![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 21.08.2002
![]() |
DTS czy AC3/6
Odrazu zaznaczam ze jestem kompletnie zielony
![]() ![]() Mam pytanie. Czesto przy przerabianiu filmu na DVD na DVDR-ke mam do wyboru obciac ktoras sciezke dzwiekowa AC3 (to to samo co dolby digital chyba?) albo DTS. Ktory format lepiej zostawic? Ktorys jest lepszy? Z gory dzieki za odpowiedz. Pozdrawiam. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Redakcja
Data rejestracji: 27.12.2003
![]() |
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=47404
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=33183 Poczytaj sobie, zanim na nowo rozgorzeje dyskusja co lepsze... Pozdrawiam!
Always Quality over Speed - both in a real life and in DVD backup! Polecam: Kopia Samego Filmu - Jakość ponad wszystko! Z DV do DVD Pierwsze kroki w Adobe Premiere Pro - część 1, część 2 Sonic Scenarist - podstawy authoringu (+DVD text, +JACKET_P) Konwersja dźwięku 2.0 -> 5.1 surround + kodowanie do DTS/AC3 Jak dodać polskie napisy do filmu DVD: Sonic Scenarist, Free Tools Z DVB na DVD-R |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
OGame Master
Data rejestracji: 19.04.2003
![]() |
Cytat:
Hehe... oczywiscie ze dts jest duzo lepszy ![]() Niestety jest jednoczesnie "troche" ![]() Wycinaj w zaleznosci od filmu i tego na czym ci zalezy ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Redakcja
![]() |
Tak dla mnie odsłuchowo równiez jest lepszy, ale nalezy pamietać że w DTS nie ma tzw. znrmalizowanej głośności, która jest w AC3.
Pierwsze wrażenie - głośniejszej ścieżki audio DTS w porównaniu z taką sama AC3 jest bardzo imponujace, ale jednocześnie dość złudne. Żeby porównać ścieżke AC3 do DTS, trzeba tą pierwszą podgłosnić o 4dB w stosunku DTS, lub tą drugą ściszyć (co na jedno wyjdzie). Najlepiej gałką amplitunera dodać 4 jednostki mocy :-) Wtedy ta róznica juz nie jest tak piorunująca, ale mnie i tak się bardziej podoba dźwięk DTS :-) Pozdrawiam!
Always Quality over Speed - both in a real life and in DVD backup! Polecam: Kopia Samego Filmu - Jakość ponad wszystko! Z DV do DVD Pierwsze kroki w Adobe Premiere Pro - część 1, część 2 Sonic Scenarist - podstawy authoringu (+DVD text, +JACKET_P) Konwersja dźwięku 2.0 -> 5.1 surround + kodowanie do DTS/AC3 Jak dodać polskie napisy do filmu DVD: Sonic Scenarist, Free Tools Z DVB na DVD-R |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 08.10.2004
![]() |
Hmm, DTS czy AC3?
Czasmi też mam ten dylemat, który zostawić. Prawie zawsze zostawiam obydwa, chyba że kompresja jest zbyt duża to zastawiam tylko AC3. Co by nie mówić to DTS jest rzeczywiscie przyjemniejszy dla ucha. Mam koncert Queen, właśnie w DTS, aż chce się słuchać. Pozdrowienia Salem |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Zapominaciej o jednym - ktos moze nie meic dekodera DTS, wtedy jedynym rozwiazaniem jest AC3 i ja tak wlasnie robie.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Redakcja
![]() |
Cytat:
Jak go ktoś nie ma to znaczy, że nie wie po co mu DTS i wtedy niech sobie słucha AC3... Pozdrawiam!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 07.06.2005
![]() |
DTS za free
witam .jestem tu nowy, ale posiadam dobry sprzet i mam pytanko czy z nety mozna sciagnac muzyke w formacie DTS za free
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
![]() |
DTS za free
witam.mam pytanko ,czy za free mozna scignac z nety muzyke w formacie DTS?
A co do wypowiedzi kolegow w tym dziale to czeba podkreslic ze wazny jest tez certyfikat wzmacniacza"THX" oklo 1000W(ONKYO),no i kolumny drewniane najepiej produkcji dunskiej.wtedy mozna posluchac muzki np: zespolu Queen,(niezla jazda!) ![]() dzieki pozdrawiam:musiur |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Redakcja
![]() |
eMule :-) choc ściąganie materiałów objętych prawem autorskim chyba nie jest legalne (piszę chyba, bo pewny nie jestem...)
Certyfikat THX nie jest niezbędnie konieczny, ważne żeby amplituner kina domowego ważył około 20kg i wzwyż... Co do kolumn to zgadzam się w całej rozciągłosci :-) Pozdrawiam!
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Nowy na forum
![]() |
wydaje mi sie ze w necie nie ma rzeczy nie mozliwych,bo w sklepie trzeba dac ok.120zl za plytk,a co do THXu jak mozna myslec o sprzecie wysokiej klasy bez THXu to jakis banal.kupic sobie wzmacniacz za 6tys bez THXu.
![]() Ostatnio zmieniany przez musiur : 07.06.2005 o godz. 22:39 |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 14.04.2005
![]() |
Wpisz w Mule nazwe zespolu + DTS i gotowe. Ale od razu mowie ze nie za wiele plytek znajdziesz. Mimo to polecam Wish you were here Floydow w DTS.
Rewelacja. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Redakcja
![]() |
Cytat:
Gdyż: - aby system, podkreslam system - byl na prawde caly podlegajacy certyfikacji THX to wszystkow nim musi byc certyfikowane (amplituner, glosniki, szczegolnie LFE, sama płyta DVD, nawet kabelki i pomieszczenie odsluchowe). A certyfikowane jest też wizja w tym systemie nie tylko dżwięk. Zaloze sie, ze Twoj system nie spelnia zalozenia (proporcje ścian, załozenia akustyczne a nawet oświetlenie w pomieszczeniu). Założe się, że żadne duńskie kolumny nie spełniają charakterystyk promieniowania THX i żadne nie są certyfikowane, co w żadnym stopniu nie umniejsza jakości ich dźwięku - wręcz przeciwnie. Owszem kazdy z elementow systemu moze samodzielnie dzialac, to prawda, ale to tak jakby ktos do malucha zalozyl spojlery od BMW i twierdzil, ze to BMW właśnie nie maluch ![]() Oprócz tej metafory wszystko co napisalem powyzej napisane jest otwartym tekstem na stronie THX, tylko trzeba chcieć to właściwie odszyfrować... Owszem mając porządny sprzęt z certyfikatem THX, nic nie można temu sprzętowi ująć. Na pewno będzie grał porządnie, gdyż certyfikacja THX sprzętu za 6k jak napisałeś predysponuje go zastosowania w nim elementów z tzw. górnej półki. Czyli dla ogólnego samopoczucia pewnie taki posiadacz sprzętu będzie czuł się lepiej, natomiast w warunkach domowych to odczuje tylko wydatek pieniedzy zwiazany z pokryciem kosztow kolejnej licencji. Pozdrawiam!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 15.01.2002
![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
|