Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ranking: Ranking dyskusji: głosów 2, średnio 5.00. Tryby wyświetlania
Stary 06.04.2006, 10:10   #46
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 13.11.2003
Posty: 4
RadekSo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez 1stwasp
....
4. Do kodowania materiału DV NIE UŻYWAMY CBR - NIGDY!!!, chyba, że chcemy mieć w efekcie po kodowaniu kiepski obraz :-)
....
Być może się mylę ale czy nie jest tak, że w pierwszym przebiegu (jeśli chodzi o VBR) program analizuje poszczególne klatki po to by w następnym użyć do konkretnej klatki odpowiedniego bitrate z narzuconego przedziału np. przytoczonego przez ciebie Max:9000 - Min:2000?
Bo jeśli tak (a właśnie tak myślę) to stosowanie stałego bitrate (CBR) na poziomie 9000 jest w pełni uzasadnione. I wtedy upchniemy na płytkę DVD jekieś 60min materiału w najlepszej jakości.
RadekSo jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 06.04.2006, 11:35   #47
Redakcja
 
Avatar użytkownika 1stwasp
 
Data rejestracji: 27.12.2003
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 719
1stwasp zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez 1stwasp
Kodowanie CBR jest również nonsensowne z punktu widzenia matematycznego. Z punktu widzenia obrazu również może generować artefakty, szczególnie dla dużych stabilnych płaszczyzn jednokolorowego obrazu, np. jak ktoś sobie sfilmuje niebo bez chmur, bo lubi kolor niebieski i zaalokuje tam 8Mb/s to zobaczy po kodowaniu pewne ruchy tego nieba, których tam nie było :-) Ale jak kto lubi... (może powinienem napisać używając wprawnego oka, ale to już nie moja sprawa co kto widzi a czego nie...)
a to była dalsza część mojej wypowiedzi - chyba nie dość dokładnie czytasz posty

Dodam również, w odpowiedzi na Twój post, że na pewnym poziomie ogólnosci masz racje. Gdzie leży bład metody CBR?
Jeżeli masz przedział 2000 - 9000Mb/s i dysponujesz przyzwoitym koderem MPEG2, to po pierwszym przebiegu i analizie materiału zaalokuje on w drugim przebiegu OPTYMALNĄ prędkosc bitową. Wracając do moich chmurek, które wiszą na niebie - nie spodziewaj się, że jeżeli koder VBR zaalokuje w nie, np. 4Mb/s a CBR zaalokuje 9Mb/s to bedziesz miał lepszy obraz - będziesz miał wyprodukowane masę pary, która w większości pójdzie w gwizdek - lepiej nie będzie. Tzn. będziesz miał poczucie, że jest lepiej bo jest więcej, ale rzeczywistośc będzie inna
Poza tym jak tez pisałem w tym wątku, koder nie jest taki *****ny, że wykonuje głupią analizę polegajacą tylko na myśleniu komu zabrać... To jest bardzo skomplikowana, wielowątkowa analiza materiału, na którą własnie koder CBR nie ma czasu, stad też obraz wyprodukowany wieloprzebiegowo, bedzie zawsze lepszy od jednoprzebiegowo (za wyjątkiem one pass constant quality - ale powoli sklaniam sie do stwierdzenia, że ten tryb chyba jest poza zasiagiem koderów softwareowych).

reasumując - więcej nie zawsze znaczy lepiej - ale jak kto woli - ja się nie upieram, jak kto sobie zakoduje, tak będzie miał

Pozdrawiam!
1stwasp jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.04.2006, 12:02   #48
Guru
 
Avatar użytkownika Arepo
 
Data rejestracji: 30.09.2004
Posty: 3,228
Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez RadekSo
Być może się mylę ale czy nie jest tak, że w pierwszym przebiegu (jeśli chodzi o VBR) program analizuje poszczególne klatki po to by w następnym użyć do konkretnej klatki odpowiedniego bitrate z narzuconego przedziału np. przytoczonego przez ciebie Max:9000 - Min:2000?
Witam

Gdyby to było takie proste to ustawienie np.: 10 przebiegów w CCE byłoby kompletnie bezsensowne, bo przecież po 2 wszystko jest jasne .

Cały proces jest dużo bardziej skomplikowany niż się wydaje o czym wspomniał już 1stwasp. Zapewniam Cię jednak, że 10 przebiegów z niższym bitrate-m (oczywiście bez przesady) da lepszy efekt niż 2 z maksymalnym .

To potwierdza w pełni, iż maksymalny bitrate nie oznacza zawsze najwyższej jakości kodowanego materiału.

pozdrawiam
__________________
Lite-On iHBS 112 & 212
Arepo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.04.2006, 15:28   #49
ale bez sklerozy
 
Avatar użytkownika Dziadeczek
 
Data rejestracji: 27.12.2005
Lokalizacja: Lublin
Posty: 54
Dziadeczek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ptanie z natury dyletanckich: była tu mowa wcześniej o HCEncoder i FreeEnc i o ich zaletach. Pobrałem oba ale nie wiem co dalej zrobić bowiem ja mam plik .avi a one domagają się plików: d2v lub avs. Mistrzowie!!! oświecicie Dziadeczka? Pewno tak! i wyjdzie znowu, że Dziadeczek myśli czapką a nie głową Hi Hi
__________________
dziadek Andrzej
Dziadeczek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.04.2006, 15:52   #50
Guru
 
Avatar użytkownika Arepo
 
Data rejestracji: 30.09.2004
Posty: 3,228
Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Kolega sobrus wyjaśnił wszystko w poście nr 10.

pozdrawiam
__________________
Lite-On iHBS 112 & 212
Arepo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.04.2006, 16:44   #51
ale bez sklerozy
 
Avatar użytkownika Dziadeczek
 
Data rejestracji: 27.12.2005
Lokalizacja: Lublin
Posty: 54
Dziadeczek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Arepo
Kolega sobrus wyjaśnił wszystko w poście nr 10.

pozdrawiam
Bardzo Ci dziękuję. Ale to wszystko dla mnie jest zbyt zawiłe. Z czystej ciekawości chciałem zobaczyć co można zrobić przy pomocy tych programów ale w tej sytuacji pozostanę przy Canopusie. Jednak moja "czapka" już nie ogarnia pewnych spraw. Raz jeszcze dziękuję Arepo.
__________________
dziadek Andrzej
Dziadeczek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.04.2006, 23:54   #52
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 22.03.2005
Posty: 24
Edson w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Gdyby VBR 2 pass dawał lepszą jakość od CBR 1 pass to nic nie stałoby na przeszkodzie aby producenci enconderów dla dobra jakości wyjściowego materiału zaaplikowali multipass CBR. Tak się składa, że żaden producent nie oferuje takiej opcji z tej prostej przyczyny, że nic by ona w dziedzinie jakości nie dała, więc po co niepotrzebnie komplikować życie.
Owszem CCE jako jedyne ze znanych mi enconderów daje możliwość kodowania multipass CBR ale w instrukcjii wyraźnie jest podane iż używa się tej opcji tylko w przypadku materiału "multiangle" czyli przy filmach nakręconych z wykorzystaniem wielu kamer z możliwością przerzucania podglądu z jednej na drugą. Nie chodzi tu o jakość ale o dobre zsynchronizowanie linii czasowych.
Edson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.04.2006, 19:09   #53
Guru
 
Avatar użytkownika Arepo
 
Data rejestracji: 30.09.2004
Posty: 3,228
Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Proponuję abyś wykonał samodzielnie test kompresji materiału dobrej jakości (powiedzmy z kamery DV), za pomocą CCE, czy HCEnc używając opcji CBR i VBR z 2 lub więcej przebiegami (parametry bitrate-u można ustawić na max.). Rezultat powinien być widoczny (dla ułatwienia zrób zrzut klatki w szybkiej scenie, powiększ i porównaj lub uważnie obserwuj odwzorowanie kolorów w ciemnych miejscach).

Cała siła kompresji kilkuprzebiegowej polega między innymi na dokładnym ułożeniu bitów dla każdej klatki obrazu w zależności od analizy wykonanego wcześniej ruchu. Nie pozwala na to metoda CBR.

Kiedyś znalazłem w sieci taki opis (dotyczy kodowania wieloprzebiegowego) i mylę, że jest on prawdziwy :

„Można sobie to wyobrazić na podstawie kolorowej kuli na czarnym tle, szybko odbijającej się po ekranie. Przy metodzie CBR, na całej powierzchni obrazu mamy podobne ułożenie bitów, gdyż kodek nie wie gdzie występuje ruch i obdziela cały obszar podobnie. Przy metodzie VBR fragment z poruszającą się piłką opisuje dużo większa liczba informacji, gdyż czarne tło, tego nie potrzebuje. Przykład ten jest uproszczony do minimum, ale pokazuje na czym polega między innymi przewaga metody kilkuprzebiegowej.”

Aby było śmieszniej, każdy kolejny przebieg powoduje jeszcze dodatkowy wzrost jakości, choć jak zostało już wielokrotnie opisane nie jest to do wychwycenia powyżej 8-10 razy. Zresztą w instrukcji do CCE masz jak byk napisane, że każdy kolejny przebieg powoduje wzrost jakości obrazu .

Jeśli jednak nie zauważysz różnicy, to pozwól, że przytoczę Ci kilka oczywistych i powszechnie znanych faktów :

- prawie żadne z profesjonalnych wydań filmów na DVD nie mają kodowania CBR
- ludzie, którzy kupili kamery z kompresją bezpośrednio do mpeg-2, skarżą się na złą lub nawet fatalną jakość obrazu mimo posiadania w opcjach możliwości ustawienia bardzo wysokich wartości bitrate, szczególnie jest to dotkliwe w miejscach słabo oświetlonych
- zgrany od razu do mpeg-2 materiał za pomocą kart TV jest słabej jakości (sam to wiele razy doświadczyłem, niesławne rozjechania kolorów), po zastosowaniu kodeka DV i kompresji kilkuprzebiegowej rezultat jest nieporównywalnie lepszy.

Naturalnie jeśli chcesz to używaj metody CBR, może akurat to ustawienie Ci bardziej odpowiada. Ja jednak na podstawie swoich własnych doświadczeń i obserwacji mogę powiedzieć, że metoda VBR i klika przebiegów ma zdecydowanie lepszą jakość niż CBR.

pozdrawiam
__________________
Lite-On iHBS 112 & 212
Arepo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.04.2006, 06:06   #54
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 09.04.2006
Posty: 1
maposte w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
witam
prosze o pomoc-próbowałem kompresowac avi do mpg2 za pomoca HC wg opisu kolegi Sobrusa(dzieki za miniporadnik) ale wyjsciowy plik *.m2v jest zupelnie nieczytelny-poziome ukośne pasy, czy ktos moze wie co może być przyczyną? z góry dzięki za wszelkie wskazówki
maposte jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.06.2006, 09:10   #55
Bywalec
 
Data rejestracji: 18.06.2002
Posty: 27
xxlgreg w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
dv-dvd kiepska jakosc (ponownie)

Witam ponownie. Juz raz walkowalem ten temat ale problem powrocil jak bumerang.
Otoz stworzylem krociotki filmik w UleadMediaStudio8. Jakosc pliku wynikowego bez zarzutow.
Przepuscilem go przez CanoPus Procoder2 w opcji ->dvd (vob, mastering quality, Bitrate Type VBR - 2pass 6000-8000kbps, Interlacing BFF). W wyniku tej obrobki dostalem cos strasznego.
Wczesniej sie juz bawilem tym softem i nie bylo takich scen.
Zalaczam screeny zrobione PowerDVD6 z pliku vob i ponizej avi(dv).
Bede wdzieczy za porady.
pozdrawiam Grzesiek
Szczegolnie licze na Arepo i 1stwasp ktorzy mi ostatnio BARDZO pomogli.

Screeny

PS. Przepraszam za jakosc zdjec ale sa to ujecia z okna helikoptera i wszystkie sa rozmazane.

Ostatnio zmieniany przez xxlgreg : 28.06.2006 o godz. 10:59
xxlgreg jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.06.2006, 09:22   #56
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika ed hunter
 
Data rejestracji: 30.11.2004
Lokalizacja: Wahszawa
Posty: 38,495
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
nie wiem co jest, ale jak klikam w tego linka to mi się wikipedia otwiera

http://pl.wikipedia.org/wiki/Strona_g%C5%82%C3%B3wna
ed hunter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.06.2006, 16:11   #57
..: DVD-VIDEO :..
 
Avatar użytkownika PIOTR34
 
Data rejestracji: 20.08.2003
Lokalizacja: Kraków
Posty: 2,069
PIOTR34 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
@xxlgreg to w tym temacie TU nie mogłeś pisać? wszyscy którzy Ci odpowiedzieli dostali by wiadomość na skrzynkę, temat jest jak najbardziej aktualny.

Jedno mnie zastanawia, dlaczego ustawiłeś tak wysoki bitrate 6000 dolnej granicy, myślę że spokojnie mógłbyś ustawić 3000, być może to jest przyczyną. Inna kwestia, to materiał odtwarzasz na kompie i widoczny jest przeplot, nagraj kawałek filmu (po przerobieniu) na płytkę DVDRW i sprawdź na TV.
__________________
Pozdrowionka
Regulamin forum:
DVD2SVCD - Poradnik

PIOTR34 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.06.2006, 20:41   #58
Guru
 
Avatar użytkownika Arepo
 
Data rejestracji: 30.09.2004
Posty: 3,228
Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Arepo jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Witam

@xxlgreg

Strasznie podbiło nasycenie kolorów w stosunku do materiału źródłowego, sprawdź czy w ustawieniach PowerDVD na zakładce Video nie masz ustawionego jakiegoś innego profilu kolorów niż Original (np.: Vivid). Powinno być tak jak na załączonym obrazku.

Zawsze można spróbować innego kodeka, ustawienia bitrate-u też bym zmienił, jeśli film jest krótki (taki do 1,5 godziny) to powiedzmy na : 2000 (Min), 6000 (Avg), 8000 (Max).

Nic innego nie przychodzi mi na razie do głowy.

Pozdrawiam
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
dv do dvd kiepska jakosc-powerdvd.gif  
__________________
Lite-On iHBS 112 & 212
Arepo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.06.2006, 20:57   #59
Bywalec
 
Data rejestracji: 18.06.2002
Posty: 27
xxlgreg w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez PIOTR34
Jedno mnie zastanawia, dlaczego ustawiłeś tak wysoki bitrate 6000 dolnej granicy, myślę że spokojnie mógłbyś ustawić 3000, być może to jest przyczyną. Inna kwestia, to materiał odtwarzasz na kompie i widoczny jest przeplot, nagraj kawałek filmu (po przerobieniu) na płytkę DVDRW i sprawdź na TV.
Fakt , w canopusie min bitrate mialem ustawiony na 0 (teraz zmienilem na 3000), avg na 6000, max na 8000. Nie przynioslo to w zasadzie zadnych zmian. Nadal mam w pliku wyjsciowym widoczne przebarwienia (glownie czerwonawy szum).
Co wypalenia plytki, zalezy mi na tym zeby jakosc byla dobra nie zaleznie czy to bedzie odtwarzane na kompie czy stacjonarnym dvd. Pozatym z tego cos sie juz zorientowalem w tym watku odtwarzacze dvd (na kompie) domyslnie sa ustawine aby usuwaly przeplot, wiec przyczyna nie tkwi tu.
xxlgreg jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.06.2006, 21:07   #60
Bywalec
 
Data rejestracji: 18.06.2002
Posty: 27
xxlgreg w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Arepo
Witam
Strasznie podbiło nasycenie kolorów w stosunku do materiału źródłowego, sprawdź czy w ustawieniach PowerDVD na zakładce Video nie masz ustawionego jakiegoś innego profilu kolorów niż Original (np.: Vivid). Powinno być tak jak na załączonym obrazku.

Zawsze można spróbować innego kodeka, ustawienia bitrate-u też bym zmienił, jeśli film jest krótki (taki do 1,5 godziny) to powiedzmy na : 2000 (Min), 6000 (Avg), 8000 (Max).

Nic innego nie przychodzi mi na razie do głowy.

Pozdrawiam
Witam Cie Arepo. Nie jest to chyba kwestia Powerdvd, bo NeroShowTime pokazuje dokladnie tak samo. Jestem zdruzgotany wynikiem pracy. Filmik ma 15 minut, wszystko ustawiam na maxa, a jakosc wychodzi ... jak widac na zdjeciach
Zauwazym w czasie testow jedna ciekawa rzecz. Otoz w UMS8 jako plik wynikowy ustawilem mpg a nie avi. I ten mpg ma takie same znieksztalcenia jak plik wynikowy otrzymany z canopusa. Troche dziwne.
xxlgreg jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone



Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:42.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO