![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#6 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 11.08.2002
![]() |
Mamy w tym dziale jakby dwa podobne tematy .
Nie chciałby się powtarzać ,jednak co nieco dorzucę : - nigdy nie wypowiadałem się odnośnie rekompresji formatów MPEG2 czy też jak kto woli "vob" . 1. "TMPEGEnc" w mojej pracy służy tylko i wyłacznie do "de-multiplexingu" (czyt. odzielenie video od audio ,które jest niestety potrzebne w przypadku "authoringu" płyty DVD Video przy zachowaniu 100% synchronizacji w plikach MPEG2 nagrywanych za posrednictwem karty DVB (stream)) . Trzeba pamiętać iż każda kompresja ,czy tez rekompresja jest zabiegiem "stratym" i nieco ujmuje wartości orginalnemu plikowi MPEG2 czy też "vob" .Dlatego tez rekompresja np. pliku "DivX" do formatu MPEG2 jest małym nieporozumieniem ,dlatego tez unikam takich zabiegów . 2. Programu do "authoringu" są skonstruowane w ten sposób iz nie da się na nich stworzyć rzeczy ,które nie beda kompatybilne z danym odtwarzaczem zewnętrznym (chociaz dla chcącego nie ma nic trudnego ![]() 3 .Największy wpływ na kompatybilność ma tutaj nośnik na którym nagrywamy oraz zachowanie struktury płyty DVD Video (doskanałym narzędziem sprawdzającym spójnośc plików na płycie DVD-Video jest tutaj "Nero" - jeśli cos jest nie tak i brakuje niektórych plików (ifo ,bup) program ten po prostu odmówi zapisu w tym formacie) . 4. To czy dany program do "authoringu" posiad to ,czy też posiada co innego jest oczywiście sprawą zaawansowania danego softu i jego mozliwości . Wkałdając do napędu DVD płytę ,posiadającą menu ,które ścina z nóg nie możemy podchodzić do tego iż "zrobie sobie takie same menu" . Z plotek słyszałem iż całe menu w filmie "Matrix" zostało wykonane wlasnie na programie "Maestro" .Jednak trzeba pamiętać iż 90% płyt ,a w zasadzie ich menu (authoring) tworzy się na komputerach typu "MAC" ,a z reguły wersje softów na "PC" są zawsze nieco uboższe . 5.Wykonałem kilka własnych płyt DVD-Video ,używając do tego kilku programów : "DVDJunior" ,"DVD Wise" ,"Maestro" ,płyty nagrywałem zawsze na "NeroBurningRom" ,testowałem je na ok 8 odtwarzaczach stacjonarnych od "Sony" do "LG" nigdy nie spotkałen się z jakimkolwiek zacinaniem płyty ,tnięciem fillmu ,czy innymi anomaliami . Być może twój problem leży własnie w rekompresji ,niestety zmaina bitrate ,rozdzielczości ,format oraz kompresja audio - z tym mogą miec problemy odtwarzacze przenośne .W stacjonarnych odtwarzaczach niestety trzeba trzymać się twardych reguł - nasz "PC" oczywiście sobie poradzi w takim przyadku ,jednak zewnętrzny odtwarzacz zacznie właśnie reagowac w sposób jaki opisałeś . Pozdrawiam .jaro |
![]() |
![]() |
|
|