Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   DVD Rebuilder (https://forum.cdrinfo.pl/f13/dvd-rebuilder-54981/)

Arepo 21.05.2006 13:40

Cytat:

Napisany przez punisher
Od jakiego stopnia kompresji warto używać CCE, a od jakiego wystarczający będzie shrink? Czym kierować się przy doborze liczby przebiegów??

Używanie transcodera takiego jak Shrink opłaca się jeśli zostaje zachowane co najmniej 70 % jakości filmu (niektórzy uważają, że aż 80 %). Jeśli Shrink pokaże mniej niż 70 % to w celu zachowania dobrej jakości trzeba skorzystać z encodera. Co do ilości przebiegów w CCE to zdania są podzielone. Zasada jest taka, że im większa kompresja tym więcej przebiegów.

Można sobie przyjąć, że jeśli Shrink pokazuje :
70-79 % - 3 przebiegi
60-69 % - 4 przebiegi
mniej niż 60 % - 5 przebiegów

Jest to naturalnie tylko propozycja, bo jak mamy dużo czasu to warto zawsze ustawić większą ilość, co może polepszyć (choć wcale nie musi) efekt końcowy. Generalnie liczba od 3 do 5 jest w zupełności wystarczająca.

pozdrawiam

punisher 21.05.2006 12:15

Od jakiego stopnia kompresji warto używać CCE, a od jakiego wystarczający będzie shrink? Czym kierować się przy doborze liczby przebiegów??

Arepo 20.05.2006 00:04

Cytat:

Napisany przez punisher
Dlaczego, więc RBOpt pokazuje, że materiał wyjściowy ma wielkość 4424MB?

Nigdy nie używałem RB-Opt, ale wydaje mi się, iż może to być wielkość orientacyjna obliczana przy założeniu, że średni bitrate zostanie utrzymany w 100%. Jak już pisałem wcześniej, rzadko się tak zdarza i w efekcie powstają drobne różnice.
Cytat:

Napisany przez M@X
Olej to. Jakosc jaka przy rozmiarze 4485 MB dlaby Ci DVD Shrink CCE zapewi Ci juz ponizej 4 GB. Dlatego nie warto sie tarmosic o kilkadziesiat MB...

Zgadzam się :)

M@X 19.05.2006 23:55

Cytat:

Napisany przez punisher
Szkoda tych kilkudziesięciu MB. Przecież to kilka procent kompresji mniej.

Olej to. Jakosc jaka przy rozmiarze 4485 MB dlaby Ci DVD Shrink CCE zapewi Ci juz ponizej 4 GB. Dlatego nie warto sie tarmosic o kilkadziesiat MB...

punisher 19.05.2006 23:43

Cytat:

Napisany przez M@X
Ja nie uzywam RB-OPT (czytaj - nie grzebie, chcac robic lepiej, jesli jest dobrze) i zawsze wychodzi miedzy 4427 a 4435 MB. GIT :taktak:!

Szkoda tych kilkudziesięciu MB. Przecież to kilka procent kompresji mniej.

Cytat:

Napisany przez Aerpo
Sam Rebuilder w pliku rebuilder.ini ustawia standardowo wartość materiału wynikowego na 2236400 sektorów (1 sektor=2KB) co daje wielkość 4367 MB mimo, że dla DVD-5 (DVD+R) wartość maksymalna to około 2295296 sektorów czyli 4483 MB. Ten zapas 116 MB to zabezpieczenie, aby film wynikowy nie wyszedł za duży.

Dlaczego, więc RBOpt pokazuje, że materiał wyjściowy ma wielkość 4424MB?

Arepo 19.05.2006 22:47

@punisher

Witam

Jedynie stosując kodowanie CBR da się ustawić precyzyjnie wielkość pliku wynikowego, przy kompresji VBR nie ma takiej możliwości. Zazwyczaj podaje się wtedy minimalną, średnią oraz maksymalną wartość bitrate-u i kodek mpeg-2 koduje materiał w taki sposób, aby utrzymać dla całości przepływność bitów podaną w wartości średniej. Powstają jednak zawsze, w zależności od materiału, pewne rozbieżności w granicach od kilku do kilkudziesięciu MB.

Sam Rebuilder w pliku rebuilder.ini ustawia standardowo wartość materiału wynikowego na 2236400 sektorów (1 sektor=2KB) co daje wielkość 4367 MB mimo, że dla DVD-5 (DVD+R) wartość maksymalna to około 2295296 sektorów czyli 4483 MB. Ten zapas 116 MB to zabezpieczenie, aby film wynikowy nie wyszedł za duży.

Pozdrawiam

M@X 19.05.2006 22:16

Ja nie uzywam RB-OPT (czytaj - nie grzebie, chcac robic lepiej, jesli jest dobrze) i zawsze wychodzi miedzy 4427 a 4435 MB. GIT :taktak:!

punisher 19.05.2006 20:36

Nie chciałem rozpoczynać nowego wątku, a ten wydaje mi sie właściwy. Mam problem z ustawieniem wielkości pliku wynikowego w DVD rebuilderze. Mimo ustawienia w RBOpt żądanej wielkości, to plik wynikowy nigdy nie ma żądanej wielkości. Rozbieżności wynoszą od 4 do 25 MB. Co zrobić, aby plik wynikowy był wielkości takiej jak chcę??

Arepo 10.08.2005 00:08

Cytat:

Napisany przez stabilob
teraz dałem na 4 pass jest dużo krócej, nie wiem jak z jakością, warto dawać więcej niż 4 ? :)

Ja stosuję taką zasadę przy CCE :

Jeśli film ma wysoki bitrate, czyli więcej niż 5000 kbps to nigdy nie daję więcej niż 3 pass, bo jakość nie ulegnie większej poprawie, szkoda czasu i prądu ;).

Gdy jest mniej niż 5000 i mam dobry dzień :) daję 4 pass.

Muszę jednak dodać, iż od pewnego czasu stosuję w RB darmowy kodek QuEnc, który na 2 pass-ach robi wyśmienitą robotę.

pozdrawiam

stabilob 09.08.2005 19:21

jest ok dzięki za pomoc
myślałem że katalog roboczy i wyjsciowy moze byc ten sam

teraz dałem na 4 pass jest dużo krócej, nie wiem jak z jakością, warto dawać więcej niż 4 ? :)

Arepo 05.08.2005 23:22

Cytat:

Napisany przez stabilob
film przy 10 pass robił 1465 minut! to chyba strasznie długo ?

ustaw 3 pass będziesz miał 439 minut ;)

różnica miedzy 3 a 10 pass na telewizorze jest nie do wychwycenia, no chyba, że ktoś jest masochistą i do tego ma dużo wolnego czasu ...

Reetou 05.08.2005 23:11

Sprawdź, czy nie wskazałeś tego samego katalogu jako źródłowy/roboczy/wyjściowy.

TU masz trochę o błędzie 75, tutaj i tu o błędzie 6.

stabilob 05.08.2005 22:13

Zrobiłem wszystko zgodnie z artykułem Duet DVD i po wcisnieciu REBUILD wyskakuje okienko "runtime error 6 overflow" program sie wywala. po ponownym wlaczeniu i wcisniecu rebuild wyskauje "runtime error 75" :[
co teraaz ?

film przy 10 pass robił 1465 minut! to chyba strasznie długo ?

Arepo 02.08.2005 23:05

Cytat:

Napisany przez stabilob
Wszyscy tak zachwalacie CCE że postanowiłem w końcu spróbowac(kiedys sie bawiłem ptym przy SVCD)

zapoznałem sie z artem o DVD2DVDR ale ten program przerabia tylko główny a chciałbym zachować cała płyte razem z menu i dodatkami

chyba DVD Rebuilder potrawi "przerobić" cała płyte?
prosiłbym o jakiś skrótowy opis ewentualnie link do tutoriala do programu

W ***8222;KŚ ekspert***8221; z maja 2005, znajduje się artykuł na temat Rebuildera. Wszystko co jest tam opisane działa wyśmienicie, z tym, że zamiast CCE używany jest enkoder QuEnc (wolniejszy, jednak darmowy i jakościowo równie dobry).

Może uda Ci się ten numer od kogoś pożyczyć i przeczytać, albo jak ładnie poprosisz, to któryś z forumowiczów zeskanuje te 3 strony w celach edukacyjnych ;). Ja niestety nie mam skanera.

pozdrawiam

Reetou 02.08.2005 21:15

Duet DVD

Doom9

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:17.