![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#16 | |
Guru
Data rejestracji: 01.10.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Można sobie przyjąć, że jeśli Shrink pokazuje : 70-79 % - 3 przebiegi 60-69 % - 4 przebiegi mniej niż 60 % - 5 przebiegów Jest to naturalnie tylko propozycja, bo jak mamy dużo czasu to warto zawsze ustawić większą ilość, co może polepszyć (choć wcale nie musi) efekt końcowy. Generalnie liczba od 3 do 5 jest w zupełności wystarczająca. pozdrawiam
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#17 |
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Moje zalozenia (uprzedzam ze jestem przewrazliwiony na punkcie jakosci) :
CloneDVD (Shrink nie uzywam) - 90-100 % po wycieciu dodatkow i zbednych sciezek. CCE 6 przebiegow - gdy bitrate ma 3250 kbps wzwyz. CCE 10 przebiegow - gdy bitrate ma mniej niz 3250 kbps. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Ciekawe...
Robi***281; identycznie, z CCE (co do sztuki przebiegu ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Get a Mac!
Weisz, o gustach sie nei dyskutuje... Przy 10% ciezko mowic o wyraznej roznicy, ale mnie bardziej podoba sie koder CloneDVD - obraz jest moim zdaniem bardziej "ziarnisty", zas Shrink daje obraz bardziej "miekki". Wszystko zalezy od oka widza - ja wole ziarnisty obraz od zmiekczonego ;-).
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Guru
Data rejestracji: 14.05.2005
![]() |
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#21 | |
Get a Mac!
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Guru
Data rejestracji: 01.10.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() pozdrawiam
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Bywalec
Data rejestracji: 19.04.2007
![]() |
Odświeżę trochę temat DVD Rebuildera
Mam prośbę - czy mógłby prosić o uświadomienie jak ustawić aby kompresował również menu. Bo w tej chwili z moimi ustawieniami rusza mi tylko film, menu i dodatki zostają nieruszone. Na początku myślałem ze mając ustawienie "Full Backup (Menus,Movie, Extras)" zrobi kompresje wszystkiego ale domyślam się że chodzi tu o stworzenie projektu. Domyślam się jeśli chodzi o dodatki to opcja Mode -> Steal Space from Extras A o co chodzi dokładnie z opcją Half-D1 for Extras ; Half-D1 and Half Space for Extras ? Jeśli ktoś pomyśli dlaczego zostawiam dodatki skoro zależy mi na jakości - nie zostawiam wszystkiego przeważnie jest to zwiastun danego filmu + logo dystrybutora. Tak mi zastanawia jeśli chodzi o menu czy to te opcja Enable Menu Encoding ? A jeśli tak to 2 pozostałe opcje : Multiple Encoder Processes i Keep Closed Captioning też dotyczą Bardzo bym prosił o pomoc Ostatnio zmieniany przez zibo25 : 28.09.2009 o godz. 13:46 |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |||
Cytat:
Half-D1 for Extras - zmniejszenie rozdzielczości obrazu o połowę; Half Space for Extras - zmniejszenie objętości dodatków o połowę. Cytat:
Cytat:
Multiple Encoder Processes - "wiele procesów enkodera" może przyspieszyć kodowanie, aczkolwiek niekoniecznie, zależy od kompa. Keep Closed Captioning - zostawienie rodzaju napisów CC, popularnych raczej w US. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Bywalec
![]() |
Reetou wielkie dzięki
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Bywalec
![]() |
Jeszcze trochę popytam
![]() Wybrałem Mode -> Steal Space from Extras(33%) ale dodatki nie zostały ruszone. Czy oprócz tego trzeba wybrać którąś z tych dwóch opcji : Half-D1 for Extras ; Half-D1 and Half Space for Extras ? Czy może trzeba jeszcze coś innego zaznaczyć ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Nie, to 33% powinno załatwić sprawę. Dlaczego nie ruszyło - nie wiem, nie używam tej opcji. Może nie miało co zabierać?
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Bywalec
![]() |
A możliwe że tak bo w tym akurat przypadku było to tylko 32 MB
![]() Przy kolejnej próbie zobaczę jak zachowa się na obszerniejszych dodatkach (900 MB) Tylko taki mam rebus. Robię sobie próby i po pierwszym etapie (analizy materiału i zapisu skryptów .AVS) zaznaczając Mode -> Steal Space from Extras i każdą opcje z wyborem % wszędzie jest taki sam komunikat po zakończeniu etapu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() I tak z ciekawości wrzucam ten sam materaił do CloneDVD2 lub DVDFab i stopien kompresji wychodzi 72% a DVD Rebuilder wybierając każdą opcje jest dokłądnie 88,1% I jeszcze zastanawia mnie zakładka Prewiew/Edit ?? Nie zawsze mogę w nią wejść udaję mi się wtedy gdy wczytam projekt i zrobię analizę materiału i zapisu skryptów .AVS i wtedy mam dopiero pogląd i zawsze mi pokazuje że plik wynikowy ma 4,32 GB Ostatnio zmieniany przez zibo25 : 29.09.2009 o godz. 20:27 |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
No i rebus rozwiązany. Właściwie na tych screenach większość rzeczy będzie bez zmian: ilość sektorów, klatek, miejsce dla wideo, czy ogólny bitrate się nie zmieni. To co się może (i powinno) zmienić to najwyższy/najniższy bitrate, bo jeśli 'kradniemy' miejsce z dodatków to odbywa się to oczywiście kosztem bitrate. Czyli low bitrate powinien spaść, natomiast high pójść do góry.
Dlaczego więc na tych screenach nie ma żadnych zmian? ![]() Sposób działania opcji preview/edit jest prawidłowy, działa dopiero po analizie i możesz tam suwakiem regulować kompresje poszczególnych VTS. Nie wiem jak jest w wersji 28 rebuildera - zobacz czy masz w menu setttings opcję 'use beta viewer/editor', jeśli tak, to ją włącz. PS. Zaktualizuj wersję AviSyntha, bo masz starą. |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Bywalec
![]() |
Nie wiem jak mogłem zrobić taką gafę bawiłem się ustawieniami i musiałem przypadkowo przełączyć na 'movie only'
![]() Dzięki za info o aktualizacji AviSyntha ![]() W DVD Rebuilder 1.28 ta opcja ma bardzo podobną nazwę 'use new style viewer/editor' i miałem ją włączoną i dlatego mnie zaintrygowała a dokładnie suwak regulacji kompresji i to że mogę dodać 40 MB bo zawsze plik wyjściowy miał 4,32 MB. Sprawdziłem też jak zachowuję się przy obszernych dodatkach - oczywiście kompresuje ![]() Korzystając z okazji jeszcze chciałbym dowiedzieć się o małą rzecz w dvdramke. Mianowicie chodzi mi domyślne audio i napisy - z tym artykułem zapoznałem się Tylko chcę się upewnić czy komenda o audio i napisach ma być w jednym wierszu np. audio = 2 (track 2); sub-picture = 62 (track NO) czy trzeba utworzyć 2 osobne komendy ? Ostatnio zmieniany przez zibo25 : 02.10.2009 o godz. 13:49 |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
DVD czy DivX/XviD? | radkalkin | DVD-Video | 10 | 26.07.2005 13:25 |
DVD Decrypter jak nagrć DVD ROM | max66 | DVD-Video | 6 | 01.01.2005 19:14 |
problem z tmpg | fati | DVD-Video | 1 | 11.12.2004 22:24 |
VCD na DVD można tak??? | gados82 | DVD-Video | 2 | 11.05.2004 17:05 |
Jak skopiowac dvd nagrana DVD X Copy XPress | zorba | DVD-Video | 10 | 29.07.2003 16:02 |