![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 14.07.2005
![]() |
DivX na DVD-najlepszy z najlepszych software
Witam
Zanim zarejestrowałem sie na forum przeglądnąłem głeboko temat zgrywania filmow z Divx na płyty DVD i faktycznie sprawa gdy na filmie jest np polski lektor i nie trzeba napisów ogranicza sie w zupelnosci do Cyberlink PowerDirectora 4.0 ktory otrzymal nawet 1 miejsce w porownaniu z Pinnacle i Ulead Video Studio 9. Natomiast jeśli już chcemy dodać nasze napisy z pliku tekstowego zacząłem niefortunnie od Adobe Encore DVD 1.5 które niestety przyjmuje jako plik źródłowy pliki video o rozdzielczości już DVD, Pal lub NTSC. Mało który film jest ripowany w takiej rozdzielczości a nawet jeśli takowy mamy to potem jest problem z dołączeniem napisów chociaż dobrze opisany na angielskim forum ale dużo zabawy i czasochłonne. Przerobiłem również Roxio Media Creator 7.5 które służy w sumie do zgrywania materiału z kamery i automatyzuje różne rzeczy, potem Ulead Video Studio 9.0 i na końcu Sony Vegas 6 i DVD Architect 3.0. Wszystkie te pakiety nie oferują dołączania plików tekstowych (napisów) do naszego filmu prócz DVD Architecta gdzie również jest to kłopotliwe tak w dołączaniu jak i spasowaniu. Wgłebiajac sie dalej w angielskie forum stwierdziłem ze szybkie i profesjonalne wykonanie płyty DVD z filmem oferuje tylko i wyłącznie DVDLab Pro 1.5 www.mediachance.com Musi to być wersja Pro która ma już ściezkę subtitles i mozemy dołaczac nasze napisy w roznych formatach. Jesli mamy plik txt to SubRip konwertuje na srt ale gubi czasy i wyswietla zerowe czasy, najlepiej Subeditem, otwieramy napisy i eksportujemy w formacie srt. Bardzo ladnie DVDLab Pro je importuje poprzez klikniecie na sciezke Sub i tam import.Mamy wiec załatwiona sprawe z programem do zgrywania juz na DVD. Niefortunnie DVDLab Pro importuje tylko mpeg'i lub osobno strumien video i audio.Zanim wiec wkleimy do niego naszego divx'a musimy przerobic go na mpeg'a tylko czym...Istnieje juz wiele programow ktore automatyzuja niby wszystko ale ciagle sa z nimi problemy, avi2dvd 0.3.0 beta czy The FilmMachine 1.4. Wrzucamy do nich plik i nawet jesli cos jest nie tak nie dotaniemy zadnego ostrzezenia tylko program młóci dyskiem przez kilka godzin, na koncu moze sie okazac ze na darmo robota. Osobiscie przewaliłem wszystkie komercyjne programy do kompresji łacznie z WinAvi,ImmTOO Encoder, Xmpeg 5.03 i dziesiatki innych rownie dobrych ale... jest jeden ktory wpadł mi w oko i nie dosc ze oferuje kompresje do formatu mp4 (rewelacyjna jakosc i mocna kompresja) to robi to bardzo szybko i jakosc w niektorych przypadkach jest lepsza od nowego MPEG4 part 10 znanego jako MPEG AVC H.264, nowego rewolucyjnego formatu podobno nastepcy DivX'a zastosowanego miedzy innymi w Nero Recode. Niestety kompresja do H.264 trwa wieki a naprawde smiac mi sie chce jak czytac ze ktos robił 4 czy 5 przejść kompresora po to zeby z juz skompresowanego filmu zrobic maksimum jakosci na DVD. Program o ktorym pisze to MPEG4 Direct Maker, jest to pakiet kilku programików w tym zgrywanie z DVD do Divx'a lub do MP4 (rewelacja!) oraz najwazniejszy dla mnie: VCD MPEG AVI WMV ASF Converter ktory kompresuje pliki AVI do QuickTime, MP4,WMV,kazdego kodeka zainstalowanego w systemie a wiec Xvid'a czy Divx'a, ffdshow'a oraz o to co nam chodzi, do MPEG1,MPEG2 i robi to błyskawicznie czyli napewno mnie niż trwa film, być może nawet o połowę zaleznie od procesora. Wczytujemy plik avi, ustawiamy plik docelowy MPEG2 z bitrate około 1500 i audio 128 48kHz i GO. Program jest naprawdę szybki i oferuje niesamowitą kompresję do pliku MP4, robiłem kilkadziesiąt kompresji i naprawdę powala jakościa przy rozumnym bitracie oczywiście. Tutaj ostrzeżenie abyscie sprawdzili czy Wasz plik avi ma dzwiek z probkowaniem 48kHz bo moga byc problemy z synchronizacją potem w DVDLab Pro ponieważ program bedzie transkodował dzwiek z 44.1 do 48kHz własnie. Otrzymany plik MPEG2 z Direct MPEG4 Maker'a importujemy bezposrednio do DVDLab Pro, jesli cos jest nie tak otrzymujemy ostrzezenie. Rozdzielczoscia mozna sie nie przejmowac wazne tylko zeby dzwiek byl w probkowaniu 48kHz. Importujac MPEG'a program pyta o demuxowanie czyli rozdzielanie audio i video, mozemy dac tak i zapisze pli video osobno z rozszerzeniem mpv i audio osobno mpa, potem wklejamy te dwa pliki oraz dodeajemy przygotowane juz napisy z pliku srt. Jesli w MPEG4 Makerz'e ustawilismy bitrate okolo 1500 to z jednoplytowego filmu otrzymamy jakies 1GB film w MPEG2 i tyle on zajmie miejsca na plycie wiec teoretycznie mozemy dac 4 filmy Divx'a na jedna płyte DVD robiac do tego tam fajne menu czy cos. W razie problemow moge przedluzyc i tak juz długiego posta. Moim zdaniem jest to bezproblemowe przerabianie fimow na DVD i nie musimy wcale czekac te 4 czy 5 godzin jak w innych programach. Jesli komus nie odpowiada MPEG4 Direct Maker moze plik MPEG2 zrobic w Canopu ProCoder 2.0 ktory ma lepsza jakosc od TMPGEnc. Jak kto woli.. ![]() |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Nikoniarz
Data rejestracji: 26.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Napisz to ładniej, wrzuć jakieś screeny... Poukładaj tą treść, bo trochę zagmatwanie napisałeś.
PS. bitrate na poziomie 1500 dla DVD to nie jest wcale rewalacyjna jakość ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 13.07.2005
![]() |
Ale sie pierwszy kolega rozpisal. Jesli chodzi o konwersje avi2dvd, to bezbledny jest dvd2svcd (z opcja avi2dvd), do tego plugin AutofitCD i mozesz przerabiac. Dzieki CCE (miedzy innymi) jakosc gwarantowana. Druga sprawa napisy - srt lub txt. Jak chcesz zrobic film w miare przyzwoitej jakosci (dziwiek stero), dlugosc 90 min, do wystarczy zaznaczyc w opcjach dlugosc plytki na poziomie 2,2 GB, bitrate bedzie gdzies w okolicach 3000 kbs, to wystarczy. Uwaga, jesli chcesz umiescic na jednej plycie dwa filmy, to warto "wtopic napisy" (jakosc bedzie OK), pozniejszy authoring to juz "bajka", np TMPEG DVD AUTHOR. Jesli masz avi z AC3, to tez mozna oszukac dvd2svcd, i to bardzo prosto, efekt wiadomo rewelacja !!!
pozdrawiam W. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Bywalec
Data rejestracji: 22.03.2004
![]() |
czy ten mpeg4 direct maker zmieni mi czestotliwosc probkowania dzwieku z 44,1 na 48 ? czy musze osobnym softem to robic? Jesli tak to jakim, te wsyztskie be....?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||||||
Kibic żużla :)
Data rejestracji: 07.12.2004
![]() |
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Bywalec
![]() |
to ten avi2dvd zrobi wsyztsko za mnie, az do: VIDEO_TS i AUDIO_TS ?
Czego oprocz TMPEGENC uzywac do przerobki AVI -> MPEG1/2? Czy od razu wtapiac napisy,czy pozniej dodac jako oryginalne subtitles w DVD ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() |
Ja oprócz TMPGEnc używam właśnie The Film Machine z CCE. Jeżeli chodzi o DVD to nie wtapiaj napisów tylko dodawaj je jako oryginalne (w The Film Machine możesz to zrobić).
Wtapianie przydaje się tylko do (S)VCD, które to napisów nie obsługują i trzeba je wmontowywać w film. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Bywalec
![]() |
Acha, OKI!
A ten MPEG4 Direct makr to klapa totalna, po przerobieniu filmu na poczatku przez kilka sek. niema dzwieku, a obraz leci w trybie przyspieszonym.... lipa ![]() Mam filmiki zgrane z aparatu Canon w formacie AVI,zaden soft oprocz MPEG4DIRECTmAKER'a i nie daje se z nimi rady,czym to rozgrysc? |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 30.06.2005
![]() |
divx to dvd
A ja używam WinAvi Video Conventer !!! W 30 min przerabia divx do Dvd , z napisami tez nie ma problemów . Polecam !!!!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 07.04.2003
![]() |
za to jakość win avi kicha większej nie widziałem. Tak to można przerabiać filmy na szybko do obejrzenia i w kubeł
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 31.08.2005
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
![]() |
Tak on robi dużo plików ale najważniejszy z nich to plik .mpg (nazwa bodajże tfm_muxed_file00.mpg), a reszta to tylko pliki powstałe w czasie konwersji.
Menu do DVD robę w TMPGEnc DVD author ale myslę o przerzuceniu się na coś lepszego typu DVDLab lub Sonic Scenarist. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 31.08.2005
![]() |
A czy to dobrze ze ten plik powstaly juz jest bez dźwięku?? Tak ma być??
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Bywalec
![]() |
tak,tak ma być! Dzwiek jest w osobnym pliku
|
![]() |
![]() |