![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 09.03.2005
![]() |
DVD NTSC vs PAL
czy DVD nagrane w NTSC bedzie odtwarzane w polsce na stacjonarnych odtwarzaczach? czy jest to zalezne od telewizora ktory dziala tylko w PAL ?
czy moze jest to tylko kwestia rozdzielczosci ? co bedzie z kolorem ? |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Bywalec
Data rejestracji: 21.01.2005
![]() |
Film nagrany w NTSC będzie odtwarzany w stacjonarkach PAL'owskich o ile mają
taką mozliwosć. Na dzień dzisiejszy większosć odtwarzaczy dvd ma taką możliwosć. Niemniej można przestawic wartosć NTSC na PAL w plikach "VTS" przy pomocy programu "IFOEdit". Taką operację należy wykonać dla wszystkich modyfikowanych plików umieszczonych w katalogu VIDEO_TS. Nie mam linku to instrukcji jak to zrobić ale znajdziesz to na pewno na stronie http://www.doom9.org/ |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Bywalec
![]() |
dzieki,
ale nie chce tego robic z gotowymi DVD, tylko jeszcze zanim je takimi uczynie, a konwersja NTSC na PAL zajmuje duzo wiecej czasu, wiec nie wiem czy jest sens, bo moze wcale nie potrzebuje tego robic Czy jesli odtwarzacz potrafi odtwarzać NTSC, a telewizor tylko PAL, co wtedy ? czy odtwarzacz czyta dyski NTSC, a wysyla sygnal PAL? jak to jest ? kiedy film nagrany w NTSC odtwarzam z komputera, w TV mam kolor a kiedy bezposrednio z kamery, obraz jest czarno-bialy, wiec chce wiedziec jak to robi stacjonarny odtwarzacz DVD, ktory potrafi czytac NTSC. czy ktos sie orientuje? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Bywalec
Data rejestracji: 21.01.2005
![]() |
Cytat:
Mieszkam w USA i wysyłam do Polski swoje nagrane płyty w systemie NTSC i wszyscy ktorzy mają stacjonarki z mozliwoscia odtworzenia NTSC nie mają żadnych problemów. Można kupić takie DVD za 300zł. ZIDU |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Bywalec
![]() |
dzieki Zidu
wiec spokojnie zapominam o nagrywaniu DVD w PALu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 26.09.2004
![]() |
Ja także nagrywam wszystko w NTSC i nie mam zadnych problemów z odtwarzaniem na zadnym sprzecie DVD. Zauważyłem ze film nagrywany w systemie NTSC ma mniejsza pojemność niz w Palu...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
Forumator
Data rejestracji: 04.04.2004
![]() |
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#8 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
Posiadam Zestaw kina domowego firmy Panasonik z duzym ekranem telewizora i według mnie obraz na DVD nagrany w systemie NTSC jest lebszy od PALa, chyba ze jestem juz tak slepy ze widzę odwrotnie. Wedłyg mnie osobiście to PAL jest juz przeżytkiem i przyszłość cyfrowego przekazu jest nieunikniona, tak jak swego Czasu Pal wyparł Sekam tak i Ntsc wyprze całkowicie Pal... ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Forumator
Data rejestracji: 04.04.2004
![]() |
Cytat:
![]() a co do zmiany NTSC na PAL ty mówisz o zmianie włąsciwości wyświetlania a mi chodziło raczej o zmianie na stałe czyli o przerobieniu całego filmu (razem z dzwiekiem) na PAL (a to juz jest troche uporczywe i czasochłonne i nie zawsze wychodzi) pozdro
![]() |
![]() |
#10 | |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Bywalec
![]() |
a co do wielkosci pliku to nie rozumie dlaczego pal mialby byc wiekszy skoro NTSC ma 29.97 (lub 30) fps a PAL 25fps (kaltek na sekunde), w ciagu minuty to juz 300 klatek wiecej w ntsc, a to robi chyba wieksza roznice niz 96linii wiecej w wielkosci obrazu ?
nie wiem, tak tylko dumam... |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Madafaker
Data rejestracji: 08.08.2004
![]() |
Cytat:
Przecież Canonpus ProCoder bardzo dobrze sobie radzi z przerobieniem NTSC na PAL i na odwrót...
![]() |
![]() |
#13 | |||
Redakcja
Data rejestracji: 27.12.2003
![]() |
Nie..., no muszę się wtrącić... przepraszam...
Cytat:
Cytat:
Cytat:
PAL jest mutacją NTSC, w zasadzie wyrósł na NTSC ale pozbawiony jest jednego poważnego mankamentu NTSC, polegającego na pewnej ułomności modulacji fazy, która powoduje rozstrajanie się koloru w funkcji czasu. W zastosowaniu DVD ma to mniejsze znaczenie, gdyż sygnał wyjściowy podłączany jest do telewizora poprzez wyjście m. cz. Natomiast gdyby podłączyć DVD do telewizora poprzez modulator NTSC (analogicznie jak kiedyś podłączało się magnetowidy) lub odbierając sygnał NTSC telewizji naziemnej moglibyśmy zauważyć właśnie rozjeżdżanie się kolorów z czasem. Telewizory z NTSC mają nawet takie pokrętło COLOR - właśnie służy ono korekcji kolorów, jak za bardzo się one rozjadą... Złośliwa nazwa NTSC to Never Twice the Same Color - czyli nigdy dwa razy ten sam kolor... Poza tym NTSC ma OBIEKTYWNIE mniejszą rozdzielczość. Czyli to PAL jest naturalną konsekwencją rozwoju NTSC a nie odwrotnie. Oczywiście NTSC jest gorszy od PALu i to OBIEKTYWNIE. Subiektywne odczucia mogą być inne, nie próbuję z nimi dyskutować - ludzie różne rzeczy widzą, czasami takie, których nie ma... Pozdrawiam!
Always Quality over Speed - both in a real life and in DVD backup! Polecam: Kopia Samego Filmu - Jakość ponad wszystko! Z DV do DVD Pierwsze kroki w Adobe Premiere Pro - część 1, część 2 Sonic Scenarist - podstawy authoringu (+DVD text, +JACKET_P) Konwersja dźwięku 2.0 -> 5.1 surround + kodowanie do DTS/AC3 Jak dodać polskie napisy do filmu DVD: Sonic Scenarist, Free Tools Z DVB na DVD-R |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Nowy na forum
![]() |
[QUOTE=1stwasp]Nie..., no muszę się wtrącić... przepraszam...
... Poza tym NTSC ma OBIEKTYWNIE mniejszą rozdzielczość. Czyli to PAL jest naturalną konsekwencją rozwoju NTSC a nie odwrotnie. Oczywiście NTSC jest gorszy od PALu i to OBIEKTYWNIE. Subiektywne odczucia mogą być inne, nie próbuję z nimi dyskutować - ludzie różne rzeczy widzą, czasami takie, których nie ma... Nie trzeba przepraszać za to że chce sie dyskutować. Ostatecznie od tego właśnie jest forum by prowadzić dyskusje i przy okazji udzielać pomocy, porad czy lekcji. Z tego co zrozumiałem to powinienem zrezygnować z NTSC i przejść na PAL, Czy tak ? Jak mówia "człowiek całe zycie sie uczy i głupi umiera" . Za piękny wykład bardzo dziekuję i bardzo prosze o więcej. Serdecznie pozdrawiam wszystkich uczestników tej dyskusji... |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | ||
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() A tak kompletnie offowo to i tak niedlugo wybor pomiedzy NTSC a PAL bedzie problemem, jako ze tak czy owak przyszloscia telewizji jest HDTV, pierwsze telewizory juz sie pojawiaja w Polsce (bo na swiecie sa od dawna) - widzialem ostatnio w ofercie Media Markt. Oczywisice gdybym sam nie wypatrzyl malego znaczka "HDTV" to bym nie wiedizal, bo w opisie produktu nie raczyli napisac. Bo i po co? "To sie nie przyjmie, panie." jak powiedzial koles do faceta ktory wymyslil nowy sport wodny - chodzilo o windsurfing! |
||
![]() |
![]() |
![]() |
|
|