![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Ventyl®™
Data rejestracji: 04.09.2004
![]() |
Zaawansowane porgramy do authoringu
Witam! Od pewnego czasu zajmuję się przegrywaniem i tworzeniem płyt DVD-video. Zależy mi na jakości i czas składania takiej jednej płytki trwa od 2 do 10 dni. Poza jakością filmów i ścieżek dźwiękowych zależy mi również na dobrej jakości animowanym menu z dźwiękiem. Dotychczas robiłem to DVDlabPRO(nie zadowalająca w 100% jakość) ale dowiedziałem się co nieco o Sonic Scenarist. Niestety ni w ząb nie potrafie wykrzesać z niego nawet najprostszego menu. Szukając opisów po stronach znajdowałem jedynie niekompletne lub dziwnie zredagowane...
Bardzo proszę o pomoc! Potrzebuję objaśnienia do tworzenia animowanych menu w Scenarist raczej po polskiemu ![]() Z góry dziekuję i pozdrawiam! fazi_razi@interia.pl gg: 1830506 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Redakcja
Data rejestracji: 27.12.2003
![]() |
Tworzenie animowanych menu w Scenariście jest dziecinnie proste...
Jest tylko jeden problem - trzeba je całkowicie przygotować w zewnętrznej aplikacji. Jest to genialne, gdy robimy menu do swoich produkcji DVD (np. z własnych taśm DV). Ja w całość animacji przygotowuję w Premiere. Dalej koduję animacje (też to trzeba odpowiednio zrobić, szczególnie ważne jest wymuszanie klatek I) w zewnętrznym koderze (TMPGEnc 2.5). W Scenariście podkładam tylko odpowiednio przyciski, powiązania, itp... Całość trwa cchwilę i jest dosłowną drogą przez mękę. Efekt końcowy jest jednak najlepszy z możliwych, szczególnie gdy ktoś TWORZY menu od zera. Dla osób kopiujących, zmieniających, itp. na pewno nie ma to sensu. Twórcze zastosowania są nieograniczone... A - i najważniejsze - jednym słowem nie da się opisac jak to zrobić, ja zamierzam(łem) to zrobić, ale niestety od jakiegoś czasu nie mam na nic czasu i moja aktywność na CDRinfo ogranicza się tylko do tego forum... Pozdrawiam!
Always Quality over Speed - both in a real life and in DVD backup! Polecam: Kopia Samego Filmu - Jakość ponad wszystko! Z DV do DVD Pierwsze kroki w Adobe Premiere Pro - część 1, część 2 Sonic Scenarist - podstawy authoringu (+DVD text, +JACKET_P) Konwersja dźwięku 2.0 -> 5.1 surround + kodowanie do DTS/AC3 Jak dodać polskie napisy do filmu DVD: Sonic Scenarist, Free Tools Z DVB na DVD-R |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Ventyl®™
![]() |
1STWASP Właśnie chodzi o to że robię menu od podstaw
![]() ![]() Po wygenerowaniu przez MaestroSBT bitmap i edycji pliku *.sst powinny być akceptowalne przez scenarista..a tu lipa..cały czas pluje się o jakieś miarginesy i w ogólnym efekcie jest error:/ Tak czy inaczej dziękuję za szybką i konkretną odpowiedź ![]() Pozdrawiam! |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Redakcja
![]() |
Cytat:
http://www.cdrinfo.pl/artykuly/subtitles/ Działa wysmienicie - trzeba tylko przestawić te marginesy - masz tam gotowca... ![]() Co do biegłej obsługi... zapewne masz rację... ja pracuję ze Scenaristem gdzieś od ponad roku, i wciąż się uczę, zwłaszcza, że staram się, żeby każde menu było inne, żeby film każdorazowo zachowywał się inaczej, itp... W zasadzie mozna powiedzieć, że w ogólnych zarysach mam w głowie zawsze szablon, który każdorazowo modyfikuję, ale i tak moja praca z menu to w głównej części kawałek dużej kartki + ołówek, gdzie mam wszystko rozrysowane i opisane GPRMy. Inaczej nie da się nad tym zapanować... Gdybyś miał jakieś szczegółowe pytania to pisz, moze jakoś razem znajdziemy na nie odpowiedź ![]() Pozdrawiam!
Always Quality over Speed - both in a real life and in DVD backup! Polecam: Kopia Samego Filmu - Jakość ponad wszystko! Z DV do DVD Pierwsze kroki w Adobe Premiere Pro - część 1, część 2 Sonic Scenarist - podstawy authoringu (+DVD text, +JACKET_P) Konwersja dźwięku 2.0 -> 5.1 surround + kodowanie do DTS/AC3 Jak dodać polskie napisy do filmu DVD: Sonic Scenarist, Free Tools Z DVB na DVD-R |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Ventyl®™
![]() |
Mam jeszcze jedno pytanko natury technicznej.Mam scenarista 3.01 Gdzieś wyczytałem że najlepszy scenarist jest w wersji 2.7. Jednak instalując wersję 2.7 pod koniec instalacji wyskakuje błąd i okienko informujące o niemożliwości uruchomienia jakiegos drivera związanego z plikiem keysetup...co więcej po restarcie syska uruchamiając scenarista 2.7 wyskakuje okno z informacją że nie mam bodajże winaspi32.dll czy czegoś w tym rodzaju....więc chcąc nie chcąc muszę pracować na wersji 3.01:/
jakieś sugestie rozwiązania problemu? ![]() Pozdrawiam! 1STWAPS jestem bardzo zainteresowany współpracą bo jak to mówią takich dwóch jak nas trzech to nie ma ani jednego, po czym cała czwórka wyszła ![]() kontakt: fazi_razi@interia.pl gg: 1830506 tel: na maila albo na gg ![]() Pozdrówka ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 25.01.2004
![]() |
Hmmmm-chciałem sobie porobic parę menu i innych takich rzeczy w tym scenariście-ale im dłuzej czytam te posty-tym bardziej zaczyna mnie boleć głowa.A scenarista jeszcze na oczy nie widziałem.I zastanawiam się czy chce go ogladać.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Redakcja
![]() |
Cytat:
![]() Taki mały skan małego projektu ![]() Oczywiście wszystko trzeba robić "z ręki" nie ma specjalnej automatyki... Pozdrawiam!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 25.01.2004
![]() |
Jezus ,Maria !!!!!!-teraz oprócz głowy jeszcze bolą mnie oczy
![]() Ale za ten projekcik wielki Respect |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Redakcja
![]() |
Cytat:
![]() Faktycznie w Scenariście trzeba wszystko robić od zera (nie ma nawet żadnego template-u, więc i menu trzeba od zera rzeźbić w jakimś Photoshopie czy Premiere, czy innej zewnętrznej aplikacji). Ale - w zamian mamy aplikację dającą swobodny dostęp do wszystkich rejestrów systemowych z podglądem tych rejestrów. Dostęp do symulacji real time, a to, że coś się robi z ręki daje nam pełną władzę nad projektem. Jest to jedyna aplikacja, którą można zmusić player do takiego zachowania jak my chcemy. Wszystko jest zgodne od a do z ze specyfikają DVD Video. Nieważne czy softwareowy czy sprzętowy player DVD zawsze odczyta płytę tak samo. Wymaga on również sporej niestety wiedzy z różnego zakresu ![]() Ale efekty niczym nie różnią się od efektów na komercyjnych płytach DVD, pod warunkiem, że autorowi starcza wyobraźni... Aplikacja ma jeden jedyny mankament - cenę... Poza tym jest genialna od początku do końca.... Pozdrawiam!
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|