Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 04.04.2005, 00:33   #1
ssslawek
Bywalec

Data rejestracji: 09.03.2005
ssslawek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
DVD NTSC vs PAL

czy DVD nagrane w NTSC bedzie odtwarzane w polsce na stacjonarnych odtwarzaczach? czy jest to zalezne od telewizora ktory dziala tylko w PAL ?
czy moze jest to tylko kwestia rozdzielczosci ? co bedzie z kolorem ?
ssslawek jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 04.04.2005, 01:33   #2
ZIDU
Bywalec

Data rejestracji: 21.01.2005
ZIDU w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Film nagrany w NTSC będzie odtwarzany w stacjonarkach PAL'owskich o ile mają
taką mozliwosć. Na dzień dzisiejszy większosć odtwarzaczy dvd ma taką możliwosć.
Niemniej można przestawic wartosć NTSC na PAL w plikach "VTS" przy pomocy
programu "IFOEdit". Taką operację należy wykonać dla wszystkich modyfikowanych plików
umieszczonych w katalogu VIDEO_TS.
Nie mam linku to instrukcji jak to zrobić ale znajdziesz to na pewno na stronie
http://www.doom9.org/
ZIDU jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.04.2005, 08:31   #3
ssslawek
Bywalec

dzieki,
ale nie chce tego robic z gotowymi DVD, tylko jeszcze zanim je takimi uczynie, a konwersja NTSC na PAL zajmuje duzo wiecej czasu, wiec nie wiem czy jest sens, bo moze wcale nie potrzebuje tego robic
Czy jesli odtwarzacz potrafi odtwarzać NTSC, a telewizor tylko PAL, co wtedy ?
czy odtwarzacz czyta dyski NTSC, a wysyla sygnal PAL? jak to jest ?
kiedy film nagrany w NTSC odtwarzam z komputera, w TV mam kolor
a kiedy bezposrednio z kamery, obraz jest czarno-bialy, wiec chce wiedziec jak to robi stacjonarny odtwarzacz DVD, ktory potrafi czytac NTSC.
czy ktos sie orientuje?
Stary 05.04.2005, 01:26   #4
ZIDU
Bywalec

Data rejestracji: 21.01.2005
ZIDU w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez ssslawek
dzieki,
ale nie chce tego robic z gotowymi DVD, tylko jeszcze zanim je takimi uczynie, a konwersja NTSC na PAL zajmuje duzo wiecej czasu, wiec nie wiem czy jest sens, bo moze wcale nie potrzebuje tego robic
Czy jesli odtwarzacz potrafi odtwarzać NTSC, a telewizor tylko PAL, co wtedy ?
czy odtwarzacz czyta dyski NTSC, a wysyla sygnal PAL? jak to jest ?
kiedy film nagrany w NTSC odtwarzam z komputera, w TV mam kolor
a kiedy bezposrednio z kamery, obraz jest czarno-bialy, wiec chce wiedziec jak to robi stacjonarny odtwarzacz DVD, ktory potrafi czytac NTSC.
czy ktos sie orientuje?
Słuchaj jesli masz dvd które czyta płyty dvd NTSC to telewizor nie ma tu nic do gadania.
Mieszkam w USA i wysyłam do Polski swoje nagrane płyty w systemie NTSC
i wszyscy ktorzy mają stacjonarki z mozliwoscia odtworzenia NTSC nie mają
żadnych problemów. Można kupić takie DVD za 300zł.
ZIDU
ZIDU jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.04.2005, 09:03   #5
ssslawek
Bywalec

dzieki Zidu
wiec spokojnie zapominam o nagrywaniu DVD w PALu.
Stary 05.04.2005, 17:52   #6
worms
Nowy na forum

Data rejestracji: 26.09.2004
worms w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ja także nagrywam wszystko w NTSC i nie mam zadnych problemów z odtwarzaniem na zadnym sprzecie DVD. Zauważyłem ze film nagrywany w systemie NTSC ma mniejsza pojemność niz w Palu...
worms jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.04.2005, 00:43   #7
Ufil123
Forumator

Data rejestracji: 04.04.2004
Ufil123 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Ja także nagrywam wszystko w NTSC i nie mam zadnych problemów z odtwarzaniem na zadnym sprzecie DVD.
ja również , p.s. : zamiana NTSC na PAL ( w przypadku avi) jest dość kłopotliwa i czasochłonna więc nie ma sęsu sie w to bawić

Cytat:
Zauważyłem ze film nagrywany w systemie NTSC ma mniejsza pojemność niz w Palu...
oczywiście że wielkość pliku w NTSC będzie mniejsza a wiąże sie to z mniejszą rozdzielczości filmu (720x480)
Stary 06.04.2005, 16:55   #8
worms
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez Ufil123
ja również , p.s. : zamiana NTSC na PAL ( w przypadku avi) jest dość kłopotliwa i czasochłonna więc nie ma sęsu sie w to bawić
Na mojej karcie ATI AL IN WONDER nie mam żadnych kłopotów z zamiana NTSC czy Pal ,to kwestia kilku sekund

oczywiście że wielkość pliku w NTSC będzie mniejsza a wiąże sie to z mniejszą rozdzielczości filmu (720x480)
Czy mam przez to rozumic że obraz w NTSC bedzie według Ciebie gorszej jakości ?
Posiadam Zestaw kina domowego firmy Panasonik z duzym ekranem telewizora i według mnie obraz na DVD nagrany w systemie NTSC jest lebszy od PALa, chyba ze jestem juz tak slepy ze widzę odwrotnie. Wedłyg mnie osobiście to PAL jest juz przeżytkiem i przyszłość cyfrowego przekazu jest nieunikniona, tak jak swego Czasu Pal wyparł Sekam tak i Ntsc wyprze całkowicie Pal...
Stary 06.04.2005, 17:11   #9
Ufil123
Forumator

Data rejestracji: 04.04.2004
Ufil123 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Czy mam przez to rozumic że obraz w NTSC bedzie według Ciebie gorszej jakości ?
a tego to nie wiem - ale jesli spojrzysz na rozdzielczość PAL i NTSC to wynikało by że PAL powinien być lepszy!!!!ale twierdze tak tylko na podstawie rozdzielczości (osobiście nie wiem co jest lepsze i za bardzo w to nie wnikam ,ja też mam 90% filmów w NTSC i wszystko śmiga mi ok )

a co do zmiany NTSC na PAL ty mówisz o zmianie włąsciwości wyświetlania a mi chodziło raczej o zmianie na stałe czyli o przerobieniu całego filmu (razem z dzwiekiem) na PAL (a to juz jest troche uporczywe i czasochłonne i nie zawsze wychodzi)

pozdro
Stary 06.04.2005, 18:44   #10
Reetou
Data rejestracji: 18.05.2004
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez worms
Wedłyg mnie osobiście to PAL jest juz przeżytkiem i przyszłość cyfrowego przekazu jest nieunikniona, tak jak swego Czasu Pal wyparł Sekam tak i Ntsc wyprze całkowicie Pal...
Przyszłość cyfrowego przekazu jest nieunikniona, ale co ma do tego NTSC tego nie wiem. W każdym razie na pewno nie ma więcej niż PAL.
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.04.2005, 19:04   #11
ssslawek
Bywalec

a co do wielkosci pliku to nie rozumie dlaczego pal mialby byc wiekszy skoro NTSC ma 29.97 (lub 30) fps a PAL 25fps (kaltek na sekunde), w ciagu minuty to juz 300 klatek wiecej w ntsc, a to robi chyba wieksza roznice niz 96linii wiecej w wielkosci obrazu ?
nie wiem, tak tylko dumam...
Stary 06.04.2005, 19:26   #12
wolfen3
Madafaker

Data rejestracji: 08.08.2004
wolfen3 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Ufil123
a co do zmiany NTSC na PAL ty mówisz o zmianie włąsciwości wyświetlania a mi chodziło raczej o zmianie na stałe czyli o przerobieniu całego filmu (razem z dzwiekiem) na PAL (a to juz jest troche uporczywe i czasochłonne i nie zawsze wychodzi)

Przecież Canonpus ProCoder bardzo dobrze sobie radzi z przerobieniem NTSC na PAL i na odwrót...
Stary 07.04.2005, 00:14   #13
1stwasp
Redakcja

Data rejestracji: 27.12.2003
1stwasp zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Nie..., no muszę się wtrącić... przepraszam...

Cytat:
Napisany przez ZIDU
Film nagrany w NTSC będzie odtwarzany w stacjonarkach PAL'owskich o ile mają
taką mozliwosć. Na dzień dzisiejszy większosć odtwarzaczy dvd ma taką możliwosć.
Niemniej można przestawic wartosć NTSC na PAL w plikach "VTS" przy pomocy
programu "IFOEdit". Taką operację należy wykonać dla wszystkich modyfikowanych plików
umieszczonych w katalogu VIDEO_TS.
Nie mam linku to instrukcji jak to zrobić ale znajdziesz to na pewno na stronie
http://www.doom9.org/
Nie znajdziesz, nie ma takiej instrukcji - ta operacja jest nonsensowna od początku do końca, nie da się oszukać odtwarzacza, zmieniając wartości w plikach IFO...

Cytat:
Napisany przez ssslawek
a co do wielkosci pliku to nie rozumie dlaczego pal mialby byc wiekszy skoro NTSC ma 29.97 (lub 30) fps a PAL 25fps (kaltek na sekunde), w ciagu minuty to juz 300 klatek wiecej w ntsc, a to robi chyba wieksza roznice niz 96linii wiecej w wielkosci obrazu ?
nie wiem, tak tylko dumam...
NTSC ma częstotliwość klatkowania około 24Hz i mniejszą rozdzielczość. 29.97 jest tzw. wewnętrzną częstotliwością klatkowania, zupełnie sztuczną i nie wpływającą na ilość miejsca w pliku, dlatego Twoje rozumowanie na pierwszy rzut oka prawidłowe, nie jest słuszne...

Cytat:
Napisany przez worms
...PAL jest juz przeżytkiem i przyszłość cyfrowego przekazu jest nieunikniona, tak jak swego Czasu Pal wyparł Sekam tak i Ntsc wyprze całkowicie Pal...
Pomijając ten wstęp o jakości, z którym trudno dyskutować, gdyż postrzeganie obrazu jest rzeczą subiektywną, to konkluzja jest błędna...

PAL jest mutacją NTSC, w zasadzie wyrósł na NTSC ale pozbawiony jest jednego poważnego mankamentu NTSC, polegającego na pewnej ułomności modulacji fazy, która powoduje rozstrajanie się koloru w funkcji czasu.
W zastosowaniu DVD ma to mniejsze znaczenie, gdyż sygnał wyjściowy podłączany jest do telewizora poprzez wyjście m. cz.
Natomiast gdyby podłączyć DVD do telewizora poprzez modulator NTSC (analogicznie jak kiedyś podłączało się magnetowidy) lub odbierając sygnał NTSC telewizji naziemnej moglibyśmy zauważyć właśnie rozjeżdżanie się kolorów z czasem. Telewizory z NTSC mają nawet takie pokrętło COLOR - właśnie służy ono korekcji kolorów, jak za bardzo się one rozjadą...
Złośliwa nazwa NTSC to Never Twice the Same Color - czyli nigdy dwa razy ten sam kolor...
Poza tym NTSC ma OBIEKTYWNIE mniejszą rozdzielczość.
Czyli to PAL jest naturalną konsekwencją rozwoju NTSC a nie odwrotnie.
Oczywiście NTSC jest gorszy od PALu i to OBIEKTYWNIE.
Subiektywne odczucia mogą być inne, nie próbuję z nimi dyskutować - ludzie różne rzeczy widzą, czasami takie, których nie ma...

Pozdrawiam!
1stwasp jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.04.2005, 06:31   #14
worms
Nowy na forum

[QUOTE=1stwasp]Nie..., no muszę się wtrącić... przepraszam...
...
Subiektywne odczucia mogą być inne, nie próbuję z nimi dyskutować - ludzie różne rzeczy widzą, czasami takie, których nie ma...

Nie trzeba przepraszać za to że chce sie dyskutować. Ostatecznie od tego właśnie jest forum by prowadzić dyskusje i przy okazji udzielać pomocy, porad czy lekcji.
Z tego co zrozumiałem to powinienem zrezygnować z NTSC i przejść na PAL, Czy tak ?
Jak mówia "człowiek całe zycie sie uczy i głupi umiera" . Za piękny wykład bardzo dziekuję i bardzo prosze o więcej.

Serdecznie pozdrawiam wszystkich uczestników tej dyskusji...
Stary 07.04.2005, 12:13   #15
M@X
Get a Mac!

Data rejestracji: 18.04.2003
M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Cytat:
Napisany przez worms
Cytat:
Napisany przez 1stwasp
Nie..., no muszę się wtrącić... przepraszam...
...

Nie trzeba przepraszać za to że chce sie dyskutować. Ostatecznie od tego właśnie jest forum by prowadzić dyskusje i przy okazji udzielać pomocy, porad czy lekcji.
Z tego co zrozumiałem to powinienem zrezygnować z NTSC i przejść na PAL, Czy tak ?
Jak mówia "człowiek całe zycie sie uczy i głupi umiera" . Za piękny wykład bardzo dziekuję i bardzo prosze o więcej.

Serdecznie pozdrawiam wszystkich uczestników tej dyskusji...
Hehe... No summa summarum mozna wysnuc taki wniosek, ale ja w tym poscie chcialem glownie pogratulowac 1stwaspowi sumiennego wywodu na temat eNTeSzCzaka! Swietna robota - duzo lepiej zrozumialem temat anizeli jak tlumaczyl to wykladowca u mnie na uczelni !

A tak kompletnie offowo to i tak niedlugo wybor pomiedzy NTSC a PAL bedzie problemem, jako ze tak czy owak przyszloscia telewizji jest HDTV, pierwsze telewizory juz sie pojawiaja w Polsce (bo na swiecie sa od dawna) - widzialem ostatnio w ofercie Media Markt. Oczywisice gdybym sam nie wypatrzyl malego znaczka "HDTV" to bym nie wiedizal, bo w opisie produktu nie raczyli napisac. Bo i po co? "To sie nie przyjmie, panie." jak powiedzial koles do faceta ktory wymyslil nowy sport wodny - chodzilo o windsurfing!

Hosting na świetnych warunkach z rewelacyjnym wsparciem:
M@X jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: