![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 03.07.2006
![]() |
![]()
Witam, mam problem przy kodowaniu napisów aby potem móc je dodać do płyty dvd.
Otóż montaż już gotowego projektu odbywa się za pomocą programu DVD-Lab Pro wersja 2.52. Lecz dźwięk w Dolby Digital jest w porządku a DTS jest jak widzę krótszy mimo iż tworzony z tej samej ścieżki dźwiękowej co Dolby Digital. Eksport jest obydwu w Pal i 25 klatek na sekundę oraz w formacie obrazu 16:9. Dolby Digital jest z bitrate 448 kb/s i 48 kHz ścieżka z lektorem jak i oryginalna. DTS jest z bitrate 1536 mb/s i również 48 kHz także lektor i oryginalna ścieżka. Film oryginalnie był w systemie Pal 25 kl/s i format obrazu 16:9 jak wspomniałem wcześniej. Tylko rozdzieliłem dźwięk Dolby Digital 5:1 na 6 monofonicznych kanałów mono w formacie pliku wav aby potem poskładać odpowiednio w całość programami przeznaczonymi do obróbki dźwięku. Rozbicie dźwięku Dolby Digital na 6 monofonicznych kanałów odbyło się za pomocą programu DVD Audio Extractor wersja 7.2.0 z częstotliwością 48 kHz i 48 bit każdy kanał. Mam również problem z napisami polskimi gdy z tej samej zawartości co był eksportowany dźwięk za pomocą programu SubRip wersja 1.56.1 z pliku vob wyeksportowałem do pliku tekstowego zawartość napisów z filmu oczywiście w takim samym systemie co film czyli Pal 25 kl/s i zapisałem do pliku tekstowego zawartość. Okazało się że przy poprawce różnych znaków i potem zapisaniu i eksporcie brakuje znaków polskich niestety. Potem przy imporcie gotowego pliku tekstowego do programu Subtitle Edit wersja 3.4.11 i także ustawieniu kodowania 25 kl/s w Pal format końcowy to SubRip (srt) i ustawione kodowanie na Unicode (UTF-8). Po dodaniu wszystkiego do projektu w DVD-Lab Pro i eksporcie gotowego materiału okazuje się że niestety nie wyświetla znaków polskich na stacjonarnym odtwarzaczu dvd po włączeniu polskich napisów. Może mi ktoś pomóc i dać wskazówkę jak można wyżej opisany problem rozwiązać ![]() Pozdrawiam i liczę na pomoc wyżej opisanego problemu. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
Bywalec
Data rejestracji: 18.07.2010
![]() |
Cytat:
1250:Środkowoeuropejski (Windows) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 03.07.2006
![]() |
![]()
Witaj, dzięki za pomoc.
Po ustawieniu na wskazany przez Ciebie format jest o dziwo wszystko ok. Lecz mimo ustawienia kodowania na system Pal i 25 kl/s napisy są opóźnione w stosunku do filmu i co gorsza spory czas. Wahają się w zależności ale od 1 do 2 minut a to już spory czas zwłaszcza gdy jest już dla przykładu po akcji a wciąż wyświetlane są z niej napisy. Wiesz może jak temu zaradzić, hmmm..... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Bywalec
Data rejestracji: 18.07.2010
![]() |
Nie wiem jak synchronizujesz napisy, ale jeśli początek napisów jest dobrze zsynchronizowany to zrób konwersje 23.976->25 (lub 25->29.976).
Każda konwersja tego typu przyśpieszy ci wyświetlanie napisów. edit. Nie doczytałem dokładnie. Jeśli czasem jest 1 min, a czasem 2 minuty to znaczy, że nie ma żadnej synchronizacji i trzeba ją zrobić. Ostatnio zmieniany przez Ignatius : 26.01.2016 o godz. 16:56 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A napisy skad? Moze pasuja do inaczej zmntowanej wersji (np. rezyserska?). Wystarczy jedna 30-sekundowa scena rozbieznosci i juz nie wyrownasz tego inaczej niz recznie, linijka po linijce.
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
DVD Shrink, brak dźwięku po 1 min materiału | lamunek | DVD-Video | 5 | 24.02.2007 19:01 |
DVD Lab PRO - nie działa rozbudowane menu | Kosmi81 | Napędy optyczne CD | 0 | 26.03.2005 14:10 |
po przegraniu DVD brak końca filmu | bafy | DVD-Video | 7 | 17.04.2004 18:19 |
Brak polskich znaków w Cd Mate | Simon | Napędy optyczne CD | 0 | 02.01.2002 22:32 |
Brak polskich znaków w nazwach plików, HELP!!!!!!!!! | GLACa | Napędy optyczne CD | 1 | 19.06.2001 17:55 |