![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 30.10.2004
![]() |
DvD Maestro - nowy problem, do rozwiązania ?
Witam wszystkich.
Moje apele o pomoc - poradę ostatnio dość często ukazują się na tej grupie, ale zapewniam, że wcześniej siędzę nad problemem minimum 12 godzin. Tak było i teraz. Postaram się w miarę jasno opowiedzieć co się stało. Elementy składowe projektu: Intro 7 sek, Film główny. Założenie jest następujące: Jako pierwsze uruchamia się Intro, które we właściwościach projektu ma domyślnie ustawione Audio 1 i Subtitle 1 - On. Po skończonym Intro ma sie uruchomić pierwszy rozdział głównego filmu, ale uwaga: Subtitle w tym momencie ma być OFF. Próbowałem to zrobić następująco: W Intro End dałem skok do Command Sequence. Znajdowały się tam: Set System Stream - tu ustawiłem subtitle na Off Jump to Film główny - rozdział pierwszy ....i to wszystko. Niby dobrze, prawda ? Po włączeniu Navigation Simulator, - VIKTORIA !!! - wszytko cacy działa. Napisy ładnie się wyłączają co zresztą widać w symulacji. Więc wypalić i przetestować. I tu lapa absolutna. Zarówno stacjonarny jak i komputerowy odtwarzacz wyłącza odtwarzanie filmu po zkończeniu odcinka Intro. Po prostu tak jakby się skończył cały film. 12 godzin siedzę przy tym i nie wiem dlaczego tak sie dzieje. Jeszcze raz zaznaczam, że w symulacji Maestro - wszystko jest ok. Być może całe moje założenie jest niewłaściwe. Może da sie to zrobić w inny sposób. Więc zadaję pytanie bardziej zawansowanym. Jak po części "Intro" automatycznie wyłączyć napisy (nie na amenus - tak potrafię ![]() Po prostu w Intro dopisane są wyrazy, natomiast Film główny startuje w wersji polskiej i napisy nie są potrzebne. Pozdrawiam tych, którzy odpowiedzą, jak również tych, którzy tylko przeczytają. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 08.01.2005
![]() |
Może to trochę brutal force, ale na upartego możesz chyba rozwiązać ten problem poprzez wtopienie napisów w intro.
Pozdr. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
Tylko nie wiem co źle robię. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
Wrzucić na równoległą ścieżkę Video. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Mój poprzedni post to zdaje sie bzdura.
Problem rozwiązałem, ale na około. Utworzyłem sztuczne menu w Maestro, wrzuciłem do niego czarne tło. I teraz po Intro End robię Jump do Commands, a tam: - Set stream (tu można wyłączyć przełączyć co się chce - audio On, subtitle Off itd.) - Jump do stworzonego menu (to menu brzmi dumnie w końcu nic tam niema ![]() Oczywiście w Connection otrzymałem zakładkę Menu TimeOut, na jej "endzie" zapięty mam Film główny - Chapter 1. Acha w Menu - TimeOut ustawiony jest na 0 sekund. I cholera jego mać to działa. Natomiast Jump bezpośrednio do drugiego Titlesetu - nie. Co o tym myslicie ? (Tu pytanie do Cobry, Robsa, Idle i ogólnie wszyskich guru) - ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Zastanawiam się nad tą instrukcją skoku... Rozumiem, że intro i film są wstawione jako Movie 1 i 2, tak? To ja bym z Commands wywalił instrukcję skoku (zostawił same Set), a przejście z intra do filmu uzyskał za pomocą przejścia do Movie2 w Connections z menu Movie1: Next. Tak powinno działać.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
Po Intro End chcę wyłączyć napisy w movie 2, zatem po IntroEnd (Movie1) w connections wywołuję Command a w nim ustawiam (Set) of dla napisów. Teraz z tych Command trzeba jakoś wyjść więc wymyśliłem sobie Jump. Natomiast Ty piszesz, że ten Jump nie jest potrzebny. Mając więc coś takiego: - Intro (Movie 1) - Napisy 1 On, Audio 1 On - Film główny (Movie 2) - Napisy Off i to wszystko. Jakbyś to połączył w connection, przy zachowaniu założeń w/w. Pozdrawiam. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Redakcja
Data rejestracji: 27.12.2003
![]() |
Hmmm... nie wiem jak to jest w Maestro, ale w Scenariście zrobienie czegoś takiego to kilkanaście sekund roboty jest.
Metoda na to jest następująca: Robisz menu, lub film w osobnej VTS, nieważne - to zależy od tego co chcesz osiągnąc. W tym pierwszym czymś robisz napisy jako Subpicture with forced start (wtedy pojawią się tak jakby na stałe od razu - nie da się ich wyłączyć), następnie robisz link, najbardziej banalny do drugiego VTS z filmem, w którym masz normalne napisy - standardowo sie one nie włączą - przynajmniej w stacjonarnym DVD - odtwarzacze softwareowe to inna para kaloszy... Tą metodę mozna zastosować w Maestro jak sądzę, gdyż w pliku od napisów *.son też jest flaga odnośnie forced start... Zerknij tu... Pozdrawiam!
Always Quality over Speed - both in a real life and in DVD backup! Polecam: Kopia Samego Filmu - Jakość ponad wszystko! Z DV do DVD Pierwsze kroki w Adobe Premiere Pro - część 1, część 2 Sonic Scenarist - podstawy authoringu (+DVD text, +JACKET_P) Konwersja dźwięku 2.0 -> 5.1 surround + kodowanie do DTS/AC3 Jak dodać polskie napisy do filmu DVD: Sonic Scenarist, Free Tools Z DVB na DVD-R |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
W Maestro jest tak, że we właściwościach projektu ustawiam jak ma startować DVD (które audio, napisy lub czy w ogóle). Więc tu mogę ustawić napisy OFF, a te napisy w intro, które maja się wyświetlić ustawiam (bo jest taka możliwość) na Forced Start. Sprawdzę po południu w domu, powinno działać prawidłowo. Dzięki za podpowiedź. Pozdrawiam |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Wracając do starego rozwiązania
![]() Ale żeby sprawdzić tą teorię wykonałem kilka testów - i też w ten sposób nie uzyskałem założonego efektu. Owszem, nie zatrzymuje się odtwarzanie, ale komenda wyłączenia napisów jest zupełnie pomijana (nawet z komendą Jump). Wyrzuciłem Movie1: Next i zacząłem próby z komendą Jump i odtwarzanie jak u Ciebie stanęło po Intro. Prześledzenie odtwarzania za pomocą PGCEdit dało u mnie rozwiązanie: sekwencja rozkazów została umieszczone przez Maestro w PGC 7. A nie wiedzieć czemu Maestro odwołuje się do pustego PGC 5, co powoduje zatrzymanie odtwarzania. Czyżby jakiś błąd Maestro? W każdym razie zmieniłem nr PGC za pomocą PGCEdit i wszystko chodzi zgodnie z założeniem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
Nigdy nie bawiłem się PGCEdit, muszę ściągnąć ten programik i pooglądać. Juz dawno przesiadłbym sie na Scenarista, ale on tak nieprzyjaźnie wygląda. Dzięki Reetou. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
I'd like to be a
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 10.07.2003
![]() |
W sekrecie Ci zdradzę, że nieprzyjazny wygląd to tylko początek. Pomocne będą artykuły 1stwasp'a na www.cdrinfo.pl/dvd ^_^
![]() |
![]() |
|
|