Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 11.05.2005, 15:54   #1
hose
Nowy na forum

Data rejestracji: 21.08.2002
hose w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
DTS czy AC3/6

Odrazu zaznaczam ze jestem kompletnie zielony

Mam pytanie. Czesto przy przerabianiu filmu na DVD na DVDR-ke mam do wyboru obciac ktoras sciezke dzwiekowa AC3 (to to samo co dolby digital chyba?) albo DTS. Ktory format lepiej zostawic? Ktorys jest lepszy?

Z gory dzieki za odpowiedz. Pozdrawiam.
hose jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 11.05.2005, 16:09   #2
1stwasp
Redakcja

Data rejestracji: 27.12.2003
1stwasp zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=47404
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=33183

Poczytaj sobie, zanim na nowo rozgorzeje dyskusja co lepsze...

Pozdrawiam!
1stwasp jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.05.2005, 16:18   #3
Boger
OGame Master

Data rejestracji: 19.04.2003
Boger zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez hose
Odrazu zaznaczam ze jestem kompletnie zielony

Mam pytanie. Czesto przy przerabianiu filmu na DVD na DVDR-ke mam do wyboru obciac ktoras sciezke dzwiekowa AC3 (to to samo co dolby digital chyba?) albo DTS. Ktory format lepiej zostawic? Ktorys jest lepszy?

Z gory dzieki za odpowiedz. Pozdrawiam.

Hehe... oczywiscie ze dts jest duzo lepszy

Niestety jest jednoczesnie "troche" wiekszy.

Wycinaj w zaleznosci od filmu i tego na czym ci zalezy

Boger jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.05.2005, 12:12   #4
1stwasp
Redakcja

Tak dla mnie odsłuchowo równiez jest lepszy, ale nalezy pamietać że w DTS nie ma tzw. znrmalizowanej głośności, która jest w AC3.
Pierwsze wrażenie - głośniejszej ścieżki audio DTS w porównaniu z taką sama AC3 jest bardzo imponujace, ale jednocześnie dość złudne.

Żeby porównać ścieżke AC3 do DTS, trzeba tą pierwszą podgłosnić o 4dB w stosunku DTS, lub tą drugą ściszyć (co na jedno wyjdzie). Najlepiej gałką amplitunera dodać 4 jednostki mocy :-)

Wtedy ta róznica juz nie jest tak piorunująca, ale mnie i tak się bardziej podoba dźwięk DTS :-)

Pozdrawiam!
Stary 15.05.2005, 10:37   #5
Salem
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 08.10.2004
Salem zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Hmm, DTS czy AC3?
Czasmi też mam ten dylemat, który zostawić. Prawie zawsze zostawiam obydwa, chyba że kompresja jest zbyt duża to zastawiam tylko AC3.
Co by nie mówić to DTS jest rzeczywiscie przyjemniejszy dla ucha.
Mam koncert Queen, właśnie w DTS, aż chce się słuchać.

Pozdrowienia Salem
Salem jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.05.2005, 10:55   #6
M@X
Get a Mac!

Data rejestracji: 18.04.2003
M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Zapominaciej o jednym - ktos moze nie meic dekodera DTS, wtedy jedynym rozwiazaniem jest AC3 i ja tak wlasnie robie.

Hosting na świetnych warunkach z rewelacyjnym wsparciem:
M@X jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.05.2005, 22:20   #7
1stwasp
Redakcja

Cytat:
Napisany przez M@X.666
Zapominaciej o jednym - ktos moze nie meic dekodera DTS, wtedy jedynym rozwiazaniem jest AC3 i ja tak wlasnie robie.
Jasne... DTS jest dla ludzi, którzy wiedzą po co go potrzebują i co za sobą niesie. Kupując więc amplituner świadomie wybierają, żeby taki dekoder był.
Jak go ktoś nie ma to znaczy, że nie wie po co mu DTS i wtedy niech sobie słucha AC3...

Pozdrawiam!
Stary 07.06.2005, 20:52   #8
musiur
Nowy na forum

Data rejestracji: 07.06.2005
musiur zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
DTS za free

witam .jestem tu nowy, ale posiadam dobry sprzet i mam pytanko czy z nety mozna sciagnac muzyke w formacie DTS za free
musiur jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.06.2005, 21:37   #9
musiur
Nowy na forum

DTS za free

witam.mam pytanko ,czy za free mozna scignac z nety muzyke w formacie DTS?
A co do wypowiedzi kolegow w tym dziale to czeba podkreslic ze wazny jest tez certyfikat wzmacniacza"THX" oklo 1000W(ONKYO),no i kolumny drewniane najepiej produkcji dunskiej.wtedy mozna posluchac muzki np: zespolu Queen,(niezla jazda!)
dzieki

pozdrawiam:musiur
Stary 07.06.2005, 21:53   #10
1stwasp
Redakcja

eMule :-) choc ściąganie materiałów objętych prawem autorskim chyba nie jest legalne (piszę chyba, bo pewny nie jestem...)

Certyfikat THX nie jest niezbędnie konieczny, ważne żeby amplituner kina domowego ważył około 20kg i wzwyż...

Co do kolumn to zgadzam się w całej rozciągłosci :-)

Pozdrawiam!
Stary 07.06.2005, 22:20   #11
musiur
Nowy na forum

wydaje mi sie ze w necie nie ma rzeczy nie mozliwych,bo w sklepie trzeba dac ok.120zl za plytk,a co do THXu jak mozna myslec o sprzecie wysokiej klasy bez THXu to jakis banal.kupic sobie wzmacniacz za 6tys bez THXu. dzieki

Ostatnio zmieniany przez musiur : 07.06.2005 o godz. 22:39
Stary 08.06.2005, 07:42   #12
Azazello
Nowy na forum

Data rejestracji: 14.04.2005
Azazello w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Wpisz w Mule nazwe zespolu + DTS i gotowe. Ale od razu mowie ze nie za wiele plytek znajdziesz. Mimo to polecam Wish you were here Floydow w DTS.
Rewelacja.
Azazello jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.06.2005, 08:59   #13
1stwasp
Redakcja

Cytat:
Napisany przez musiur
...a co do THXu jak mozna myslec o sprzecie wysokiej klasy bez THXu to jakis banal.kupic sobie wzmacniacz za 6tys bez THXu. dzieki
Hmmm... to ciekawe stwierdzenie jest, bardzo marketingowe, z którym pozwolę się nie zgodzić...

Gdyż:

- aby system, podkreslam system - byl na prawde caly podlegajacy certyfikacji THX to wszystkow nim musi byc certyfikowane (amplituner, glosniki, szczegolnie LFE, sama płyta DVD, nawet kabelki i pomieszczenie odsluchowe). A certyfikowane jest też wizja w tym systemie nie tylko dżwięk.
Zaloze sie, ze Twoj system nie spelnia zalozenia (proporcje ścian, załozenia akustyczne a nawet oświetlenie w pomieszczeniu).
Założe się, że żadne duńskie kolumny nie spełniają charakterystyk promieniowania THX i żadne nie są certyfikowane, co w żadnym stopniu nie umniejsza jakości ich dźwięku - wręcz przeciwnie.
Owszem kazdy z elementow systemu moze samodzielnie dzialac, to prawda, ale to tak jakby ktos do malucha zalozyl spojlery od BMW i twierdzil, ze to BMW właśnie nie maluch
Oprócz tej metafory wszystko co napisalem powyzej napisane jest otwartym tekstem na stronie THX, tylko trzeba chcieć to właściwie odszyfrować...

Owszem mając porządny sprzęt z certyfikatem THX, nic nie można temu sprzętowi ująć. Na pewno będzie grał porządnie, gdyż certyfikacja THX sprzętu za 6k jak napisałeś predysponuje go zastosowania w nim elementów z tzw. górnej półki.
Czyli dla ogólnego samopoczucia pewnie taki posiadacz sprzętu będzie czuł się lepiej, natomiast w warunkach domowych to odczuje tylko wydatek pieniedzy zwiazany z pokryciem kosztow kolejnej licencji.

Pozdrawiam!
Stary 08.06.2005, 14:10   #14
Koolo
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 15.01.2002
Koolo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez M@X.666
Ale jeżeli ktoś ma DTS to powinien z niego korzystać bo to najlepszy z rozpowszechnionych formatów (poza wynalazkami których nazwy są na amplitunerach ale płyt w nich nagranych szukać trzeba w USA) chyba że jakaś ideologia na to nie pozwala ;-)

Twoje uprawnienia: