07.2005, 14:01   #5
Ventyl
Ventyl&reg;™

Mam jeszcze jedno pytanko natury technicznej.Mam scenarista 3.01 Gdzieś wyczytałem że najlepszy scenarist jest w wersji 2.7. Jednak instalując wersję 2.7 pod koniec instalacji wyskakuje błąd i okienko informujące o niemożliwości uruchomienia jakiegos drivera związanego z plikiem keysetup...co więcej po restarcie syska uruchamiając scenarista 2.7 wyskakuje okno z informacją że nie mam bodajże winaspi32.dll czy czegoś w tym rodzaju....więc chcąc nie chcąc muszę pracować na wersji 3.01:/
jakieś sugestie rozwiązania problemu?
Pozdrawiam!
1STWAPS jestem bardzo zainteresowany współpracą bo jak to mówią takich dwóch jak nas trzech to nie ma ani jednego, po czym cała czwórka wyszła
kontakt:
fazi_razi@interia.pl
gg: 1830506
tel: na maila albo na gg
Pozdrówka
Stary 13.08.2005, 11:54   #6
Miho
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 25.01.2004
Miho zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Hmmmm-chciałem sobie porobic parę menu i innych takich rzeczy w tym scenariście-ale im dłuzej czytam te posty-tym bardziej zaczyna mnie boleć głowa.A scenarista jeszcze na oczy nie widziałem.I zastanawiam się czy chce go ogladać.
Miho jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.08.2005, 01:59   #7
1stwasp
Redakcja

Cytat:
Napisany przez Miho
Hmmmm-chciałem sobie porobic parę menu i innych takich rzeczy w tym scenariście-ale im dłuzej czytam te posty-tym bardziej zaczyna mnie boleć głowa.A scenarista jeszcze na oczy nie widziałem.I zastanawiam się czy chce go ogladać.
Zobacz czy warto oglądać...

Taki mały skan małego projektu i prostszego dodam...
Oczywiście wszystko trzeba robić "z ręki" nie ma specjalnej automatyki...

Pozdrawiam!
Stary 15.08.2005, 14:27   #8
Miho
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 25.01.2004
Miho zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jezus ,Maria !!!!!!-teraz oprócz głowy jeszcze bolą mnie oczy .I ogólnie słabo sie czuję :\
Ale za ten projekcik wielki Respect
Miho jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.08.2005, 01:11   #9
1stwasp
Redakcja

Cytat:
Napisany przez Miho
Jezus ,Maria !!!!!!-teraz oprócz głowy jeszcze bolą mnie oczy .I ogólnie słabo sie czuję :\
Ale za ten projekcik wielki Respect
może osłabiać... ale nie zamieściłem tego rysunku, żeby Ciebie (kogokolwiek) zrażać...

Faktycznie w Scenariście trzeba wszystko robić od zera (nie ma nawet żadnego template-u, więc i menu trzeba od zera rzeźbić w jakimś Photoshopie czy Premiere, czy innej zewnętrznej aplikacji).
Ale - w zamian mamy aplikację dającą swobodny dostęp do wszystkich rejestrów systemowych z podglądem tych rejestrów. Dostęp do symulacji real time, a to, że coś się robi z ręki daje nam pełną władzę nad projektem. Jest to jedyna aplikacja, którą można zmusić player do takiego zachowania jak my chcemy. Wszystko jest zgodne od a do z ze specyfikają DVD Video. Nieważne czy softwareowy czy sprzętowy player DVD zawsze odczyta płytę tak samo.
Wymaga on również sporej niestety wiedzy z różnego zakresu

Ale efekty niczym nie różnią się od efektów na komercyjnych płytach DVD, pod warunkiem, że autorowi starcza wyobraźni...

Aplikacja ma jeden jedyny mankament - cenę...

Poza tym jest genialna od początku do końca....

Pozdrawiam!
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: