Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 06.03.2011, 19:26   #1
Bywalec
 
Data rejestracji: 03.11.2010
Posty: 43
rojkow zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
DVD na AVi bez straty jakosci

Witam. Witam potrzebuje przerobić swoje wesele z DVD na avi i nie musi być to kompresja z 4 giga do 700mega tylko interesuje mnie przerobienie filmu bez straty na jakości i może mieć po przeróbce nadal 4 giga nie widze problemu tylko poradźcie czym to zrobić i jak poustawiać w danym programie.
rojkow jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 06.03.2011, 20:10   #2
logged out
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika andy
 
Data rejestracji: 12.07.2003
Lokalizacja: /home
Posty: 12,517
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
DGMPGDEC -> Wczytujesz VOBy i tworzysz projekt DGIndex,
AviSynth(manualnie lub jakimś kreatorem(MeGUI ma taki kreator) tworzysz skrypt AVS na podstawie pliku DGIndex)
VirtualDUB -> Wczytujesz skrypt AVS. Potem w Video oraz Audio wybierasz Direct Stream Copy i zapisz jako AVI. Pamiętaj tylko, że kontener AVI v1 ma ograniczenie do 2GB na plik(będziesz musiał wybrać AVI OpenDML).
__________________
XMPP: andrzej(at)czerniak.info.pl
andy jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.03.2011, 20:19   #3
Bywalec
 
Data rejestracji: 03.11.2010
Posty: 43
rojkow zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
ale tak po polskiemu można bo wstyd się przyznać ale jestem laikiem w tej kwestii
rojkow jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.03.2011, 09:18   #4
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Nie da się, AVI nie działa ze strumieniami MPEG i potrzebna będzie rekompresja.
Albo plik wynikowy będzie miał 50GB (a chyba nie o to chodzi) albo zawsze będzie strata jakości. Z tym że można ją zmniejszyć.

Np kodując do x264 CRF18. Wskazany szybki procesor i dawka cierpliwości.

Chyba że użyjesz kontenera który działa z MPEG2 i AC3. Może być MPG albo (nie jestem pewien) MKV. AVI na pewno nie.

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 07.03.2011 o godz. 09:37
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.03.2011, 09:21   #5
Guru
 
Data rejestracji: 01.05.2002
Lokalizacja: Katowice
Posty: 1,634
marynarz niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Mozesz ustawic kompresje jednoprzebiegowa do xvid ze stalym kwantyzatorem q=2 lub q=4. Nie zobaczysz roznicy.
Avidemux jest prosty do tego.
__________________
...El Marinar...
marynarz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.03.2011, 12:07   #6
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
q2 w xvid to mniej wiecej to samo co CRF18 w x264. Tyle że plik będzie duuuużo większy

Bo CRF18 stosuje jakieś triki że wygląda dokładnie tak samo jak Q18(=Q2 w xvid) ale zajmuje znacznie mniej.

Dość powiedzieć że kaseta DV (1,5 godziny) zgrana w CRF18 zajmuje nieco ponad 2GB, podczas gdy w MPEG2 zajmuje 6GB i wciąż wygląda zauważalnie gorzej od H264.
(bitrate VBR w MPEG2 ponad 8000, 2-przebiegowy HCEnc, matryca AVAMAT6, adaptywna kwantyzacja i inne pierdoły, wszystko co mozna na MAX jakosć powłączane)



Minus tylko taki że koduje się na wysokich ustawieniach potwornie wolno.

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 07.03.2011 o godz. 12:20
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.03.2011, 13:28   #7
Bywalec
 
Data rejestracji: 03.11.2010
Posty: 43
rojkow zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
koledzy ja rozumie ze wy sie znacie na tych sprawach ale ja jestem zielony w tej kwestii i wolal bym tak bardziej prostym jezykiem o napisanie tego bo np pojecie "...adaptywna kwantyzacja..." to mi nic nie mówi. Mnie się rozchodzi o to żeby ktoś mi napisał słuchaj użyj takiego lub takiego programu ustaw go tak i tak wówczas będziesz miał najmniejszą stratę na jakości i np nie będziesz miał na 42calowym tv chodzących pikseli
rojkow jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.03.2011, 13:37   #8
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Program to już kolega odpowiedział, AviDemux będzie dobry.
Napisz na czym będziesz odtwarzać tego AVIka, i dlaczego musi być to AVI, to się pomyśli jaki format wybrać.
Prawdopodobnie najlepszy będzie rzeczywiście xvid z dzwiękiem mp3.
I napisz jakie jest ograniczenie wielkości pliku, musi sie zmieścić na DVD? Xvid Q2 prawie na pewno się nie zmieści.

W dodatku żeby było całkiem tragicznie materiał na pewno masz z przeplotem (interlace). Zazwyczaj przy konwersji do AVI sie go usuwa, co może sie źle odbić na płynności obrazu.
Jeżeli go zostawisz to musisz poprawnie określić jego typ TFF lub BFF. Z kamery DV jest zazywczaj BFF, reszta ma TFF.
I temat sie komplikuje jeżeli ma być zrobione dobrze

A nie możesz po prostu zostawić tego w MPG? To moim zdaniem najlepsze wyjście. Najszybsze i bez straty jakości. Ale nie będzie to AVI.

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 07.03.2011 o godz. 13:44
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.03.2011, 13:44   #9
Bywalec
 
Data rejestracji: 03.11.2010
Posty: 43
rojkow zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Spawa wygląda tak mam swoje wesele na 4xDVD i na niektórych odtwarzaczach stacjonarnych DVD nie chce mi odtwarzać tych płyt nawet jak były nagrane na + czy - nawet płyty były DVD+R ale nagrywane w systemie DVD-ROM czy coś takiego to i tak nie chcą tych płyt odtwarzać na stacjonarnych DVD i dla tego ktoś mi doradził żeby przerobić to na avi ale może masz jakiś inny pomysł na taki problem??


Koledzy ja nie upieram się przy tym żeby to było AVI rozchodzi mi się żeby przerobić płyty z wesela co dostałem od studia filmowego tak aby bez problemu dało się odtworzyć to na każdym stacjonarnym dvd a nie wyskakiwał komunikat Zła Płyta. Co do wielkości ograniczeń wielkości to może być aby jedna płyta dvd mieściła się na jednej dvd a nie np ze zamiast 4 płyt dvd po przeróbce miał bym 10 dvd

Ostatnio zmieniany przez rojkow : 07.03.2011 o godz. 13:59
rojkow jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.03.2011, 13:59   #10
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika joujoujou
 
Data rejestracji: 15.05.2004
Lokalizacja: W domu.
Posty: 33,230
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Nie rozumiem po co w ogóle przerabiać to DVD na avi. Tym bardziej, że na tak dużym telewizorze dobrze będzie widać wszelkie ewentualne mankamenty kompresji.
__________________
Pozdrawiam i zapraszam na www.joujoujou.com - całkiem nową galerię zdjęć z Irlandii.
Moje filmy są tutaj.
Forum ZielonaIrlandia.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.03.2011, 14:17   #11
Bywalec
 
Data rejestracji: 03.11.2010
Posty: 43
rojkow zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
tak jak mowie nie upieram się na przeróbce dvd na avi chodzi mi o przerobienie na jakiś inny może format tak aby dało rade odtworzyć na wszystkich stacjonarnych dvd bez większej straty na jakości. Bo w tej chwili mam sytuacje taką że nie których dvd stacjonarnych włożę płyty dvd z wesela wyskakuje mi komunikat zła płyta
rojkow jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.03.2011, 14:29   #12
XV1100
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika grzeniu
 
Data rejestracji: 19.02.2002
Posty: 25,976
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
A sprawdzałeś, czy te nieczytające stacjonarki zobaczą płytę z avi? Jeśli avika nagrasz na płytce dvd, to problem pozostanie.
Bo z twojego poprzedniego tematu wynika, że te niektóre dvd nie widzą płyty, a nie danych na nich. Tak więc zmiana formatu filmu nic nie da.
Jeżeli czytnik ma kiepski laser, to niewiele wykombinujesz. Możesz zrobić próby na różnych płytkach, choćby i szajsach, czasami trafi się taka którą kapryśny czytnik zobaczy.
Jeśli zaś przejdziesz na płytki CD, to masz kolejny problem wielkości pliku (700MB) albo dzielenia.....
__________________
Pozdr./Grzeniu
grzeniu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.03.2011, 15:35   #13
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika joujoujou
 
Data rejestracji: 15.05.2004
Lokalizacja: W domu.
Posty: 33,230
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Do bliżej nieznanych (odnośnie specyfikacji) stacjonarek - tylko DVD-video.

Pozostaje sprawa jakości lasera + nośników, o czym już Grzeniu pisał.
__________________
Pozdrawiam i zapraszam na www.joujoujou.com - całkiem nową galerię zdjęć z Irlandii.
Moje filmy są tutaj.
Forum ZielonaIrlandia.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.03.2011, 15:55   #14
Bywalec
 
Data rejestracji: 03.11.2010
Posty: 43
rojkow zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
nośniki już były różnego kalibru przez SONY, VERBATIM, EMTEC, TDK, +,- różne zaraz sprawdzę czy normalny film w formacie avi odpali nagrany na płytę sony
rojkow jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.03.2011, 16:03   #15
Banned
 
Avatar użytkownika Banana Coctail
 
Data rejestracji: 27.08.2003
Lokalizacja: Nigdzie
Posty: 2,101
Banana Coctail jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Banana Coctail jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
nie prosciej byloby, gdybys @rojkow podal model odwtarzacza z jakiego korzystasz?
Banana Coctail jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone


Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Polskie Radio BIS upadło - Czyli cenzure w Polsce czas zacząć... Qbi@k Off topic 73 03.10.2013 17:16
11 Wrzesnia WTC andy Off topic 51 22.11.2006 20:34
Przykład jak mozna zarobic na naiwnosci ludzi Ice Off topic 7 03.10.2005 00:41
problem z tmpg fati DVD-Video 1 11.12.2004 21:24
Pranie #@$%*& ! mr_spock Off topic 55 06.09.2004 12:01


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:14.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO