Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 06.02.2005, 18:56   #1
Liar
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 30.10.2004
Liar w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
DvD Maestro - nowy problem, do rozwiązania ?

Witam wszystkich.
Moje apele o pomoc - poradę ostatnio dość często ukazują się na tej grupie, ale zapewniam, że wcześniej siędzę nad problemem minimum 12 godzin.
Tak było i teraz.
Postaram się w miarę jasno opowiedzieć co się stało.
Elementy składowe projektu:

Intro 7 sek,
Film główny.

Założenie jest następujące:
Jako pierwsze uruchamia się Intro, które we właściwościach projektu ma domyślnie ustawione Audio 1 i Subtitle 1 - On.
Po skończonym Intro ma sie uruchomić pierwszy rozdział głównego filmu, ale uwaga: Subtitle w tym momencie ma być OFF.
Próbowałem to zrobić następująco:
W Intro End dałem skok do Command Sequence. Znajdowały się tam:

Set System Stream - tu ustawiłem subtitle na Off
Jump to Film główny - rozdział pierwszy ....i to wszystko.

Niby dobrze, prawda ?
Po włączeniu Navigation Simulator, - VIKTORIA !!! - wszytko cacy działa. Napisy ładnie się wyłączają co zresztą widać w symulacji.
Więc wypalić i przetestować.
I tu lapa absolutna. Zarówno stacjonarny jak i komputerowy odtwarzacz wyłącza odtwarzanie filmu po zkończeniu odcinka Intro. Po prostu tak jakby się skończył cały film.
12 godzin siedzę przy tym i nie wiem dlaczego tak sie dzieje. Jeszcze raz zaznaczam, że w symulacji Maestro - wszystko jest ok.
Być może całe moje założenie jest niewłaściwe. Może da sie to zrobić w inny sposób. Więc zadaję pytanie bardziej zawansowanym.
Jak po części "Intro" automatycznie wyłączyć napisy (nie na amenus - tak potrafię) przed odtwarzanie filmu głównego. A po co ?
Po prostu w Intro dopisane są wyrazy, natomiast Film główny startuje w wersji polskiej i napisy nie są potrzebne.
Pozdrawiam tych, którzy odpowiedzą, jak również tych, którzy tylko przeczytają.
Liar jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 07.02.2005, 12:41   #2
RoboD
Nowy na forum

Data rejestracji: 08.01.2005
RoboD w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Może to trochę brutal force, ale na upartego możesz chyba rozwiązać ten problem poprzez wtopienie napisów w intro.
Pozdr.
RoboD jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.02.2005, 12:46   #3
Liar
Stały bywalec ;)

Cytat:
Napisany przez RoboD
Może to trochę brutal force, ale na upartego możesz chyba rozwiązać ten problem poprzez wtopienie napisów w intro.
Pozdr.
Pewnie, że mogę ale to nie rozwiązuje problemu. Ten program powinien i na pewno może umozliwić mi rozwiązanie, które zasugerowałem wcześniej.
Tylko nie wiem co źle robię.
Stary 07.02.2005, 14:11   #4
Liar
Stały bywalec ;)

Cytat:
Napisany przez RoboD
Pozdr.
Zaraz, moment, a jak można wtopić napisy w ścieżkę video ?
Stary 07.02.2005, 14:12   #5
Liar
Stały bywalec ;)

Cytat:
Napisany przez Liar
Zaraz, moment, a jak można wtopić napisy w ścieżkę video ?
Acha - już chyba wiem. Wystarczy mapę bitową z tym napisem (napisami).
Wrzucić na równoległą ścieżkę Video.
Stary 07.02.2005, 21:59   #6
Liar
Stały bywalec ;)

Mój poprzedni post to zdaje sie bzdura.
Problem rozwiązałem, ale na około.
Utworzyłem sztuczne menu w Maestro, wrzuciłem do niego czarne tło.
I teraz po Intro End robię Jump do Commands, a tam:

- Set stream (tu można wyłączyć przełączyć co się chce - audio On, subtitle Off itd.)
- Jump do stworzonego menu (to menu brzmi dumnie w końcu nic tam niema )

Oczywiście w Connection otrzymałem zakładkę Menu TimeOut, na jej "endzie" zapięty mam Film główny - Chapter 1. Acha w Menu - TimeOut ustawiony jest na 0 sekund. I cholera jego mać to działa.
Natomiast Jump bezpośrednio do drugiego Titlesetu - nie.
Co o tym myslicie ? (Tu pytanie do Cobry, Robsa, Idle i ogólnie wszyskich guru) - )
Stary 07.02.2005, 23:34   #7
Reetou
Data rejestracji: 18.05.2004
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Zastanawiam się nad tą instrukcją skoku... Rozumiem, że intro i film są wstawione jako Movie 1 i 2, tak? To ja bym z Commands wywalił instrukcję skoku (zostawił same Set), a przejście z intra do filmu uzyskał za pomocą przejścia do Movie2 w Connections z menu Movie1: Next. Tak powinno działać.
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.02.2005, 09:31   #8
Liar
Stały bywalec ;)

Cytat:
Napisany przez Reetou
Zastanawiam się nad tą instrukcją skoku... Rozumiem, że intro i film są wstawione jako Movie 1 i 2, tak? To ja bym z Commands wywalił instrukcję skoku (zostawił same Set), a przejście z intra do filmu uzyskał za pomocą przejścia do Movie2 w Connections z menu Movie1: Next. Tak powinno działać.
Dzięki za odpowiedź Reetou. Nie dokońca rozumiem jak sobie to wyobrażasz.
Po Intro End chcę wyłączyć napisy w movie 2, zatem po IntroEnd (Movie1) w connections wywołuję Command a w nim ustawiam (Set) of dla napisów.
Teraz z tych Command trzeba jakoś wyjść więc wymyśliłem sobie Jump.

Natomiast Ty piszesz, że ten Jump nie jest potrzebny. Mając więc coś takiego:

- Intro (Movie 1) - Napisy 1 On, Audio 1 On
- Film główny (Movie 2) - Napisy Off

i to wszystko.
Jakbyś to połączył w connection, przy zachowaniu założeń w/w.
Pozdrawiam.
Stary 08.02.2005, 10:44   #9
1stwasp
Redakcja

Data rejestracji: 27.12.2003
1stwasp zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Hmmm... nie wiem jak to jest w Maestro, ale w Scenariście zrobienie czegoś takiego to kilkanaście sekund roboty jest.

Metoda na to jest następująca:

Robisz menu, lub film w osobnej VTS, nieważne - to zależy od tego co chcesz osiągnąc.
W tym pierwszym czymś robisz napisy jako Subpicture with forced start (wtedy pojawią się tak jakby na stałe od razu - nie da się ich wyłączyć), następnie robisz link, najbardziej banalny do drugiego VTS z filmem, w którym masz normalne napisy - standardowo sie one nie włączą - przynajmniej w stacjonarnym DVD - odtwarzacze softwareowe to inna para kaloszy...

Tą metodę mozna zastosować w Maestro jak sądzę, gdyż w pliku od napisów *.son też jest flaga odnośnie forced start...
Zerknij tu...

Pozdrawiam!
1stwasp jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.02.2005, 11:42   #10
Liar
Stały bywalec ;)

Cytat:
Napisany przez 1stwasp
Tą metodę mozna zastosować w Maestro jak sądzę, gdyż w pliku od napisów *.son też jest flaga odnośnie forced start...
Pozdrawiam!
Dzięki 1stwasp - to chyba jest najprostsze rozwiązanie.
W Maestro jest tak, że we właściwościach projektu ustawiam jak ma startować DVD (które audio, napisy lub czy w ogóle).
Więc tu mogę ustawić napisy OFF, a te napisy w intro, które maja się wyświetlić ustawiam (bo jest taka możliwość) na Forced Start.
Sprawdzę po południu w domu, powinno działać prawidłowo. Dzięki za podpowiedź.
Pozdrawiam
Stary 08.02.2005, 13:29   #11
Reetou
Data rejestracji: 18.05.2004
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Wracając do starego rozwiązania Myślałem tak: kończy się Intro - wywoływana jest sekwencja komand z wyłączeniem subtitles, a przejście do filmu uzyskiwane jest przez Movie1: Next.

Ale żeby sprawdzić tą teorię wykonałem kilka testów - i też w ten sposób nie uzyskałem założonego efektu. Owszem, nie zatrzymuje się odtwarzanie, ale komenda wyłączenia napisów jest zupełnie pomijana (nawet z komendą Jump).

Wyrzuciłem Movie1: Next i zacząłem próby z komendą Jump i odtwarzanie jak u Ciebie stanęło po Intro. Prześledzenie odtwarzania za pomocą PGCEdit dało u mnie rozwiązanie: sekwencja rozkazów została umieszczone przez Maestro w PGC 7. A nie wiedzieć czemu Maestro odwołuje się do pustego PGC 5, co powoduje zatrzymanie odtwarzania. Czyżby jakiś błąd Maestro?

W każdym razie zmieniłem nr PGC za pomocą PGCEdit i wszystko chodzi zgodnie z założeniem.
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.02.2005, 13:43   #12
Liar
Stały bywalec ;)

Cytat:
Napisany przez Reetou
Czyżby jakiś błąd Maestro?
Ciekawe. Też zacząłem podejrzewać, że Maestro kaszani, ale co ciekawe w symulacji jest wszystko cacy.
Nigdy nie bawiłem się PGCEdit, muszę ściągnąć ten programik i pooglądać.
Juz dawno przesiadłbym sie na Scenarista, ale on tak nieprzyjaźnie wygląda.
Dzięki Reetou.
Stary 09.02.2005, 14:15   #13
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 10.07.2003
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
W sekrecie Ci zdradzę, że nieprzyjazny wygląd to tylko początek. Pomocne będą artykuły 1stwasp'a na www.cdrinfo.pl/dvd ^_^
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: