![]() |
Cytat:
a co do zmiany NTSC na PAL ty mówisz o zmianie włąsciwości wyświetlania a mi chodziło raczej o zmianie na stałe czyli o przerobieniu całego filmu (razem z dzwiekiem) na PAL (a to juz jest troche uporczywe i czasochłonne i nie zawsze wychodzi) pozdro |
Cytat:
Posiadam Zestaw kina domowego firmy Panasonik z duzym ekranem telewizora i według mnie obraz na DVD nagrany w systemie NTSC jest lebszy od PALa, chyba ze jestem juz tak slepy ze widzę odwrotnie. Wedłyg mnie osobiście to PAL jest juz przeżytkiem i przyszłość cyfrowego przekazu jest nieunikniona, tak jak swego Czasu Pal wyparł Sekam tak i Ntsc wyprze całkowicie Pal... :piwo: |
Cytat:
Cytat:
|
Ja także nagrywam wszystko w NTSC i nie mam zadnych problemów z odtwarzaniem na zadnym sprzecie DVD. Zauważyłem ze film nagrywany w systemie NTSC ma mniejsza pojemność niz w Palu...
|
dzieki Zidu
wiec spokojnie zapominam o nagrywaniu DVD w PALu. |
Cytat:
Mieszkam w USA i wysyłam do Polski swoje nagrane płyty w systemie NTSC i wszyscy ktorzy mają stacjonarki z mozliwoscia odtworzenia NTSC nie mają żadnych problemów. Można kupić takie DVD za 300zł. ZIDU |
dzieki,
ale nie chce tego robic z gotowymi DVD, tylko jeszcze zanim je takimi uczynie, a konwersja NTSC na PAL zajmuje duzo wiecej czasu, wiec nie wiem czy jest sens, bo moze wcale nie potrzebuje tego robic Czy jesli odtwarzacz potrafi odtwarzać NTSC, a telewizor tylko PAL, co wtedy ? czy odtwarzacz czyta dyski NTSC, a wysyla sygnal PAL? jak to jest ? kiedy film nagrany w NTSC odtwarzam z komputera, w TV mam kolor a kiedy bezposrednio z kamery, obraz jest czarno-bialy, wiec chce wiedziec jak to robi stacjonarny odtwarzacz DVD, ktory potrafi czytac NTSC. czy ktos sie orientuje? |
Film nagrany w NTSC będzie odtwarzany w stacjonarkach PAL'owskich o ile mają
taką mozliwosć. Na dzień dzisiejszy większosć odtwarzaczy dvd ma taką możliwosć. Niemniej można przestawic wartosć NTSC na PAL w plikach "VTS" przy pomocy programu "IFOEdit". Taką operację należy wykonać dla wszystkich modyfikowanych plików umieszczonych w katalogu VIDEO_TS. Nie mam linku to instrukcji jak to zrobić ale znajdziesz to na pewno na stronie http://www.doom9.org/ |
DVD NTSC vs PAL
czy DVD nagrane w NTSC bedzie odtwarzane w polsce na stacjonarnych odtwarzaczach? czy jest to zalezne od telewizora ktory dziala tylko w PAL ?
czy moze jest to tylko kwestia rozdzielczosci ? co bedzie z kolorem ? |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:33. |