Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 27.10.2004, 10:09   #1
colin1305
Nowy na forum

Data rejestracji: 17.02.2004
colin1305 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
DVD rebuilder i CCE - brak kompresji

Kilka dni temu zostalem wreszcie "zmuszony" do pracy z DVD-RB. Przeczytalem kilka instrukcji, w tym tez na CDRinfo i zabralem sie do pracy. Poniewaz pracuje juz dluzszy czas z dvd2svcd + CCE wydawalo mi sie to wszystko banalnie proste. Niestety. Wszystko idzie pieknie, ale CCE przez ok. 80 min tworzy pliki "m2v for vts_** segment *" po czym widze napis "Phase II Encoding completed in 81 min". Jesli zbuduje z tego pliki dvd to niestety wynik nadal nie ma zamiaru zmiescic sie na 4,7 GB. Probowalem zmienic cce z 2.50 na 2.67 - efekt jest taki sam.
Czy moglibyscie pomoc rozwiazac ten problem? Podejrzewam, ze to banalne, ale za nic nie moge znalezc rozwiazania.
Dziekuje i pozdrawiam
Andrzej
colin1305 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 27.10.2004, 10:59   #2
colin1305
Nowy na forum

Przepraszam, zapomnialem dodac, ze korzystam z DVD Rebuilder w wersji 0.64 beta.
Stary 27.10.2004, 19:40   #3
skorpion2k2
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 26.06.2003
skorpion2k2 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez colin1305
Kilka dni temu zostalem wreszcie "zmuszony" do pracy z DVD-RB. Przeczytalem kilka instrukcji, w tym tez na CDRinfo i zabralem sie do pracy. Poniewaz pracuje juz dluzszy czas z dvd2svcd + CCE wydawalo mi sie to wszystko banalnie proste. Niestety. Wszystko idzie pieknie, ale CCE przez ok. 80 min tworzy pliki "m2v for vts_** segment *" po czym widze napis "Phase II Encoding completed in 81 min". Jesli zbuduje z tego pliki dvd to niestety wynik nadal nie ma zamiaru zmiescic sie na 4,7 GB. Probowalem zmienic cce z 2.50 na 2.67 - efekt jest taki sam.
Czy moglibyscie pomoc rozwiazac ten problem? Podejrzewam, ze to banalne, ale za nic nie moge znalezc rozwiazania.
Dziekuje i pozdrawiam
Andrzej
Tej wersji jeszcze nie miałem okazji przetestować, ale bardzo dziwne wydaje się te 80 minut fazy I.
Jeśli to coś, co pakujesz jest małe i wystarczy 80 minut (pytanie tylko - ile przejść) to dlaczego w wyniku przekracza 4.7 GB.
Czy stosujesz 1 pass?
Tak czy inaczej to dziwne- podaj więcej danych rozmiar filmu, liczbę przejść itd. Chyba, że masz najszybszy obecnie dostępny procesor na świecie, wówczas te 80 minut jest uzasadnione.
skorpion2k2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.10.2004, 22:21   #4
colin1305
Nowy na forum

Oj chciałbym mieć taaaki procesor. Ale żarty na bok.
Mój film wejściowy w całości ma ponad 7 GB, zmiana ilości przebiegów w CCE nic nie daje, zacząłem od 4, potem 2 i 1 - zawsze jest to samo, to opisałem w pierwszym poście. Przyzwyczaiłem się z dvd2svcd, że tam, widzę jak najpierw CCE robi sobie plik vaf a potem robi przebiegi właściwe, tutaj czegoś takiego nie widzę, nie iwdzę też żadnych błędów a wynik jest godny pożałowania. Czy ma sens próbować ze starszym DVD RB?
Stary 28.10.2004, 00:49   #5
Czołgista
dupa a nie
Zlotowicz

Data rejestracji: 06.08.2004
Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez colin1305
Mój film wejściowy w całości ma ponad 7 GB, zmiana ilości przebiegów w CCE nic nie daje, zacząłem od 4, potem 2 i 1 - zawsze jest to samo, to opisałem w pierwszym poście. Przyzwyczaiłem się z dvd2svcd, że tam, widzę jak najpierw CCE robi sobie plik vaf a potem robi przebiegi właściwe, tutaj czegoś takiego nie widzę, nie iwdzę też żadnych błędów a wynik jest godny pożałowania. Czy ma sens próbować ze starszym DVD RB?
Nie ma sensu próbować ze starszym RB ! To pewne !
RB 0.64b chodzi że aż miło !
Moja pamięć jest niestety zawodna, ale z tego co pamiętam to może chodzić o nie zgodność ECLcce z CCE ?
Zassałem kiedyś CCE 2.67 chyba z końcówką 27 i efekt był podobny, przy CCE2.50 to samo ,
może spróbuj z CCE 2.67.00.10 , u mnie chodzi .
Stary 28.10.2004, 16:04   #6
skorpion2k2
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 26.06.2003
skorpion2k2 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez colin1305
Czołgista może mieć rację, sprawdź to. Nie musisz obrabiać całego filmu tyko jeden rozdział i 1 przebieg. Po wielkości pliku, które Rebuilder zbuduje zorientujesz się, czy jest lepiej.
Praca z Rebuilderem jest raczej bezproblemowa, jeśli wszystko ustawisz jak trzeba. Jeśli nic nie zdziałasz to zostaje ci tylko jedno, podaj wszystkie programy i ich wersje jakie są konieczne do pracy z RB (posiadane przez Ciebie), no i najtrudniejsze to musiałbyś nam podać wszystkie ustawienia we wszystkich opcjach RB oraz jeden segment z REBUILDER.ECL oraz REBUILDER.INF i dowolny x.AVS. Myślę, że wtedy znajdziemy przyczynę problemów.
skorpion2k2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.10.2004, 12:53   #7
colin1305
Nowy na forum

Dziękuję za bardzo cenne wskazówki, "CZOŁGIŚCI MAJĄ RACJĘ!!!". Nie ma znaczenia tutaj wersja DVD RB, ważne jest swego rodzaju jego "kompatybilność" z odpowiednią wersję CCE. Co najdziwniejsze, to chciałbym podkreślić, wersja CCE 2.50, z którą pracuję na dvd2svcd, wcale nie chce pracować w opcji Rebuildera. Jeszcze kilka innych tak samo. Za to wersja 2.67.00.10 chodzi. Być może jeszcze inne też, ale tę akurat mogłem sprawdzić w działaniu.
Stary 30.10.2004, 13:02   #8
KC42
Wymiatacz

Data rejestracji: 14.12.2003
KC42 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Czołgista
Nie ma sensu próbować ze starszym RB ! To pewne !
RB 0.64b chodzi że aż miło !
Moja pamięć jest niestety zawodna, ale z tego co pamiętam to może chodzić o nie zgodność ECLcce z CCE ?
Zassałem kiedyś CCE 2.67 chyba z końcówką 27 i efekt był podobny, przy CCE2.50 to samo ,
może spróbuj z CCE 2.67.00.10 , u mnie chodzi .
i znowu inny film i znów nie chodzi napisz jaką masz wersję ECLcce i CCE ja chyba nie mogę trafić tej pary
KC42 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.10.2004, 23:00   #9
Czołgista
dupa a nie
Zlotowicz

Data rejestracji: 06.08.2004
Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez KC42
i znowu inny film i znów nie chodzi napisz jaką masz wersję ECLcce i CCE ja chyba nie mogę trafić tej pary
EclCCE mam jak chyba wszyscy 1.81 , co do CCE to już wiesz , 10 na końcu.
Skorpion z tego co pamiętam ma CCE z 23 na końcu, i nie ma problemów.
Na Doom9 czytałem jakąś dyskusję (ale w ang. rozumiem 5/10) i ktoś miał problemy z v. retail , ja mam trial.

Twoje uprawnienia: