![]() |
a powiedz mi - skad sobie film wie co ma wyswietlac na tych 1.1 nowych klatkach na sekunde? - bo brzmi to tak jakby strumien filmowy byl zapisywany nadmiarowo - cos tak jak wav i mp3 - nie przerobisz mp3 96 na 360 - bo to bedzei oszustwo - infomacji o sygnale jest dokladnie tylko ile na 96 - pozostale dane ktore sa potrzebne do zrobienia 360 kompresor wyciaga z sufitu - a poniewaz 96 miesci sie w 360 niecalkowita ilosc razy wiec znieksztalcane sa nietylko te nowe ale tez coktorastam stara klatka...
|
Cytat:
pozdrawiam |
Cytat:
co 23/25 klatke interpolujesz z kilku sasiednich - jesli bys teraz wrocil o 23 klatek mialbys inny obraz - bo taki urok cyfrowej kompresji (i wogole sygnalu) ze jest pokwantowany i 'male' zmiany moga mu bardzo zaszkodzic reszta jest ok. |
Cytat:
Może ze wzglądu na porę niezrozumiałem tutaj czegoś ?: "CobraVerde" : stworzyłes płytę DVD-Video z trzech plików DivX ,które posiadały framerate rzędu 23.9 ? W innym miejscu piszesz : "jako materiał źródłowy posłużył ponad 2 Gb plik Divx (dvd rip 640 x 272) z dźwiękiem AC3." no chyba naprawdę jesteś zmęczony skoro nie pojąłeś tej zawiłości ;) wyjaśniam - miałem film w trzech kawałwkach po 700 mb i żeby go poddać obróbce połaczyłem je w jeden plik o wadze 2 Gb. Jednak jeśli czytam iż ktos z DivX-ów tworzy szumnie nazwane DVD -Video (a takie sytuacje są coraz częstsze) to bierze mnie chyba uzasadniona złość ? mylisz pojęcia - DVD Video nie jest standardem zapisu jedynie wysokiej jakości obrazu, obejmuje też materiały niskiej jakości np. 352 x 288, Bitrate 1800 kbps. więc jak ktoś chce to może sobie używać tego terminu na filmy skonwertowane z Divx a malkontenci nie powinni się złościć ;) Jeśli do tego dodać jakis super sposób na konwersję bezstratną z 23kl/s do 25kl/s to zdaje mi się że że coś jest nie tak. chyba coś ci się pokręciło - co ma w tym przypadku framerate wspólnego z jakością ? przepraszam a co by się miało tracić podczas takiej konwersji ? klatki czy sekundy ? chyba nie bardzo wiesz o czym mówisz ;) podczas takiej konwersji nie jest poddawany obróbce obraz tylko ilość wyświetlanych klatek w 1 sekundzie - jako fachowiec powinieneś to wiedzieć ;) a zrobiłem to bo 23,9 fps nie jest standardową wielkością a nasze telewizory najlepiej sobie radzą z 25 fps (PAL). Doprawdy trudno to trochę pojąc ??? .No chyba nie myślisz że jeśli przkonwertujesz DivX-a o kilka rozdzielczości w górę to jakość pliku ulegnie polepszeniu ? nie nie myślałem tak ;p a zmiana rodzielczości to nie konwersja tylko zabieg kosmetyczny. zrobiłem to delikatnie - sam obraz wydłużyłem o 120/2 pix. i poszerzyłem o 54/2 pix - do tego doszedł letterbox 125x2 pix i dzięki temu mam standardowe 720x576 i wygląda to dobrze i naturalnie na panoramiczym TV. bitrate ustawiłem pomiędzy 1000 a 3500 (źródłowe Divxa 1200) i ku mojemu zdziwieniu i zadowoleniu obraz jest ostry, bez pikselozy i innych zniekształeceń. to zapewne zasługa CCE (8 godz. mielenia) i być może nowego kodeka Huffyuv, który daje podobno świetne efekty podczas obróbki plików AVI. |
Widzę że trochę sie trochę źle zrozumieliśmy .
Nie mam nic przeciwko rezygnacji z wstawek ,tylko jestem przeciw powtórnej rekompresji ,zmniejszaniu bitrate oraz zmniejszaniu rozdzielczości filmu . Te zabiegi powodują iż za bądź co bądź spore pieniądze (nagrywarka+płyta DVD-R)cofamy się do tego co oferuje nam DivX czy VCD . Dodatki ,zbędne napisy ,reportarze - ich likwidacja w 90% tytułów nie wystarczy aby pominąć rekompresję . Co do artykułow o DivX to oczywiście że zgadzam sie iż nie mają nic tutaj do rzeczy - to jednak (oprocz rippowania) inna działka . Jednak jeśli czytam iż ktos z DivX-ów tworzy szumnie nazwane DVD -Video (a takie sytuacje są coraz częstsze) to bierze mnie chyba uzasadniona złość ? .Jeśli do tego dodać jakis super sposób na konwersję bezstratną z 23kl/s do 25kl/s to zdaje mi się że że coś jest nie tak . Może ze wzglądu na porę niezrozumiałem tutaj czegoś ?: "CobraVerde" : stworzyłes płytę DVD-Video z trzech plików DivX ,które posiadały framerate rzędu 23.9 ? W innym miejscu piszesz : "jako materiał źródłowy posłużył ponad 2 Gb plik Divx (dvd rip 640 x 272) z dźwiękiem AC3." Poźniej : "chodzi przecież o przegranie z DVD(mpeg2) na DVD-R(mpeg2) a nie robienie kiepskich kopii Divx" Doprawdy trudno to trochę pojąc ??? .No chyba nie myślisz że jeśli przkonwertujesz DivX-a o kilka rozdzielczości w górę to jakość pliku ulegnie polepszeniu ? W razie czego prosze o poprawki . jaro |
racja - przy riowaniu używa się tych samych metod i programów jednak cała reszta przy kopiwaniu DVD na DVD-R wygląda inaczej i dlatego napisałem że zagłębianie się w arytuły o Divx jest w tym przypadku zbędne.
|
[QUOTE]CobraVerde napisa***322;(a)
[B]po co przeglądać artkuły o Divx ??? chodzi przecież o przegranie z DVD(mpeg2) na DVD-R(mpeg2) a nie robienie kiepskich kopii Divx, które co najwyżej nadają się do oglądania na kompie ;) a na płyte DVD-R nie wchodzi 4,7 GB tylko ok 4.4 Gb. a wracając do tematu: po pierwsze większość filmów jest nagrana na płytach dwuwarstwowych, które zawierają 7-8 GB materiału. nam musi wystraczyć 4.3-4.4 Gb, które oferują płyty DVD-R. Sama idea jest dosyć prosta: rippujemy DVD na twardy dysk, programem który zdejmie zabezpieczenia przed kopiowaniem (CSS) np. SmartRipper albo DVD Descrypter. potem trzeba się wziąć za edycję matriału. wywalamy wszystkie dodatki typu trailery, wywiady itp. oraz dodatkowe ścieżki dźwiękowe i podpisy. wybieramy po prostu tylko sam film, oryginalną ściężkę A jednak artykul o kompresii Divx - ripowanie i edycia. Po co wywalac wszystkie dodatki typu trailery,wywiady skoro ich po ripowaniu(Smart Ripper) niema tylko czysty film+AC3+napisy ? Pozdrawiam Marcin |
Cytat:
Caly dzien bede przybity :buu: wiem o co chodzi :( - niestety nie zmienia to faktu ze juz spac nie bede mugł (zwlaszcza ze masz dzis seans :( ) :buu: |
Cytat:
ale już poprawiłam prawie wszystko i wieczorem czeka mnie seans :) niestety moich produkcji nie udostępniam ani nie sprzedaję - wiadomo dlaczego. ale chętnie służę pomocą jakby ktoś chciał pojść tą samą drogą co ja :) |
Cytat:
pozdrawiam |
Witam
Mam pytanie do CobraVerde o sposob rekompresji . Od paru dni bawie sie przegranie WP: Druzyna Pierscienia Wersja Rozszerzona .Program Dvd X Copy poradzil sobie bez najmniejszych problemow niestety 4 dvd-r to chyba jednak ciutke za duzo .Chcialem sprobowac z rekompresja materialu i teraz pytanie o przepuszczenie tego prze CCE .Robie to zgodnie z instrukcja na doom9.org i tam radza aby przy drugim encodowaniu uzyc Multipass VBR oraz ustawic Passes na 1 . Natomiast Ty napsiales ze rewelacyjne efekty uzyskuje sie ustawiajac Passes na 3 . I teraz pytanie warto to jescze raz zrobic przy ustawieniach na 3 i czy ustawiajac na 3 uzyskam zdecydowanie lepsze efekty ? Dzieki Pozdrawiam |
Nie ja czerkam na ten film juz rok !!!! a ty juz go zrobiles !!!!!!
jak moge go zdobyc od cibe (jesli to nie lipa ) ?? oczywiscie jako dvd-r :) mozliwy do odtwozeniu w stacjonarnym odtwazaczy dvd Pioneera |
Cytat:
poza tym to zbyt proste rozwiązanie - to zrobić może każdy za pomocą DVDx Copy. ja wolę się pobawić i mieć wszystko na jednej płycie. co do jakości - filmy do 120 min. kopiuje się bez zauważalnych strat jakości. na dłuższych ok. 150 nim żeby zobaczyć różnicę trzeba się przyjrzeć detalom - na dobrym telewizorze z odległości 3 m. nadal ogląda się komfortowo. przy filmach 180 min. i więcej widać już różnicę. ale przy zastosowaniu do rekompresji dobrych metod i narzędzi ta różnica nie razi. a niektóre filmy jak wspomniany przeze mnie Titanic mimo prawie 190 min. wygląda super jak na kopię. wynika to ze specyfiki materiału źródłowego - ok. 30% każdej klatki to letterbox. jak się go wytnie i podda rekompresji sam obraz to bitrate wcale nie spada znacząco. poza tym zastosowałem jak zwykle 3-pass VBR encoding, który daje naprawdę świetne efekty. ale to wszystko nic - właśnie zrobiłem DVD z filmem Władca Pierścieni: Dwie Wieże :) jako materiał źródłowy posłużył ponad 2 Gb plik Divx (dvd rip 640 x 272) z dźwiękiem AC3. po pierwszej próbnej konwersji (VBR 1-pass) wygląda bardzo dobrze na TV i to po zmianie rozdzielczości na 720 x 576. teraz go przepuszczę przez CCE na 3-pass VBR i jutro bedę miał finalne DVD z porządnym obrazem, znakomitym dźwiękiem 5.1 i polskimi napisami :) pozdrawiam |
Jeśli film mieiści się na płycie DVD-R/RW i nie jest zabezpieczona ,wówczas zachowujemy się tak jak w przypadku kopiowania płyty CD (Nero+CdCopy+Write) .
Jeśłi jest jednak na płycie zabezpieczenie wówczas np. DVD Decrypter ,kopiowani na dysk twardy (wszystkie pliki) ,na koniec Nero ,wybieramy format DVD-Video ,przeciągamy wszystkie pliki na płytę DVd i włączamy record .jaro |
Wszystko ok ale jak mam dojscie do filmow które spokojnie mieszcza sie na dvd-r bo ktos juz je okroił albo sa oryginalne to czym najlepiej je kopiowac nie bawiac sie w rippowanie??? Najlepiej jakby dało sie robic obraz dvd.
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:36. |